Buiten op je best: met deze tips geniet je duurzamer in de buitenlucht

Buiten ben je op je best. Of je nu op de fiets springt naar het werk, de hort opgaat met je tentje of op skilatten staat: tijdens je buitenactiviteit ga je helemaal op in het moment en ontsnap je aan de dagelijkse drukte. Tijdens deze momenten kun je door duurzamere keuzes te maken dubbel genieten. Hoe? We helpen je samen met VAUDE op weg en tippen een paar milieuvriendelijke musthaves. 

Duurzamer genieten van buiten. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het stiekem niet. Met de missie ‘Draag minder, bereik meer’ wil VAUDE iedereen inspireren haar steentje bij te dragen aan een klimaatneutrale wereld. Door bewuster op pad te gaan, help je niet alleen de natuur een handje maar krijg je als bonus extra buitenpret. Dubbel genieten dus! 😊

1. Ga groen!

Met deze tip helpen we je letterlijk duurzaam op weg. Juist! Met de trein, (elektrische) fiets of benenwagen. Een inkoppertje, maar wel een met mooie mogelijkheden en liefde voor buiten. Niet alleen verminder je zo jouw CO2-uitstoot, je pakt er ook een hoop voordelen mee. Naast dat het je gezondheid ten goede komt, staan een ritje op je stalen ros en wandeling garant voor een flinke boost in je energie, concentratie en creativiteit (= meer buiteninspiratie). Je komt geheid met een frisse neus en lading frisse ideeën thuis. Heb je geen openbaar vervoer in de buurt? Dan is carpoolen de way to go. Kijk of je met een collega, vriend of familielid mee kunt rijden of maak gebruik van een carpoolapp zoals BlaBlaCar. Een stuk groener, maar ook gezelliger!
 

Pak je de fiets naar het werk of heb je een fietstocht op de planning? Dan komen onderstaande VAUDE-producten zeker van pas. 

Door winterweer en wind

Met de geïsoleerde Yaras Warm Rain Pants Fietsregenbroek van VAUDE ben jij winterse omstandigheden probleemloos de baas en blijf je kurkdroog. Ook geef je de wind flink het nakijken. De regenbroek voor heren is ideaal voor forenzen en lange tochten op de fiets. Dankzij de handige tweewegritssluiting aan de zijkant van je benen is de regenbroek gemakkelijk aan- en uit te trekken. Tijdens een inspannende fietsrit kun je het bovenste gedeelte van de rits openzetten voor de nodige ventilatie. Net zoals de broekspijpen is de tailleband naar wens te verstellen. Reflecterende elementen zorgen voor extra zichtbaarheid op de weg. De Yaras Warm Rain Pants is 100% klimaatneutraal gemaakt, pfc-vrij en bestaat grotendeels uit gerecyclede en milieuvriendelijke materialen.  

Warm en stijlvol op de fiets

Heerlijk warm en superzacht. In de stijlvolle Comyou Fleece Jacket Fietsjas kun je lekker wegkruipen. Het windbestendige fietsjack voor dames maakt je dagelijkse fietstochten aangenaam en comfortabel. Afhankelijk van het weer, kun je de goed ademende jas met capuchon apart of als extra isolatielaag onder je waterdichte jas dragen. Reflecterende elementen op onder meer de manchetten verschaffen je onderweg extra veiligheid. De Comyou Fleece Jacket Fietsjas bestaat voor het merendeel uit hergebruikte materialen en is Bluesign-gecertificeerd.


VAUDE: duurzame pionier met een grote liefde voor buiten

Buiten heeft je nodig. Dat weet VAUDE als geen ander. Het merk is al jaren pionier op het gebied van duurzaamheid. Gedreven door haar grote liefde voor buiten maakt de Duitse fabrikant kwalitatieve en functionele topproducten voor buitenliefhebbers. Hierbij loopt duurzaamheid als een groene draad door alle lagen van VAUDE. Van het ontwerp tot de volledige levensloop van het eindproduct. En daar wordt elke dag hard aan gewerkt. Met succes. Sinds begin dit jaar is VAUDE met al haar producten wereldwijd klimaatneutraal!

Voor de komende jaren heeft het merk zich verschillende duurzaamheidsambities gesteld. Zo moet over twee jaar 90% van de collectie voor een groot deel uit hergebruikte of natuurlijke materialen bestaan. Een eerste stap hiervoor is al gezet met de kledingcollectie van 2022. Deze bestaat voor de helft uit milieuvriendelijke stoffen.


2. Bewuste bestemmingen

Om terug te komen op de mooie mogelijkheden: die zijn er in overvloed. Al wandelend, fietsend en treinend kom je op de tofste bestemmingen en beleef je onvergetelijke avonturen. Ook dicht bij huis is er veel moois te beleven. Ons land herbergt een hoop buitenschatten die wachten om ontdekt te worden. Zelfs op de koudste en natste dagen van het jaar – hallo winter! Hoe hard het kwik ook daalt en de weergoden ruziën: de natuur weet ons elk seizoen eindeloos te verrassen en fraaie momenten te geven om van de buitenlucht te genieten. Begint het te kriebelen? Scrol dan snel naar beneden. 😊

Dagtocht: NS-wandeling

De trein met een wandeltocht combineren? Yes! En de keuze is ook nog eens reuze. Dwars door Nederland heeft de NS 45 mooie wandelroutes uitgestippeld. Je loopt bij deze wandelingen van station naar station. Onderweg word je getrakteerd op afwisselende landschappen en schitterende uitzichten. Van de stad en bossen tot een tocht langs het strand en over landgoederen. Waar je ook naartoe gaat: er valt genoeg te zien en te ontdekken. We tippen graag drie NS-wandelingen en een comfortabele rugzak van VAUDE die jouw dagtrip compleet maakt.

Multifunctionele wandelrugzak

Bij een wandeling is een fijne rugzak een must. In de compacte Tacora 22 Rugzak van VAUDE heb je geen gebrek aan opbergmogelijkheden. Door de praktische vakindeling en meerdere opbergvakken aan de binnen- en buitenkant van de tas, is er voor alles een plekje. De gevormde schouderbanden van de pfc-vrije Tacora 22 zijn afgestemd op de ergonomie van de vrouw. Zo zit de rugzak precies goed zonder af te klemmen. Op z’n beurt zorgt het stabiele Aeroflex 3D-rugpand voor ventilatie en draagcomfort. De geïntegreerde regenhoes biedt niet alleen bescherming tegen de weerselementen, maar is multifunctioneel. Dankzij de draaglussen kan de hoes ook als boodschappentas of tas voor vuile was worden gebruikt. Handig! 

Uitje met overnachting: micro-avontuur

Een korte break van je dagelijkse bezigheden en bewuster genieten van buiten. Dat is een micro-avontuur. Daarbij geldt een gouden regel: om tot rust te komen hoef je geen grote afstanden te overbruggen. En vrij nemen is ook niet per se nodig als je ’t gunstig plant. Plan je kleine buitenavontuur tussen de bedrijven door op een doordeweekse werkdag of start je weekend extra vroeg na een drukke werkweek. Wandel, fiets, kano of trein vanuit werk naar een fraai plekje in de wijde omtrek. Combineer je uitje met een overnachting bij een natuurcamping, op een boerenerf of bij een vriendelijke local in de tuin. Sta de volgende ochtend vroeg op om weer op tijd op je job te zijn of begin de dag met een early bird-wandeling. Wedden dat je volop energie vertrekt? Check onze Bever Micro-adventure Guide voor handige tips en tricks.  

Stoere alleskunner

Van een wandeling door de bossen tot winters micro-avontuur: de stoere Neyland stretch Fleece Jacket is de go-to-fleece voor al je buitenbelevenissen en dagelijkse bezigheden. Deze alleskunner voor dames houdt je het hele jaar door moeiteloos warm en is de perfecte midlayer. De zachte fleecestof droogt razendsnel en voert vocht snel af. Zo blijf je tijdens je activiteiten droog en comfortabel. De duurzame houtvezels die in het fleecejacket zijn verwerkt, houden van nature onaangename geurtjes tegen en dragen bij aan het voorkomen van microplastics. Dubbele winst dus!


Natuurvriendelijk

Buiten roept om ontdekt te worden. Met onderstaande tips trek je natuurvriendelijk eropuit. En geloof ons: je krijgt er een flinke dosis buitenliefde voor terug!

  • Blijf op de paden
  • Laat planten en dieren met rust: wil je toch iets dichterbij gluren? Met een verrekijker geniet je van een afstandje mee. 😊
  • Neem je afval mee en gooi ’t weg op de aangewezen punten
  • Heb respect voor de natuur en anderen

3. Duurzamere buitenuitrusting

Een bewuste keuze maak je ook door je (outdoor)kleding en accessoires zorgvuldig uit te zoeken. De collectie van VAUDE is met oog voor mens en milieu ontwikkeld. Aan de wieg van alle producten staat een eerlijk en verantwoord productieproces.

 

In haar missie om zo duurzaam mogelijk te produceren heeft de Duitse fabrikant het Green Shape Label in het leven geroepen. Het VAUDE-label voor een milieuvriendelijke buitenuitrusting. Bijna alle artikelen van het merk dragen het Green Shape Label. Stuk voor stuk producten waarbij functionaliteit en duurzaamheid hand in hand gaan. De artikelen bestaan uit duurzamere materialen en zijn verzekerd van een lange levensduur. Daarnaast zijn ze gemakkelijk in onderhoud, vlot te repareren en als ze op zijn goed te recyclen. 

4. Care, repair en recycle je buitenspullen

Een goede uitrusting verdient goede zorg. De producten van VAUDE zijn ontworpen om je voor een lange tijd op je buitenbelevenissen te vergezellen. Ze zijn duurzaam in gebruik en kunnen tegen een stootje. Een echte buitenvriend dus, die je niet zomaar in de steek laat.
 

Met zo nu en dan wat aandacht en goed onderhoud blijft deze vriendschap jarenlang bestaan. Het onderhoud neemt niet veel tijd in beslag en levert je juist een hoop extra quality time op. Jazeker! Je spullen gaan langer mee en zijn altijd klaar voor je volgende buitenavontuur. 

Liever repareren dan vervangen

Helaas kan zelfs het beste product kapot gaan. No worries! Je hoeft geen afscheid te nemen van je favoriete fietsjas of geliefde tent. Veel ongemakken zijn met kleine, snelle reparaties binnen een mum van tijd gefikst. Bijna alle producten van VAUDE zijn ontworpen zodat ze er na een reparatie weer bovenop zijn. De VAUDE-ontwerpers hebben hier slimme oplossingen voor bedacht en blijven constant innoveren om steeds meer producten repareerbaar te maken. Op de website van VAUDE kun je reparatiehandleidingen vinden om je VAUDE-gear te herstellen. Kom je er niet uit? Onze Buitenexperts helpen je graag bij een winkel in de buurt.

 

Is je oude product echt helemaal op? Lever ‘m dan in bij een van onze Buiten-Gebruikt inleverpunten in de winkels. We geven je oude uitrusting op deze manier een tweede buitenleven of recyclen het. 


For Future Fridays: kom op 25 november naar de winkel voor gratis schoenonderhoud en kledingreparatie

Meer consumeren betekent meer produceren en dat is precies waar onze aarde niet op zit te wachten. Waarom iets nieuws kopen als je eigen product langer meekan? Laat op vrijdag 25 november je outdoorkleding gratis repareren en kom langs voor een gratis onderhoudsbeurt voor je wandelschoenen in een winkel bij jou in de buurt. Zo blijft je uitrusting in topconditie en is kun je er langer van genieten. En da’s goud waard!
 

Kijk hier voor meer informatie over For Future Fridays


5. Maak je omgeving een stukje schoner en groener

Stay wild en leave no trace. Niet voor niets de lijfspreuk van buitenliefhebbers en een motto dat je kunt combineren met je buitenmomenten. Met onderstaande activiteiten sla je twee vliegen in één klap: je bent in de buitenlucht en lief voor de natuur.  

Groen klussen

Ook de natuur heeft bij tijd en wijle een onderhoudsbeurt nodig. Via Natuurwerkdag kun je je aanmelden voor verscheidene ‘klussen’ in natuurgebieden. Dit verschilt van bomen snoeien tot het maken van broednesten voor uilen. Je kunt je opgeven voor losse karweitjes of vrijwilligerswerk in je provincie.  

Ploggen of plandelen

Een variatie op je wekelijkse wandel- of hardlooprondje. Tijdens het ploggen of plandelen ga je gewapend met een paar goede handschoenen en een zak al het zwerfafval te lijf dat je tegenkomt. Tip: houd een cleanup met wat vrienden. Zo maak je er een leuke activiteit van en wordt je omgeving een stukje schoner.

Bewust naar buiten met VAUDE

Buiten ben je op je best! Door bewuster naar buiten te gaan, zijn we goed voor buiten. Met kleine veranderingen, maak je al een wereld van verschil. Vergeet niet je liefde voor de natuur te delen met anderen en steek ze aan met je enthousiasme. Elke stap telt, klein of groot, van iedereen. 😊
 

Neem voor alle duurzaamheidsinitiatieven van VAUDE een kijkje op hun website. Daar vind je onder meer informatie over wat het merk allemaal doet om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken, maar geven ze ook stapels handige tips voor wat je zelf kunt doen om hierbij te helpen. Wat dacht je van jouw VAUDE-gear upcyclen of de VAUDE-shop in samenwerking met eBay waar je jouw producten tweedehands kunt verkopen?
 

Heb je groene tips voor op je buitenavonturen of in het dagelijks leven? Deel ze dan met #buitenbegintbijbever op onze Instagram

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.