Sportieve ochtend-buitenmensen: Kaj en zijn liefde voor roeien

Je nog een keer lekker omdraaien als de wekker gaat? Niet voor Tessa, Kaj en Jorn! Deze 3 sportieve ochtend-buitenmensen leven zich iedere ochtend opnieuw uit op respectievelijk hun sportfiets, klimschoenen of roeiboot. Iedere dag opnieuw, ook in de donkere seizoenen. Aan het woord: Kaj (32), roeier in het Nederlandse Olympisch team.

Welke sport beoefen je elke dag ’s ochtends vroeg?

Het grootste deel van ‘t jaar stap ik 's ochtends vroeg met teamgenoten in een roeiboot. Als onderdeel van de Nederlandse Olympische roeiselectie betekent dit van oktober tot en met augustus vrijwel dagelijks trainen in één van onze boten. Door weer en wind, regen en zonneschijn; het enige wat ons - logischerwijs - tegenhoudt is ijs. Ik moet bekennen dat deze ochtenden wel vaak beginnen met een kopje koffie. 

 

Als ik niet aan het roeien ben, vind ik ‘t heerlijk om vroeg op de mountainbike te stappen, of tijdens het kamperen mijn tent uit te komen en te genieten van de natuur waar ik mij dan bevindt.”

‘Vroeg in de ochtend is het nog stiller op het water: ik hoor alleen de belletjes onder de boot, vogels en de ademhaling van mijn teamgenoten.’

Waarom is ’s ochtends het ideale moment om buiten te sporten?

“Mijn dag sportief beginnen geeft mij energie voor de rest van de dag. Het is dus niet alleen een verplichting binnen het Olympische programma, maar vooral een fijne uitlaatklep.

 

Vroeg in de ochtend is het nog stiller op het water: je hoort alleen de belletjes onder de voortglijdende boot, vogels en eventueel de ademhaling van mijn teamgenoten tijdens een intensieve training. Samen met de opkomende zon en de net wegdrijvende ochtendmist, zijn dit voor mij de ideale omstandigheden om helemaal op te kunnen gaan in de roeibeweging en mijn hoofd leeg te maken.”

Hoe lang volg je al deze routine - en ga je er ooit nog mee stoppen 😉?

“Ik 2006 stapte ik voor het eerst in een roeiboot en ik was meteen verkocht. Ik verwacht dit nog wel even vol te houden, maar ik kijk er stiekem ook wel naar uit om andere sporten weer fanatieker te beoefenen. Dan zal ik weer meer gaan klimmen, boulderen, mountainbiken, zwemmen en trailrunnen. 

 

Na mijn roei-carrière zou het maar zo kunnen dat ik zelden meer in een roeiboot stap, want die perfectie van de roeibeweging en het bijkomende gevoel van flow ga ik niet meer benaderen zonder zoveel te trainen als ik nu doe. Ik koester dan liever mijn herinneringen aan het roeien. Op dit moment kan ik me nog niet voorstellen dat er een punt komt waarop ik niet meer elke ochtend begin met een sportieve activiteit - maar toch komt dat moment wel steeds dichterbij."

‘Geen zin hebben is eigenlijk geen optie; daarvoor zijn de doelen en verantwoordelijkheden naar elkaar binnen het team te groot.’

Sla je wel eens een sessie over en waarom?

“Er zijn zeker dagen dat ik 's ochtends niet train. Dat gebeurt dan niet omdat ik het bewust oversla, maar meer omdat ik een vrije dag heb, of midden in werkzaamheden zit voor mijn studie als arts.

 

Geen zin hebben is voor mij (en mijn teamgenoten) eigenlijk geen optie; daarvoor zijn de doelen en verantwoordelijkheden naar elkaar binnen te team te groot. Ik vind het wel fijn om sporten en trainingsvormen af te wisselen, dus we trainen ook wel eens hardlopend of op de racefiets. Maar aan het einde van een zware week vind ik niets zo lekker als een sportvrije ochtend, zodat ik uitgebreid kan ontbijten - om vervolgens toch 's middags nog even naar buiten te gaan om de onrustige benen te strekken 😊.”

Wat vind je het fijnste seizoen om deze sport te beoefenen?

“Roeien vind ik het lekkerst in de lente of in de nazomer, het prille begin van de herfst. Het zonnetje schijnt dan al vroeg en de temperatuur is aangenaam: niet te warm en vooral ook niet te koud. Ik kijk vanaf het begin van de winter alweer uit naar dat eerste moment waarop ik met korte mouwen in de boot kan stappen: het teken dat de lente eraan komt en de wedstrijden, waarvoor zo hard getraind is, bijna beginnen.”

Portret: Kaj

Naam: Kaj Hendriks
Leeftijd:
32 jaar
Beroep:
Professioneel roeier/basisarts
Buitenmens sinds:
Geboorte
Wordt blij van:
Sporten, kamperen, vuurtje stoken, motorrijden en gezelschapsspelletjes
Laatste vakantiebestemming:
Noorwegen
Instagramaccount:
@kaj.hendriks

Welke (Bever) gear gebruik je bij jouw sport?

“Tijdens het roeien draag ik het liefst dunne, waterafdrijvende en lichte kleding met voldoende UV-bescherming. In de winter draag ik thermokleding en ga ik - net als bij andere buitenactiviteiten - voor het 'laagjesprincipe'. Als accessoires neem ik altijd een Buff, een pet, klep of mijn favoriete Patagonia hoedje (zie foto), zonnebril met juiste UV-wering en een GPS-horloge met hartslagregistratie mee. 

 

Als ik iets anders doe dan roeien, bereid ik me altijd voor op alle (weers)omstandigheden. Spullen als een regenjas, donsjack, Camelbak of waterfles, Wenger zakmes en hoofdlamp liggen dan ook altijd klaar om snel in een tas te stoppen als ik de deur uitga.”

Wat is je favoriete buitenplek in Nederland (of ergens anders)?

“Als geboren Wageninger groeide ik op aan de rand van de Veluwe. Daar heb ik dan ook vele jaren gewandeld, gefietst en gekampeerd, en het zal altijd een van mijn favoriete plekken blijven. In mijn studententijd heb ik veel genoten van de Utrechtse Heuvelrug: een perfecte plek om te wielrennen, mountainbiken of te oefenen/trainen met trailrunning.  

 

De laatste jaren ontsnap ik de hectiek van de Randstad vaker richting de Waddeneilanden, met als favoriet Schiermonnikoog. Niets zo lekker om een verfrissend ritje op de motor te maken richting de kust, de motor daar te parkeren op de boot te stappen. Tegen de tijd dat we aanmeren, hoef ik alleen nog maar te denken aan of ik nog kan vliegeren en waar ik mijn tentje ga opzetten. Maar hoe mooi ook, ik moet eerlijk bekennen dat Nederland niet op kan tegen de schoonheid en outdoormogelijkheden van Noorwegen!“

Ook zin om een weekendje Schiermonnikoog te verkennen? Doen! Bekijk ook het verhaal van sportief ochtend-buitenmens Tessa, die elke dag op de fiets springt in haar thuisland Zuid-Afrika. Of ga terug naar het blog.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.