Haal alles uit je langeafstandswandeling met de tips van thru-hiker Elmar

Of je nu een dagwandeling maakt of een kuitenbijter van meerdere dagen: een goede basis is key. Denk aan de juiste wandelschoenen, een goede voorbereiding en natuurlijk een hoop (voor)pret. Met de insider tips van ervaren thru-hiker Elmar haal je alles uit je langeafstandswandeling! 

Wandelen is verslavend. Elmar van het platform Thru-Hiking ondervond dat aan den lijve. Thru-Hiking is een online community waar thru-hikers elkaar en alle ins en outs kunnen vinden over langeafstandswandelen. Na een aantal huttentochten door de Alpen, vond Elmar het tijd voor de volgende stap. “Ik zocht meer uitdaging en wilde wat langer van huis weg zijn. Ik vroeg mezelf af of mijn lichaam deze langere wandelingen aan zou kunnen en of ik die tochten net zo leuk zou vinden als de kortere trails. Niet wetende dat ik er na de eerste – het Annapurna Circuit in Nepal – helemaal verkocht aan zou raken.” 
 

Inmiddels heeft Elmar meerdere trails in de benen en deelt hij zijn trekkingsavonturen op Thru-Hiking. We vroegen Elmar zijn beste tips en tricks te delen. Die komen met een kleine disclaimer: “Pas op: er is een grote kans dat je er een nieuwe verslaving bij krijgt!” 

Wat is thru-hiking?

Misschien denk je nu: wat is thru-hiking eigenlijk? Daar heeft Elmar meteen een antwoord op: “Thru-hiking is een vorm van langeafstandswandelen waarbij je voor langere tijd op pad bent. Vaak zijn dit lange trails, zoals de Pacific Crest Trail in Amerika of de Via Alpina in de Alpen. Je legt dan vele duizenden kilometers te voet af en doorkruist een gebied of land.” Gelukkig hoef je niet ver te gaan voor jouw eerste thru-hike-ervaring. “Je hebt ook kortere thru-hikes, soms zelfs dicht bij huis”, vertelt Elmar. “De GR20 is bijvoorbeeld een kortere hike dwars door Corsica en in Nederland kun je het Pieterpad lopen.” 

Wandeltoppers van LOWA

De ene LAW is de andere niet en dus doe je er goed aan om schoenen te kiezen die specifiek passen bij jouw wandelavonturen. LOWA heeft diverse wandelschoenen ontwikkeld die door de instant perfect fit niet alleen superfijn zitten, maar ook ideale metgezellen zijn voor elk type langeafstandswandeling. 
 
Een dagwandeling/ lange dagetappes (meer dan 20 kilometer)
LOWA INNOX PRO GTX LO

Een multifunctionele allrounder die door de lichtgewicht uitvoering en flexibiliteit een hoop comfort en demping biedt. Daarnaast is deze stevige stapper voorzien van een rubberen buitenzool die voldoende grip geeft. De Gore-Tex-voering aan de binnenkant van de schoen zorgt voor een ademend vermogen en beschermt tegen de wisselende weersinvloeden op jouw trail.

 

Meerdere dagen wandelen zonder zware rugzak (meer dan 20 kilometer)
LOWA RENEGADE GTX MID
Een klassieker die al 25 jaar vele wandelaars bijstaat tijdens hun wandelingen. Door de fijne pasvorm, sterke zool en vaste grip sta je met de RENEGADES stevig in je schoenen en kun je op verschillende ondergronden uit de voeten. Daarnaast zorgt de waterdichte voering ervoor dat je de volgende dag weer met droge voeten op pad kunt.

 

Meerdere dagen wandelen met zware rugzak (meer dan 20 kilometer)
LOWA MAURIA EVO GTX Ws
Wandel je met zware bepakking, dan is het belangrijk dat je schoenen draagt die voldoende steun en stabiliteit bieden. Uiteraard zonder in te leveren op comfort! De MAURIA van LOWA is in dit geval een topkeuze. De MAURIA is een damesmodel en is net als alle andere dameswandelschoenen van LOWA volledig aangepast aan de anatomie van de vrouwelijke voet. Een robuust bovenwerk van nubuck, een stevige en tegelijk comfortabele zool en een waterdichte voering geven je alles wat je nodig hebt. Tel daar de handige vetersluiting bij op die blaren en drukpunten vermindert en je krijgt een wandeltopper die je niet in de steek laat tijdens je langeafstandswandeling.  

Voorbereid op pad

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een tegelwijsheid die zeker opgaat bij een langeafstandswandeling! Zowel voor je materiaal en planning als je lichamelijke conditie. “Ter voorbereiding op je langeafstandswandeling zorg je natuurlijk dat je de juiste trail kiest die past bij jouw vaardigheden en kennis”, tipt Elmar. “Daarna kan de voorpret beginnen en start je met het regelen van de praktische zaken. Denk aan de routeplanning, het uitzoeken van je materiaal en het trainen voor de wandeling. Als het jouw eerste langeafstandswandeling is, zal je ongetwijfeld tegen veel dingen aanlopen. Het belangrijkste: geniet en wandel in jouw eigen tempo.”

 

Elmar raadt je ook aan te oefenen met je volledige bepakking. “Het helpt mij altijd om heel veel te lopen met de paklijst voor je trip. Dat betekent: rugzak vullen, schoenen aan en meerdaagse tochten – minimaal drie dagen, 20 tot 25 kilometer per dag – maken ter voorbereiding op je langeafstandswandeling. Denk aan wandelen in de heuvels van Limburg, de Ardennen, over de grens in Duitsland of een huttentocht in de Alpen.”

 

De meerdaagse trainingstochten geven naast een mooi voorproefje een goede indicatie van je toekomstige loopschema. Elmar: “Zo weet je hoe je lichaam ervoor staat en kun je goed inschatten hoeveel kilometer jij per dag kunt lopen. Hierop kun je vervolgens je loopschema voor de langeafstandswandeling aanpassen.” Ook handig: trainingen zijn een goede test om te zien of je wandelschoenen bevallen en of je nog materiaal mist. Zo kom je onderweg niet voor ongewenste verrassingen te staan. Materiaaltip van Elmar: wandelstokken. “Vaak onderschat, maar het helpt je zoveel op een langeafstandswandeling. Niet alleen ontlast het lopen met stokken je gewrichten, het helpt je ook efficiënter te lopen. Daarbij zorgen wandelstokken voor stabiliteit op technisch moeilijke stukken. Musthave dus!”

De hoogte in

Heb je een technische trail in de bergen op het oog? Dan kan een alpiene cursus helpen. “Ik heb veel gehad aan de Alpiene Cursussen van de NKBV (C1 & C2)”, tipt Elmar. “Tijdens deze cursussen leer je alles over je voortbewegen in de bergen, navigeren en beslissingen maken. Je weet daarna precies wat je wel en niet kunt. Dit geeft je zelfvertrouwen voor het lopen van een trail en de nodige kennis en vaardigheden. Zo’n basiscursus is echt een aanrader voor je voorbereiding.”

Top drie toffe trails

Begint het bij jou te kriebelen om net zoals Elmar een langeafstandswandeling te maken? We delen drie toffe trails met je.
 

Het Trekvogelpad, Nederland
Het Trekvogelpad doorkruist Nederland vanaf Bergen op Zoom naar Usselo aan de Duitse grens. Onderweg wandel je door de prachtige landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug en loop je dwars door de veelzijdige natuur van de Veluwe. Omdat je door veel vogelnatuurgebieden loopt, heb je grote kans om trekvogels te spotten.
 

HexaTrek, Frankrijk
Een gloednieuwe thru-hike die sinds kort in business is! Drie thru-hikers sloegen de handen ineen om deze trail van 3034 kilometer uit te stippelen. Het pad verbindt de stadjes Wissembourg aan de Frans-Duitse grens en Hendaye aan de Spaans-Franse grens. De HexaTrek gidst je door veertien nationale parken en niet te vergeten de Vogezen, Alpen en Pyreneeën. Een handige app toont alle overnachtingsplaatsen en voorraadpunten langs de route.
 

Fishermen’s Trail, Portugal
De persoonlijke favoriet van Elmar. Deze 233 kilometer lange trail loopt langs de ruige Portugese kust van het ene slaperig vissersdorpje naar het andere. Door het mulle zand en de vele kliffen die je op- en afloopt pittig, maar altijd lonend met de mooiste uitzichten. 

Trail magic

Onderweg zijn in de natuur, alleen in het gezelschap van je rugzak en minimale benodigdheden. Spontane ontmoetingen met locals, goede gesprekken met medewandelaars en wisselende landschappen. De charmes van het langeafstandslopen zijn oneindig. ‘Trail magic’, noemt Elmar dit. “Even helemaal weg van de drukte, genieten van de overweldigende natuur en blijven lopen, waardoor je alles kunt vergeten en in je eigen bubbel leeft. Dat geeft een heerlijk gevoel van vrijheid.”

 

Maar het is niet alleen maar leuk. “Mentaal en fysiek kan het soms zwaar zijn. Bijvoorbeeld als je dagen door de regen moet lopen en het weer steeds slechter lijkt te worden. Vaak heb je ook nog eens blaren en protesteert je lichaam met elke stap die je zet. Dat zijn momenten dat je het echt niet meer ziet zitten. Maar voor je het weet schijnt de zon en bereik je een top of een andere mooie plek waardoor je dit alles snel vergeet. En eerlijk is eerlijk: dit maakt het langeafstandswandelen extra uitdagend en de beloning des te groter als je dan toch weer de volgende slaapplek haalt.” 

Rugzak vol herinneringen

Bij langeafstandswandelen draait het volgens Elmar niet alleen om het halen van de ‘finish’. Al is het wel een mooi moment – zeker als de eindstreep nadert: “Het gevoel dat je krijgt als je de uitdaging waar je zo lang naar hebt uitgekeken voltooit, is onbeschrijfelijk. Maar de rugzak aan mooie herinneringen en spontane momenten onderweg is minstens zo bijzonder. Op elke trail ontmoet je leuke en interessante wandelaars waar je soms dagenlang mee optrekt. Grote kans dat je met een paar nieuwe vriendschappen huiswaarts gaat!” 

Elmar en Thru-Hiking

Elmar wandelt en loopt veel. Vooral in de bergen en combineert dit met zijn werk bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Heeft dé community voor thru-hikers opgezet waar je alle verhalen over trails, materiaal, voorbereiding en andere leuke dingen over het langeafstandswandelen kan vinden. Volg het Instagram account voor meer inspiratie!

Wandelvirus

Elmar raadt aan een langeafstandswandeling in één keer af te leggen, al is het in losse etappes ook mogelijk. “De magie van een langeafstandswandeling is toch wel om voor langere tijd op pad zijn met het minimale. Als je een paar weken op de trail bent ben je helemaal weg uit het dagelijkse leven, dan zit je er helemaal in. Daarom zou ik zeggen: probeer het pad dat je zo graag wilt lopen in één keer af te leggen. Je hoeft natuurlijk niet meteen met een duizend kilometer lange trail te beginnen. Begin met een comfortabele afstand en kies daarna een trail uit die weer net ietsje zwaarder is”, zegt Elmar, die zich momenteel voorbereidt op de Slovenian Mountain Trail. Het bloed kruipt dus waar het niet gaan kan. Voor je het weet heb je het wandelvirus stevig te pakken of ben je al aangestoken. Hoe dan ook: je bent gewaarschuwd! 😉

 

Wandelen met LOWA en Bever

Weet je nog niet precies welke wandelschoen past bij jouw langeafstandswandeling? Kom dan langs in een van onze winkels of check onze online keuzegids. Onze Buitenexperts staan klaar om je persoonlijk te adviseren op basis van een uitgebreide 3D-voetanalyse en jouw verhaal. In onze collectie bevinden zich diverse wandelschoenen van LOWA die geschikt zijn voor je wandelavontuur.
 

Heb je een langeafstandswandeling op de planning staan of ben je net terug van je wandelavontuur? Deel deze op Instagram of Facebook met #buitenbegintbijbever. Volg onze socialmediakanalen om op de hoogte te blijven voor je dagelijkse dosis buiteninspiratie. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.