De eerste keer op wintersport: houd hier rekening mee

Denk jij erover na om voor de eerste keer op wintersport te gaan? Of is je vakantie al geboekt en ben je druk bezig met de voorbereiding? De eerste keer skiën of snowboarden tijdens je vakantie kan best spannend zijn. Toch is wintersporten te gek, dus laat je hier niet door tegen houden! We helpen je met alles wat je moet weten voor je eerste keer op de piste: van praktische tips tot wat je aan moet trekken. 

Met onze tips voor beginnende skiërs en snowboarders ga je goed voorbereid de helling af. Al onze ervaren wintersportexperts zijn zelf óók een keer voor het eerst gegaan, dus we begrijpen goed waar je moet beginnen. Of je nu gaat skiën of gaat snowboarden, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We geven een aantal handige korte tips en leggen daarna uitgebreid uit hoe je het precies aanpakt. 



Wintersporttips voor de eerste keer skiën of snowboarden

Of je nu begint met skiën of snowboarden, deze tips zijn altijd toepasbaar. Ze helpen je om de perfecte leeromstandigheden te creëren! 

  • Kies een wintersportgebied dat geschikt is voor beginners. Een aantal factoren waar je op moet letten: veel blauwe pistes, genoeg ski- of snowboardscholen, brede pistes en niet al te druk. Benieuwd welkegebieden geschikt zijn voor een eerste keer wintersport? Scrol dan snel naar het kader hieronder. 😉
  • Bereid je fysiek voor en breng je conditie op niveau. Tijdens een wintersportvakantie ben je veel aan het sporten, dus zorg ervoor dat je daar klaar voor bent. Het is natuurlijk zonde om de helft van je vakantie te moeten skippen vanwege spierpijn of blessures! 
  • Boek lessen en huur je materiaal. Dit kan je regelen als je aankomt op je bestemming. Zorg tijdens je eerste keer op de piste voor een paar lessen om de belangrijkste regels en basistechnieken onder de knie te krijgen. 
  • Kies de geschikte uitrusting. Goed materiaal gaat verder dan alleen je ski of snowboard: zo heb je bijvoorbeeld ook een goede helm en de juiste kleding nodig. Hier komen we later nog op terug. 
  • Leer de pisteregels. Net als op de weg houd je je op de piste aan een aantal regels. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen veilig beneden komt. 

De beste skigebieden voor beginners

In het begin heb je niet meer nodig dan een paar gemakkelijke pistes. Een groot skigebied is om te beginnen met skiën of snowboarden dus leuk, maar zeker niet noodzakelijk. Daarbij zijn de skipassen voor de grotere gebieden vaak duurder. Dit zijn drie toffe wintersportgebieden voor beginners:

  • Winterberg, Duitsland Misschien ken je het gebied, want Winterberg is een perfect gebied om te checken of wintersporten iets voor je is. Het is dichtbij, niet al te groot en overzichtelijk. 
  • Maria Alm, Oostenrijk Dit pittoreske dorp is geschikt voor beginners, gevorderden en families. Wil je een dagje toch een iets ruimere keuze aan pistes? Dan liggen Saalbach-Hinterglemm, Zell am See en Kaprun allemaal op 20-30 minuten rijden.
  • SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Oostenrijk Oké, klein gaat voor dit skigebied niet op, want het heeft voor iedere skiër en snowboarder wat wils. Maar de brede en niet al te moeilijke pistes zorgen dat je als beginner goed op weg komt.

Voor de eerste keer op de skivakantie

Liftje in, liftje uit: daar sta je! Klaar om de eerste keer de piste af te gaan. We helpen je om zo veilig en plezierig mogelijk beneden te komen. Om vervolgens weer snel de lift omhoog te nemen natuurlijk...

Leer skiën of snowboarden van een echte leraar
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het is belangrijk dat je begint met het aanleren van de goede technieken. Je vrienden kunnen misschien geweldig skiën of snowboarden, maar als zij je lesgeven kan je eventuele verkeerde maniertjes overnemen. Daarnaast zijn leraren vaak bekend met het gebied en weten zij dus goed waar je moet beginnen. Zorg dus dat je aan een goede basis werkt. Daar heb je de rest van je wintersportcarrière plezier van.

Veiligheid voorop: houd je aan de pisteregels
Misschien ken je ze nog niet, maar verdiep je voordat je de piste opstapt eens in de pisteregels. Dit zijn regels die op de piste gelden om het voor alle skiërs en snowboarders leuk en vooral veilig te houden. Hoe gebruik je een skilift correct? Hoe haal je in? Hoe ga je gecontroleerd van de berg af? We hebben de tien belangrijkste pisteregels voor je verzameld.

Doe het rustig aan en zorg voor voldoende energie
Wil niet meteen te veel of te snel en begin rustig. Niemand gaat na één dag al van een piste af. Neem ook genoeg pauze en als je voelt dat je benen te moe zijn, is het een goed moment om te stoppen. Je kunt je prima vermaken in de restaurants op de pistes en de uitzichten zijn vaak prachtig. Nog een belangrijke tip: stevig ontbijten, goed lunchen en energierepen meenemen voor onderweg is onmisbaar tijdens je wintersport. Luister naar je lichaam en doe wat goed voelt.

 

Raak ook niet te snel overmoedig. Uit onderzoek is gebleken dat op de derde dag van een wintersportvakantie de meeste ongelukken gebeuren. Een gewaarschuwd mens…




Goed gemutst de piste af met Barts

Onmisbaar tijdens je wintersportavonturen: een goede muts en sjaal. Barts heeft een uitgebreide wintersportcollectie waarmee je geheid warm en beschermd de meest winterse dagen doorkomt.
 

Dat geldt zeker voor de Hoodieclava. Deze col is vakkundig bestand tegen de kou en is over het gehele hoofd te dragen als het echt bar en boos wordt. Of wat dacht je van de Zira Beanie? Met deze muts zoek je stijlvol en warm de sneeuw op. De voering van fleece aan de binnenkant voelt lekker warm en zacht aan. Bovendien zijn zowel de Hoodieclava als Zira Beanie gemaakt van gerecycled polyester zodat je goed gemutst en duurzamer op wintersport gaat.



Welke kleding heb je nodig voor wintersport?

Laagjes, laagjes, laagjes. Ook tijdens je wintersportvakantie in de bergen is het laagjesprincipe jouw go-to als het gaat om kledingkeuze.  Qua kleding is het beste om dunne laagjes over elkaar aan te trekken. In de sneeuw is het koud, maar door de inspanning of een lekker zonnetje kan je ook snel opwarmen. Het dragen van meerdere dikke, wollen truien is geen goed idee. Kleed je volgens het 3-lagensysteem:

  1. Begin met een basislaag van merinowol of thermo-ondergoed. Deze laag houdt je warm, maar zorgt ook dat overtollige warmte en vocht naar buiten worden afgevoerd.
  2. Als tussenlaag draag je een dunne skipully of een donsjasje. Is het heel koud? Dan kies je voor deze laag twee kledingstukken. 
  3. Voor de buitenlaag kies je voor een waterdichte wintersportjas en ski- of snowboardbroek.

Krijg je het te warm? Dan trek je gemakkelijk een laagje uit. Zo blijf je wel goed geïsoleerd, maar raak je niet oververhit. Tip: draag geen katoenen basislaag. Dit absorbeert het vocht in plaats van dat het afvoert. Natuurlijk heb je nog meer gear nodig. Hiervoor zit er wel verschil tussen skiërs en snowboarders, dus splitsen we dit op. 

Skiën: kleding en materiaal



Snowboarden: kleding en materiaal

  • Je 3-lagensysteem. Als het erg koud is, kies dan ook voor thermo-ondergoed. Anders volstaat alleen een goede snowboardbroek. Als je net begint met snowboarden zal je nog veel zitten (of liggen), dus is een hoge waterdichtheid erg belangrijk. Ga voor een broek met een waterkolom van minimaal 10.000 mm.  
  • Optioneel: rug- of kniebescherming. Ook een crashpants is een goede optie om je billen en stuitje te beschermen. 
  • Goedpassende helm en bril.
  • Warme en ondersteunende skisokken. Bij het kiezen van sokken maakt het eigenlijk niet uit of je gaat skiën of snowboarden. Je wilt namelijk in beide gevallen warme, slijtvaste en comfortabele sokken. 
  • Geïsoleerde en waterdichte handschoenen of wanten. Voor snowboarders bestaan er speciale handschoenen met extra bescherming voor je polsen, aangezien die wat klappen te verduren krijgen. 
  • Eventueel een Buff of sjaal.
  • Snowboardschoenen in de juiste maat.
  • Een snowboard. Hiervoor is het belangrijk dat je bindingen goed zijn afgesteld op jouw stijl en niveau. 

Wintersportmateriaal huren of kopen?

Als je voor het eerst op wintersport gaat, weet je nog niet of dit iets voor jou is. Het is dan ook niet handig om direct een fortuin uit te geven aan kleding en materialen. Ski's, een snowboard en schoenen kan je huren op je bestemming. Het voordeel hiervan is dat je bij een verkeerd model gewoon terug kunt naar de verhuur om een nieuw paar te testen. Uiteraard zijn handschoenen, een helm en sokken wel fijn om aan te schaffen. Je jas en broek kan je misschien van iemand lenen. Weet je zeker dat er meer vakanties zullen volgen? Dan raden we je zeker aan om te investeren in goede eigen kleding.


Nog langer plezier van jouw wintersportgear

Als je je spullen goed onderhoudt, gaan ze langer mee. Zorg daarom dat je jouw ski’s, snowboard en skischoenen genoeg liefde geeft. We geven je handige tips over het onderhouden van je wintersportgear. Kun je wel wat hulp gebruiken? Kijk dan eens naar onze handige wintersportservices. Breng bijvoorbeeld je ski’s of snowboard langs bij Bever voor een grote onderhoudsbeurt of om je bindingen af te stellen. Voor comfortabele skischoenen helpen we je graag met onze bootfitting service

 

Warm, veilig én fashionable de piste af? Dan moet je bij één van onze wintersportwinkels zijn! Met een ruime wintersportcollectie vind je hier alles voor jouw wintersportvakantie en andere winteractiviteiten.Natuurlijk krijg je in al onze winkels het beste advies van echte wintersportexperts.



Waar je nog meer aan moet denken:

  • Neem Labello en zonnebrandcrème mee. Hoog in de bergen is het koud en met een beetje geluk lekker zonnig. Bescherm je huid en lippen dus goed tegen uitdrogen en verbranden.
  • Houd je telefoon in je binnenzak om hem warm te houden. De batterij gaat in de kou vaak sneller leeg.
  • Neem een powerbank mee om tijdens je dag op de piste een volle telefoon te houden. Leuk voor foto’s en belangrijk tijdens noodgevallen.
  • Een inkopert, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: vergeet niet te genieten. Het gaat om het plezier, niet om wat je na een week kunt.

Lees ook waarom een goede skihelm de investering waard iswaarom je niet zonder goede skisokken op wintersport kan en hoe je kan skiën zonder pijnlijke voeten. Op ons blog vind je nog veel meer wintersportinspiratie.


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.