20% EXTRA KORTING OP SALE MET CODE 20VOORBUITENVRIEND*

*korting geldt op geselecteerde items. Je wordt automatisch Buitenvriend bij gebruik van de code. Lees alle actievoorwaarden >

20% EXTRA KORTING OP SALE MET CODE 20VOORBUITENVRIEND*

*korting geldt op geselecteerde items. Je wordt automatisch Buitenvriend bij gebruik van de code. Lees alle actievoorwaarden >

Haal de herfst in huis: zo maak je de lekkerste kastanje-chocoladetaart

Denk je aan het najaar, dan denk je aan tamme kastanjes! Superleuk om te zoeken in het park of bos én om mee te koken of bakken. Maak bijvoorbeeld deze kastanje-chocoladetaart als toetje of tussendoortje. Wedden dat iedereen die ‘m proeft ook spontaan naar buiten rent om kastanjes te zoeken? 

 

Deze kastanje-chocoladetaart heet officieel Varaždinska torta. De taart is een specialiteit uit Varaždin, een stad in het noorden van Kroatië die ook wel ‘Klein Wenen’ genoemd wordt. Net zo leuk als deze pittoreske plaats, met zijn kastelen en barokke, pastelkleurige gebouwen, is het bakken van deze lokale lekkernij.

 

De taart is vooral populair in de herfst, vanwege het belangrijkste ingrediënt: kastanjes. Ren dus snel naar jouw dichtstbijzijnde kastanjeboom om tamme kastanjes te zoeken. Vergeet je (opvouwbare) emmer niet! Geen bomen in de buurt? Geen zorgen, ook een blik kastanjepuree does the trick. 😉 Bakken maar!

Dit heb je nodig

Taart:

  • 225 gr boter
  • 225 gr suiker
  • 200 gr pure chocolade
  • 6 eieren, gesplitst
  • 130 gr bloem, gezeefd

Vulling:

  • 250 ml slagroom
  • 450 gr kastanjepuree*
  • 115 gr gezeefde poedersuiker

Topping

  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 150 gr gezeefde poedersuiker
  • 115 gr pure chocolade
  • Hele kastanjes, gedoopt in gesmolten chocolade of chocoladekrullen of - schaafsel

* Liever zelf in de weer met tamme kastanjes? Check het kader onderaan dit blog om te lezen hoe je zelf kastanjepuree maakt.

Zo maak je de taart

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in met een diameter van ongeveer 22 cm.

 

Begin met het taartbeslag. Klop de 225 gr zachte boter met de 225 gr suiker tot een luchtig mengsel. Smelt vervolgens de chocolade au bain-marie en meng dit erdoor. Splits alle zes de eieren en voeg alleen de dooiers toe aan het mengsel. Schep het geheel goed door. Meng voorzichtig, beetje bij beetje, de gezeefde bloem door je beslag. Klop daarna de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Bij twijfel kun je je kom en garde afvegen met een beetje citroensap om te ontvetten. Als je eiwit goed stijf is, roer je eerst één eetlepel goed door je beslag. Schep daarna de rest van het opgeklopte eiwit voorzichtig erdoorheen.

 

Giet het mengsel in de ingevette springvorm en zet deze 45-50 minuten in de voorverwarmde oven tot de taart stevig aanvoelt. Check of je taart gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Komt-ie er schoon uit? Dan is je taart goed. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen.

3x eieren splitsen

Eieren splitsen, dus het scheiden van het eiwit en eigeel, is een secuur werkje. We geven je drie handige manieren om dit te doen!

  • Pak twee kommen, zoals deze van natuurlijke producten gemaakte, vaatwasserbestendige variant van Zuperzozial. Breek voorzichtig de schaal van het ei, zodat je twee helften hebt. Laat het eiwit voorzichtig in één van de bakjes lopen door de dooier voorzichtig van de ene naar de andere eierschaal te kiepen. Doe dit totdat alleen de dooier overblijft en leg die in het andere bakje.
  • Pak een bord, een kom en een lege fles. Breek vervolgens een eitje voorzichtig op het bord, zodat de dooier heel blijft. Plaats de fles precies boven de eidooier en knijp licht in de fles. De dooier zal hierdoor opgezogen worden, waarna je ‘m in de kom kunt laten glijden.
  • Je kunt er ook voor kiezen om te ‘vissen’. Pak drie bakjes, breek het ei boven een bakje en laat het er met een hele dooier in glijden. Met een stuk eischaal of je hand vis je vervolgens de dooier uit het schaaltje, waarna je het in een ander bakje voor de dooiers doet. Giet het eiwit over in een apart bakje voor de schone eiwitten en herhaal ’t proces.

 

Terwijl de taart afkoelt, begin je aan de vulling. Klop hiervoor de slagroom lichtjes op. Meng vervolgens de kastanjepuree en de poedersuiker erdoor. Haal de afgekoelde taart uit de bakvorm en snijd ‘m horizontaal doormidden, zodat je twee lagen hebt. Is je taart een beetje ingezakt? Draai 'm dan om, zodat je bovenkant mooi glad is. Smeer de vulling met een mes over de onderste helft van de taart en blijf daarbij iets van de randen, zodat de vulling straks niet mengt met het chocoladeglazuur. Wanneer alle vulling over de taart is verdeeld, leg je de andere helft erbovenop.

 

Klop voor het glazuur de boter en suiker tot een romige, zachte massa. Smelt de chocolade au bain-marie en meng die erdoorheen. Bestrijk de taart bovenop en rondom rijkelijk met de crème en laat ‘m daarna minimaal een uur rusten in de koelkast. Daarna is het tijd voor de afwerking! Maak de taart af met in gesmolten chocolade gedoopte kastanjes of gebruik chocoladekrullen of -schaafsel ter decoratie.  

Ga je op zoek naar kastanjes? Zorg voor een goede uitrusting en deel je foto

Ren je al naar buiten om tijdens dit fijne herfstweer kastanjes te verzamelen? Heel goed! Vergeet voor je herfstwandeling niet je herfstuitrusting aan te trekken. Denk naast wandelschoenen bijvoorbeeld aan een fijne regenjas voor plotselinge buien en een fleece om lekker warm te blijven. Wij staan altijd voor je klaar om je van het beste advies te voorzien, dus ook voor een nieuwe herfstuitrusting. Kom naar onze winkels en bekijk onze online adviespagina’s om je verder te helpen.

 

Ga jij na deze heerlijke herfstwandeling aan de slag met dit recept? Deel een foto van jouw kastanje-chocoladetaart online met #buitenisnooitverweg en wie weet delen wij ‘m op onze Instagram- en Facebookpagina!

 

Check ons blog voor meer leuke recepten en (buiten)kookinspiratie, zoals deze wildpluksoep van tamme kastanjes en paddenstoelen.

Recept kastanjepuree met verse tamme kastanjes

Ingrediënten:

  • 375 gr gepelde verse tamme kastanjes (ongepeld ong. 525 gr)
  • 500 ml melk
  • 1 tl vanille-extract

Bereiding:

  • Maak de tamme kastanjes open met behulp van een notenkraker en haal de schil eraf. Je houdt een witte noot over met een lichtbruin velletje – dit kun je rustig laten zitten. Is de noot bruin of ruikt-ie zurig? Dan is de kastanje niet goed meer.
  • Doe de tamme kastanjes samen met de melk en het vanille-extract in een pan.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur zacht en plaats een deksel half op de pan. Laat de kastanjes 20-25 min koken totdat ze zacht zijn en de melk in volume is afgenomen.
  • Doe de zachte kastanjes met de melk in een keukenmachine en mix tot je een gladde massa hebt. Is je puree iets te vast? Voeg een beetje extra warme melk toe.

Dit recept is voor één grote schaal, ongeveer 675 gr puree. Meer dan je nodig hebt? Eet het restant dan in plaats van aardappelpuree bij het diner.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.