10% extra kassakorting op SALE producten? Gebruik kortingscode NIEUWSBRIEF10 *

Hoe kies ik outdoor kleding?

Het kan moeilijk zijn goede kleding met genoeg bescherming en bewegingsvrijheid te vinden voor je wandeling. Je wilt immers niet de hele dag met een zware en dikke laag kleding lopen. Een strategisch laagjessysteem is hiervoor de beste oplossing. Zo heb je een goede methode om je uitrusting aan te passen aan het weer en draag je alleen wat nodig is.

De stappen voor het vinden van je kleding

Om tot de juiste keuze te komen moet je de volgende vragen beantwoorden.

Stap 1

Lagen

Welke lagen wil ik?

Stap 2

Materiaal

Welk materiaal heb ik nodig?

Stap 3

Factoren

Wat zijn de externe factoren?

Lagen

Welke lagen wil ik?

Een laagjessysteem bestaat uit meerdere lagen met ieder hun specifieke eigenschappen. Voor outdoorkleding op het bovenlichaam kan je 3 tot 4 lagen aanhouden. Voor de rest van je lichaam is 2 lagen doorgaans voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een wandelbroek en een regenbroek.

Baselayer

De basislaag is de eerste stap in je laagjessysteem. Het is belangrijk dat de onderste laag nauw aansluit op het lichaam en je temperatuur reguleert. Nog belangrijker is dat deze ademend is. Wanneer je alle drie de lagen aan hebt tijdens je wandeling, wil je niet zwemmen in je eigen zweet.

Isolatie

Wanneer het kouder wordt tijdens je hike trek je de mid-layer uit je tas. Deze laag is je isolatielaag in het laagjessysteem en houd je dus warm. Om dit te doen is het belangrijk dat de donsjas, wollentrui of het fleecevest losjes om je lichaam valt. Stilstaande lucht geeft namelijk warmte.

Buitenlaag

De buitenlaag beschermt je tegen factoren zoals regen, wind of sneeuw. Bij de buitenste laag is het belangrijk dat deze is afgestemd op het weer dat je onderweg tegen kan komen. Zorg ervoor dat ook je buitenlaag een goed ademend vermogen heeft. Zo blijft je opgebouwde vocht niet in één van je lagen zitten. 

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Materiaal

Welk materiaal heb ik nodig?

Omdat iedere laag een eigen functie heeft is het belangrijk dat je kleding van het juiste materiaal is gemaakt.

Baselayer

Voor je basislaag wil je een materiaal met een goed temperatuurregulerend vermogen hebben. Zo blijf je warm tijdens koude momenten en kan de warmte goed weg wanneer je actief beweegt. Je onderste laag kan hierom het beste gemaakt zijn van merinowol of een synthetische vezel. Vermijd katoen, dit is geen ademende stof.

Isolatie

Als middenlaag wil je een warme stof zonder te veel gewicht en volume aan je uitrusting toe voegen. Vesten en truien van wol of fleece zijn daarom ideaal als middenlaag. Wanneer je gaat wandelen in koudere omstandigheden is een dunne donsjas of synthetische pufjas de beste middenlaag. Denk bij het kiezen van je isolatielaag ook aan de activiteit die je gaat doen. Hoe actiever je bent, hoe warmer je het zal hebben.

Buitenlaag

Voor je buitenlaag kan je gaan voor een water- en winddichte jas (hardshell), een winddichte-en waterbestendige jas (softshell) of een windstopper. Een water- en winddichte jas beschermt je goed, maar is wel minder ademend. Met een waterbestendige jas heb je beperkte bescherming, maar kan de warmte goed weg. Een windstopper geeft je vaak meer bewegingsvrijheid maar nattigheid komt er doorheen.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Externe factoren

Wat zijn de externe factoren?

Houd bij het samenstellen van de lagen en het uitkiezen van je kledingstukken niet alleen rekening met het weer, maar ook met andere factoren. Zijn er bijvoorbeeld veel bijtende insecten waar je gaat wandelen? Dan kan het nodig zijn om kleding te dragen met een anti-insectenmembraan of coating. Bedenk dus goed wat je onderweg tegen kan komen. Op die manier ga je goed voorbereid en beschermd op pad. 

Waar moet ik op letten?

Baselayer

  • Nauw aansluitend
  • Temperatuurregulerend
  • Merinowol of synthetisch
 

Isolatie

  • Los vallend
  • Ademend
  • Wol of fleece
 

Buitenlaag

  • Afgestemd op weer
  • Ademend
  • Softshell, hardshell of windstopper