Recept: smoky bietenburger van de barbecue

Recept: smoky bietenburger van de barbecue

Nu het kwik stijgt en de balkon- of tuindeuren vaker openstaan dan dicht, beginnen de kriebels om buiten te koken toe te nemen. Met een Dutch Oven hangend aan een driepoot of lekker bakken op een partygrill. Heb je deze lente en zomer zin om te barbecueën, maar geen trek in vlees? Deze bietenburger is een smakelijk alternatief. Dit recept is gebaseerd op zes personen.

Ingrediënten

  • 60 g couscous
  • ca. 200 ml groentebouillon
  • 1 kleine rode ui
  • 60 g havervlokken
  • ½ blik kikkererwten (à 400 g), uitgelekt
  • 250 g gekookte rode bieten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 6 meergranenbroodjes, opengesneden
  • 6 el chipotlesaus
  • 1 zakje slamelange
  • 1 avocado, in dunne plakken
  • 1 tomaat, in dunne plakken

 


Tip: Klop 4 eetlepels tahin glad met 4 eetlepels water, 1 geperste teen knoflook en het sap van ½ citroen. Breng op smaak met zout en je hebt de perfecte saus bij deze burger.


Bereiding van het recept

Het gerecht is voor gemiddeld 6 personen, moet je rekenen op 60 minuten bereidingstijd en is bedoeld als hoofdgerecht. Verdubbel de hoeveelheid en je hebt een heerlijk recept voor een grote groep vrienden of familie.

Stap 1: bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking met groentebouillon in plaats van water en laat afkoelen.

Stap 2: snijd de helft van de rode ui in ringen en snipper de rest fijn. Hak de havervlokken en kikkererwten samen kort in een hakmolen of in de kleine kom van een keukenmachine en schep in een grote kom.

Stap 3: hak ook de bieten klein en voeg ze met de couscous, de gesnipperde ui, het ei, de specerijen en flink wat zout en peper toe aan het mengsel in de kom. Kneed alles met je handen goed door elkaar.

Stap 4: verdeel het bietenmengsel in 6 gelijke delen en rol hier ballen van. Dek ze af met plasticfolie en laat ze minstens 30 minuten opstijven in de koelkast (of koelbox). Duw dan de ballen iets plat zodat je 6 burgers hebt, dek weer af en zet nogmaals 30 minuten koud weg.

Stap 5: steek de mini barbecue aan en laat de kooltjes witheet worden. Gril de burgers 5 minuten per kant op het barbecuerooster. Draai ze voorzichtig om. Is het mengsel te los om zo te grillen, leg de burgers dan op een non-stick-bakblik en leg dat op het rooster van de barbecue.

Stap 6: schep op het midden van de onderste helft van de broodjes 1 eetlepel chipotlesaus. Leg hier eerst wat slamelange op en dan een gegrilde bietenburger. Top af met avocado, tomaat, ringen rode ui en extra slamelange. Leg de bovenste helft van het broodje erop en zet vast met een satéprikker.

Toch liever vlees? Vervang dan de couscous, biet, kikkererwten en havermout door 300 gram (rauw) lamsgehakt. Kneed het gehakt met alle andere burgeringrediënten plus 2 verkruimelde witte boterhammen in een kom. Volg verder het recept zoals hierboven beschreven.

Tip voor de ideale party grill

Een draagbaar kooktoestel, een mini party grill, is reuze handig. Hij neemt weinig ruimte in beslag, is makkelijk in elkaar te zetten en is ideaal in de tuin of op het balkon. Extra leuk, je neemt ’m net zo makkelijk mee naar het strand, een festival of tuinfeest van de buren – nooit meer rommelen met zo’n piepkleine wegwerpbarbecue van aluminiumfolie. Het rooster is ruim genoeg voor 6 burgers en je kunt er zelfs, net als bij een barbecue, een hete en koelere kant in maken – voor het betere grilwerk. Een perfect hebbeding voor de flexibele buiteneter. De favoriete partygrill onder de Bevers is de Camping-partygrill van Campingaz; veel mogelijkheden op het gebied van bereiding en ook nog eens compact.

Een Dutch Oven is niet te missen op de camping. 's Ochtends ideaal voor het maken van Franse crêpes. Maar ook 's avonds is er veel mogelijk. Deze buitenrecepten voor de Dutch Oven zijn het proberen waard. Of ga terug naar ons blog.

Dit artikel verscheen ook in de lente-editie '19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak 'm in een van onze winkels.

Tekst: Suzanne Stougi

Beeld: Shutterstock en Unsplash

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.