LEKI
Hoe kies ik de juiste wandelstokken

De stok achter de deur

Advies over wandelstokken

Of je gaat wandelen tijdens een uitdagende tocht in de bergen of een nordic walking workout in eigen land, wandelstokken verminderen de belasting van knieën en rug. Bij Bever vind je de beste wandelstokken. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van wandelstokken?

Hoe kies je wandelstokken?

Trekkingstok vs Nordic walking stok

Er zijn twee verschillende type wandelstokken; trekkingstokken en nordic walking stokken. Ga je niet in al te heuvelachtig terrein lopen? Kies dan voor nordic walking stokken. Een nordic walking stok is langer, heeft een ander handvat en de flexibiliteit van de stok is afgestemd op nordic walking. Een nordic walking stok is meestal niet opvouwbaar en gebruik je voor een workout in eigen land, het is immers lastig om te vervoeren.

 

Ga je liever voor een uitdagende tocht in de bergen? Kies dan voor een trekkingstok. Deze wandelstok zorgt voor extra ondersteuning en vermindert de overbelasting van knieën en rug.

 

Ondersteuning tijdens het klimmen en afdalen

Tijdens het afdalen geeft de trekkingstok ondersteuning bij het opvangen van schokken die je krijgt bij het neerzetten van je voeten. Zo wordt de meeste kracht opgevangen. Ook tijdens het klimmen vindt ondersteuning plaats, doordat de armen en polsen het meeste werk doen. Bij smalle doorgangen of paden geeft het net even wat meer steun en kunnen hindernissen gemakkelijker overwonnen worden.

Materiaal

De beste wandelstokken zijn gemaakt van lichtgewicht maar sterke materialen zoals aluminium of carbon. Wandelstokken van aluminium zijn sterk, licht en in zekere mate flexibel.

Deze wandelstokken zijn relatief goedkoop. Wandelstokken van carbon zijn sterker dan aluminium stokken en zijn een stuk minder zwaar. Over het algemeen zijn deze stokken om mee te lopen duurder.

Juiste lengte van de stok

Het is belangrijk om de juiste lengte van de stok te kiezen. De juiste stoklengte vind je door recht te gaan staan en de arm die de stok vasthoudt in een hoek van negentig graden te houden.

De afstand van de grond tot je hand is de juiste lengte. Veel wandelstokken hebben een verstelbare lengte. Zo bepaal je zelf de gewenste lengte.

Opvouwbare wandelstok

Een opvouwbare wandelstok neem je makkelijk mee in bijvoorbeeld je rugzak of tas. Op deze manier neem je een wandelstok handig mee de bergen in. Zo ben je in iedere situatie voorzien van de nodige steun.

De meeste wandelstokken bestaan uit twee of drie delen die opgevouwen kunnen worden. Een stok met twee delen hebben vaak een groot pakvolume, driedelige stokken zijn lekker compact.

Handig om te weten

  • Veel wandelstokken hebben een scherpe metalen punt, handig wanneer je loopt op bijvoorbeeld zand of gras. Ga je wandelen op asfalt? Gebruik dan speciale doppen, die je over de scherpe punt heen schuift voor beter ondersteuning. 
  • Veel wandelstokken zijn uitgerust met comfortabele handvaten van kurk of kunststof en een polsbandje dat voorkomt dat je de stok verliest tijdens de wandeling.
  • Een ergonomische handgreep zorgt dat de druk die op je hand gelijkmatig over de handpalm verdeeld wordt. Vooral wanneer je een langere wandeling maakt, merk je duidelijk verschil.
  • In de collectie bij Bever zijn ook wandelstokken die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen. Deze wandelstokken hebben een goede pasvorm voor vrouwen handen.
  • Wist je dat een nordic walking stok niet alleen een work-out geeft aan je benen, maar ook je schouders en bovenarmspieren laat werken. Het is niet voor niets dat nordic walking de laatste jaren aan populariteit wint.
  • Heb je verstelbare wandelstokken? Maak tijdens een afdaling je stok wat langer en bij het stijgen juist wat korter. Zo ervaar je optimale ondersteuning.