Tricks om de kou in Nederland te slim af te zijn

Je hebt het ons vast wel eens horen zeggen: kou is een keuze. Natuurlijk bedoelen we daarmee vooral dat je je tegen guur winterweer goed kunt kleden. Maar naast kou heeft koning winter nog een aantal typische trekjes: je haar (en alles!) wordt statisch, je bril beslaat om de haverklap, je staat 's morgens uuuren te krabben (voor je gevoel) en je gezicht en handen drogen uit. Gelukkig hebben we daar wat slimme oplossingen voor.

Want behalve zorgen voor genoeg laagjes om je lijf, warme sokken aan je voeten en een goede muts op je hoofd, kun je nog een aantal dingen doen om de kou te trotseren - en om überhaupt de winter wat aangenamer door te komen. Doe je voordeel met deze comfy wintertips!

1. Minder krabben? Parkeer oostwaards

Oké, deze trick klinkt echt te simpel voor woorden, maar logisch is het wel. Als je iedere dag minstens een kwartier kwijt bent aan het krabben van de voorruit van je auto, dan is dit een uitkomst. Woon je op een plek waar 's morgens de zon in de straat staat, parkeer je auto dan met de voorruit naar het oosten. Want we weten allemaal: oosten = op, westen = weg. Zo kan de zon al een beetje voorwerk doen en hoef jij minder lang te krabben. Moet je 's morgens vroeger weg dan dat de zon opkomt, dan is het gebruik van een stuk karton of een folie het beste idee. Leg dit 's avonds tussen de ruit en de ruitenwissers (anders vriezen de ruitenwissers vast) en je hebt 's morgens een ijsvrije ruit.

2. Geen statische schokken meer dankzij een veiligheidsspeld

Iedereen heeft er last van in de winter: statische schokken als je iemand iets aangeeft of je computer aanzet. Er zijn verschillende dingen die je eraan kunt doen: schoenen met leren zolen dragen bijvoorbeeld. Maar deze trick hadden we nog niet gehoord, en hij is zo simpel! Zorg dat je iets metaals op zak hebt: speld bijvoorbeeld een ijzeren veiligheidsspeld ergens aan de binnenkant van je kleding en tadaa! Onzichtbaar voor iedereen, maar heel effectief. Wat trouwens ook voor statische kleding zorgt, is het drogen van je kleding in een droger. In de winter kun je dus beter het good old droogrek gebruiken.

3. Afwasmiddel tegen beslagen brillenglazen

Na een frisse (lunch)wandeling buiten of de dagelijkse rit naar je werk een warme ruimte binnenkomen en WOESJH, ja hoor: je brillenglazen compleet beslagen. Irritant, of niet dan? De aanvaller van dit vervelende verschijnsel heb je geheid in huis: afwasmiddel. Smeer beide zijden van je bril in met afwasmiddel en poets je glazen vervolgens verder droog met een pluisvrije doek. Zo leg je een transparant zeeplaagje over de brillenglazen heen, waardoor deze niet meer beslaan. Helder, wat ons betreft. Disclaimertje: let wel even op met brillen die al een coating hebben, die kunnen er waarschijnlijk niet zo goed tegen.

4. Geen statisch haar met wasdrogerdoekjes. Huh?

Niet alleen statische kleding kan de nodige irritatie opwekken, ook van statisch haar kun je flink de kriebels krijgen - zeker als je gezegend bent met een lange haarbos. Om dit simpel op te lossen gebruik je wasdrogerdoekjes en een borstel. Wasdrogerdoekjes worden gebruikt om te zorgen dat je was minder of niet statisch uit de droger komt, maar deze werken dus ook voor je haar. Perfect voor deze trick dus. Prik een droogtrommeldoekje over de pinnetjes van je haarborstel of wrijf ermee over je haar en hoofdhuid en je haar blijft netjes op je hoofd liggen - waar het hoort.

tricks-winter-kou-hacks-statisch-droog-krabben-bevroren

5. Droge huid? Niet met schaaltjes water

Een strak aanvoelende huid op je handen en je gezicht is niet relaxed. In de winter heb je er snel last van omdat de luchtvochtigheid in je huis laag is - met name doordat de cv lekker staat te loeien. Dit probleem los je (gelukkig…) niet op door de ramen open te zetten. De (KOUDE!!) buitenlucht is namelijk ook erg droog, dus dat zou het vochtpercentage in je huis alleen maar verder doen dalen. Wat dan wel? Zet schaaltjes water neer op verschillende plekken in huis! Door de warmte in huis verdampt het water in de schaaltjes, warmte in huis verdampen, waardoor de luchtvochtigheid in huis wordt verbeterd. En, wellicht ooit gezien bij je oma: er zijn speciale bakjes te verkrijgen die je gevuld met water aan de radiator kunt hangen. Ook anno 2019 nog zeer effectief! Easy breezy.

Altijd zin in meer tips & tricks? Check dan ook eens onze Buitenhacks, superhandig tegen vervelende ongemakken in het buitenleven. Je nóg beter wapenen tegen de winterse kou? Deze 5 tips voor een betere weerstand kunnen je vast helpen. En wil je nog meer tips de winter? Dan vertellen we je ook nog eens welke 6 dingen je vooral niet moet doen als het koud is. En nu hup, naar buiten - of terug naar het blog