Maurice Lede: ‘reizen stilt mijn honger naar prikkels’

Plekken ontdekken waar je normaal niet zo snel naartoe gaat, dat is de missie van presentator en televisiemaker Maurice Lede (33). Daarom skipt hij de geijkte toeristenroutes en trekt hij altijd zijn eigen plan. ‘Thuis bestaat voor mij niet meer, ik wil alleen maar dáár zijn.’

 

Maurice ploft neer in een zitje van de sportschool. Hij heeft al een pittige fitness-sessie achter de rug, maar bikkelt zo nog even door. ‘Ik ben net terug van een vakantie in Rwanda en Oeganda, waar ik het een beetje heb laten varen’, lacht hij. ‘Binnenkort ga ik voor 3 op Reis naar Myanmar en mijn doel is om voor die tijd snel weer fit te worden. Vorige week ben ik superfanatiek begonnen met drie dagen achter elkaar sporten, maar daarna zei mijn lichaam ‘ho’. Alles was vreselijk stijf, een oude rugblessure speelde op. Ik voelde me net een oude man.’

Die rugblessure is een erfenis van de vele reizen die hij maakt. Gemiddeld is hij drie keer per jaar onderweg voor de reisprogramma’s 3 op Reis en Trippers. Privé mag hij ook graag de wijde wereld intrekken. Dat betekent slapen op héél veel verschillende bedden en niet altijd even comfortabel zitten in bussen, treinen of vliegtuigen. ‘Laatst was ik op de Filipijnen, waar ik zes uur lang op een half stoeltje in een hobbelende bus zat. Dan voel ik meteen mijn rug opspelen. Dat is irritant, maar tegelijkertijd zou ik niets anders willen doen.’

Honger naar prikkels

Als kind ging Maurice vaak op vakantie met z’n ouders, broer en zus. Kamperen in Frankrijk, Spanje en de Benelux. Zes weken in de zomer en nog een paar keer in het voor- en najaar. In die zin zat de drang om op pad te gaan er altijd al in. ‘Maar het ontdekken van vreemde en nieuwe culturen heb ik echt zelf uitgevonden en ontwikkeld’, aldus Maurice.


‘Ik heb veel impulsen nodig: geuren, kleuren, ontmoetingen. Anders word ik ongelukkig’


‘Mijn allereerste verre reis maakte ik met m’n neefje tijdens mijn studie rechten. Backpacken in Thailand. Alles was onzeker, we werden meteen opgelicht, we wisten niet waar we moesten slapen.’ Dat klinkt niet per se prettig, maar de studentenversie van Maurice genoot met volle teugen van het avontuur.

‘In mijn leven moet er steeds van alles gebeuren. Ik heb veel impulsen nodig: geluiden, geuren, kleuren, ontmoetingen. Zijn die impulsen er niet, dan word ik ongelukkig. Reizen biedt mij de mogelijkheid om mijn honger naar prikkels te stillen. Terechtkomen in een compleet andere wereld, waar je de cultuur niet kent en de taal niet spreekt, en jezelf dan maar zien te redden. Dat vind ik het allertofste aan reizen. Ik haal daar veel uit.’

Maurice’ favorieten in NL

1. Afgelegen kust tussen Petten & Camperduin: Lege uitgestrekte kust, hoge duinrand en natuurgebied met vogelspottersplekken aan de andere (polder)kant. Ultieme uitwaaiplek.  

 

2. De Waddeneilanden: Elk eiland heeft z’n eigen schoonheid. En overal kun je de rust en het isolement opzoeken. Helemaal daar waar geen auto's mogen komen!

 

3. Roadtrip bij Lage Vuursche: Rijd heen en weer over de Hoge Vuurseweg en je waant je in Scandinavië of Canada.

 

4. Science x Nature bij Dwingelderveld: Combineer een bezoekje aan de Sterrenwacht met een bezoek aan het Nationaal Park. ’s Ochtends vroeg of einde middag zorgt het sferische zonlicht voor een romantische wegdroombeleving.

Het roer om

De rechtenstudie die Maurice volgde, was geen doorslaand succes; te saai, te stroperig. Maar geheel volgens de regels van zijn ouders – ‘Waar je aan begint, dat maak je af’ – haalde hij keurig zijn diploma. ‘Ondertussen kluste ik bij met presenteren en verhalen maken voor de regionale omroep. Dat was zo leuk dat ik dacht: dit wil ik! Via de regionale omroep Regio22 kwam ik terecht bij Het Klokhuis, waar ik zes jaar met veel plezier heb gewerkt. Daarna begon ik voorzichtig te denken aan een volgende droom.’

Dat die in de reishoek zat, kwam voor niemand als een verrassing. Maurice deed naast z’n werk bij Het Klokhuis al mee aan De Nationale Reistest en maakte de documentaire Wrakstukken, over de SLM-vliegramp in Suriname waarbij hij drie familieleden verloor. Zo kwam hij op de radar van BNN, waarna hij werd gevraagd om een van de vaste gezichten van 3 Op Reis te worden. ‘Ik dacht meteen: te gek! Onderweg zijn, de tofste verhalen opzoeken, de hele tijd openstaan voor wat je tegenkomt. Het is iets wat erg bij me past.’

Weg van de massa, afwijken van gebaande paden

Tijdens zijn werk- en privéreizen laat Maurice de geijkte toeristenroutes links liggen en wijkt hij af van de gebaande paden. Plekken ontdekken waar je normaal niet zo snel naartoe gaat of komt, dat is zijn missie. ‘Als iedereen rechtsaf gaat, dan sla ik linksaf. Dat heb ik altijd al gehad. Het zit in mij om te willen onderzoeken hoe het er in een land écht aan toegaat of uitziet. Ik was bijvoorbeeld in Brazilië, waar je heel makkelijk en comfortabel op de mooie plekjes kunt blijven. Maar er is daar zo veel meer te zien en doen dan alleen het strand en de boulevard.’


‘Van die vulkanische eilanden krijg je niets mee als je alleen maar op het strand ligt’


Dat geldt voor elk land op de wereld, ook dichterbij huis, in Europa. Zo bezocht Maurice vorig jaar voor 3 Op Reis de Canarische Eilanden, waar de meeste toeristen hutjemutje op dezelfde spots zitten. ‘Zonde, want je mist zoveel moois! Het zijn allemaal vulkanische eilanden, maar dat krijg je niet mee als je op het strand ligt. Wij zijn gaan filmen op andere delen van de eilanden, waar het minder toeristisch is. Dat was zo onvoorstelbaar mooi. De kliffen die je op Tenerife ziet, vind je op weinig andere plekken op de wereld. Echt waanzinnig gaaf.’

Zo mijd je overtoerisme

-       Vertrek als andere mensen werken, dus buiten de schoolvakanties.

-       Vraag tips aan insiders, bijvoorbeeld via de app Spotted by locals.

-       Laat de stad achter je en trek de wijde natuur in.

-       Plan niet alles van tevoren, maar kijk wat er op je afkomt.

-       Loop, fiets of rijd net een paar kilometer verder dan andere toeristen.

Niemandsland

Kies je voor out of the box-plekken, dan krijg je volgens Maurice een realistischer beeld van een land, stad of gebied. ‘Het kost meer moeite om er te komen en het is vaak wat rauwer. Dat vind ik charmant. Een ander voordeel is dat je er niet zo veel andere toeristen tegenkomt, want het is niet zo leuk om allemaal naar hetzelfde plekje te gaan. Ook niet voor die plekken zelf. Overtoerisme begint echt een probleem te worden. Er zijn plekken op aarde waar toeristen het helemaal hebben overgenomen.’

In het nieuwe seizoen van 3 Op Reis is ervoor gekozen om kijkers mee te geven dat je ook binnen de gekte van de reisindustrie bewuste keuzes kunt maken. Ga je er alleen naartoe omdat het een hotspot is, of levert de bestemming je écht iets op? ‘Dan hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als mensen vaak denken. Ik was een tijdje terug buiten het hoogseizoen op Texel, waar ik net iets verder fietste dan de mensen om me heen. Het resultaat: een stuk strand waar niemand anders liep. Het voelde alsof ik in niemandsland was. Dat kan ook vlak bij huis.’

Downtune je brein

Soms komen er tijdens een reis zo veel prikkels op je af dat je het even niet meer ziet. Of je krijgt last van een onrustig gevoel tijdens een lange trein- of vliegreis. 3 manieren om instant rust te creëren in je hoofd:

  • Bewegende wolkenluchten, een zee met een ondergaande zon: alleen al de achtergronden van de Calm-app werken enorm ontspannend. De meditaties zijn lekker toegankelijk, dus ook geschikt voor meditatie-dummy’s.
  • Luister naar het gefluister, gekraak, getik en gedruppel in zogenaamde ASMR-video’s. Het is wetenschappelijk bewezen dat de geluiden in deze YouTube-filmpjes zorgen voor een relaxed, ontspannen en prettig gevoel.
  • Zet je voeten in een V-vorm en ga rechtop staan. Visualiseer dat je een touwtje aan je kruin hebt dat je omhoogtrekt. Adem bewust in, adem bewust uit en voel wat er in je lichaam gebeurt. Binnen een paar seconde ben je uit je hoofd en in je lijf.

 

In een trance

Een all-time favourite onder de onontdekte reisplekken van Maurice is Lake Bunyonyi. Het diepste kratermeer van Oeganda, omgeven door prachtige bergen en knalgroene natuur, met in het midden 29 kleine eilandjes die je alleen met een kano of bootje kunt bereiken. ‘Kijk je naar de wereldkaart, dan denk je dat dit een heftig gebied is. Het ligt vlakbij de grens van Rwanda en Congo, waardoor het een bepaalde lading heeft. Maar er heerst een ontzettende rust. Mongolië vind ik ook geweldig. De leegte, de ongereptheid; daar word ik heel blij van.’


‘Ik wil alles in de omgeving ondersteboven keren om een land echt te leren kennen’


Dat gevoel is volgens Maurice nog het beste te vergelijken met het effect van drugs. ‘Er komt een geluksstofje vrij als ik op reis ben. Ik raak in een trance en wil alles in de omgeving ondersteboven keren om een land en z’n inwoners van A tot Z te leren kennen. Thuis bestaat dan niet meer, ik wil alleen nog maar dáár zijn. Daar heb ik mezelf en mijn drive heel erg in gevonden, al is dat voor mijn omgeving soms lastig. Ik heb sinds kort een vriendin en zij vindt het natuurlijk leuk om af en toe iets van me te horen. Daar moet ik aan werken, haha.’

Nieuwsgierig naar de Spotify-playlist van Maurice?

Luister ’m hier:

Dit artikel verscheen ook in de herfsteditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m mee in één van onze winkels.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.