De avontuurlijkste buitensporten om te doen tijdens het kamperen

Niets geeft je meer het gevoel dat je leeft dan een actieve buitenvakantie in de natuur. Samen met Campspace verzamelden we een aantal toffe locaties waar je een kampeertrip kunt combineren met avontuurlijke sporten, zoals klimmen, mountainbiken of surfen. Wedden dat je na het lezen van dit artikel staat te popelen om je tas in te pakken?

Kamperen alleen al is puur genieten. Maar je kunt jouw tijd in de natuur nóg leuker en specialer maken door toffe buitenactiviteiten te doen. Zo zijn er talloze avontuurlijke sporten die je kunt uitproberen op vakantie. Geen zorgen, je hoeft niet topfit te zijn of een doorgewinterde expert: de sporten en buitenactiviteiten die we tippen, kunnen op elk niveau beoefend worden. En op de tofste plekken!

Avontuurlijke sporten tijdens het kamperen in Nederland

Voor avontuur in de natuur hoef je echt niet ver van huis. Binnen de landsgrenzen zijn er opties genoeg! De kenmerkende Nederlandse wind is bijvoorbeeld een bron van sportplezier. Denk aan kitesurfen, windsurfen, zeilen en strandzeilen (ook wel blokarten genoemd). En dan hebben we het nog niet eens gehad over het jaarlijkse NK Tegenwindfietsen!

De beste kampeerspots aan de Nederlandse kust

Rondom de Nederlandse kust vind je veel kampeermogelijkheden die de ideale uitvalsbasis vormen voor jouw buitenactiviteiten. Op de Brouwersdam, niet al te ver van Rotterdam, vind je bijvoorbeeld de campspace van Quirine. Of je nu het comfort wilt van een glampingtent, je eigen tent meeneemt of een camperbusje hebt: je bent hier op de perfecte plek voor wind- en watersporten. In de buurt kun je onder meer strandzeilen. Een ontzettende gave sport die je individueel kunt doen, maar waar je ook als groep van kunt genieten.

 

Een andere optie is om nog wat verder Zeeland in te rijden en je tent op te zetten op Saskia’s zorgboerderij. Hier ben je ook dicht bij de kust. Ideaal dus voor surfers! Wie het liever hogerop zoekt, vindt in Friesland de prachtige campspace van Minke, waar je niet alleen dicht bij de kust zit, maar ook bij andere binnenlandse wateren. Of je nu wilt kajakken, suppen, wadlopen, zeilen of surfen: hier kan het allemaal.

© Saskia Krijger

Het paradijs voor paardenliefhebbers

Gaat de wind een dagje liggen? Dan is er natuurlijk meer te doen in Neerlands pracht. Paardrijden, bijvoorbeeld! Op Hannie’s campspace kun je eerst je tent opzetten, om vervolgens jouw eerste paardrijles te volgen. Meer ervaren ruiters kunnen zelfs deelnemen aan een strandrit. Ook bij de campspace van Ylvie kom je terecht in een paardenparadijs. Wat dit plekje extra speciaal maakt, is dat je hier je eigen paard kunt meenemen. Zo heb je gegarandeerd een vakantie vol buitenactiviteiten met jouw eigen geliefde paard.

Buiten heeft je nodig

Buiten heb je nodig. Maar in een wereld van overproductie en vervuiling heeft buiten ons ook nodig. En daarbij telt elke stap, klein of groot, van iedereen. Kies bijvoorbeeld voor een duurzame manier van reizen. En besteed eens een (halve) dag van je strandvakantie aan een clean-up. Als je samen de handen uit de mouwen steekt, is zo'n clean-up naast nuttig ook nog hartstikke gezellig! Samen maken we de planeet een stukje schoner. 

 

Lees meer over wat Bever doet voor buiten.

Avontuurlijke sportvakanties in Duitsland

Goed nieuws voor mountainbikeliefhebbers: mountainbiken wordt steeds populairder in binnen- en buitenland. Hierdoor worden er meer en meer nieuwe paden aangelegd, waarbij je andere fietsers en wandelaars niet tot last bent. Bovendien kun je hier de uitdaging vinden die het mountainbiken zo leuk maakt. Het is een van de avontuurlijke sporten waar je gemakkelijk mee kunt beginnen zonder ervaring. Je kunt eerst een keer een mountainbike huren, voordat je er zelf een aanschaft. Op die manier kun je rustig uitproberen of de sport wat voor je is. Natuurlijk kun je de mooiste mountainbikeroutes in Nederland afstrepen, maar in Duitsland wacht je nog veel meer moois!

Unieke kampeerplekken bij de oosterburen

De campspace van Lorenz in het Duitse Beieren biedt je onder andere de mogelijkheid om te kamperen vlak bij mooie mountainbikeroutes. Hij raadt aan om een tocht te doen naar de kasteelruïne en uitkijktoren Zabelstein. De kampeerplek van Maximilian ligt vlakbij het Harzgebergte. Ook hier vind je leuke mountainbikeroutes in de omgeving. Het toffe bij Maximilian is dat hij altijd maar één plek openstelt voor kampeerders. Je hebt dus veel privacy en een unieke ervaring! Check voor je vertrekt ook onze tips om jouw dag op de mountainbike een gegarandeerd succes te maken.  

 

Houd je meer van klimmen? Verblijf dan op Axel’s kampeerterrein, ongeveer 20 minuten rijden van het klimgebied Nideggen.

© Tom Suykerbuyk

Combineer avontuurlijke sporten met kamperen België

Nieuwe boulderhallen springen in België en Nederland als paddenstoelen uit de grond. De klimsport wordt razendpopulair! Het is dan ook niet voor niets dat het inmiddels een Olympische sport is geworden. In veel steden ontdekken mensen hun liefde voor de klimsport in de toegankelijke en vaak gezellige boulderhallen, om vervolgens nieuwsgierig te worden naar andere takken binnen de klimsport. Denk bijvoorbeeld aan sportklimmen (touwklimmen waarbij de boorhaken al in de rots bevestigd zijn) of voor de echte bikkels het traditioneel klimmen (klimmen op een rotswand die in natuurlijke staat gelaten is, waarbij je zelf de zekeringen voor jouw touwen moet plaatsen tussen en in de rotswand).

 

Ben je geen klimmer? Dan is een via ferrata misschien iets voor jou. Deze Italiaanse term betekent letterlijk ‘ijzeren weg’ en wordt in het Duits vaak een ‘klettersteig’ genoemd. Het is een weg of route die je aflegt, terwijl je vastzit aan een in de rotswand verankerde staalkabel. Je gaat langs steile randen, waarbij je die extra zekerheid nodig hebt om de route veilig af te leggen. De kabels geven je naast veiligheid ook extra stabiliteit. Het leuke is dat je geen ervaren klimmer hoeft te zijn om een via ferrata te doen! Eigenlijk ligt de activiteit een beetje tussen bergwandelen en klimmen in. Het kan behoorlijk spannend zijn wanneer je heel steile rotswanden afgaat, maar via ferrata’s zijn er in allerlei moeilijkheidsgraden. Het is een absolute aanrader dit eens te proberen!

 

In de Vlaamse Ardennen zit je als buitenavonturier helemaal goed, want hier zijn allerlei mogelijkheden om als kersverse beginnende klimmer of juist doorgewinterde veteraan te proeven aan het klimmen in de buitenlucht. Onze tips voor de eerste keer buiten klimmen check je hier. Ook vind je in dit gebied verschillende klettersteigroutes en toffe plekken om te boulderen.

Klimmen, klauteren en kamperen doe je hier

Activiteit gekozen? Nu nog een kampeerplek. Verblijf bij host Luc’s Chalet Rosee of bij zijn buren Esmeralda en Marcel. Twee prachtige kampeerlocaties, vlak bij klim- en klettersteiggebieden in de Ardennen én in de buurt van het wonderschone stadje Dinant. Ben jij meer een waterrat? Je kunt ook kiezen voor een van de andere buitenactiviteiten in de buurt. Ga bijvoorbeeld kajakken of raften op nabijgelegen wateren als de Ourthe, een rivier op ongeveer een uur afstand rijden van deze kampeerplekken.

 

Een andere optie in België is Oplaadpnt. De naam zegt het al: een plek om op te laden. Je vindt deze kampeerplek in Retie, Vlaams Gewest. Je kunt op deze campspace niet alleen heerlijk slapen, maar ook wokshops bijwonen voor suppen, mountainbiken en yoga. De ideale combinatie van avontuurlijke sporten en ontspanning!

Avontuurlijke sportvakanties in Frankrijk

Ben je weleens bij de indrukwekkende Saint Michel geweest in Normandië? Er worden verschillende wandeltochten georganiseerd om naar de stad toe te wandelen, waarbij je met een gids gaat wadlopen. De Saint Michel staat er namelijk om bekend dat het bij vloed omringd wordt door zeewater en daardoor een eiland wordt. Bijzonder om mee te maken!

 

Zoek je liever meer avontuur op? De zee is natuurlijk hartstikke dichtbij en daar heb je allerlei toffe mogelijkheden. Je kunt er onder meer zeilen, strandzeilen, kajakken, kitesurfen en windfoilen. Dat laatste is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de surfplank gaat zweven door een vleugelconstructie (de windfoil). Een leuke adrenalinekick dankzij de hoge snelheden en een geweldige workout. Bekijk de website van Kite’s Cool, een school die verschillende mogelijkheden aanbiedt voor kajakken, kitesurfen en windfoilen.

Fenomaal overnachten in Frankrijk

Je vindt de ideale kampeerplek bij host Zoe. In haar tuin vind je een voedselparadijs en je kunt vanaf hier de Saint Michel al zien liggen. De perfecte uitvalsbasis, dus. Ook handig: je kunt hier niet alleen terecht met je tent, maar ook met een camperbus.

© Saskia Krijger

Tips om te sporten tijdens een kampeervakantie

Sta je al te popelen om een van de bovenstaande sporten te proberen? Snappen we! Of misschien ben je enthousiast, maar bang dat je niet fit genoeg bent. Bedenk dan dat je elke sport op beginnersniveau kunt doen. Zolang je je eigen grenzen niet overschrijdt, hoef je je nergens zorgen om te maken. Daarnaast zijn er stapels andere mogelijkheden om actief te zijn tijdens je vakantie. We zetten er een aantal op een rij.

  • Maak een fietstocht. Je hoeft echt niet per se op een mountainbike of racefiets te stappen voor een mooie fietsroute. Ook op een tourfiets kun je genieten van prachtige uitzichten – misschien zelfs meer, omdat je een rustiger tempo aanhoudt.
  • Ga (hard)lopen. In de ochtend is het vaak nog lekker fris. Bovendien sta jij vroeg bij de bakker en heb je de eerste keuze uit de lekkerste broodjes. En mooi niet dat jij je na je wandeling of hardloopronde schuldig voelt om die chocoladecroissant.
  • Probeer trailrunning. Ben je een wat meer ervaren hardlopen? Wanneer je in een natuurgebied op vakantie bent, kun je proberen te gaan trailrunnen. Een leuke uitdaging, waarmee je de omgeving op sportieve wijze verkent.
  • Wandel je suf. Wanneer je nieuwe plekken verkent, leg je vaak veel kilometers af zonder daar erg in te hebben. Je bent dan dus hartstikke actief bezig.
  • Neem een frisse duik. Zwembad, meer of zee in de buurt? Ga dan elke dag een stuk zwemmen. Baantjes trekken is een ideale manier om je dag actief en fris te beginnen.

Sportief naar buiten

Van bewegen krijg je meer energie en sporten helpt je om je hoofd leeg te maken. Zo kom je dus zowel fysiek als mentaal fitter je vakantie uit! Daarbij maak je de leukste herinneringen wanneer je nieuwe dingen uitprobeert en nieuwe plekken leert kennen. Verruil jij deze zomer je campingstoel voor een fiets, supboard of trailschoenen? Ook dan kun je terecht bij Bever. We helpen je graag bij het vinden van de juiste spullen voor jouw buitenactiviteiten.

 

Heb jij tussen alle unieke kampeerplekken van campspace een zeldzaam pareltje gevonden of heb je een nieuwe buitensport helemaal eigen gemaakt? Deel je leukste kiekjes met #buitenbegintbijbever en wie weet zie je ’t terug op onze Instagramfeed!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.