GRATIS LEVERING vanaf 25,-

GRATIS RETOURNEREN in de winkels

365 DAGEN bedenktijd*

GRATIS ACHTERAF betalen met Klarna

5 toffe mountainbikeroutes in Nederland

Geen lekkerder seizoen om in te mountainbiken dan de herfst. De laagstaande zon kleurt de bossen prachtig warm, en de modderplassen en bladeren op je route zorgen voor extra uitdaging. Dit zijn de plekken in Nederland waar je ‘t beste los kan gaan met je magic bike!

 

Wij worden erg blij van een potje mountainbiken. Inspannend en ontspannend tegelijk, je voelt je weer even kind. En dan word je ook nog getrakteerd op onvoorspelbare weersomstandigheden. Als je in Nederland gaat fietsen tenminste - en waarom zou je dat niet doen? Dit zijn 5 van de beste routes.

1. Utrechtse Heuvelrug

Meerdere prachtige mountainbike-tracks, inclusief pittige hoogte- en laagteverschillen. 


Routetip: probeer eens de beklimming en afdaling van de Amerongseberg en de Elsterkop. De route is afwisselend met veel singletracks en een mooie afdaling aan het eind.

2. Schoorlse Duinen

Welkom in een mountainbikeparadijs waar duinen, heide, mul zand en singletrails in de bossen elkaar in rap tempo afwisselen. Het parcours van 15 kilometer is heel afwisselend en daarmee een mooie uitdaging voor zowel beginnende als meer ervaren mountainbikers.


Routetip: Schoorlse Duinweg, eerst dwars door de donkere dennenbossen, via het open duin en door naar het hoogste punt van de route: De Schoorlse Nok.

3. Epen-Vijlen (Limburg)

Met een lengte van 26 kilometer en 675 hoogtemeters is dit parcours een feest voor de geoefende mountainbiker. 


Routetip: Epen-Vijlenroute - Vaals. Erg pittig ritje, met steile hellingen, groot hoogte-laagteverschillen.

4. Overijssel

Vooral routes bij Hellendoorn, Markelo, Rijssen, Sibculo en Lemele worden bejubeld.


Routetip: MTB-route Markelo. Een 28 kilometer lange route met uitdagende singletracks door prachtige natuur. Door het bos, langs watertjes en over kleine paden. Deze route is minder technisch en gaat ook deels over brede paden en landwegen.

5. Westenschouwen (Zeeland)

Een van de meer uitdagende routes waarbij je kwaliteiten als mountainbiker behoorlijk op de proef gesteld worden. Steil klimmen op zowel harde als zachte ondergrond. Afdalen via zand en trappen: check!

Routetip: ‘Boswachterij’ Westenschouwen. Door het grootste duingebied van Zeeland. Met de vele single tracks, korte steile klimmetjes, technische afdalingen en bochtenwerk tussendoor de bomen is deze route zelfs een aanrader voor de geoefende (wedstrijd)mountainbiker.

Mountainbike-musthaves

Met de juiste kleding kan je in elk seizoen genieten van een goede MTB-sessie, óók naast de verharde wegen.

  • Een baselayer voor een isolerende en vochtregulerende werking.
  • Een fietsshirt. Deze mag met mountainbiken wat losser zitten dan bij racefietsen. Ook kan losser zittende kleding bij MTB’en praktischer zijn, bijvoorbeeld om er bescherming onder te dragen.
  • Een fietshelm om, mocht het een keer misgaan, (ernstig) hoofdletsel te voorkomen.
  • Bij fris weer draag je een extra isolerende laag, zoals een aansluitende fleece. Het merk Vaude heeft exemplaren met een pasvorm specifiek afgestemd op een actieve fietsstijl.
  • Je zitvlak houdt het een stuk langer vol in het zadel met een fietsbroek, mét ingebouwde zeem of een losser zittend exemplaar of een bib, een fietsbroek met bretels.
  • Bij regenweer is een echt fietsjasje onmisbaar. Dat zit goed wanneer je voorovergebogen over het stuur zit en laat zich compact opbergen.

See you at the trails!

Dit artikel verscheen ook in de herfsteditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m mee in één van onze winkels.