Hoe kies je de juiste lichtgewicht uitrusting voor jouw kampeertrip?

Light is right! Om met minder grammen in de rugzak op avontuur te gaan, hoef je geen zwaargewicht te zijn in inpakken. Met onze handige tips weet je precies welke afwegingen je moet maken bij het samenstellen van jouw paklijst.

Of je nu op een trektocht gaat of voor langere tijd de hort opgaat met je tentje: inpakken is afwegingen maken. Zeker als je letterlijk besluit ‘licht’ te gaan. Veel hardcore kampeerders zijn doorgewinterde grammenjagers en pakken het liefst zo licht en min mogelijk in. Zo hebben ze snel hun inboedel bij elkaar gepakt om weer naar de volgende toffe bestemming te reizen en blijft er voldoende ruimte over voor gave kampeerervaringen. En daar houden we van! Maar soms wil je misschien nét wat meer comfort. We helpen je bij het maken van keuzes voor jouw volgende kampeertrip.

Bepakking

Het vervoer van de kampeeruitrusting gaat vaak op de rug. Een goede, solide rugzak is daarom essentieel. De tijd van het jaar en het aantal dagen dat je op pad gaat, bepaalt het formaat van je tas. Met een rugzak van tussen de 40 en 60 liter zit je meestal goed. Tikt het kwik hogere temperaturen aan, dan kun je kiezen voor een kleinere backpack. Je hebt dan namelijk minder kleding nodig en kunt uit de voeten met een dunnere slaapzak. Een goede organisatie in de bepakking doet daarnaast wonderen voor het gewicht en werkt ruimtebesparend. Lees hier hoe je je rugzak slim inpakt en alle ruimte optimaal benut.

Je slaapplek

Slaap je in een tent, onder een tarp of tel je sterren vanuit je bivakzak? Welke slaapzak is warm genoeg voor je trip? En pak je wel of niet dat opblaasbare kussen in? De opties zijn eindeloos voor je kampeertrip. Maar het is wel belangrijk om te weten waar je voor kiest. We nemen het stap voor stap met je door.

Tent

Ga je voor het comfort van een tent? Kies je inpakbare paleisje dan zorgvuldig. Houd bij het kiezen van een lichtgewicht tent rekening met gewicht, maat, seizoenen en materiaal.

 

Buitenzeilen gemaakt van polyester en nylon zijn licht en sneldrogend. Dit in tegenstelling tot tenten van katoen, die wat zwaarder zijn. Bij polyester- en nylon-tentdoek zie je vaak de term ‘ripstop’. Dit is geen stof, maar een manier van weven. Dankzij de extra dikke draad die gebruikt wordt, is het doek nog dunner en lichter, maar tegelijkertijd zeer scheurbestendig en treksterk. De Telemark 2 LW van Nordisk is een mooi voorbeeld. Deze grammenvreter heeft een ripstop nylon-tentdoek en weegt maar 950 gram.

 

Let bij het kiezen van je tent ook goed op de coating die is gebruikt om het tentdoek waterdicht en sterker te maken. Een PU-coating is veel zwaarder dan een siliconen coating. Een tent met Dyneema-vezels (zoals die van Samaya) hoeft niet gecoat te worden. Dyneema is een supersterke kunststofvezel op basis van polyetheen. Dit materiaal neemt geen vocht op, zakt niet door bij nat weer en is extra licht, doordat het niet gecoat hoeft te worden. Omdat het doek geen vocht opneemt, blijft er niets aan het grondzeil plakken en schud je eventuele druppels er zo vanaf. Dyneema is wel duur in aanschaf en is transparant, waardoor je niet zoveel privacy hebt in je tent.

 

Echt massa besparen, doe je met tentstokken. Stokken gemaakt van carbon of aluminium wegen het minste en zorgen met een set lichte haringen voor een lichtgewicht fundering van je tent. Verblijf je kort op een plek? Neem dan ook het opzetgemak mee in je keuze.

Tarp of sterrenhemel

Naast een tent zijn er andere opties voor een lichtgewicht dak boven je hoofd. Zo kun je pitten onder een tarp en wegdromen onder de sterrenhemel in een bivakzak of een hangmat. Ook hierbij geldt: weet waarvoor je kiest. Een hangmat is bijvoorbeeld populair in de VS, maar niet bepaald geschikt voor je tocht in de Alpen. Waar vind je immers twee goede bomen? Een tarp is een lichtgewicht optie, omdat je ‘m klein kunt opvouwen en kunt opzetten met je wandelstokken. Maar hij biedt geen bescherming tegen omslaand weer of die vervelende muggen. En die bivakzak is voor meerdere nachten echt geen aanrader. Eén woord: condensvocht. Kortom: denk ook hierbij na over je bestemming en de duur van je trip.

Slaapzak

Een goede nachtrust is een must! Zeker als de volgende ochtend weer een mooie tocht op je wacht. Als je lichtgewicht kampeert, hoef je niet in te leveren op comfort en slaap. Een mummyslaapzak is lekker warm en compact. Dit maakt deze slaapzakken ideaal voor lichtgewicht kamperen. Door de vorm zijn ze ook kleiner op te bergen en lichter dan een dekenmodel. Let bij het uitzoeken van een slaapzak altijd op de comforttemperatuur, zodat je niet wegsmelt of onderkoeld raakt. 

 

Bij slaapzakken geldt de algemene stelregel: hoe warmer de slaapzak, hoe zwaarder het gewicht. Het is daarom belangrijk te bedenken welk isolatiemateriaal je voorkeur geniet. Je kunt kiezen uit dons of synthetisch vulmateriaal. Dons herbergt een flinke dosis warmte en is licht in gewicht. Ook heeft het een kleiner pakvolume. Nadeel is dat dons vaak prijzig en gevoelig voor vocht is. Zodra dons nat wordt, verliest het zijn isolerend vermogen. Een uitzondering is geïmpregneerd dons, van onder andere Rab. Dit is ook bruikbaar onder vochtige omstandigheden.

 

Synthetische isolatie blijft intact als het nat wordt. Een slaapzak met een vulling van kunstvezels heeft wel meer pakvolume en is zwaarder. Vergeleken met een donzen slaapzak is een synthetische slaapzak wel lager geprijsd.

Lakenzak

Zijn de weersvoorspellingen aangenaam? Dan kun je een lakenzak inpakken en je slaapzak thuislaten. Deze heeft een isolerend vermogen en biedt voldoende slaapcomfort tijdens de warmere maanden. Je kunt een lakenzak ook gebruiken als extra warmtelaag in je slaapzak voor de koudere maanden. Sea to Summit heeft Thermolite Reactor-lakenzaken met een bijzonder hoog isolerend vermogen. Deze lakenzakken krikken de comforttemperatuur van een slaapzak flink op waardoor je er warmpjes bij ligt.

Slaapmat

Het voelt misschien niet helemaal hetzelfde als het vertrouwde, dikke matras thuis, maar ook op een lichtgewicht matje is het prettig toeven. Voor een lichtgewicht kampeermatras heb je de keuze uit een luchtbed of een selfinflating mat. Lichtgewicht luchtbedden komen meestal met een pompzak, waardoor je ze gemakkelijk kunt opblazen. Selfinflating matjes blazen, zoals de naam als weggeeft, zichzelf op. In de regel isoleren selfinflating matten beter dan luchtbedden. In luchtbedden gaat namelijk meer lucht, wat nadelig is voor de isolatiewaarde. Tegenwoordig zijn er echter ook luchtbedden die gevuld zijn met extra isolatiemateriaal, zoals tussenlagen van dons. Dit zorgt voor een hoog isolerend vermogen. 

 

De R-waarde (restistance value) drukt uit in hoeverre een mat warmteverlies tegengaat. Hoe meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat je afkoelt, hoe hoger de R-waarde die je nodig hebt. In de zomer heb je aan een R-waarde van 1 tot 2 vaak voldoende. Voor rond of onder het vriespunt wil je toch al gauw een minimale R-waarde van 3.

 

Gewicht bespaar je mede door voor een slaapmat in een mummyvorm te kiezen. Dit model is kleiner en daardoor lichter. Je verliest door de vorm wel wat comfort. Tip voor extra warmte: gebruik de warmtedeken uit je ehbo-set als aanvullende isolatielaag onder je slaapmat. Deze reflecteert warmte, waardoor je gegarandeerd prinsheerlijk slaapt.

Opblaasbaar kussen

Kies je graag voor wat extra comfort? Om je slaapset compleet te maken, kun je een opblaasbaar kussen meenemen. Dit neemt amper ruimte in beslag en draagt bij aan een goede nachtrust. Houd je het liever lichtgewicht? De zak van je slaapzak is ook een prima kussen als je ‘m opvult met wat kleding!

Geen campingafwas

Een van de voordelen van lichtgewicht kamperen: je hoeft je geen zorgen te maken over de welbekende campingafwas. Je kunt direct uit het pannetje eten! Let je op de kilo’s (en dan doelen we op het pannetje 😉), kies dan voor titanium boven aluminium. Een zakmes en spork maken je bestekset compleet. Ga bij voorkeur voor een titanium spork: die is praktisch onverwoestbaar, roestvrij en opgewassen tegen hoge temperaturen. Een gasbrandertje met gasblikje en een aansteker of firesteel vormen de finishing touch van je lichtgewicht kookgerei.

Brandstof

De tijden van droog astronautenvoer zijn voorbij. Tegenwoordig komt gevriesdroogd eten in vele en lekkere smaken. Zo kun je genieten van chili con carne of een muesliontbijt zonder alle ingrediënten mee te hoeven slepen. De maaltijden van Adventure Food blijven lang goed, nemen weinig ruimte in beslag en zijn in een handomdraai bereid met een beetje water.

Waterfles vs. waterzak

Laat je waterfles thuis en ruil deze in voor een softbottle. Deze flexibele plastic bidons zijn superhandig en je raadt het al: ze zijn ruimtebesparend. In plaats van een softbottle kun je ook een waterzak meenemen. Veel rugzakken zijn voorzien van een speciaal vak voor een waterzak. De vorm van de zak past zich makkelijk aan, waardoor je meer spullen kwijt kan in je backpack.

Laagjes zijn key

Je hebt het heus vaker gehoord: laagjes zijn de truc. Zo ook bij lichtgewicht kamperen. Door diverse laagjes te dragen, kun je je vlot aanpassen aan veranderende omstandigheden en ben je altijd voorbereid.

 

Houd bij het inpakken van kleding rekening met de weersvoorspelling en de stof. Kledingstukken van polyester of merinowol zijn bijvoorbeeld sneldrogend. Handig voor als je je kampeergarderobe tussendoor wilt wassen of de weergoden je helaas minder gestemd zijn. Merinowol heeft daarnaast het pluspunt temperatuurregulerend te zijn en geen nare geurtjes op te nemen. Je shirt of sokken van merinowol ruiken daardoor na een paar dagen nog steeds naar bloemetjes. Nou ja, ongeveer dan.

 

Afritsbroeken mogen in dit rijtje ook niet ontbreken. Want zeg nou zelf: twee kledingstukken in één is een echte musthave voor de lichtgewicht kampeerder. Steeds meer merken verkopen lichtgewicht kleding die supercompact op te vouwen is. De Pack & Go-collectie van Jack Wolfskin is hier een goed voorbeeld van. Ook Columbia biedt ademende, lichtgewicht opties, zoals het Back Bowl Lightweight Fleecevest voor heren en de Fire Side II Sherpa voor dames.

Kleine wasjes, grote wasjes

Een essentieel item dat niet mag ontbreken in je lichtgewicht kampeeruitrusting: Wilderness Wash van Sea to Summit. Hiermee sla je drie vliegen in een klap. De Wilderness Wash is geschikt om je lijf, kleding en afwas mee te wassen. Daarnaast is ‘ie lief voor de natuur. Houd er wel rekening mee waar je dit gebruikt. Zelfs biologisch afbreekbare zeep is niet bedoeld om in natuurlijke waterbronnen te gebruiken. Blijf daarom altijd op voldoende afstand van beekjes en meren en gebruik kleine hoeveelheden zeep.

Inpakken en wegwezen

Kijk bij het minimaal inpakken van je kampeerspullen met een kieskeurige blik naar wat je meeneemt. Bedenk bij het inpakken wat je zeker nodig hebt, misschien nodig hebt en wat luxeproducten zijn. Deze laatste categorie mag je thuislaten. Naast lichtere kampeerspullen kun je ruimte en gewicht besparen door verpakkingen thuis te laten of te kiezen voor kleine verpakkingen. Wissel je tandpastatube bijvoorbeeld om voor een tandpastatabletten. En neem zo min mogelijk dubbel mee als je samen op pad gaat.

 

Hoewel less more is, gaat deze vlieger niet altijd op. Neem nooit onnodig een risico als je licht bepakt op avontuur gaat. Zorg er altijd voor dat je rugzak is gevuld met voldoende water, eten en spullen om warm te blijven. Veiligheid voor alles!

Naar buiten met Bever

Weet je nog niet precies welke producten passen bij jouw lichtgewicht belevenissen in de buitenlucht? Kom dan langs in een van onze speciale kampeerwinkels. Onze Buitenexperts staan klaar om je te adviseren over de juiste spullen. Of check een van de online keuzegidsen.


Heb je een kampeertrip in het vooruitzicht of heb je handige tips om lichtgewicht op pad te gaan? Deel deze op Instagram of Facebook met #buitenbegintbijbever. Volg onze socialmediakanalen om op de hoogte te blijven voor je dagelijkse dosis buiteninspiratie.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.