Ga veilig de bergen in met de juiste snow safety materialen
We hoeven niemand te vertellen dat bergen meedogenloos zijn. Je kunt ze beklimmen of van ze af skiën, maar als de berg een ander idee heeft, dan kun je daar weinig tegenin brengen. Zorg daarom áltijd dat je op alles bent voorbereid. Wij leggen je samen met Ortovox uit welke materialen je nodig hebt om veilig de bergen in te gaan.
Elk seizoen vergt een andere voorbereiding
De materialen die je inpakt als je de bergen ingaat verschillen per seizoen. Ligt er sneeuw en ga je bijvoorbeeld toerskiën, sneeuwschoenwandelen of freeriden, dan neem je vooral snow safety materialen mee en houd je rekening met de kans op een lawine. Ga je klimmen, boulderen of wandelen dan is het belangrijk dat je materialen in goede staat zijn. En uiteraard moet je weten hoe je moet handelen in het geval van een ongeluk. In beide gevallen is het belangrijkste dat je weer heelhuids thuiskomt.
Snow Safety tijdens de wintersport
De allereerste, en niet de meest onbelangrijke, tip is: check altijd de weersvoorspellingen en lawineberichten voordat je op pad gaat. En vooral, sla deze niet in de wind. In sommige omstandigheden kan zelfs al met weinig druk op het sneeuwdek een lawine worden veroorzaakt. Er is geen enkel moment waarop je voor 100% veilig bent voor een lawine. Vraag dus altijd naar de laatste lawine- en weerinformatie.
Zijn het weer en de condities gecheckt en de route bepaald? Dan zorg je ervoor dat je alle lawine-essentials in je tas hebt. Dat zijn een lawinepieper, een lawinesonde en een lawineschep. Als je één van deze drie items mist, dan is het bijna onmogelijk om iemand te helpen die onder de sneeuw terecht is gekomen. Een vierde item dat niet verplicht is, maar wel levens kan redden, is de rugzak met lawine-airbag. Uiteraard is het met deze materialen geen garantie dat iemand kan worden gered, maar de kans wordt aanzienlijk vergroot.
Hoe ga je te werk tijdens een lawine?
Stap 1 – waarschuw de reddingsdiensten: ben je met meerdere mensen, laat een deel dan al beginnen met het zoeken en uitgraven van het slachtoffer, terwijl een ander de reddingsdiensten op de hoogte brengt van het ongeluk.
Stap 2 – de lawinepieper: iedere sneeuwwandelaar, skiër of snowboarder moet een lawinepieper bij zich hebben om een reddingsactie succesvol te maken. Ga je op pad, dan zet je de pieper in de stand waarop hij signalen uitzendt. In het geval van een ongeluk of lawine switcht iedereen die niet onder de sneeuw ligt naar de zoekstand.
De pieper geeft je vervolgens instructies voor de zoektocht. Je begint met zoeken op het punt waar het slachtoffer verdween in de lawine en zorgt dat je het hele gebied van de lawine meeneemt op zoek naar een signaal. Ben je alleen, dan maak je een zigzaggende beweging. Ben je met meer mensen, dan loop je allemaal in een rechte lijn naar beneden met 20 meter tussen jullie in.
Heb je een signaal opgevangen, dan leiden de meeste moderne piepers je rechtstreeks naar de locatie waar het slachtoffer ongeveer ligt. Vervolgens kun je in een zoekgebied van 2 à 3 meter op zoek gaan naar de exacte locatie van het slachtoffer. Beweeg je pieper vlak boven het oppervlak in de vorm van een kruis. Doe dit tot je de laagste waarde in je scherm krijgt. Dit is waarschijnlijk de plek waar de persoon onder de sneeuw ligt.
Stap 3 – de sonde: de meeste slachtoffers van een lawine liggen ongeveer een meter onder het oppervlakte. Zonder een sonde duurt een zoektocht veel langer, omdat je dan alle sneeuw zou moeten weggraven. Zet je lawineschep in de sneeuw op het punt waar je het sterkste signaal kreeg en prik vervolgens vanaf hier met enige snelheid en in een spiraalvorm met de sonde in het afgebakende stuk sneeuw. Zo voel je waar het slachtoffer zich exact bevindt. Sondeer altijd in een hoek van 90 graden met het sneeuwdek. Voel je iets in de sneeuw, dan laat je de sonde hier staan en ga je verder met de schep.
Stap 4 – de schep: een lawineschep heeft een groot blad, een scherpe rand en liefst een uitschuifbare steel. Alleen hiermee kun je snel genoeg sneeuw wegscheppen. Lees de diepte van het slachtoffer af op de sonde en start met het wegscheppen van de sneeuw in een v-vorm. Wie het dichtstbij de sonde is hakt de sneeuw los, diegenen onder hem of haar scheppen de sneeuw weg. Kom je bij het slachtoffer aan, maak dan eerst het gezicht sneeuwvrij, zodat het slachtoffer weer kan ademen. Bedek het slachtoffer vervolgens met een reddingsdeken of bivakzak. Vanaf hier wacht je, afhankelijk van de toestand van het slachtoffer, op de reddingsdiensten.
Extra veiligheid: de airbag
Een skiër of snowboarder die een rugzak met airbag draagt, heeft een grotere kans op het overleven van een lawineongeluk. Wordt tijdens de lawine aan de hendel getrokken, dan wordt de airbag opgeblazen. Door de opgeblazen airbag blijft een slachtoffer op de sneeuw drijven of heeft hij meer kans op ademruimte.
Houd voor meer informatie over snow safety ons blog in de gaten. Daar zullen we binnenkort uitgebreider ingaan op hoe een lawine ontstaat, de snow safety materialen en op de manier waarop je iemand uit de sneeuw redt.
Emergency Card van Ortovox
Ook tijdens het klimmen en wandelen in gebieden zonder sneeuw kunnen uiteraard ongelukken gebeuren. Als je stilstaat bij de weersomstandigheden, het materiaal en de planning ben je al goed voorbereid. Maar mocht er toch iets gebeuren, dan is snel en effectief handelen hetgeen dat levens kan redden.
Het is belangrijk dat de reddingsdiensten, in het geval van een ongeluk, alle gegevens van het slachtoffer bij elkaar hebben. Daarom heeft Ortovox de Emergency Card ontwikkeld. Deze kaart bevat alle belangrijke informatie van het slachtoffer, waardoor hulp- en reddingsdiensten de beste mogelijke hulp kunnen bieden. Omdat het nou eenmaal niet gemakkelijk is om je hoofd koel te houden tijdens een ongeluk, heeft Ortovox in al hun rugzakken en EHBO-kits voorzien van de Emergency Card.
Blijf je op de piste tijdens je volgende wintersportvakantie? Lees dan voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen deze 10 pisteregels door. Of ga terug naar ons blog.
