Twee fanatieke stellen gaan voor actief & fun en ontdekken hoe veelzijdig en actief Zwitserland is

Het adembenemende Zwitserland is ontzettend divers en biedt dan ook alles waar wij Bevers gelukkig van worden! In de winter heeft het (misschien wel) de mooiste wintersportbergen van Europa, maar ook in de zomer liggen er veel mogelijkheden. Om dit van zo dichtbij mogelijk te ontdekken gingen wij op avontuur, dwars door Zwitserland met de trein. Niet alleen, maar samen met 15 klanten (en buitenmensen). Verdeeld over vier teams en begeleid door onze host Eline, zijn we op zoek gegaan naar de beste zomeractiviteiten van Zwitserland. Volg dit onvergetelijke avontuur in onze miniserie ‘Our Nature Energizes You’.


"Gisteren zaten we in de sneeuw en nu zie ik daar een palmboom.” & “Bizar hoe veelzijdig dit land eigenlijk is.”- Jesse & Damaris


Aflevering 3: Twee fanatieke stellen gaan voor extreme & fun

Met de twee stellen Damaris & Ruben en Nava & Jesse, die ook beste vrienden zijn, zoeken we in deze derde aflevering de actie op in de regio’s Graubünden en Ticino, het Italiaanstalige deel van Zwitserland. Tussen de hoge toppen en wuivende palmbomen gaan we mountainbiken, canyoning, suppen en hiken en ontdekken we hoe ontzettend veelzijdig en actief Zwitserland is. Benieuwd? Check de avonturen van deze twee stellen in onderstaande video.

Voel je de adrenaline al stromen door het zien van de video? Lees dan onderstaand verslag om precies te weten waar je moet zijn voor een vakantie in Zwitserland vol actie en ontspanning. Of ga naar bever.nl/zwitserland om de andere afleveringen te bekijken.

Dag 1

Graubünden

Op het station van Chur in de regio Graubünden, waar ze het tweede team heeft uitgezwaaid, pikt Eline het derde team op. Klaar voor de volgende etappe door Zwitserland. Voor deze trip reist onze host Eline met Damaris & Ruben en Nava & Jesse, twee stellen en beste vrienden. Vanaf Chur stappen ze op een postauto naar Lenzerheide, waar direct de actie op hen wacht.

Het idyllische, parkachtige landschap van het hooggelegen dal van Lenzerheide is een perfect gebied voor een avontuurlijke en ontspannen vakantie. Ooit was het slechts een plaatsje op de pas tussen Chur en Tiefencastel, maar maar Lenzerheide in het op 1500 meter hoogte gelegen dal is tegenwoordig een geliefde winter- en zomerbestemming voor gezinnen en actieve sporters.

Mountainbike

Adrenaline door de aderen in het Lenzerheide Bike Park

In het Lenzerheide Bike Park, een waar mountainbike mekka,  staan 5 mountainbikes voor ze klaar, waarmee ze meteen hun down hill skills kunnen testen. En het is niet zomaar een parcours, hier werden namelijk in 2018 de wereldkampioenschappen MTB gehouden.

Na deze inspanning is het tijd voor ontspanning: een lekker biertje in het Revier Restaurant & Bar Lenzerheide.

Dag 2

Graubünden

Op dag twee start de groep al vroeg aan de hike naar Arosa. Het is een flinke wandeling van 7 uur over de Mittelbünden-Panoramaweg, vanuit waar je een fantastisch uitzicht op de oostelijke Alpen hebt. Tijdens deze wandeling door een romantisch dal loop je langs de meren Älplisee and Schwellisee. Of kies voor een panoramische rit in de Urdenbahn en wandel via een kortere route naar het Arosa Bärenland. Hier kwam in juli 2018 de voormalige Servische circusbeer Napa als eerste inwoner naartoe. De stichting Arosa Bären runt samen met de dierenbeschermingsorganisatie VIER PFOTEN het berenreservaat.

Een van de bewoners van berenreservaat Arosa Bärenland

’s Avonds word er gegeten op een bijzondere locatie: Güterschuppen - een voormalige goederenoverslagplaats in Arosa. En na een heerlijke maaltijd overnachten de vrienden in het duurzame Hotel ValsanaHet wandelgebied rond Arosa heeft meer dan 200 kilometer afwisselende wandelpaden. Een aan te bevelen wandeltocht is de 15 kilometerlange 10-meren wandeling, waarbij men van het ene kristalheldere bergmeer naar het volgende wandelt. De Schanfigg hoogteroute als rondwandeling van Chur naar Arosa en weer terug heeft prachtige, gezellige hutten en een fraai cultuurlandschap, afgewisseld door het Alpine berglandschap.

Onderweg naar Arosa kom je langs de Alplisee

Meer spectaculaire activiteiten in Graubünden, die zijn er genoeg! Hier vind je een aantal tips:

  • Weisshorn (2653m): een uitzicht op 400 bergtoppen in Zwitserland en daarbuiten vanuit het nieuwe panoramarestaurant met de 360° glaspuien én een uitzicht omlaag over Chur, de hoofdstad van Graubünden.
  • Lido: een watersportwalhalla in het meer de Heidsee, Lenzerheide. Hier kun je wakeboarden, zwemmen en tot rust komen in de welness spa.
  • Kabelpark: op eenzame hoogte van boom naar boom klimmen of abseilen vanaf een dennenboom: dergelijke en andere avonturen wachten in kabelpark Arosa.
  • Rodelbaan: de leukste weg van Pradaschier naar Churwalden loopt over een van de langste rodelbanen van Europa. De rit duurt meer dan zeven minuten. Hiermee vergeleken stelt de achtbaan niets voor!
  • Arosa All-Inclusive: iedere gast ontvangt de 'Arosa Card' wanneer je overnacht in een Arosa-accommodatie (hotel, appartement of camping). Met deze kaart krijg je als gast van het gebied vele voordelen, zoals gratis tickets voor toffe activiteiten.

De trein naar Arosa

Benieuwd naar de mogelijkheden om net als Damaris, Nava, Ruben en Jesse op een duurzame manier door Zwitserland te reizen? Easy! Het land heeft meer dan 5200 kilometer treinrails (bijna 2000 kilometer meer dan Nederland), daardoor is de trein het ultieme vervoersmiddel. En het ene traject is nog mooier dan het andere. Met de Swiss Travel Pass reis je 3, 4, 8 of 15 dagen met de trein, bus en boot door heel Zwitserland.

Dag 3

Graubünden – Ticino

Het is opnieuw vroeg dag, want de reis gaat per trein en postbus naar Bellinzona en verder naar Ascona in de regio Ticino. Een treinreis van een uurtje om van Arosa naar Chur met schitterende passages over de eindeloze treinrails van Zwitserland. Om vervolgens in Chur op de bus te stappen naar Ticino.

Ticino is de toegangspoort tot het zuiden. Aan de andere kant van de Alpen word je door het zuiden ontvangen: Italiaanse flair met Zwitserse kwaliteit, mild klimaat, palmen op schone stranden, lieflijke dalen, romaanse kerken en pittoreske steegjes die op geliefde piazza's uitkomen. Maar de bergen zijn nooit ver weg. Ascona is de laagst gelegen plaats van Zwitserland. Het stadje ligt op 196 meter boven zeeniveau aan de noordelijke oever van een inham van het Lago Maggiore.

In Val Grande bij Ascona trekken Damaris, Nava, Ruben, Jesse en Eline hun wetsuits aan voor een dagje canyoning.

Happy canyoning in Val Grande

Bij canyoning volg je een rivier die door een kloof naar beneden loopt. Meestal gezekerd, klim, glijd, spring en abseil je naar beneden. Het is een van de oudste outdoor activiteiten ter wereld, maar tegelijk ook een van de nieuwste extreme & fun sports. De hoogste sprong die onze groep maakt is 8 meter!

Na het bereiken van het eindpunt genieten ze van een echte Italiaans-Zwitserse maaltijd in het prachtige Grotto America. Een restaurant deels gebouwd in een kleine grot en met een fantastisch uitzicht op de Maggia rivier.

Dag 4

Ticino

Met wuivende palmbomen en bergtoppen op de achtergrond begint het team de vierde dag met een supermooie suptocht op Lago Maggiore.

Suppen op het prachtige Lago Maggiore

Ticino is een waar outdoor walhalla. De prachtige, ruige natuur van de nabijgelegen Tessiner zijdalen, zoals het Valle Maggiadal en het Centovalli, biedt veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld wandelingen en mountainbiketochten. Vandaag gaat de groep dus actief buitenspelen!  

Onderweg naar San Carlo stappen ze daarom nog een keer op de fiets op het Pump Track in Cevio. Een klein, maar intensief parcours vol heuveltjes en kombochten waar je je met een BMX of mountainbike helemaal kunt uitleven.

Kombochten en heuvels pakken op het Pump Track in Cevio

Na al deze actie pakken ze even wat rust in Foroglio, waar ze bij een van de meest spectaculaire watervallen van Zwitserland even bijkomen. ’s Middags nemen ze bij San Carlo de lange kabelbaan naar hun hotel, direct naast het stuwmeer en de stuwdam van Robièi.

In de kabelbaan bij Robièi

Dag 5

Ticino

Na een heerlijke nacht gaan Damaris, Nava, Ruben en Jesse deze laatste dag in Zwitserland te voet de omgeving van Robièi verkennen. De wandeling heeft als einddoel de Basodino gletsjer, maar onderweg ligt er nog te veel sneeuw, dus maken ze een alternatieve ronde rond het meer. Een prachtige wandeling met absurd mooie uitzichten.

 

Goed om te weten: als de sneeuw onderweg geen opstakel is en je de 'normale' route kunt lopen, overnacht dan de prachtige Cristallina Hut! Vanaf deze locatie heb je een adembenemend uitzicht over de Basodino gletsjer. En wanneer je vanaf de Cristallina Hut naar het dorp Ossasco afdaalt kun je Airolo vervolgens eenvoudig via de Postbus / bus of bergtaxi bereiken (ca. 30 min).

Een van de mooie uitzichten tijdens de wandeling in de omgeving van Robièi

Na de hike reizen ze door naar Airolo, waar ze nog één laatste keer op de mountainbike stappen voor een stuk downhillen. En dan komt er bovenop de Gotthardpass een einde aan hun avontuur en nemen ze afscheid van Eline.

Nog één keer met de mountainbike naar beneden in Airolo

Het prachtige uitzicht vanaf de Gotthardpas op de Tremola

Nava en Jesse genieten van de laatste momenten in Ticino

Meer tips voor prachtige uitzichten en wandelingen in Ticino:

  • Maggiatal: een natuurlijk rivierenlandschap, uitgestrekte wandelpaden in het oorspronkelijke Tessiner zijdal met bijna 40 bergmeren en een rijke flora en fauna.
  • Centovalli: tussen Domodossola en Locarno ligt het betoverende dal van de 100 dalen, met diepe ravijnen, watervallen, kastanjebossen en schilderachtige dorpjes.
  • Verzscatal: romantisch dal in het achterland van Locarno dat veel van zijn oorspronkelijkheid heeft behouden.
  • Brissago eilanden: bezienswaardige bestemming voor een uitstapje met een beschouwelijk boottochtje, 1500 plantensoorten gedijen hier dankzij het zuidelijke klimaat.
  • Huisberg Cardada-Cimetta: de door sterarchitect Mario Botta ontworpen kabelbaan brengt de bezoekers naar het wandel-, ski- en rodel paradijs boven Locarno.

Our Nature Energizes You - Bekijk alle afleveringen

Enthousiast geraakt door alle avonturen van Damaris, Nava, Ruben en Jesse? Bekijk dan hier nog meer afleveringen van onze serie ‘Our Nature Energizes You’ en ontdek wat er nog meer te doen is in zomers Zwitserland. Iedere buitenliefhebber komt aan bod, of je nu jonge kinderen hebt, met vriendinnen op pad wil of nog extremer wil gaan.

Staat er een trip naar Zwitserland op de planning? Bekijk dan deze fantastische winactie en maak kans op:

  • 2 overnachtingen inclusief ontbijt, voor twee personen in het Waldhotel Arosa.
  • 2 tickets voor een bezoek aan het Arosa Bear Sanctuary.
  • 2 All-Inclusive Arosa Cards (voor 2 dagen). Met deze pas kun je gratis gebruik maken van de kabelbanen en verschillende activiteiten ondernemen.
  • 2x 4-daagse Swiss Travel Passes (eerste klasse). Hiermee kun je vier dagen lang ongelimiteerd gebruik maken van de trein, bus en boot (inclusief de panoramic trein). Ook krijg je met deze kaart gratis toegang bij meer dan 500 musea.
  • De prijs is geldig tijdens het zomerseizoen 2020 of - 2021 (tot oktober 2021).

Kans maken? Ga naar bever.nl/zwitserland, beantwoord de vier vragen en wie weet win jij deze prachtige prijs.

Team 3

Naam: Damaris (27), Nava (28), Ruben (31) en Jesse (32)

Mooiste herinneringen aan Zwitserland: de adrenaline van het down hill mountainbiken, canyoning en de treinrit door de bergen.

Jesse, Ruben, Eline, Nava en Damaris

Activiteiten:

Lenzerheide Bikepark, Arosa Bärenland,

 Canyoning, overnachten in een berghut

 Regio's:

Graubünden en Ticino

 Moeilijkheidsgraad:   ★★★★☆ 
 Panorama:  ★★★★★
 Plezier:  ★★★★★
 Aantal dagen op pad: 5 dagen
 Hoogste punt:  2.856 meter boven zeeniveau
 Langste etappe:   3 uur

IN SAMENWERKING MET

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.