De city quitter is in opkomst: weg uit de stad, op naar meer ruimte

Het is een trend: de stad verruilen voor de natuur. De zogenaamde city quitter is op zoek naar meer rust en meer ruimte. Ook Ico van Rheenen liet de concrete jungle achter zich en verhuisde met zijn gezin van Amsterdam naar het Limburgse Sweikhuizen.

Onvergetelijk

‘Het is nu ruim twee jaar geleden dat we zijn verhuisd van de grote stad naar een klein kerkdorp met zeshonderd inwoners. We hebben onze drie zonen uit het stadse leven gerukt en naar het landelijke leven gebracht. Of beter gezegd: het is dankzij onze jongens dat we die stap gemaakt hebben.

 

Een jaar voor de verhuizing gingen we kamperen in Limburg en maakten een trip down memory lane. We bezochten familie en gingen langs bij mijn oude school en geboorteplek. Eenmaal op weg naar huis, op de ring van Amsterdam, riepen de jongens opeens unaniem: ‘Waarom gaan we niet in Limburg wonen?’ Dat moment vergeet ik nooit meer. Door hen vroegen we ons hardop af: ‘Ja, waarom niet?’


‘Hier in Limburg heb ik een permanent vakantiegevoel’


Man van het bos

‘We misten de vrijheid, buiten in de natuur zijn, ruimte om ons heen. We hadden weleens overwogen om iets buiten Amsterdam te kopen, maar kwamen al snel tot de conclusie dat het landschap daar niet matcht met ons DNA. Ik zie mezelf niet op het platte polderland wonen, daar heb ik weinig mee. Zo zou ik me ook niet thuis voelen tussen de wateren in Friesland. Ik ben een man van het bos en de velden. Ik heb in mijn jeugd niks anders gedaan dan onder de appel- en pruimenbomen spelen en avonturen in de bossen beleven.

 

De afgelopen twee jaar dat we hier wonen, voelden weer als vroeger. Ons huis staat op een steile heuvel met aan beide kanten een bos. Daartussen liggen prachtige velden met – als je ver genoeg kijkt – zicht op het drielandenpunt. Die vergezichten en de glooiingen van het landschap: ze geven je een permanent vakantiegevoel.’

3x op je Limburg-lijstje

1. Wandelen in de stiltegebieden

De provincie Limburg heeft 31 gebieden aangewezen, te herkennen aan de blauwe stilteborden bij de ingang van de gebieden, waarin de normale geluiden van de natuur zo min mogelijk worden verstoord. Plekken waar je dus nog echt kunt proeven wat slow life is. Mét pauze bij een buitenvuurtje van Boscafé 't Hijgend Hert (Vijlen) of met flammkuchen in het Gulpener Brouwlokaal (Gulpen).

 

2. Mountainbiken in het Geuldal

Trakteer je kuiten op een work-out in dit natuurgebied, bekend om z’n flinke klims en verraderlijke afdalingen.

 

3. Op kloosterbezoek

Echte verstilling ervaar je bij een van de prachtkloosters die Limburg rijk is, zoals Abdij Lilbosch in Echt of het beeldschone klooster van Wittem.

 

Winterbos

‘In Limburg ben ik de seizoenen gaan herwaarderen. Ik vóél ze nu echt. Elke dag buiten zijn en de natuur zien veranderen, dat doet iets met je. In de stad was de winter vooral overleven om vervolgens zo veel mogelijk te kunnen genieten van de lente en zomer. Nu voelen die donkere en koude maanden veel prettiger. We staan op met de zon en zijn veelal buiten, ondanks de kou en sneeuw. Ik vind een winterbos prachtig om in te lopen. De verstilling die ik voel als ik over een met sneeuw bedekt veld loop, waar ik lange tijd niemand tegenkom en het enige bewegende stipje mijn hond is… Prachtig.’

Eenvoud

‘Het stadse leven is soms onnodig complex, met haar constante verleidingen en de vele keuzes die het oplevert. Nu is mijn leven simpeler, dat vind ik lekker. Dit is een soort oerdrift bij mensen die weg willen uit de stad, denk ik. We noemen het allemaal drukte, maar volgens mij is het uiteindelijk vooral verlangen naar overzicht, duidelijkheid en eenvoud. Mijn leven is langzamer geworden en die vertraging voel ik in de winter nóg meer. Door het contact met buiten besef je ook dat het leven veel minder maakbaar is. Het ritme van de natuur en de jaargetijden is miljarden malen groter en invloedrijker dan je eigen kleine levensritme. Die nederigheid vind ik heel belangrijk.’

Naam: Ico van Rheenen

Leeftijd: 49

Beroep: creative director media (o.a. voor tijdschriften)

Buitendroom: ‘Ik kom graag in de VS, met name in de woestijn, waar een mens op zijn nederigst is en sterfelijkheid dichtbij en dus voelbaar is.’

Onvergetelijke winter: ‘Eindeloos lang sleeën van de heuvels in Danikerbos in Zuid-Limburg, vlak bij mijn ouderlijk huis en huidige woonplaats.’

 

Dit artikel verscheen ook in de wintereditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m mee in één van onze winkels.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.