MID-SEASON SALE tot 40% korting op meer dan 3000 producten

blije vrouw met hoofdlamp

Van trailrunnen tot kamperen: zo kies je de juiste hoofdlamp

’s Avonds hardlopen, kaartlezen of je tent opzetten, het is een stuk makkelijker als je ziet wat je doet. En je handen vrij zijn natuurlijk. Dan is een hoofdlamp de oplossing. Maar hoe kies je de juiste hoofdlamp? Dat leggen we je uit!

In principe is elke hoofdlamp die licht geeft goed voor elke activiteit. Toch heb je voor sommige activiteiten extra functies nodig, zoals meer lichtsterkte of een verre lichtbundel. Wil je snel weten welke hoofdlamp bij welke activiteit past? Klik dan op één van de onderstaande links.


Welke eigenschappen heb je nodig?

De keuze voor je hoofdlamp begint bij wat jij nodig hebt. Naast dat een hoofdlamp licht geeft, heeft ‘tie nog veel meer functionaliteiten. Waar je op kunt letten, leggen we je uit!

Verre of brede lichtbundel

Een lichtbundel is de straal van je hoofdlamp. Deze is ver, breed of een combinatie hiervan. Met een brede lichtbundel is alles in je directe omgeving goed verlicht. Dit is ideaal voor wandelingen of als je gaat kamperen. Een verre of smalle lichtbundel is een felle lichtstraal die objecten in de spotlight zet. Dit is handig voor snelle activiteiten, zoals hardlopen of bikepacking, omdat je verder vooruit wil zien.

Let wel op dat een verre bundel weinig omgevingslicht geeft. De meeste hoofdlampen komen daarom met alleen een brede of een gemixte bundel. Zo kun je zelf kiezen welke bundel je aanzet.

Rood licht

Als je in je tent nog een boek wil lezen of de kaart wil bekijken, dan vinden je ogen het meestal niet prettig als je een felle, witte lamp aanzet. Daarom komen hoofdlampen vaak met een extra rood licht. Rood licht verstoort je nachtvisie minder en is aangenamer voor je ogen, waardoor je sneller scherp ziet. Naast rood licht hebben sommige hoofdlampen ook groen of blauw licht.

Groen of blauw licht

Groen licht is ideaal voor wildobservatie en jagers en trekt minder insecten aan. Daarnaast is groen licht ook fijn voor kaartlezen, omdat het contrast en detail verbetert, waardoor je beter kleuren kunt onderscheiden.

Blauw licht verbetert de zichtbaarheid van vloeistoffen en snijd door de mist.  Dit licht is daarom handig op en rond water, omdat rood en groen licht ook wel gebruikt worden als seinlampen op het water. Wil je gewoon rustig je kaart lezen tijdens het vissen? Kies dan voor blauw licht.

De batterij

Een hoofdlamp kun je op drie manieren voorzien van energie: inpluggen en opladen, met een losse accu of met batterijen. Hoofdlampen hebben soms ook een hybride systeem en pakken zowel batterijen als een accu. Dat is handig als je je hoofdlamp wilt gebruiken terwijl je accu aan de lader zit. Zo zit je nooit zonder licht. Ideaal voor meerdaagse tochten!

Een hoofdlamp met veel lumen heeft een zwaardere batterij. Sommige hoofdlampen kun je met een kabel verbinden met de accu en de accu in je borstzak stoppen, net als een powerbank. Dat scheelt gewicht op je hoofd én jouw lichaamswarmte zorgt ervoor dat de batterij warm blijft en dus langer meegaat!


Wat is lumen?

Het aantal lumen (lm) is de hoeveelheid licht die een lamp afgeeft. Hoe groter het getal, hoe feller het licht. Met een hoofdlamp met 25-150 lumen zie je al snel wat er 25 meter verderop gebeurt. Vanaf 500 lumen kun je wel 100 meter in de verte kijken! Houd wel rekening met de afname van felheid en scherpheid in de verte. Ook kan een hoofdlamp met veel lumen de batterij sneller laten leeglopen. Daarom raden we aan om je hoofdlamp niet op de felste stand te zetten. Zo heb je er langer plezier van!


Andere handige eigenschappen

  • Batterijindicator: op sommige hoofdlampen kun je zien hoelang je batterij nog meegaat. Zo weet je op tijd wanneer je hem moet opladen en kom je niet onverwachts zonder licht te zitten.
  • Vergrendelfunctie: het begint te schemeren, je opent je tas en je komt erachter dat je hoofdlamp al uren ligt te branden. Super vervelend. Gelukkig hebben de meeste hoofdlampen een vergrendelfunctie. Zo gaat hij nooit meer zomaar aan in je tas.
  • Knipperlicht: het rode lichtje op je hoofdlamp kan ook knipperen. Handig als je wilt seinen naar andere weggebruikers.
  • Glow-in-the-dark: het kan gebeuren dat je je hoofdlamp per ongeluk uitzet en hem gelijk kwijtraakt in het donker. Om die reden hebben sommige hoofdlampen een nagloeiende cirkel om het lampje. Zo vind je hem snel weer terug in je donkere tent.
  • Waterdichtheid (IP-waarde): de waterdichtheid van een hoofdlamp wordt aangegeven door de IP-waarde. Brengt jouw activiteit je naar vochtig of regenachtig gebied? Check dan wel even of je hoofdlamp waterbestendig is.

Wat is de IP-waarde?

De meeste hoofdlampen hebben een IP-waarde. De IP-waarde definieert de beschermingsniveaus tegen stoffen en vloeistoffen. De IP-waarde wordt aangegeven met twee cijfers:

  1. Het eerste cijfer geeft aan dat de hoofdlamp bescherming biedt tegen vaste stoffen. Vanaf 6 is het product volledig beschermd tegen stof.
  2. Het tweede cijfer geeft aan dat de hoofdlamp bescherming biedt tegen vloeistoffen. Vanaf 8 is het product beschermd tegen langdurige onderdompeling.

Wanneer een criterium niet is getest, wordt het getal vervangen door X (bijvoorbeeld: IPX6 geeft aan dat het product niet getest is op stoffen, waar wel op vloeistoffen). Vrijwel alle hoofdlampen zijn spatbestendig en kunnen een regenbuitje doorstaan. Ze kunnen echter minder goed tegen een langdurige duik.

Op de website van Petzl lees je wat elke waarde betekent.


Wanneer gebruik je welke hoofdlamp?

Vrijwel alle hoofdlampen zijn geschikt voor elke activiteit. Toch komen sommige hoofdlampen beter van pas in bepaalde situaties dan anderen.

Voor hardlopen en bikepacken is een hoofdlamp met een verre lichtbundel geschikt. Dit komt doordat je snel beweegt, waardoor je verder vooruit wil kijken dan wanneer je bijvoorbeeld wandelt. Voor betere sportprestaties is een goede gewichtsverdeling ook voordeling. Hoofdlampen waarbij de batterij op de achterkant van je hoofd zit zijn daarvoor ideaal, omdat ze het gewicht van de hoofdlamp verdelen over je hele hoofd. Zo ben jij comfortabel én zichtbaar!

Tip: je kunt je hoofdlamp ook aan je stuur monteren, bijvoorbeeld met een tie-wrap

Zowel voor toerskiën als voor verschillende bergsporten wil je een lichte hoofdlamp die compatibel is met je helm. Als je met hoge vaart van een berg skiet, wil je snel ver vooruit kunnen kijken. Tegelijkertijd wil je ook ’s ochtends vroeg je hut verlaten zonder dat je iedereen wakker maakt door het licht aan te zetten. Om zowel alles in de verte als dichtbij te zien, is een hoofdlamp met een reactieve bundel ideaal.

Let op: de kou heeft impact op je batterijduur. Kies daarom voor de zekerheid een hoofdlamp met een lange batterijduur of neem een extra setje batterijen mee.

Voor een wandeling of trektocht kies je een hoofdlamp met een brede lichtbundel. Je wil namelijk vooral weten wat er voor je voeten gebeurt en niet twintig meter verderop. Wil je dit wel weten? Kies dan voor een gemixte bundel. Afhankelijk van hoelang je op pad gaat, kies je voor een hoofdlamp met een langere batterijduur of met een hybride energiebron. Als je accu leeg raakt, kun je hem vervangen voor batterijen en je accu bij de eerste oplaadmogelijkheid opladen.

Een hoofdlamp neem je ook mee tijdens het kamperen. Zo houd je je handen vrij om bijvoorbeeld te koken, naar de toiletten te navigeren of je tent op te zetten in het donker. Sommige hoofdlampen zijn voorzien van een extra rood lampje. Rood licht is prettig voor je ogen en behoudt je nachtvisie. Ideaal dus als je in het donker je route wilt checken of ’s avonds in je tent een boek wilt lezen.

De ondergrondse avonturier gaat natuurlijk niet op pad zonder een stevige hoofdlamp die goed tegen een stootje kan. Let hiervoor op de IK-waarde: hoe hoger deze is, des te stootbestendiger je hoofdlamp. Doordat het ondergronds vaak vochtig is, wil je ook dat je hoofdlamp water- en stofdicht is. Het laatste wat je wilt, is zonder hoofdlamp in een donkere grot zitten. Zorg er daarom voor dat je hoofdlamp constante verlichting biedt en voorzien is van reserveverlichting.


Standaard, constant en reactieve verlichting

Standaard verlichting houdt in dat de felheid van de lamp geleidelijk afneemt naarmate de batterij leegloopt. Constante verlichting, daarentegen, garandeert langdurig fel licht en is voorzien van reserveverlichting. Wanneer de batterij bijna leeg is, geeft je hoofdlamp voor een bepaalde tijd nog gedimd licht voordat hij uitvalt. Reactieve verlichting past zich automatisch en razendsnel aan op jouw omgeving. Zo schijnt je hoofdlamp feller in donkere omstandigheden en dimt hij naarmate het lichter wordt. Hierdoor gaat je batterij ook langer mee.


Alles op een rijtje

  • Hardlopen, trailrunnen, bikepacken: verre lichtbundel en een goede gewichtsverdeling.
  • Toerskiën, alpinisme: verre lichtbundel, reactieve verlichting en een lange batterijduur.
  • Wandelen, trektochten: brede of gemixte lichtbundel en een hybride energiebron.
  • Kamperen: brede bundel en rood licht.
  • Grotten verkennen: brede of gemixte bundel, water- en stootbestendig, contasnte verlichting en reserveverlichting.

Handige accessoires

  • Extra accu: als je meerdere dagen op pad gaat, neem dan voor de zekerheid een extra accu mee. Heb je een hybride oplaadsysteem, dan kun je ook een setje batterijen meenemen.
  • Opbergzakje: komt je hoofdlamp met een opbergzakje? Dan kun je die ook gebruiken als lampenkap! Je kunt het zakje bijvoorbeeld in je tent ophangen met de brandende hoofdlamp erin en het zakje zal het licht net zo verspreiden als een lamp.
  • Reserve- of noodlamp: ga je trailrunnen? Of wil je thuis een reservelampje hebben? Kies dan voor een klein noodlampje. Doordat er platte batterijen inzitten, kun je ze inclusief batterijen voor maar liefst tien jaar in je tas bewaren.  Zo zit je nooit zonder licht!

Oefening baart kunst

Welke hoofdlamp je ook kiest, het is waardevol om eerst even te oefenen met je hoofdlamp of goed de instructies te lezen. Elke hoofdlamp is makkelijk en intuïtief te bedienen, maar dat vergt wel een korte oefensessie 😉. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!

Jouw ideale hoofdlamp vind je bij Bever

Welke route je hoofdlicht ook verlicht, met de hoofdlampen van Bever weet je zeker dat je veilig aankomt op je bestemming. Ben je er toch nog niet helemaal over uit welke hoofdlamp bij jou past, kom dan langs voor persoonlijk advies in één van onze winkels.


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. We gebruik je cookies onder andere om advertenties te personaliseren. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.