Buitenupdate januari | Deze maand is misschien wel de koudste maand van het jaar. De feestdagen zijn achter de rug en de dagen zijn kort. Maaarrr ook… Deze maand = babyboommaand! Niet alleen de lammetjes worden vanaf nu geboren, maar ook de grijze zeehonden hebben deze maand kleintjes gekregen.
Deze kleine zeehonden zijn bij de geboorte helemaal wit en kunnen nog niet zwemmen. Om deze reden liggen ze vaak langs de waterlijn. Grote kans dus om deze superschattige pluizenbolletjes te spotten tijdens een strand- of duinwandeling op de Waddeneilanden.
Houdt afstand
Belangrijk: hoe leuk de zeehondjes ook zijn en hoe graag je ze ook op de foto zet: hou gepaste afstand. Vooral als je met je hond een wandeling maakt. Moeder en jong kunnen in paniek raken en elke een kant op vluchten. Kans dat ze elkaar dus kwijt raken en het jong zijn moeder kwijt raakt.
Routes langs zeehonden
Wil jij - op gepaste afstand - speuren naar zeehonden? Ga dan samen met de boswachter van Staatsbosheer op stap in Terschelling. Rijd met een strandbus over het strand en hoor onderweg alles over de zeehond en waar je ze kunt spotten in het Waddengebied.

Staatsbosbeheer boswachter Bertwin Bergman doet een oproep om mensen op afstand van de zeehonden te houden.
Camilla Dreef en Marieke Schatteleijn brengen in BinnensteBuiten al twee jaar lang hun kennis over de Nederlandse natuur op de buis. In deze aflevering van Binnenstebuiten gaan ze naar het waddeneiland Vlieland. Één keer raden wat ze daar tegen kwamen (vanaf 8 minuten) ;-)
GROTE KANS DAT JE ZE NU SPOT OP DE WADDENEILANDEN
Bij de geboorte wegen de zeehond jongen 10 tot 20 kilogram. Wanneer ze nog melk drinken bij hun moeder, komen ze 1,5 tot 2 kilogram per dag aan. Je vind ze vaak langs de waterlijn, want ze moeten na de geboorte enkele weken op het droge blijven. Dit doen ze tot ze verhaard zijn en voldoende vetreserve hebben.
Weggespoelde jongen
Dat gaat niet altijd goed. De zandplaten waar veel Nederlandse grijze zeehonden geboren worden, komen in de winter soms even onder water te staan. Dit gebeurt alleen bij springvloed en storm, maar in sommige winters komt het water dan zo hoog dat er toch jongen van de platen spoelen. Deze worden dan verspreid over de waddenkust gevonden en vaak naar opvangcentra, zoals Ecomare, gebracht.
________
Fotografie: Aaldrik Pot via Staatsbosbeheer.
Terug naar de hub.
Eerdere buitenupdates
