29 september 2017 | Vaak komen de kleren die we buiten dragen van ver hier vandaan. Maar wat gebeurt er eigenlijk in zo’n fabriek? Welke mensen werken er en wat houdt hen bezig? Patagonia zoomt in op de mensen achter jouw fleecetrui. Het Fair Trade programma maakt fabrieksmedewerkers tot belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering.
Wanneer we kleding kopen, letten we op de stof, de kleur, de pasvorm en allerlei andere details. Maar heb jij enig idee uit hoeveel ‘onderdelen’ je fleecevest bestaat? En hoe deze samenkomen tot één trui? Wie het label erop naait en hoe snel dit gaat? We kijken mee met de productie van de Patagonia Better Sweater, één van de nieuwe Fair Trade Certified producten van Patagonia.
Waar we minder bij stilstaan, is bij de mensen die de kleding maken. Terwijl zij heel bepalend zijn voor het eindproduct. Eigenlijk weten de meeste mensen heel weinig over wie hun kleding maakt.
Sinds kort heeft Patagonia een partnerschap met Fair Trade USA (FTUSA), dat de medewerkers achter de kleding beter in beeld brengt en tot bloei laat komen. Het Fair Trade Certified programma bevordert de gezondheid en veiligheid van de werknemers, sociale en milieu-naleving en stimuleert de dialoog tussen werknemers en management.
FABRIEKSWERKNEMERS BEPALEN ZELF DE GELDUITGAVES
Wat het FTUSA-programma zo sterk maakt, is dat een merk, Patagonia in dit geval, een premie betaalt aan het fonds van de werknemers die vervolgens zelf, democratisch, besluiten hoe ze het geld moeten uitgeven.
Één van de drijvende krachten achter deze samenwerking is Helena Barbour, Vice President Global Sportswear bij Patagonia. Helena: ‘De premies werden voor allerlei uiteenlopende doeleinden ingezet. Van waterfilters in de huizen van elke werknemer, tot een cash bonus aan het einde van het jaar. Verrassend was dat het niet altijd een doel was waar de meerderheid direct voordeel bij had.’
Zoals in de fabriek in Sri Lanka. Hier stemden werknemers voor een kinderopvang om de moeders en vaders die in de fabriek werken te ontlasten.
IETS WAAR UITEINDELIJK IEDEREEN IN DE FABRIEK VOORDEEL VAN HEEFT
Alhoewel niet alle medewerkers hier rechtstreeks van profiteerde, vonden de groep het waardevol om deze ouders te helpen hun banen te behouden – iets waar uiteindelijk iedereen in de fabriek voordeel van heeft. Het lijkt erop dat de manier waarop de premies worden gebruikt, het karakter aanneemt van de mensen die aan het programma deelnemen.
Daarmee lijkt het FTUSA-programma te doen wat het moet doen: een constructieve dialoog openen tussen werknemers en management en werknemers direct betrekken in het maken van collectieve beslissingen over hoe we de premies zouden gebruiken.
Zoals Paul Rice, President en CEO van Fair Trade USA, stelt: ‘Fair Trade bewijst dat het conflict tussen winstgevendheid en duurzaamheid is te elimineren’.
LANGZAAM VERANDERT DE MANIER VAN DENKEN OVER ONZE KLEDING -
ÉN DE MENSEN DAARACHTER
Het beïnvloedt niet alleen de levens van de medewerkers positief, maar straalt ook af op de fabrieken, merken en klanten die een weloverwogen keuze willen maken. Zo verandert langzaam de manier waarop we denken over onze kleding - én de mensen daarachter.
Dus wanneer je een Fair Trade Certified -product koopt, reik je daarmee tot aan de andere kant van de wereld, waar je een familie kunt helpen een beter leven te creëren voor zichzelf en hun gemeenschap.
Patagonia’s Better Sweater ís zo’n product. En de nieuwste variant van deze fleece maakt onderdeel van onze hagelnieuwe herfstcollectie! Collega Wouko heeft de fleece al uitgebreid geprobeerd. Wat vindt hij van de – nu nog – Better Sweater?
________
Meer over Buitencategorie
Terug naar de Hub.
