Bever op bezoek bij deuter: álles over de perfecte (dag)rugzakken

Een thermosfles, extra jasje, verrekijker… In een goede rugzak past alles dat je wilt meenemen op je buitenavontuur, zonder in te leveren op comfort. Bever bezocht het hoofdkantoor van rugzakexpert deuter om alles te leren over de beste rugzakken. Hoe en waarvan ze gemaakt worden, hoe je de juiste kiest, hoe je ze afstelt – afijn: alles, dus. En we delen het graag met je!

Als deuter je één ding leert over rugzakken, is dat ze dus echt niet stug en log hoeven te zijn. deuter-rugzakken zijn juist licht, modern, fris en supercomfortabel. Én negen van de tien keer gemaakt van gerecyclede materialen. Zo’n rugzak is dus nauwelijks een last op jouw schouders, noch op die van het milieu. Hoe deuter dat voor elkaar krijgt, dat wilden we weleens met eigen ogen zien. En dus togen we naar het Duitse Gersthofen, waar de head quarters van de rugzakexpert staan. 

Ervaring + kwaliteit + duurzaamheid + comfort = deuter

Ervaring

Ook Buitenexpert Jasper ging mee op reis naar Duitsland. Wat hij meteen merkte, is dat het bedrijf gebouwd is op een enorme bak ervaring. “deuter bestaat sinds 1898 en begon als fabrikant van postzakken, knapzakken en tenten”, leerde hij tijdens de rondleiding. “Sinds 1910 maken ze ook rugzakken en ze zijn eigenlijk altijd voorloper geweest in de technieken die in de rugzakken gebruikt worden. Denk aan het Aircomfort/rugsysteem, de Kid Comfort (de eerste wereldwijd goedgekeurde kinderdrager) en het introduceren van de Slim Line-modellen.”

 

Tijdens de rondleiding door het hoofdkantoor komt ook het verhaal van de Pamir-expeditie langs: vanaf 1928 trok Willi Rickmer de bergen in, mét deuter-rugzakken, -tassen, -dekzeilen en -tenten. Voor de kenners: ook Anderl Heckmair en Ludwig Vörg, die als eerste de noordwand van de Eiger beklommen in 1938, waren uitgerust met een deuter-rugzak. Alles wat deuter maakt, is dan ook gebaseerd op ervaringen van atleten en alpinisten en zelfs het Duitse Olympische team in 1972. 

 

Keer op keer bewijzen de rugzakken hun waarde in de praktijk. De feedback tijdens expedities en trektochten, en een nauwe samenwerking met de Vereniging van Duitse Berg- en Skigidsen, wordt omgezet in nieuwe productdetails. Denk aan zakken of gespen op bepaalde plekken, innovaties zoals nylon als rugzakmateriaal en rugdragersystemen voor meer ventilatie. De mening en ervaring van atleten en experts uit bepaalde takken van sport zal altijd een belangrijke rol blijven spelen bij deuter. 

Kwaliteit en duurzaamheid

Eenmaal een deuter-rugzak aangeschaft, ben je voorlopig klaar. Want dankzij het stevige, slijtvaste materiaal gaat zo’n tas behoorlijk lang mee. We durven zelfs te zeggen: levenslang. Jasper weet er alles van: “Ik heb een AC Lite van vijftien jaar oud!” Hij vertelt dat dit niet alleen te danken is aan de materialen die ver boven kwaliteitsnorm liggen, maar natuurlijk ook aan de combinatie van materialen, de constructie en het design, allemaal afgestemd op de buitenavonturen waarvoor de tas gemaakt wordt. Is je deuter-tas toch beschadigd, dan is repareren meestal heel goed mogelijk. De ‘deuter promise’, die staat voor wereldwijde, levenslange reparatieservice, bestaat niet voor niets! Binnen de garantieperiode van twee jaar is de reparatie of vervanging helemaal kosteloos (tenzij er schade is door bijvoorbeeld verkeerd gebruik) en in andere gevallen, of als de garantieperiode is verlopen, repareren ze je product vaak tegen een kleine vergoeding. 

 

Nu is dat op zich natuurlijk ook behoorlijk duurzaam, maar er is meer dat deuter-rugzakken een duurzamere keuze maakt. Jasper vertelt: “Het is minder bekend bij het grote publiek en zelfs niet bij alle collega’s, maar ALLE tassen en rain covers van deuter zijn PFC-vrij sinds voorjaar 2020. Ook zijn er veel tassen van gerecycled materiaal gemaakt.” Al sinds 2008 is deuter lid van bluesign®, een internationaal textiellabel dat onder andere aangeeft dat in productieprocessen geen schadelijke stoffen worden gebruikt en zo min mogelijk energie en water wordt verbruikt. 

 

deuter is daarnaast aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat onder andere betekent dat het merk al twintig jaar met dezelfde twee Aziatische producenten samenwerkt en dat de werknemers daar in gezonde omstandigheden werken. Lunch, sportgelegenheden en vervoer worden bijvoorbeeld verzorgd. Werknemers mogen pas worden aangenomen als ze de schoolleeftijd overschreden hebben. Elke paar weken bezoeken medewerkers van het hoofdkantoor de productiefaciliteiten om te checken of de omstandigheden nog altijd goed zijn. 

 

We horen je denken: als deuter zo verantwoord wil zijn, waarom maakt het zijn producten dan niet gewoon in Duitsland, waar ze ook ontworpen worden? Dat is omdat de technisch hoogwaardige materialen niet meer tegen marktprijzen kunnen worden gemaakt in Duitsland. Ze zouden dan geïmporteerd moeten worden – niet bepaald duurzaam. Daarnaast is het bijna niet te doen om in Europa voldoende gekwalificeerd personeel te vinden voor het naaiwerk. Elke rugzak wordt met de hand in elkaar genaaid en bestaat uit tot wel 220 onderdelen! Wat in Azië is gemaakt, komt over zee naar Hamburg en vervolgens over het spoor naar het magazijn in Gersthofen. En dan komt het – klimaatneutraal – met DPD naar bijvoorbeeld Bever.


Hoe stel je je rugzak af?

Stel je je rugzak goed af, dan benut je het ontwerp optimaal en geniet je dus van alle technieken voor comfort. Zo doe je dat:

 1. Vul de rugzak met een realistische lading.
 2. Maak alle riemen en bandjes los en doe de tas op je rug. 
 3. Sla de heupvinnen om jouw heupen. Zorg ervoor dat deze rusten op het midden van jouw heupbotten en maak de heupgordel vast met de gesp. Zit de gordel te hoog, dan gaat ‘ie drukken op je maag. Zit ‘ie te laag, dan kan er tijdens het wandelen wrijving ontstaan tussen de heupvinnen en je benen.
 4. Verstel de schouderbanden zoals jij ze lekker vindt zitten. Zet ze niet te strak; het is vooral de heupgordel die de lading moet dragen. Let op: het ankerpunt voor de schouderbanden moet tussen de schouderbladen liggen en de padding van de schouderbanden moet zich om de hele schouder wikkelen. Is dit niet het geval, probeer dit dan niet op te lossen met het verstellen van de schouderbanden. Waarschijnlijk heb je gewoon een tas met een ander rugpand nodig. Kies uit Standaard, SL (korter), EL (langer) of VariQuick/VariFlex (aanpasbaar).
 5. Zet de borstriem ter hoogte van je borst, maak hem vast en trek hem strak (maar niet zo strak dat ‘ie je ademhaling beïnvloedt). De borstriem hoeft er alleen voor te zorgen dat de schouderbanden niet naar de zijkant glijden. 
 6. Trek de riemen op de heupgordel strak voor een betere beheersing van de lading of zet ze losser voor meer mobiliteit. 
 7. Bij grotere rugzakken zit er ook een stabilisatie-riem op de schouderbanden. Als deze losser zitten, heb je meer ventilatie tijdens het wandelen. Zet je ‘m vast, dan zit de lading op je rug een stuk compacter en meer ingesnoerd. Hierdoor heb je meer stabiliteit op uitdagend terrein.

Comfort

Waar de rugzakken van deuter vooral om bekendstaan, is het comfort. “deuter steekt veel tijd en onderzoek in de beste materialen en vorm van rugpanden en banden”, heeft Jasper nu met eigen ogen gezien. “Zo zorgen ze voor een goede pasvorm en top draagcomfort, ongeacht het gewicht van de tas. Een van deuters ‘trucs’ voor gegarandeerd comfort is veel verschillende rugpanden en pasvormen gebruiken. De bekendste hierin is toch wel het Aircomfort-rugpand, dat voor goede ventilatie zorgt.” 

 

deuter heeft maar liefst zes verschillende rugpanden. Zo kun je een rugpand kiezen dat past bij jouw rug en activiteiten. Daarnaast bestaan er SL-tassen met kortere en smallere rugpanden en met een heupband en schouderbanden gevormd naar het vrouwelijk lichaam. De EL-varianten zijn juist extra lang. Maar al kunnen we je uitgebreid vertellen over de verschillende rugpanden en het comfort van deuter-tassen: voelen is ervaren. 

 

De aanwezigen maakten een wandeling in de natuurrijke omgeving van het hoofdkantoor. Buitenliefhebber Jade droeg tijdens de wandeling de Futura en was blij verrast: “Ik heb verschillende tassen mogen passen en was erg verbaasd door het fijne draagsysteem van de Futura-rugzak. De 10 kilo in de rugzak was nauwelijks te voelen. Ik ben altijd op zoek naar de meest lichtgewicht spullen, maar deze tas van deuter liet zien dat kwaliteit en techniek net zo belangrijk is. De pasvorm van de Futura past goed bij mijn rug waardoor het gewicht van de tas minder voelbaar was.” 

Zo kies je een rugzak

‘Voelen is ervaren’ is een belangrijke om in je achterhoofd te houden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe rugzak. Tijdens de rondleiding in Duitsland hebben de aanwezigen een wandeling gemaakt bij het Slot Neuschwanstein, uiteraard met deuter-rugzak op de rug. Jasper: “We hebben ervaren dat het type rugzak en rugsysteem echt bij je lichaam en de activiteit moet passen. De vorm van jouw rug heeft invloed op welke rugzak een match is, net als de lengte van de rug. Details, pasvorm of volume van de rugzak kunnen doorslaggevend zijn.” 

 

Langskomen in een Bever-winkel en een paar tassen proberen, is dus altijd een goed idee. Wil je je alvast oriënteren, let dan op het volgende:

 • Voor een fiets- of mountainbiketour…
  … heb je genoeg aan een kleine rugzak van 5 tot 20 liter. Pasvorm en ventilatie zijn superbelangrijk. Veel fietsers gaan voor de deuter Race Air. Dit tasje weegt maar 800 gram en dankzij het flexibele, ventilerende rugsysteem voel je ‘m amper zitten.
 • Als je gaat backpacken…
  … dan moet er behoorlijk wat spullen mee en heb je al gauw een volume van 50 tot 80 liter nodig. Van de deuter Aircontact, verkrijgbaar in verschillende versies, ga je geen spijt krijgen. De tas heeft – uiteraard – alles wat je hierboven hebt gelezen over comfort, plús een dubbele bodem, verschillende handige opbergvakken, een verstelbare borstriem en de mogelijkheid voor een drinksysteem.

 • Voor kinderen…
  … heeft deuter ook rugzakken! Afhankelijk van de leeftijd kies je voor kleinere modellen met bijvoorbeeld 8 liter inhoud of wat grotere modellen met 20 liter. De Climber Junior is bijvoorbeeld perfect voor kinderen vanaf zes jaar. Voor de échte kleintjes kies je natuurlijk zo’n leuke kinderdrager

 • Wanneer je (lang) gaat wandelen…
  … is een rugzak van 14 tot 32 liter perfect. Twee populaire wandelrugzakken zijn de Futura en AC Lite. Met deze rugzakken laat deuter zien dat een wandelrugzak niet een stugge, logge en onbuigbare tas hoeft te zijn.

  De Futura is een echte klassieker, maar dan met een moderne, frisse look. Hij staat bekend om zijn praktische ‘extraatjes’ die na één keer dragen al niet meer als extraatjes voelen. Neem het Aircomfort-draagsysteem: ventileert maximaal, met 25% minder transpiratie tot gevolg. Maar ook zonder de ergonomisch gevormde schouderbanden en het voorvak met organiser wil je nooit meer. Deze Futura is gemaakt van een garen dat voor 50% gerecycled is, wat gelijkstaat aan 12% minder CO2-uitstoot.

  De sportieve, lichtgewicht AC Lite kies je als je wandeltrips graag combineert met citytrips. Ook deze tas heeft het befaamde Aircomfort-rugsysteem, maar dan met elastisch frame. De opening aan de bovenkant van je rugzak maakt dat je ‘m snel in- en uitpakt en de zijvakken zijn perfect voor je telefoon en wat snacks. De AC Lite is verkrijgbaar in frisse kleuren en twee groottes.

Waar het (wandel)hart vol van is...

We kunnen blíjven praten over de rugzakken van deuter. Geef ons eens ongelijk: weinig tassen met zo’n rijke geschiedenis, zo’n mooie herkomst en zo veel handige snufjes. Maar waar het uiteindelijk om gaat, is dat zo’n rugzak mee op avontuur gaat. Met jou bijvoorbeeld! We helpen je graag het perfecte model voor jou te vinden. Kom naar een Bever-winkel bij jou in de buurt voor persoonlijk advies en probeer eens zo’n deuter! 

 

En dan hup, naar buiten. Wij weten nog wel wat mooie langeafstandswandelingen, door boswachters uitgestippelde paden en rustgevende kustroutes.

   

   

   

   

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.