Op ontdekkingstocht buiten de piste: van snow safety tot sneeuwschoenwandelen
Wie aan wintersport denkt, komt al snel uit bij skiën en snowboarden. Maar náást de piste kan het minstens zo spannend zijn. Wij vertellen je in samenwerking met NKBV welke toffe andere activiteiten je nog meer kan ondernemen.
Veiligheid off-piste
Maar voordat we daar over beginnen, is het eerst belangrijk om het te hebben over de veiligheid bij off-piste activiteiten. Safety first, is niet voor niets een gevleugelde uitspraak. Off-piste betreft, zoals de naam al aangeeft, alles buiten de piste. Zowel de afdalingen direct naast de geprepareerde piste, als de back country routes in de vrije natuur. Je begeeft je altijd in ongecontroleerd terrein, dus is het belangrijk dat je goed bent voorbereid én kennis hebt over wat je doet en waar je je begeeft.
Lawines: het grootste gevaar
Het grootste gevaar van buiten de pistes gaan, is een lawine. Er zijn verschillende mechanismen die een massa sneeuw in beweging kunnen brengen, maar in 90% van de wintersportlawines is de lawine getriggerd door de sporter zelf. Wie in een lawine komt loopt een groot risico dit niet te overleven. Daarom is het als off-piste sporter essentieel dat je kennis vergaart hoe je lawinegevaarlijke hellingen leert herkennen en vermijden. Bij de NKBV kun je leren hoe je lawine-berichten moet interpreteren en welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen voor je off-piste gaat.
Materiaal: de drie-eenheid
Als jij je off-piste gaat begeven, dan zorg je altijd dat je de drie-eenheid meeneemt. Dit is de minimale veiligheidsuitrusting die je bij je moet hebben bestaande uit: een pieper/LVS, een sonde en een schep. De pieper neem je mee om een lawineslachtoffer te vinden, met de sonde voel je wat de exacte ligging is en met de schep haal je iemand uit de sneeuw, mocht het onverhoopt toch mis zijn gegaan. Ook als je met een groep gaat, zorg je ervoor dat iedereen uit de groep de drie-eenheid bij zich heeft.
Bekijk hier al onze lawinepiepers, sondes, scheppen en andere snow safetymaterialen.
Airbag: blijven drijven
Binnenkort zal die drie-eenheid misschien wel het off-piste-kwartet worden genoemd, want de lawine-airbag rukt op als vierde essential. De airbag vergroot je kans dat je tijdens een lawine niet bedolven wordt maar als het ware op de sneeuw blijft ‘drijven’. De airbag is een verstandige aanvulling op de klassieke drie-eenheid die de kans op overleven vergroot, maar geen garantie daarop biedt. Preventie blijft de beste voorzorg.
Hier vind je al onze lawine-aribags
Als je op zoek gaat naar de poeder, probeer dit dan zo duurzaam mogelijk te doen. Ga bijvoorbeeld buiten het hoogseizoen, zoek hoger gelegen gebieden op en ga met de trein. Het NKBV geeft 9 tips om duurzaam off-piste te gaan.
Activiteiten buiten de piste
IJsklimmen
Als Nederlander is ijssport je met de paplepel ingegoten. Maar verticaal ijs is nog veel spectaculairder! IJsklimmen is voor ervaren sport- en rotsklimmers een van de spannendste wintersporten die je kunt doen. Je klimt ] op bevroren watervallen van tien tot wel honderden meters hoog. Je klimt met ijsbijlen en stijgijzers waarmee je houvast vindt door kleine gaatjes in het ijs te hakken en schoppen,. Je moet dus wel een beetje kracht en uithoudingsvermogen hebben, maar je wordt er rijkelijk voor beloond in de ervaring.
IJsklimmen heeft veel weg van traditioneel klimmen, omdat je op technisch moeilijk terrein op zelf geplaatste zekeringen klimt. Fysiek en mentaal heeft het dus wel gelijkenissen, maar daar buiten is ijsklimmen een geheel eigen discipline. De sport is alleen weggelegd voor de fysiek en mentaal sterke klimmers. Het is namelijk belangrijk dat je competent bent en solide kunt klimmen, want de scherpe punten en ijsbijlen in combinatie met de soms lange afstanden tussen de zekeringen, maken dat vallen geen optie is.
In Nederland kun je de eerste beginselen van het vak leren bij Sportcentrum Olympos op de Uithof of bij klimmuur Monte Cervino in Rotterdam. Als je het gelijk groots wil aanpakken kun je natuurlijk ook direct naar Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk of Noorwegen afreizen. Meer info over ijsklimmen vind je op de site van de NKBV.
Sneeuwschoenwandelen
Ver weg van de zorgvuldig geprepareerde pistes kun je verdwijnen in het magische winterlandschap van besneeuwde bergtoppen en glinsterende poedersneeuw, tijdens het sneeuwschoenwandelen. Bergwandelen, maar dan in de sneeuw. Het enige wat je hoort is het geluid van knisperende sneeuwvlokken onder je sneeuwschoenen. Als je helemaal op wil gaan in de natuur, dan kunnen we je dit van harte aanbevelen. Sneeuwschoenwandelen vraagt wel wat andere kennis, materiaal en vaardigheden dan het bergwandelen in de zomer. Goede sneeuwschoenen, bescherming tegen de weersomstandigheden, puike conditie en inschatten van lawinegevaar zijn daar voorbeelden van. Veel meer over sneeuwschoenwandelen lees je hier.
Toerskiën
Een van de mooiste dingen van skiën is dat je zelf kan bepalen welke route je neemt. Dat gevoel van een ongerepte poederafdaling, net alsof je over de wolken naar beneden zweeft. Als je dit net zo lekker vindt als wij, dan moet je zeker eens gaan toerskiën. Je maak je dagtochten vanuit een berghut of gewoon vanuit een dal. Wel handig om met een gediplomeerde berggids op pad te gaan. Die zorgt voor je veiligheid en kent de mooiste afdalingen, zodat jij alleen maar hoeft te genieten.
Zorg dat je je toerski-uitrusting compleet is. Neem een kijkje op onze site voor bijveerbeeld stijgvellen, skistokken, helmen en meer wintersportproducten. Voor een uitgebreide toerski-paklijst kun je terecht bij de NKBV.
Voor de meer ervaren mensen onder ons worden er ook skimountaineering wedstrijden georganiseerd. Hierbij wordt een parcours in de bergen uitgezet wat je zo snel mogelijk moet zien af te leggen. Dat varieert van korte wedstrijden van een uur of twee, tot lange tochten tot wel15 uur. De NKBV organiseert ook dit jaar een NK toerskiën in de Alpen, geschikt voor iedereen met toerski-ervaring. Check de website van de NKBV voor meer info over toerskiën.
Fit de winter in
Natuurlijk is bersporten in de winter (en in het algemeen) een stuk leuker en fijner als je fit en mobiel bent. Of je nu gaat pisteskiën, sneeuwschoenwandelen of toerskiën, een goede conditie heb je voor alle sporten nodig. Het is ook niet niks: je bent 1 of 2 weken in het jaar een dag of zes en 4-8 uur per dag heel actief bezig. Dat vraagt echt veel van je lichaam.
Het is gemakkelijker als je de rest van het jaar al veel sport, maar veel mensen vergissen zich in hoe belastend zo'n winterbergsportvakantie voor je lichaam kan zijn. Wie zich fysiek goed voorbereidt op de wintervakantie heeft meer plezier en loopt minder risico op blessures of ongevallen. En dat kun je prima thuis doen. Daarom heeft de NKBV video's gemaakt met oefeningen die je kunnen helpen fitter de bergen in te gaan.
Wil je ook hulp bij het kiezen van de rest van je wintersportuitrusting? Bekijk dan ook eens onze keuzehulpen, bijvoorbeeld voor het kiezen van je ski’s en andere gear.
En de wintersportkriebels al helemaal te pakken? Bekijk de 5 leukste wintersportgebieden vlakbij Nederland of ontdek welke andere originele wintersportactiviteiten er nog te doen zijn. Of ga terug naar ons blog.
