Leven en werken in de meest extreme omstandigheden: 2 professionals vertellen

Met de winter in zicht, begint de koorts – ondanks de kou 😉 – te stijgen voor een winters buitenavontuur. Van skiën in een verse pak sneeuw tot een bucketlistreis naar Lapland. Hoe bar en boos de omstandigheden ook zijn, buiten blijft mooi. Gelukkig kun je je kleden op de kou en je richten op het allerbelangrijkste. Wat we bedoelen? Juist, onbezorgd genieten van je winterse belevenissen! 


Ongerepte sneeuw, bevroren meren en ijzige kou. Dankzij de komst van Koning Winter trekt er letterlijk een vorst over het landschap heen. Eentje met een wispelturig karakter. Maar ook een inspiratiebron voor het ontwikkelen van kleding die is opgewassen tegen de soms extreme grillen van het buitenleven. Zo ontstond Helly Hansen meer dan 140 jaar geleden. 

Gemaakt door en voor het buitenleven

Het ruige weer in het Hoge Noorden vormde de basis voor de eerste waterdichte jassen van het Noorse merk. Zeekapitein Helly Juell Hansen bedacht destijds een slimme manier om zich te wapenen tegen de genadeloze Noorse elementen. Met succes! Inmiddels is Helly Hansen niet meer uit het buitenleven weg te denken. Op zee en in de bergen. Het merk maakt hoogkwalitatieve en stevige zeil-, berg- en wintersportkleding. Ontwikkeld voor de meest extreme omstandigheden. De vindingrijkheid van oprichter Helly Juell Hansen is vandaag de dag hierbij nog steeds de sleutel.


Samen met een groep professionals, die leven en werken in de meest extreme klimaten, creëert en test Helly Hansen z’n innovatieve en technische kleding. Het merk kleedt wereldwijd meer dan 55.000 professionals, waaronder Olympiërs, nationale teams en berggidsen. Twee van deze avonturiers delen hun buitenverhaal. Lees snel verder!  


Sterk staaltje techniek

Alle kennis van het buitenleven en verworven vakmanschap zijn terug te vinden in de technische hoogstandjes van Helly Hansen. We zetten de technologieën van Helly Hansen hieronder voor je op een rijtje.

  • Lifa Infinity Pro: bij dit innovatieve membraam gaan duurzaamheid en een feilloze bescherming hand in hand. Kledingstukken die zijn uitgerust met Lifa Infinity Pro gidsen je droog en comfortabel door de meest zware omstandigheden. Het goed ademende materiaal is PFC-vrij en waterafstotend gemaakt zonder chemicaliën te gebruiken. Producten, die met Lifa Infinity Pro zijn gemaakt, hoeven niet meer geïmpregneerd te worden. Deze toptechnologie houdt je droog zolang je deze jas draagt. Kortom: een lichtgewicht topper die je helpt topprestaties en – ervaringen neer te zetten.
  • Helly Tech: ontworpen voor de zwaarste omstandigheden. Het ijzersterke membraam is een zwaargewicht in het weren van water en wind. Gecombineerd met het ademend vermogen en de robuuste afwerking vormt het Helly Tech-membraam op pad een zekerheidje. Deze techniek komt in drie varianten zodat je altijd de juiste bescherming hebt voor je buitenactiviteit.  
  • Lifa: het 3-lagensyteem is een vast begrip in het woordenboek van veel outdoorliefhebbers. Hierbij regelt de eerste laag dat het vocht goed wordt afgevoerd en je op temperatuur blijft. In 1970 introduceerde Helly Hansen de eerste technische basislagen. En daar zijn we dankbaar voor! De isolerende Lifa-vezels zijn licht als een veertje, zacht en zorgen ervoor dat het prettig toeven is in wisselende omstandigheden. Voor de echte koukleumen onder ons heeft Helly Hansen Lifa zelfs gecombineerd met merinowol. Hierdoor heb je het heerlijk warm tijdens de echt koude dagen.
  • H2Flow: voortgevloeid uit de samenwerking met professionals die de bergen als de beste kennen. En wie gaat en staat in de bergen wordt (on)aangenaam verrast door de wisselende weerselementen en activiteitsniveaus. De flexibele H2Flow-techniek, die speciaal is ontwikkeld voor skiërs, is hier op voorzien. De luchtzakjes in de stof slaan je warmte op en met de ventilatieritsen kun je voor de nodige verkoeling zorgen. Agetopt met een wind- en waterdichte buitenlaag ben je overal op voorbereid.
  • Lifaloft: licht in gewicht, maar zwaar in warmte. Het synthetische isolatiemateriaal voegt de Lifa-technologie en PrimaLoft-isolatie samen. Met als resultaat een comfortabele warmhouder die meer warmte geeft en lichter is dan standaardisolatie.Skipatroller Rachael

Een van de professionals waar Helly Hansen de krachten mee heeft gebundeld, is Rachael Efta. Deze stoere dame vond haar geluk in de sneeuw en werkt als skipatroller op het Big Sky Resort in Montana, Amerika. Samen met haar collega’s zorgt ze ervoor dat skiërs veilig van de piste af suizen en in geval van nood schiet ze te hulp. Tijdens het wintersportseizoen, dat in november begint, opent ze dagelijks in alle vroegte de piste.

 

Gelegen op 3400 meter is Lone Mountain een gevaarte om rekening mee te houden. “Lone Mountain is mooi en gevaarlijk tegelijkertijd. De wind is zowel de grootste schat als vloek op de berg. We zijn continu aan het reageren op Moeder Natuur. Soms bidden we voor sneeuw en soms willen we dat het juist stopt met sneeuwen. We verkleinen onze persoonlijke risico’s door te blijven investeren in onze training”, vertelt Rachael. 

Passie ontdekt

Na het stoppen met haar kunststudie besloot Rachael haar leven over een andere boeg te gooien. Haar werk als skipatroller bleek het ontbrekende puzzelstukje te zijn. “Alles viel op z’n plaats”, zegt Rachael die dankbaar is voor haar baan en team. “Ik heb veel respect voor mijn team en de wetenschap dat ze goed voorbereid en uitgerust zijn om hun werkzaamheden te verrichten. Mijn grootste prestatie als skipatroller is het contact dat uit mijn baan is ontstaan. Ik ben gek op mijn collega’s en zie ze ook buiten het werk. Ik houd van mijn job als skipatroller. Kan mijn leven niet anders voorstellen. Niet eens vanwege het skiën, het buiten werken of de mooie plekken waar ik verblijf. Ik kan mijn leven gewoon niet voorstellen zonder deze groep mensen. I’ve found my jam. Mijn passie.”

 

De korte film hieronder geeft een mooi beeld (letterlijk 😊) van de dagelijkse werkzaamheden van Rachael. Een groot buitenkantoor waar geen dag hetzelfde is en out of the box denken key is.Op wintersport met de topjassen van Helly Hansen

Bij je wintersportactiviteiten mag een goede ski-jas niet ontbreken.
 

Helly Hansen heeft het iconische Alpha 3.0 jacket voor heren voorzien van een reeks nieuwe features en ‘m nog beter gemaakt. De PrimaLoft-isolatie met body-mapping houdt je lekker warm en dankzij de H2Flow-technologie kun je makkelijk je lichaamstemperatuur regelen. Zo blijf je de hele dag droog en comfortabel op de berg. Daarnaast biedt de jas optimale bescherming tegen de weerselementen en geeft een flinke dosis bewegingsvrijheid. Dankzij de Life Pocket, die in de borstzak is verwerkt, kun je de batterijduur van je telefoon verlengen in de kou. De afneembare capuchon, stretch sneeuwvanger en polsbanden met duimgat vergroten het draagcomfort van de jas verder. Het Alpha 3.0 jacket is duurzamer geproduceerd en gemaakt van 100% gerecycled materiaal.
 

Ook voor de dames onder ons heeft Helly Hansen een topper. Met het Nora Insulated Jacket ga je beschermd en in stijl van de helling af. Deze jas komt dan ook met een hoop warmte en comfort in koude en natte omstandigheden. Bovendien is de ski-jas een bewustere keuze. Het Nora Insulated Jacket bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen en is pfc-vrij. Met de totale bewegingsvrijheid, afneembare capuchon en sneeuwvanger ben je klaar om de sneeuw te trotseren.

Poolexpert en wetenschapper Heïdi

In 2021 reisde een groepje vrouwelijke wetenschappers af naar Spitsbergen. Een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, zo’n 565 km boven Noorwegen. Uitgerust om het wisselvallige poolklimaat het hoofd te bieden en hun missie te volbrengen: het in kaart brengen waarom de Noordpool zo snel opwarmt en laten zien dat het mogelijk is om duurzamer op expeditie te gaan.
 

Dat betekende 450 km op eigen kracht afleggen. Op ski’s en met een pulka achter zich voor hun uitrusting. “Reizen op alleen spierkracht was niet makkelijk, maar het hielp ons om de omgeving die we bestudeerden meer te respecteren en de omstandigheden waar we doorheen moesten te observeren en analyseren”, vertelt Heïdi Sevestre. Zij was één van de vier onderzoekers van het zeskoppige Climate Sentinels-team die naar Spitsbergen toog. En die omstandigheden waren op z’n zachts gezegd onvoorspelbaar. In de eerste twee weken van de expeditie werd het team geplaagd door een aantal grote stormen. Met rukwinden van 140 km per uur en een hoop sneeuwval.
 

Heïdi: “Niet alleen dreigde de wind elke nacht onze tenten om te blazen, het was ook sterk genoeg om onze pulka’s om te gooien. Daarnaast zijn we geschrokken van de staat van de gletsjers. De kaarten die we gebruikten om te oriënteren waren ongeveer 10 jaar oud. Elke keer dat we nieuwe gletsjers beklommen of doorkruisten, zagen ze er anders uit dan op de kaart. Ze waren gesmolten en op sommige stukken erg steil. Dat maakte het voor ons lastig om ze te passeren en kostte meer tijd dan verwacht.

Zwarte sneeuw

Niet zonder reden was Spitsbergen gekozen als bestemming. Van alle plekken op onze aardbol warmt ‘ie het snelst op. “Terwijl het Noordpoolgebied twee tot drie keer sneller opwarmt dan de rest van de wereld, warmt Spitsbergen bijna zeven keer sneller op. Dus alles wat er hier plaatsvindt, gebeurt extreem snel. Het was voor ons belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt en waar de vervuiling vandaan komt die de sneeuw op Spitsbergen zwart maakt”, vertelt Heïdi. Zwarte sneeuw? Helaas wel. Het Climate Sentinels-team verzamelde ter plekke proefmonsters van de donkere sneeuw om deze later in een laboratorium nader te onderzoeken.
 

De aanstichter van de zwarte sneeuw? Miniscule koolstofdeeltjes. Deze worden uitgestoten bij het verbranden van fossiele brandstoffen en kunnen grote afstanden overbruggen. “Door wind en sneeuwval belanden de deeltjes in poolgebieden. Sneeuw wordt daardoor donker en smelt sneller”, weet Heïdi.

Vertrouwen in elkaar

De extreme omstandigheden op Spitsbergen vroegen om een flinke dosis aanpassingsvermogen en onderling vertrouwen. “We hebben geleerd dat het belangrijk is om je te concentreren op de dingen die je kunt beheersen en niet op de punten waar je geen grip op hebt. Je moet erop kunnen vertrouwen dat het hele team het barre weer aankan. Alles om je heen is zoveel krachtiger en chaotischer, maar je kunt nooit opgeven”, zegt Heïdi.

 

“Het was ook belangrijk om te zorgen dat we vertrouwen niet verwarden met ego. Denk nooit dat je sterker bent dan de omgeving of je teamgenoten. Tijdens de expeditie communiceerden we open naar elkaar en deelden onze gevoelens, als we het ergens niet mee eens waren of een onderbuikgevoel hadden. Het is belangrijk om hier naar te luisteren.


Ontworpen om de zwaarste kou te doorstaan

De Arctic Patrol Modular Parka van Helly Hansen stond de Climate Sentinels tijdens de ijskoudste beproevingen bij. En zoals je kunt lezen zijn de vier expeditiegangers vaak in zwaar en onvoorspelbaar weer terecht gekomen. De winterparka is dan ook ontworpen voor buitenmensen die leven en werken in extreem koude omstandigheden. Dankzij de Artic Patrol Modular Parka kon het team op eigen kracht het poolklimaat doorkruisen en zich volledig concentreren op hun missie.
 

De jas kan in verschillende lagen gecombineerd worden voor de optimale functie in elke situatie. Deze prijswinnende combinatie bestaat uit een heerlijk warme isolatielaag van PrimaLoft Gold en een waterdichte en ademende shell. Samen met de waterdichte en duurzamere buitenlaag daaromheen biedt de jas stevige bescherming. Ventilatieristen onder de armen geven de nodige ‘lucht’ tijdens een flinke inspanning. De ingebouwde Life Pocket is aan deze krachtpatser toegevoegd om de batterij van je telefoon te sparen in de kou. De 360 graden reflectoren en strategisch geplaatste lussen zorgen ervoor dat je elk moment bij je gereedschappen kan. Kortom: deze alleskunner laat je niet in de kou staan. 😊

Warm en beschermd de kou in met Helly Hansen

Jas aan en gaan! Van skiën tot winterexpeditie: met de uitgebreide wintersportcollectie van Helly Hansen ben je klaar voor elk sneeuwavontuur. Of zoals Rachael zegt: “Het leven is te kort om niet te skiën wanneer je maar wilt.” En daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Hoog tijd dus om de kou op te zoeken!
En met deze handige kledingtips blijf je samen met een comfortabele Helly Hansen-jas lekker warm en beschermd tijdens je coole avonturen. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.