Ik was jouw oude jeans
Van oude spijkerbroeken maken we vezels die als grondstof dienen voor T-shirts, truien en hamamdoeken in de Buitenmens-collectie. Hiervoor werken we samen met onze partner Blue LOOP Originals. Blue LOOP haalt de bruikbare jeans op in onze recyclestraat en perst deze tot balen. Die balen gaan vervolgens naar een recyclebedrijf in het Duitse Gronau, waar ontrafelmachines elke spijkerbroek terugbrengen tot kluwen jeansvezels. Deze vezels vormen de basis van het zogenoemde Blue LOOP DNA.
Duurzame garens
De fijn gehakselde vezels gaan naar verschillende spinnerijen, waar ze tot garens gesponnen worden. Allereerst Denimcel-garens, die we gebruiken voor de T-shirts in de Buitenmens-collectie. Die worden gesponnen in een authentieke spinnerij in Zwitserland. Deze garens bestaan uit een mix van jeansvezels en 80% Tencel – een natuurlijke kunstvezel die is gemaakt van eucalyptushout uit FSC-gecertificeerde bossen. Voor de binnenkant van onze Buitenmens-sweaters gebruiken we Blue Fleece-garens, die gesponnen worden in het Belgische Kortrijk. De buitenkant van de sweaters is gemaakt van garens van biologisch katoen.
Labels
Vervolgens is het tijd om van de garens stof te maken. Dit productieproces vindt plaats bij een technische breier in Portugal. Ook de confectie gebeurt in Portugal. Onderdeel hiervan is de applicatie van de Buitenmens-labels, die op hun beurt weer zijn gemaakt in het Brabantse Heeze.
Circulair ontwerp
De Buitenmens-collectie verschijnt vervolgens in onze winkels en op Bever.nl. Door items te maken met jouw ingeleverde buitenspullen besparen we water en energie. Bovendien beperken we de CO2-uitstoot én voorkomen we dat de afvalbergen in de natuur groeien. We kiezen er daarnaast voor om niet met polyester te mengen, zodat we onze kleding op termijn via een andere werkwijze opnieuw kunnen recyclen. Kortom: kies je voor Buitenmens, dan kies je voor een superduurzaam kledingstuk.
Ik was jouw versleten trui
Het is moeilijk afstand doen van je favoriete trui. Maar als ‘ie afgedragen is, geven wij je trui heel graag een tweede leven. Van oude wol maken we samen met Blue LOOP namelijk nieuwe wol. Hiervan kunnen we vervolgens nieuwe gebreide truien, sweaters en mutsen maken. Zo kan jouw favoriete trui de nieuwe all time favorite worden van iemand anders. Of jezelf!
Sterke garens
In Italië worden oude wollen truien ingezameld, gesorteerd en gerecycled. Vervolgens wordt het materiaal opnieuw gesponnen tot sterke garens.
Een nieuw leven
Een technische breier in Portugal maakt van deze garens Buitenmens-sweaters, beanies en truien.
Knus knitwear
En zo komen jouw gebruikte buitenspullen voor 20% terug in een nieuw kledingstuk dat we bij Bever verkopen. Daarmee besparen we water en energie en beperken we de co2-uitstoot. We kiezen er daarnaast voor om niet met polyester te mengen, zodat we onze kleding op termijn via een andere werkwijze opnieuw kunnen recyclen. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk dat kleding zo min mogelijk andere componenten bevat. De kleding is dus 100 procent natuurlijk, zonder plastic.
Ik was jouw kapotte tent
Wakker worden op de mooiste plekken in de bergen, aan het water of in de groenste vallei. Dikke kans dat jij en je tent talloze mooie herinneringen hebben gemaakt samen. Is jouw tent toe aan vervanging of is jullie laatste avontuur iets té lang geleden? Lever je tent dan in bij een Bever-winkel bij jou in de buurt. Wij toveren ‘m om tot superhandige reisaccessoires.
Nieuw ontwerp
Ingeleverde tenten gaan naar Fraenck in Arnhem. Dit atelier heeft de sociale missie om mensen met verminderde arbeidskansen een leerplek en groeimogelijkheden te bieden. Samen met Blue LOOP heeft Fraenck de collectie reisaccessoires van Buitenmens ontworpen.
Handgemaakt
Fraenck recyclet en upcyclet zoveel mogelijk materialen voor hun ontwerpen. Waaronder jouw oude tent. Hierdoor is iedere handgemaakte(!) reisaccessoire 100% uniek.
Uniek ontwerp
Koop je een Buitenmens-reisaccessoire, zoals een gearbag? Vergeet dan niet te kijken naar het label. Op elk product is namelijk terug te vinden wie jouw unieke reisaccessoire heeft gemaakt. Een stukje van jouw tent kan zo weer mee op nieuwe reisavonturen!
Ik was jouw favoriete wandelschoen
Heb jij je favoriete wandelschoenen helemaal afgedragen en zijn ze niet meer te repareren? Lever ze in bij Bever! Op dit moment zijn we druk bezig met het ontwikkelen van manieren om jouw oude wandel- en sportschoenen om te vormen tot nieuw schoeisel. Dit doen we door granulaat te injecteren in de zool van nieuw schoeisel. Zo krijgen ook jouw oude stappers een hoogwaardig tweede leven.
Ik was jouw gerafelde klimtouw
Ook als klimliefhebber kun je buitenspullen inleveren bij Bever. Naast je klimgordels en -schoenen, kun je ook klimtouw naar een Buiten-Gebruikt inleverpunt brengen. Het touw gebruiken wij als koord voor de Buitenmens Klimhoodie. Deze trui is gemaakt van 60% gerecycled katoen, 20% Tencel en 20% gerecycled denim.
Duurzaam werken
Plastic is overal. Kijk maar eens op het label in je kleding. Bevat jouw kledingstuk polyester? Dan draag je plastic. Bever-werkkleding bevat geen polyester. Zo voorkomen we deelname aan de wereldwijde (micro)plasticvervuiling. Goed voor het milieu en gezonder voor jou als drager.
Bever-werkkleding is gemaakt van biologisch katoen, gerecycled katoen en REFIBRA™ Lyocell garen. Voor deze garen worden katoenresten die overblijven tijdens de productie van kleding gemixt met houtpulp dat is verkregen uit duurzaam beheerde bossen. Doordat gebruik wordt gemaakt van alleen vezels van natuurlijke oorsprong, is Bever werkkleding jouw perfecte metgezel voor hectische werkdagen. De stof voelt zacht aan op je huid, is ademend, antibacterieel, sneldrogend en voorkomt nare geurtjes.
Als de werkkleding na intensief gebruik versleten is, gooien we het niet weg. In plaats daarvan leveren we het in bij een Buiten-Gebruikt inleverpunt in onze winkel. We recyclen het dan opnieuw. De oude werkkleding wordt omgezet in nieuwe vezels, die weer gebruikt kunnen worden voor nieuwe werkkleding.
