Hoe kies ik een GPS-navigatietoestel

Een gps-navigatietoestel is, anders dan je telefoon, een robuust, schokbestendig, waterbestendig apparaat met een lange batterijduur. Weer of wind, dal of berg met een navigatietoestel weet je altijd precies waar je bent en waar je naartoe wilt, dankzij de positiebepaling van gps-satellieten. Welk toestel het meest geschikt is voor jou is afhankelijk van wat je ermee gaat doen.

De juiste GPS voor je volgende avontuur

Wandelen

Of je nu een dagwandeling door de duinen of een trektocht met volle bepakking door verlaten onherbergzame gebieden maakt, een gps-toestel maakt navigatie een stuk eenvoudiger. Er zijn veel verschillende soorten gps-toestellen. Relatief eenvoudige modellen die je vertellen waar je bent en wijzen naar je bestemming voor simpele navigatie. Of uigebreide modellen met kleurentouchscreen die je niet alleen vertellen waar je bent en waar je naar toe moet, maar ook een route over paden plannen, het weer voorspellen en zijn uitgerust met een 3-assig elektronisch kompas voor avontuurlijke tochten.

Fietsen

Navigatietoestellen voor fietsers verschillen op een paar punten van navigatietoestellen voor wandelaars. Fietsers gaan sneller dan wandelaars en willen daarom in een oogopslag de informatie die ze nodig hebben zien. Om deze reden is het scherm van een fietstoestel meestal groter en de bediening sneller. Vooral voor fietsers is een gps-toestel vaak veel meer dan slechts een navigatietoestel. Hoewel deze apparaten uiteraard voor navigatie gebruikt worden, bieden de meeste ook uitgebreide trainingsfuncties, zoals realtime Strava intergratie of contact met de Garmin Connect app. Dankzij deze fietscomputer vind je dus niet alleen je weg, maar haal je ook het beste uit jezelf!

Geocoachen

Geocachen is een vrij nieuwe buitensport. Het doel is met behulp van coördinaten en vaak ook aanwijzingen een cache (schat) te vinden. Zonder toestel met gps kun je niet geocachen. Hoewel dit niet essentieel is, is het vaak aan te raden een toestel aan te schaffen waar je een gedetailleerde kaart op kunt zetten. Doe je dat niet, dan heb je ook een kaart en kompas nodig. Veel toestellen geven je de optie papierloos te geocachen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, je staat ook nooit meer in de wind en regen naar een papiertje met uitlopende inkt te turen, want de tips, beschrijvingen en coördinaten staan allemaal overzichtelijk op je weerbestendige toestel.

Uitgebreide opties voor avonturiers

Leiden je tochten je vaak van de gebaande paden? Trotseer je graag onbegaanbaar terrein? Kies dan voor een gps-toestel met een barometer en een elektronisch kompas. Met een hoogte- en barometer wordt de hoogte waarop jij je bevindt en de luchtdruk gemeten. Dit maakt het mogelijk weeromslagen te voorspellen, zodat je niet wordt overvallen door slecht weer. Alle gps-toestellen hebben een gps-kompas. Deze werkt echter alleen als je in beweging bent. Als je ook wilt navigeren als je stilstaat, bijvoorbeeld op moeilijk begaanbaar terrein, kies dan voor een model met een elektronisch kompas.

Accuduur

Verschillende gps-toestellen hebben verschillende stroomvoorzieningen. Batterijen zijn misschien niet het meest milieuvriendelijk maar wel goed verkrijgbaar en mee te nemen op reis. Oplaadbare accu’s hebben meestal een langere accuduur dan batterijen. Ze zijn alleen niet makkelijk op te laden bij lange tochten door afgelegen gebieden. In zulke gevallen kunnen een powerbank of een toestel dat te gebruiken is met losse batterijen uitkomst bieden.

GPS-cursus

Twijfel je of een gps-toestel iets voor jou is? Wil je meer leren over hoe je kunt navigeren met je apparaat? Bezoek dan eens een van onze gps-clinics. Hier leer je de basisbeginselen van gps-gebruik. Zodat je de drie basisvragen: “Waar ben ik?”, “Waar kan ik heen?” en “Hoe kom ik terug?” kunt beantwoorden.

Populaire merken

Meer lezen over