Zomerrecept: panpizza bianca met groenten

Op een zwoele zomeravond binnen no-time een huisgemaakte pizza op tafel zetten: dat klinkt als iets wat alleen in Italiaanse films gebeurt. Dankzij dit makkie van een recept lukt het jou ook – en daar heb je niet eens een dure pizzaoven voor nodig. Met een goede kwaliteit skillet heb je namelijk altijd een pizzapan bij je: op een gasbrandertje op de camping, op de (draagbare) barbecue of zelfs bij een kampvuur. Gietijzer is dan ideaal omdat dat de warmte goed vasthoudt – precies zoals een pizzasteen dat doet. Een pizzapunt in je hand, koud drankje erbij: zo simpel kan lekker zijn.

4 pers. / 50 min. + 8 uur wachten / bijgerecht

Dit supermakkelijke pizzadeeg hoef je niet te kneden – roeren is genoeg – en kun je tot wel 24 uur buiten de koelkast bewaren. Ideaal voor on the road dus.

Ingrediënten

  • 225 g bloem + extra om te bestuiven
  • 4 g fijn zout
  • ½ zakje droge gist
  • 1 bol (125 g) mozzarella
  • 1-2 tenen knoflook, geperst
  • 125 g ricotta
  • zout en peper
  • ½ kleine aubergine
  • ½ courgette
  • ½ wortel
  • olijfolie
  • ½ rode ui
  • ½ bosje bieslook en/of peterselie

Zo maak je het

o   Meng voor het pizzadeeg de bloem, zout en gist door elkaar. Giet er 160 ml water bij en meng met een vork tot een plakkerig deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het bij kamertemperatuur (of buiten, in de schaduw) minimaal 8 uur en maximaal 24 uur rijzen.

 

o   Snijd voor de topping de mozzarella in kleine blokjes. Prak de mozzarella met de knoflook en 100 gram ricotta tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper.

 

o   Snijd de aubergine, courgette en wortel met een mandoline of scherp mes in flinterdunne plakken. Dek af en zet apart.

 

o   Verdeel het deeg in twee min of meer gelijke delen. Rol de helften op een met bloem bestoven plank uit tot cirkels van 25-30 cm. De pizzabodems hoeven de pan niet helemaal te vullen, maar probeer ze wel lekker dun te rollen.

o   Laat een koekenpan goed heet worden op hoog vuur (of op de barbecue). Draai het vuur terug tot middelhoog en bak 1 pizzabodem 3-4 minuten per kant, zodat het deeg aan beide kanten opbolt en donkerbruine plekken krijgt. Tip: leg de andere pizzabodem zo lang onder een vochtige theedoek of wikkel in plasticfolie, zo blijft die vers.

 

o   Haal de pizzabodem uit de pan, spreid de helft van het kaasmengsel erop uit en beleg met plakjes wortel, aubergine en courgette. Druppel er wat olijfolie overheen.

 

o   Doe de pizza terug in de pan en bak op laag vuur onder een deksel nog circa 15 minuten, of tot de groenten gaar zijn en de bodem lekker knapperig is. Snipper intussen de rode ui en hak de kruiden.

 

Liever een traditioneel pizzadeeg? Meng voor 1 grote pizza 250 g Italiaanse tipo 00-bloem met 5 g zout en ½ zakje droge gist in een grote kom. Voeg 160 ml lauw water toe, meng alles tot een bal en laat onder een vochtige theedoek 5 minuten rusten. Kneed het deeg 8-10 minuten, vorm tot 2 ballen en laat ze onder de theedoek nog eens 30 minuten rijzen. Rol uit en beleg en bak zoals hierboven beschreven.

Tip: pizza's (s)maken met kinderen

Rollen, prakken, smeren, beleggen… Pizza’s zijn voor kinderen niet alleen een feest om te eten, maar ook om te maken. Het mag namelijk kleurig, rommelig en vooral véél – heb je ooit een nette pizza gezien? Dit recept is perfect voor het introduceren van nieuwe smaken. Laat je kind een nog onbekende groente uitkiezen in de winkel, snijd die flinterdun en (ver)stop ’m tussen bekendere zomergasten als courgette, tomaat of aubergine. Meer lekkere recepten vind je op bever.nl/buitentijd.

Dit artikel verscheen ook in de zomereditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m in een van onze winkels.