Bever Trailrun-kit: deze 7 producten heb je nodig voor trailrunnen

Rennen op onverharde paden – a.k.a. trailrunning – is net iets anders dan ‘normaal’ hardlopen op de weg. Omdat je op een andere ondergrond rent, is het bijvoorbeeld handig om je schoenkeuze aan te passen. Hoe meer grip hoe beter! Maar het zijn niet alleen je schoenen waar je aan moet denken. Met deze Bever Trailrun-kit leggen we je precies uit welke uitrusting van pas komt bij het trailrunnen. 

De Bever Trailrun-kit bestaat uit deze zeven essentials. Loop er op je gemakje even doorheen ;). 

1. De juiste schoenen

Laten we met het belangrijkste product beginnen: je schoenen. Het is de basis waarop je gaat en staat. Afhankelijk van de duur van je ronde en de ondergrond waarop je rent, is het verstandig om je schoenkeuze aan te passen.

 

Een trailschoen moet meer grip, meer bescherming en meer stevigheid bieden dan een reguliere hardloopschoen voor de weg. Dit is belangrijk, omdat je onderweg meer oneffenheden tegenkomt: wortels of boomstronken, steentjes, hoogteverschillen, noem maar op. Uiteraard hangt dit wel af van de omgeving waarin je je bevindt. Een trailrun tijdens je rondreis in Schotland vraagt om andere schoenen dan de duinen of het bos bij jou om de hoek.

 

We snappen dat het best moeilijk kan zijn om de juiste trailschoen te kiezen voor jouw voeten en trailrunsessies. Onze Bever Buitenexperts staan daarom altijd voor je klaar om je te helpen. In een aantal van onze winkels kun je daarnaast terecht voor een Bever 3D-voetanalyse. Dankzij deze nieuwe service helpen onze Buitenexperts je in vier stappen aan de perfecte trailschoen. Ga je liever eerst zelf op onderzoek uit? Bekijk dan onze keuzehulp voor hardloop- en trailschoenen. HOKA, Brooks, The North Face en Salomon hebben diverse trailschoenen in de collectie waar je goed mee uit de voeten kunt. 



Hardlopers onder de trailrunschoenen

 

HOKA Speedgoat 5: is ideaal voor alle trailrunners. De schoen is in de wieg gelegd om technisch terrein met vertrouwen aan te pakken. Dankzij het vernieuwde en lichtere ontwerp heb je ongekend veel grip en remkracht op losse ondergrond. Of je je nu klaarmaakt voor een trailwedstrijd, een lange dag volop trails met vrienden of een van je eerste trailruns ooit: de Speedgoat 5 biedt een typische HOKA-ervaring met een gedempte en stuwende rit, vertrouwenwekkende tractie en ondersteuning door het hele bovenwerk. Met de HOKA Speedgoat 5 haal je alles uit elke run!

 

HOKA Challenger ATR 6: is gemaakt voor hardlopers die op zoek zijn naar maximale demping en een bouncy gevoel. De lichte stapper doet niet voor niets zijn naam eer aan. Met de Challenger ATR6 ben je namelijk klaar voor elke uitdaging. ATR staat voor all terrain. Van asfalt tot trails: met deze schoen trotseer je stevig en soepel elk buitenavontuur.  Dankzij de vorm en samenstelling van de tussenzool ervaar je bij elke stap een flinke dosis stabiliteit. De fijne pasvorm en de zachte EVA-tussenzool laten je tijdens je run op wolken lopen. Kortom: je beste buitenvriend als je graag routes loopt die over verharde wegen en trailpaden gaan.

 

Brooks Cascadia 16: is gemaakt met een nog zachtere demping dan het vorige model. Deze gripvaste trailschoen met een heeldrop van 8 mm heeft zin in zeer uitdagende paden op onverhard terrein. Dankzij de nieuwe tussenzool en buitenzoolconstructie kan de schoen zich gemakkelijk naar de grond vormen, wat de stabiele run verbetert. Ook fijn: de Lace keeper zorgt ervoor dat je veters niet in de weg zitten tijdens je run en de Gusset houdt zand en vuil buiten. De Cascadia is ook populair onder hikers die graag op een lichte en luchtige schoen wandelen - over het algemeen zijn hardloopschoenen minder stevig dan wandelschoenen.

 

Salomon Speedcross 6: is gemaakt voor modderige paden en natte trails. Trouw aan zijn legendarische roots en trailstatus, is deze versie lichter met een nog krachtigere, gripvaste zool met de grond en snellere modderafvoer. Anders nog iets? Zeker. De EnergyCell-technologie tussenzool is verbeterd voor stimulerende terugverende demping en ook het bovenwerk van de schoen is verbeterd. Dat  bestaat uit een rekbaar en duurzaam nylon gaas dat vuil en puin uit je schoenen houdt. Deze schoen is trouwens ook fijn voor ervaren wandelaars die een trekking willen maken. 

 

The North Face Vectiv: is een zeer stevige trailrunschoen voor korte en lange afstanden op verschillend terrein. De schoen is gemaakt van duurzamere materialen zoals Kevlar, polyamide en Matryx en heeft een extra ademend vermogen. Dankzij de profielzool van 3,5mm heeft dit exemplaar een robuuste grip op alle soorten terrein. En lijkt het alsof je bij iedere stap een extra zetje krijgt? Bedank de heeldrop van 6 mm daar maar voor. 

 


2. (Trailrun)sokken

De sokken die je tijdens het trailrunnen draagt, moeten vocht goed afvoeren en goede bescherming bieden. Dit laatste heet ook wel cushioning. De juiste sokken helpen drukplekken, schuren en blaarvorming voorkomen. Er bestaan dunne, luchtige sokken die heel nauw om je voet heen zitten (bijvoorbeeld de FALKE RU 4 Light), maar dikkere opties bieden meer bescherming voor langdurige hardlooptochten. Denk hierbij aan afstanden van meer dan twintig kilometer of van meer dan twee uur. Boven je sokken kun je zogeheten compressiekousen dragen ter bescherming van vocht, modder, onkruid, takken, sneeuw of kou. 

3. Onder- en bovenkleding

Je onder- en bovenkleding verschillen niet veel van reguliere hardloopkleding. Wel kan het voorkomen dat je bij trailsessies langer onderweg bent en je – afhankelijk van je plannen – rekening moet houden met uitrusten, stilstaan en dus afkoelen. Bovendien is het een groot verschil of je stijgt of daalt.

Tijdens een klim in bergachtig terrein heb je vanwege de hoge intensiteit veel minder kleding nodig dan tijdens je afdaling. Een singlet kan dan volstaan. Een droog reserveshirt (dat je bovenop aantrekt in plaats van je natte baselayer) is ook erg praktisch en voorkomt energie- en warmteverlies. Blijf je op dezelfde hoogte lopen, dan bestaat het gevaar van afkoeling. Zeker als de temperatuur op de berg lager is dan beneden. Overweeg of je een waterdichte bovenlaag nodig hebt, voor het geval je tocht langer duurt en er de mogelijkheid is van slecht weer.

4. Wandelstokken

In ons platte landje moeten we het veelal doen met mooie, maar vlakkere natuur. De noodzaak van wandelstokken bij het trailrunnen is hier daarom nihil. Maar mocht je eens in een gebied zijn met hoogteverschil en daar willen trailrunnen, dan zijn wandelstokken een belangrijke toevoeging. Bergopwaarts zet je de kracht van je bovenarmen in, waardoor je benen worden ontlast. En bergafwaarts geven de stokken een flinke afname van de impact die op je heupen en knieën komt. Ook helpen wandelstokken je om balans en coördinatie te behouden. Zeker carbonmodellen zijn lichtgewicht en handig voor een trailrun.

Een rugzak, heupgordel of racevest kan een handige toevoeging zijn aan je trailrun-uitrusting

5. Rugzak of heupgordel

Trailrunnen is geweldig leuk en als je de smaak te pakken hebt, wil je waarschijnlijk alsmaar verder en langer rennen. Dat maakt de noodzaak van voeding en vocht nog groter. Een belangrijke tip hierbij is om je lichaam goed te leren kennen. Vraag jezelf af hoe lang en op welke intensiteit je kunt lopen voordat je absoluut vocht of voedsel nodig hebt. Als vuistregel kun je stellen dat je lichaam absoluut geholpen wordt door extra energie of vocht, wanneer je langer dan anderhalf uur onderweg bent. Weersomstandigheden spelen hierin uiteraard ook een grote rol. Bij temperaturen boven de tien graden Celsius heb je eerder behoefte aan hydratatie. Lees meer over hydratatie voor, tijdens en na je trailrun.

 

Om reepjes, gelletjes en vocht mee te kunnen nemen, bestaan er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een heupgordel overwegen of een nauw aansluitend rugzakje of racevest dragen. Hierin heb je ook ruimte voor kleding, verlichting, telefoon en andere zaken, zoals een kaart.


Paklijst trailrunnen

Ik ga trailrunnen en neem mee…

 

Denk je nu: 'yes, let's go' en zoek je een uitdaging? Doe mee met de Bever Dutch Mountain Trail. 

 

 

Ga je de bergen in? Dan mogen de volgende items niet onbreken op je paklijst:

 


6. Noodgevallen

In sommige situaties kom je op plekken waar het stil is… Erg stil. Het kan voorkomen dat je urenlang niemand tegenkomt. Heerlijk! Behalve als je in de problemen zit. Nu denk je misschien aan oneindig ogende naaldwouden of extreme bergmassieven, maar vergis je niet: ook in Nederland kan je in zo’n situatie terechtkomen.

Wanneer je jezelf blesseert, mentaal niet meer helemaal fit bent of er zich calamiteiten voordoen, kan je gezondheid met trailrunnen in gevaar komen. Je kunt denken aan onderkoeling, uitdroging, ondervoeding en andere ziektebeelden. Bij officiële wedstrijden worden mede hierom vaak eisen gesteld aan de uitrusting die deelnemers bij zich moeten hebben. Dergelijke maatregelen gelden vooral in het buitenland, maar ook sommige ultra-runs in Nederland stellen bepaalde voorschriften op. Wanneer je zelfstandig gaat rennen, laat dan altijd aan je thuisfront of een vriend(in) weten waar je naartoe gaat en wat je van plan bent. Zorg daarnaast voor voldoende voeding, vocht en passende kleding voor de omstandigheden. In dit blog lees je bijvoorbeeld tips om veilig in het donker te wandelen en rennen.

7. Sporthorloge met navigatie

Hoe kom ik op mijn bestemming uit? Waar lopen de paden, wat zijn toffe uitzichtpunten en op welk punt kan ik dat snelstromende riviertje veilig oversteken? Bestudeer vooraf goed de omgeving waar je gaat rennen. Zeker voor onbekende gebieden is het verstandig om op internet of met een fysieke kaart de omgeving te verkennen. Bij Bever vind je een uitgebreide collectie navigatiehorloges. Bekijk op onze adviespagina hoe je hiervoor de beste keuze maakt of kom langs in een van onze winkels. Onze Bever Buitenexperts helpen je graag!

Een sporthorloge met navigatie kan onderweg goed van pas komen


Bever Voetanalyse

De perfecte pasvorm dankzij de Bever 3D-voetanalyse

Genieten van buiten staat bij ons op één! De juiste uitrusting is dan een must. Bij het vinden van de juiste trailschoen is het belangrijk dat de pasvorm van de schoen perfect bij jouw voet past. Daarom is het belangrijk om te weten wat jouw voeten nodig hebben en welke eigenschappen klachten kunnen opleveren. Dankzij de Bever 3D-voetananalyse kunnen we jou helpen met het vinden van de ideale hardloopschoen.

 

Voordat we je voet analyseren, vragen we naar jouw doelen, activiteiten, ondergrond, ervaring, mate van demping, benodigde stabiliteit en eventuele klachten en blessures. Hieraan schenken we extra aandacht wanneer je uiteindelijk schoenen gaat passen. De 3D-voetanalyse maakt het gemakkelijk om de eigenschappen van jouw voet te bepalen, zodat jij straks met de perfect passende hardloopschoenen naar huis gaat. Hier lees je in welke winkels je gebruik kunt maken van de 3D-voetanalyse.


Trailrunnen begint bij Bever

Je uitrusting is als een gereedschapskist: hoe vaker je ermee werkt, hoe handiger je wordt. Je leert vanzelf inschatten wat onder welke omstandigheden wel en niet waardevol is. Met deze Bever Trailrun-kit ben je klaar voor jouw eigen trailrunavontuur. Weet je nog niet waar je heen moet? Bekijk dan onze bucketlist voor Nederlandse trailroutes. Heb je een meerdaagse trailrun op de planning staan? Op dit blog vind je tips hoe je dit het beste aanpakt.

 

We horen graag hoe blij je bent met je nieuwe trailschoenen en -kleding. Of misschien heb je wel een heel toffe route die je graag met ons deelt. Post je foto’s op onze Instagram met #buitenbegintbijbever.

 

 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.