Welke slaapmat heb je nodig voor jouw kampeerplannen?

Bij het kiezen welke slaapmat het beste aansluit bij jouw plannen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Welk slaapmatje het beste bij jou past, is namelijk afhankelijk van je plannen. Maar wat je plannen ook zijn, een goede slaapmat is onmisbaar. Daarom helpen we je bij het kiezen van een nieuwe slaapmat.

Er zijn een aantal aspecten die écht bepalend zijn voor je keuze, waarvan we er in dit artikel een aantal uitlichten: warmte, formaat, gewicht en pakvolume. Wij leggen je precies uit welke slaapmat het beste is voor jouw situatie.

Snel kiezen?

Weet je al precies wat je gaat doen, maar nog niet helemaal wat voor slaapmat daarvoor geschikt is? Hieronder vind je in een notendop wat je nodig hebt voor jouw kampeertrip:

Lichtgewicht trekking

Bij een trektocht, bikepacking tour of motorvakantie is een klein, licht matje dat niet veel plek in de tas innneemt ideaal.

 

Ga voor: een lichtgewicht slaapmat die klein inpakt

Type: opblaasbare slaapmat of schuimmat

Belangrijk: pakvolume en gewicht


Expeditie / winterkamperen

Wanneer je gaat slapen in winterse omstandigheden, is warmte de belangrijkste eigenschap.

 

Ga voor: een slaapmat met een hoge R-waarde, evt met een extra isolatiemat 

Type: (zelf)opblazende mat en schuimmat

Belangrijk: warmte


Kamperen op de camping

Wanneer je voor langere tijd op een camping staat is comfort een van de belangrijkste aspecten bij het slapen.

 

Ga voor: een groter, dikker matje. Eventueel geïsoleerd. 

Type: luchtbed of zelfopblazende slaapmat

Belangrijk: comfort



In 4 stappen naar jouw ideale slaapmat

Om de juiste slaapmat te vinden kijken we naar verschillende factoren. Met de keuzes die je hier maakt, vind je uiteindelijk jouw ideale mat. Lees hier hoe je een nieuw slaapmatje kiest.


Wat voor slaapmat zoek je?


Mummy of regulier?


Wat wordt de temperatuur?


Waar let je verder op?




1. Type

Grofweg kunnen we vier verschillende types slaapmatten van elkaar onderscheiden. Hieronder bekijk je de vier types en waar je ze het beste voor kunt gebruiken.

Opblaasbare slaapmat

De opblaasbare slaapmat is lichtgewicht en klein in te pakken. Ze komen voor in veel vormen, diktes en lengtes. Ze zijn ideaal voor trektochten en bikepacktrips.
Voordelen: een goede keuze wanneer gewicht en pakvolume van belang zijn. De mat is bijna altijd geïsoleerd en dus ook geschikt voor lagere temperaturen.  
Nadelen: door het gebruik van lichtgewicht materialen is de slaapmat vaak duurder en kwetsbaarder. Wees daarom voorzichtig met je matje. Gaat je matje toch lek? Dan kun je je slaapmat makkelijk repareren met de juiste tools. Als je dit liever laat doen, kun je terecht bij onze reparatieservice voor slaapmatten


Bever-tip: snel je matje opblazen zonder buiten adem te raken? Gebruik dan een pompzak van bijvoorbeeld Exped of Vaude. Je blaast je matje sneller op én je voorkomt dat er vocht aan de binnenkant van je slaapmat komt. Hierdoor kan namelijk aan de binnenkant schimmel ontstaan. 

Zelfopblaasbare slaapmat

De zelfopblazende slaapmat blaast, zoals je waarschijnlijk al kunt raden, zichzelf op. Als je een zelfopblazende slaapmat kiest hoef je geen pomp mee te nemen. Dit type slaapmat is geschikt voor kamperen in verschillende seizoenen en voor roadtrips. Bij sommige zelfopblazende slaapmatten wordt toch een pompje meegeleverd om extra lucht bij te blazen. Als dit niet wordt meegeleverd of je deze niet mee kunt nemen, kun je voor een harder matje ook zelf wat bijblazen of een pompzak meenemen.
Voordelen: de mat laat zich gemakkelijk vollopen met lucht en je hoeft er zelf niks voor te doen. Wel zo makkelijk als je op rondreis bent. De matten zijn bijna altijd geïsoleerd waardoor je ze in veel seizoenen kunt gebruiken. 
Nadelen: de zelfopblazende slaapmat rolt niet klein op en is redelijk zwaar. Hij is daarom minder voor trektochten of vakanties waar niet veel mee kan.

Schuimmatten

Schuimmatjes zijn vaak gemaakt van schuim en zijn gevuld met minuscule, gesloten luchtbelletjes. Je kunt een schuimmat goed gebruiken als extra isolerend matje, voor het slapen in de buitenlucht en kampeerminimalisten zijn 
Voordelen: aangezien de schuimmat niet opgeblazen wordt, is het vrijwel onverwoestbaar. Je hoeft niet bang te zijn dat het matje lek gaat als je op avontuur bent.  
Nadelen: valt niet klein op te vouwen omdat het volume gelijk blijft. Enkel een schuimmat ligt niet erg comfortabel.

Luchtbed

Het luchtbed is voor veel een oude bekende en wordt vaak gebruikt bij zomers kamperen. Het luchtbed is dik en erg comfortabel. Een ideale optie voor tijdens het kamperen met de familie, als je lang op dezelfde plek blijft en zomerse omstandigheden.

Voordelen: de mat is door zijn dikte erg zacht en comfortabel om op te liggen. Luchtbedden kun je al krijgen voor een lage prijs. 

Nadelen: veel luchtbedden zijn niet geïsoleerd, waardoor ze niet geschikt zijn voor lage temperaturen. Bovendien zijn ze zwaar en is het pakvolume groot. Een opblaaspomp is ook een must. Kan lek raken, dus neem een plaksetje mee!


2. Vorm

Kies je voor een slaapmat en niet voor een luchtbed? Dan kies je nu de vorm van je matje: ga je voor een mummy of een normale slaapmat? Beide vormen hebben voordelen en nadelen, dus bedenk hierbij goed wat je belangrijk vindt. 

  • Mummy: een mummy slaapmat heeft bij je hoofd en schouders de breedte van een normale slaapmat, maar wordt richting je benen steeds smaller. Het voordeel hiervan is dat zo'n slaapmat vaak lichter is van gewicht. Een mummy slaapmat is erg geschikt voor de grammenjagers onder ons die niet zo veel bewegen in hun slaap. Als je wel veel beweegt, kan het voorkomen dat je regelmatig met je benen op de grond ligt.
  • Standaard: een standaard slaapmat heeft dezelfde breedte over de hele lengte van je slaapmat. Het grootste voordeel hiervan is slaapcomfort omdat je met je hele lichaam op de mat blijft. Als jij dus veel beweegt tijdens je slaap, kun je het beste voor een standaardvorm gaan. 

3. Warmte

Naast dat een matje lekker moet liggen, is de isolatiewaarde minstens net zo belangrijk voor je slaapcomfort. Hoe warm je het ‘s nachts hebt, wordt voor een groot deel bepaald door je slaapmat. Hoe dat precies zit? We leggen het uit.

 

Een slaapmat heeft een isolatiewaarde, aangegeven met de R-waarde (naar “Resistance”: de weerstandswaarde). Deze waarde geeft aan hoe goed je matje weerstand biedt tegen de kou. De kou van de grond kan door de slaapmat heen trekken als deze niet goed genoeg geïsoleerd is. Het matje dat je koopt moet dus geschikt zijn voor de buitentemperatuur waarin je gaat slapen.

 

 R-waarde  Seizoen  Nachttemperatuur
 0 tot 2  Zomer  Boven 5°C
 2 tot 4.5  Lente, zomer, herfst  -10 tot 10°C
 4.5 tot 6  Alle seizoenen  Onder de -10°C
 6 en hoger  Extreme winter  Onder de -25°C

Je kunt een matje met een hogere R-waarde zonder problemen in warmere nachten gebruiken. Ben je een koude slaper? Kies dan voor de zekerheid een slaapmat met een iets hogere R-waarde dan je nodig hebt.

 

Naast je slaapmat heb je ook een slaapzak nodig om je warm te houden 's nachts. Je slaapsysteem moet samenwerken voor de ideale nacht. Bekijk daarom ook onze tips voor het vinden van het ideale slaapsysteem



Bever-tip: je kunt de R-waarde bij elkaar optellen! Als je dus twee matjes van 2.5 op elkaar legt, krijg je een R-waarde van 5. Het kan dus lonen om een extra schuimen slaapmatje te kopen voor koudere nachten.




4. Overige eigenschappen

Tot slot zijn er ook nog een aantal andere zaken waar je op moet letten. Zo spelen formaat, gewicht en de dikte ook mee bij het kiezen van een slaapmat. Zo vind je uiteindelijk de slaapmat die helemaal bij jou en je plannen past.

Formaat van de slaapmat

Je schouders en heupen moeten minimaal op de slaapmat passen. Sommige slaapmatten hebben maar de helft van de lengte van een normale mat. Een korte slaapmat weegt minder en is kleiner, maar een nadeel is dat je deels met je benen buiten de mat ligt. Dit kan koud en oncomfortabel zijn. Normale en lange matten isoleren je benen én voeten en liggen meestal lekkerder. 

 

Bijna elke mat heeft een standaardbreedte. Maar als je een breed postuur hebt of ‘s nachts veel heen en weer rolt, is een bredere mat misschien iets voor jou. Daarnaast hebben we ook tweepersoons slaapmatten. Sommige slaapmatten zijn speciaal gemaakt voor lange mensen. Zo hebben we bijvoorbeeld slaapmat voor mensen boven de 180 cm of zelfs boven de 195 cm.  

Gewicht en pakvolume

Als je van plan bent de slaapmat mee te nemen op een trektocht of op de fiets, dan is het wel zo fijn als deze lichtgewicht en klein op te vouwen is. Het type slaapmat, het formaat en de isolatiewaarde hebben allemaal invloed op het gewicht en het volume. Opblaasbare slaapmatten zijn over het algemeen de lichtste categorie en het kleinst op te vouwen. En uiteraard geldt: hoe kleiner en dunner de mat, hoe lichter. Maar door hierop in te leveren, lever je ook wat comfort in. Het is dus belangrijk om te bepalen wat je zelf belangrijk vindt: gewicht of comfort!

Dikte

Hoe dikker je slaapmat, hoe meer slaapcomfort. Maar ook: hoe zwaarder je slaapmatje wordt. Hierin speelt dus vooral je persoonlijke voorkeur een grote rol. Ook zijslapers hebben baat bij een dikkere mat. Daarnaast is het goed om te bedenken dat de dikte van de slaapzak samenhangt met de R-waarde, maar niet één op één hetzelfde is. Er bestaan dunne matjes met een hoge R-waarde en ook dikke matten met een lage R-waarde. Dit zijn dus echt twee losse eigenschappen!


Conclusie

De activiteit die je gaat doen is allesbepalend voor de isolatiewaarde, het formaat, het gewicht en het pakvolume van je slaapmat. En deze aspecten bepalen ook weer het type slaapmat dat voor jou geschikt is. Nog even in het kort:

  • Gewicht en pakvolume zijn vooral belangrijk als je de slaapmat meedraagt in de rugzak of op de fiets.
  • Dikkere matten zijn comfortabeler, maar ook groter en zwaarder.
  • Het seizoen en je bestemming zijn bepalend voor de R-waarde (de isolatiewaarde) die je nodig hebt.
  • De lengte en breedte van de mat zijn afhankelijk van jouw eigen lengte en hoe veel je beweegt in je slaap.

Persoonlijk advies nodig? Kom langs in onze winkel

Als je nog twijfelt of extra advies nodig hebt, kom dan eens langs in één van onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag bij het kiezen van jouw nieuwe slaapmat. Daarnaast denken ze ook mee met de slaapzak die je nodig hebt. Je slaapsysteem is namelijk niet compleet zonder geschikte slaapzak. Ook fijn: je kunt de slaapmat dan direct even uitproberen. Dan weet je zeker dat je er lekker op ligt!  Bekijk onze kampeerwinkelpagina als je op zoek bent naar een winkel met extra veel slaapspullen. Zo ben je snel klaar voor nieuwe kampeeravonturen!


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.