Fleeces onderhoud: 7 praktische tips

Fleeces onderhouden: 7 praktische tips

Ongeveer vijftien jaar geleden kwam fleece op de markt. Al snel werd het niet alleen bij outdooractiviteiten populair maar werd het verwerkt in vesten en dekentjes voor op de bank. Het voordeel van fleece is dat het minder last heeft van slijtage en beter te reinigen is dan bijvoorbeeld katoen. Het is een licht, duurzaam, sneldrogend en warm kunststof. Daarnaast kan je lange tijd met je fleece producten doen. Het nadeel is dat het meestal niet winddicht is en zeer gevoelig is voor vuur. Als je lang plezier wilt hebben van je fleecekleding en de zachte structuur wil behouden, kan je onderstaande instructies opvolgen bij het wassen en drogen.

Wastips voor fleece

1. Verschillende vormen van fleece

Er zijn inmiddels vele vormen van fleece op de markt: Polartec (waterafstotend), Powerstretch, Ultrawick, Thermal Pro of winddicht fleece met gore-tex. Kijk daarom goed naar het wasadvies in je fleeceproduct.

2. Binnenstebuiten

Was net zoals je spijkerbroek je fleecekleding binnenstebuiten waardoor het minder snel slijt. 

Gebruik een mild wasmiddel en gebruik geen wasverzachter (slecht voor de isolatie). Was op maximaal 30°C. De gangbare wasmiddelen zorgen ervoor dat je fleece verkleurt en er lelijk uit gaat zien.

Om te voorkomen dat vezels van je fleece (micro plastics) met het afvalwater in de natuur terecht komen, was je je fleece in een Guppyfriend waszak. De zak is gemaakt van zeer fijn geweven polyamide (dat zelf erg slijtvast is), waardoor 99% van alle microvezels die los komen van je kleding in de zak achterblijven. Een bijkomend voordeel is dat je kleding in de Guppyfriend minder snel slijt.

3. Droger? Niet doen!

Stop je fleece niet in de droger, maar hang hem uit om te drogen.

4. Strijkijzer is een no go

Strijk je fleece niet met een strijkijzer. Fleece is niet bestand tegen hogere temperaturen want dan trekken de kunststofvezels samen. Hierdoor plakt het aan je strijkijzer en kan je fleeceproduct direct de prullenbak in.

5. Pluizen?

Hoewel fleece behandeld is tegen pluizen, kan het product na verloop van tijd toch last krijgen van een soort knobbeltjes of pluisjes. Met name de oudere fleeceproducten hadden hier veel last van. De knobbeltjes zijn kenmerkend voor fleece en wat je ook probeert; je kunt het niet vermijden.

 

Borstel de pluisjes er dan gewoon uit met een hele fijne (honden)kam of ‘scheer’ ze voorzichtig weg met een wegwerpscheermesje. Vermijd ook dat je de fleece samen met pluizige stoffen zoals handdoeken in de wasmachine stopt. De knobbeltjes of pluisjes doen geen afbreuk aan het product zelf en de functionaliteit van het materiaal wordt er niet minder om, maar mooi is anders.

6. Luchten

Mocht je fleece gaan stinken, week ‘m dan in water met een kopje azijn en laat het product regelmatig luchten. Doe dit door ‘m op een kleerhanger voor een halfopen raam te hangen. De geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.Maar het kan makkelijker. Want om er zeker van te zijn dat jouw kleding op de juiste manier gewassen wordt, heeft Bever ook een wasservice. Lever je jas in bij de meest dichtstbijzijnde Bever winkel om hiervan gebruik te maken. Is je jas helemaal droog, opgeklopt en weer in volume? Hoppa, lekker naar buiten!

7. Honden- en kattenharen

Een ander nadeel van fleece is dat het haren van honden en katten makkelijk aantrekt. Met een rubberen afwashandschoen wrijf je ze er makkelijk vanaf.

Ben je op zoek naar meer tips voor wandelen? Lees dan ook eens ons blog met tips om te hiken met je hond en ons blog met tips voor het maken van de mooiste foto's in de bergen. Of ga terug naar ons blog