Koken met een rookoven: 3 recepten voor een heerlijke buitenmaaltijd

Buitenkoken, het komt misschien niet als eerste in je op om vanavond te gaan doen. Maar waarom niet? Waarom zou die iets lagere temperatuur (sommigen noemen het kou) je ervan weerhouden om buiten je pompoen te stoven of je visje te grillen? Heerlijk juist, met die mooie herfstkleuren en – geuren. En al helemaal als je zo’n goed apparaat als de elektrische rookoven van Barbecook hebt. Wij tippen je 3 overheerlijke herfstmaaltijden die je met deze rookoven kunt maken, zonder kans op aanbranden. 

De Otto rookoven van Barbecook is namelijk gemakkelijk te gebruiken. Een rookoven voor dummies, zeg maar. Je groenten, visje of (vegetarische) burger gaan erin en komen er, zonder dat je de temperatuur hoeft te regelen, perfect gegaard uit. Het enige wat je ervoor nodig hebt is, uiteraard, de Otto rookoven van Barbecook en rookhoutsnippers. Buitenkoken, het is bijna makkelijker dan binnenkoken 😉. De Barbecook Otto is daarnaast ook supercompact en gemakkelijk mee te nemen en te verzetten door het handvat.

Iedere rooksessie begint met de snippers, oftewel rookchips. Ga je je daarin verdiepen, dan gaat er een wereld voor je open. Rookchips bestaan met verschillende aroma’s die je gerecht een beetje extra smaak geven. Eiken, citroen, appel, kers, olijf, je kan het zo gek niet bedenken. Voor je begint laat je de rookschips even weken in water. Plaats er vervolgens een handvol van in de lade, steek de stekker in het stopcontact en het rookplezier kan beginnen. Snel naar de recepten!

Risotto van gerookte knolselderij

We beginnen met een fijn vegetarisch recept met knolselderij, wie kent ‘m nog? De winterse groente die niet per se mooi te noemen is, maar wel heerlijk en veelzijdig is. Voor dit gerecht combineren we de knol met risotto. Comfortfood met een gezonde slag.

Ingrediënten voor 4 personen:
schaal/pan

300g risottorijst

¼ knolselderij

4 el hazelnoten

1 sjalot

1 teen knoflook

1 liter bouillon

2 el zure room

50g Parmezaanse kaas

peterselie of basilicum

1 citroen

peper

zout

1 scheut witte wijn

olijfolie

200g bospaddenstoelen

Bereiding

1. Snij de knolselderij in stukken. Rook deze een halfuur in de elektrische roker Otto

2. Schil de gerookte knolselderij en snij ze in kleinere stukjes

3. Snij knoflook en de sjalot zeer fijn

4. Bak de knoflook en sjalot in wat olijfolie. Voeg de rijst toe. Roer door elkaar tot de rijst glazig is

5. Blus af met witte wijn. Laat de wijn bijna verdampen

6. Zorg dat de bouillon warm is

7. Voeg de gesneden knolselderij toe en bak kort mee

8. Voeg nu lepel voor lepel de bouillon toe. Blijf het goed doorroeren. Wanneer bijna alle bouillon geabsorbeerd is, voeg je de volgende lepel toe. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is. Reken op 15 à 17 minuten

9. Bak ondertussen de paddenstoelen op in wat olijfolie of boter. Bak ze niet ver door

10. Rooster de hazelnoten in een droge pan

12. Is de risotto gaar? Voeg dan de paddenstoelen, zure room, geraspte kaas, zeste van de gewassen citroen toe. Kruid goed af met peper en zout

13. Snij de verse kruiden fijn

14. Serveer de risotto op een mooi bord. Werk het bord af met fijngesneden kruiden, extra zwarte peper en hazelnoten. Versier met schilfers Parmezaanse kaas
15. Voor een niet vegetarische versie kun je wat spek krokant bakken en dit toevoegen bij het serveren

Hummus van gerookte pompoen

Het is pompoentijd! Pompoen is net als de knolselderij lekker veelzijdig, je kunt er vanalles mee doen. Wij kozen voor een hummus van gerookte pompoen, lekker als dip bij de borrel of als bijgerecht tijdens een mediterraans diner.

Ingrediënten
250g pompoenvruchtvlees

100g kikkererwten

olijfolie

0,5 tl zout

1 tl komijnzaad

0,5 tl rozemarijn

0,5 tl gerookte paprika

1 mespunt nootmuskaat

0,5 tl cayennepeper

zwarte peper

1 tl korianderpoeder

1 el tahin

1 teen knoflook

zeste van citroen

citroensap

mespunt kaneel

pompoenpitten (licht geroosterd)

cress of blaadjes munt als afwerking

2 el Griekse yoghurt

1 el zure room

zeste en sap van 1 limoen

pitabroodjes, Turks brood, tortillachips of crackers

Bereiding
1. Rook de pompoen 30 à 40 minuten in de elektrische rookoven

2. Mix de pompoen fijn met de kikkererwten, tahin, olijfolie en look in de blender

3. Bak alle kruiden kort op in een droge pan. Let op dat ze niet verbranden. Stamp ze fijn in een vijzel en meng ze door de pompoenkikkererwtenpuree

4. Verfris met zeste van citroen en citroensap

5. Meng voor de yoghurtsaus 3 el olijfolie met de yoghurt, zure room, sap en zeste van limoen

7. Rooster eventueel de pitabroodjes of Turks brood in de oven

8. Serveer de hummus op een bord. Besprenkel met extra olijfolie en yoghurtsaus. Werk af met cress of ander groen, pompoenpitten en crumble van spek

9.Serveer met crackers, chips, Turks brood of pitabroodjes

Gerookte zalmforel met rozemarijn

Gerookte zalm, gerookte forel, het komt allemaal uit de rookoven. Maar waarom kiezen als het ook allebei kan: gerookte zalmforel met rozemarijn. Simpel, maar overheerlijk! Combineer ‘m met geroosterde groente en aardappeltjes en je hebt een mooi herfstgerecht.

Ingrediënten

Barbecook Eik Rookchips

Zalmforel

Rozemarijn

Bereiding
1. Maak de zalmforel nog even extra goed schoon en spoel hem grondig uit. Dep hem daarna droog

2. Vul de zalmforel met enkele takken rozemarijn

3. Plaats de zalmforel op het rooster en schuif deze de Barbecook Otto in

4. Om een perfecte controle te houden, steek je de draadloze thermometer in het vlees van de forel. Zo weet je precies wanneer je forel gaar is

5. Sluit de Barbecook Otto en zet hem aan. Na een 20-tal minuten, bereik je de perfecte kerntemperatuur

Uiteraard zijn er veel meer recepten en mogelijkheden met de Barbecook rookoven. Kijk voor meer grillspiration op het blog van Barbecook. Happy smoking en eet smakelijk 😉.

Meer buitentips? Ga wandelen of fietsen én kunst kijken tegelijk in het Hoge Bergse Bos, lees alles over hoe je kunt beginnen met trailrunnen of ga terug naar het blogoverzicht.