Festivals en (te) harde muziek: bescherm jezelf tegen gehoorschade
Festivals zijn populairder dan ooit en worden in meer vormen en maten georganiseerd dan je kunt bijhouden. Toch is het niet alléén maar feest: meer dan de helft van festivalbezoekers geeft aan na afloop van een festival last van hun gehoor te hebben. Dit en meer opvallende uitkomsten kwamen uit het onderzoek naar gehoorklachten na festivals - dat we met ONVZ lieten doen.
Van industrieterrein tot Waddeneiland, van gierende gitaren tot
beukende technobeats: iedereen die ook maar iets met muziek heeft, komt in Nederland wel aan z’n trekken. Helaas kunnen de 'bijwerkingen' van (openlucht)concerten vervelend zijn. In het onderzoek* geeft meer dan de helft van festivalbezoekers (57%) aan na afloop van een festival last van hun gehoor te hebben - van de ondervraagde jongeren geeft 20% zelfs aan daar váák last van te hebben.
Ook geeft meer dan 75% van de respondenten aan de muziek op evenementen te hard te vinden. Sommige van hen kiezen er om die reden voor om verder van de boxen te gaan staan, of zelfs minder of helemaal niet meer naar festivals te gaan.
60 procent festivalbezoekers draagt geen gehoorbescherming
Aan het dragen van gehoorbescherming werd door de ondervraagden niet direct gedacht: ruim 60 procent geeft aan nooit gehoorbescherming te dragen. Vooral jongeren (15-24 jaar) zijn geen fan en geven aan het niet nodig (38 procent) of te duur (19 procent) te vinden. Daarnaast geeft bijna 30 procent aan dat ze minder (denken te?) horen met hoorbescherming in, en dat ze dat niet prettig vinden.
Verschillen tussen Oost- en West-Nederland
Opmerkelijk is dat 54 procent van de ondervraagden in Oost-Nederland aangeeft gehoorbescherming niet nodig te vinden, ten opzichte van de 35 procent gemiddeld over Nederland heen.
Hoewel mensen uit Oost-Nederland even vaak als mensen uit de rest van Nederland vinden dat de muziek op evenementen te hard is, geven buitenfestival-bezoekers die in het oosten wonen minder vaak aan last te hebben van het gehoor (54 procent) na het festivalbezoek, dan deelnemers uit het westen (65 procent).
Geen wettelijke regels over geluidslimieten
In Nederland gelden nog geen wettelijke regels voor maximum geluidsnormen bij buitenfestivals en de controle daarop. Dit in tegenstelling tot Vlaanderen, Duitsland en Zwitserland, die grenswaarden voor geluidsniveaus in officiële regelgeving hebben vastgesteld.
Zelf opletten dus: bescherm je gehoor
Tot ook de wetgeving in Nederland wordt herzien, is het beschermen van het gehoor de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Samen met zorgverzekeraar ONVZ hopen we met het delen van deze onderzoeksresultaten het bewustzijn over (permanente) gehoorschade en de impact daarvan op het dagelijks leven te vergroten - zowel bij politici als onder festivalbezoekers.
Ook adviseren we festivalbezoekers om blootstelling aan veel of hard geluid zoveel mogelijk te beperken door gehoorbescherming te dragen. Al voor 12,95 zijn er goede oordoppen met een speciale filter te koop die de muziek niet vervormen en je oren op een prettige manier beschermen.
Heb je een festival op de planning staan en zoek je nog comfortabele en sfeervolle campingspullen? Bekijk dan eens de nieuwe Urban-Outdoor lijn van Bo-Camp. Ben je meer in de (actieve) vakantiesfeer, lees dan deze tips om onontdekt Slovenië te verkennen. Blijf je liever in Nederland, breng dan eens een bezoek aan een van deze 5 rustige stranden - ook heerlijk voor je gehoor 😉. Of ga terug naar het blog.
*In opdracht van Bever en verzekeraar ONVZ heeft onderzoeksbureau Motivaction marktonderzoek verricht onder 1.065 Nederlanders tussen de 15 en 70 jaar.
