We leggen het nog een keer uit: waarom is natuur zo goed voor ons
Sinds het ontstaan van de eerste stadsparken en de tripjes van de aristocratie naar het platteland, weten we al dat tijd doorbrengen in de natuur goed voor ons is. In 1865 schreef de ontwerper van New York Central Park, Frederick Law Olmsted: “het is een wetenschappelijk feit dat natuur gunstig is voor de gezondheid en de kracht van de mens, en vooral voor de gezondheid en de kracht van het intellect.” Een goede reden om er nog meer gebruik van te maken.
Meer dan 150 jaar later hebben studies over de hele wereld de voordelen van de natuur op de mens aangetoond. Zowel fysieke, als mentale en sociale voordelen. Voor sommigen is de allesoverheersende kracht van de natuur dé bron van inspiratie. Zo ook voor de oprichter van Fjällräven, Åke Nordin. Hij bedacht het iconische merk vanuit zijn honger naar het ontdekken van nieuwe plekken en het verkennen van de natuur.
Een ‘natuurlijk’ effect
Nordin begreep als geen ander de voordelen van de natuur voor lichaam en geest. Hierdoor voelde hij zich verplicht om zijn ervaringen te delen en bossen, bergen en rivieren toegankelijker te maken voor iedereen. Daarom ontwikkelde hij producten die daarbij konden helpen, zo ontstonden de eerste Fjällräven backpacks, tenten, slaapzakken en kleding. De rest is geschiedenis… Om jou ook wat vaker naar buiten te brengen bieden wij samen met Fjällräven de meest relevante voordelen van de natuur.
Natuur is goed voor ons lichaam
Vaak als we aan natuur denken, willen we daar niet gewoon ‘zijn’, we willen er iets actiefs doen. Het is dus geen verrassing dat mensen die dichtbij een bos, park of natuurgebied wonen, de minste kans hebben op overgewicht. Natuur en actief zijn is een gouden combinatie. Maar volgens het Instituut voor Europees Milieubeleid is dat niet het enige voordeel. Andere lichamelijke voordelen bij mensen die leven op plekken met veel groen in de omgeving zijn een lagere bloeddruk, hogere geboortegewichten en een grotere hoofdomtrek van geboren baby’s. De natuur is dus simpelweg goed voor ons lichaam.
En voor onze geest
Al sinds de 19e eeuw geloven dokters in de helende invloed van de natuur op ons brein. Een week frisse lucht in de Zwitserse Alpen of op het platteland van New England werd in die tijd regelmatig als recept uitgeschreven.
Iconische outdoor evenementen van nu, zoals de Fjällräven Polar (LINK), halen inspiratie uit deze gedachte. Ze worden georganiseerd met het doel om ‘de gewone mens’ te laten zien hoe bereikbaar de meest uitdagende en ontzagwekkende plekken op de wereld eigenlijk zijn. En hoe life changing de natuur kan zijn.
Tegenwoordig komt het niet vaak meer voor dat dokters je een weekje wegsturen om schouder aan schouder te gaan staan met skiërs in Zwitserland of Engelse vissers. Toch raden ze wél nog steeds aan om meer tijd buiten door te brengen. In Engeland wordt zelfs ecotherapie ingezet om de geestelijke gezondheid van patiënten te verbeteren. Dit houdt in dat patiënten vaak naar buiten gaan om te connecten met de natuur in combinatie met cognitieve gedragstherapie.
En het werkt! Patiënten die deelnemen aan ecotherapie ervaren consequent minder depressieve gevoelens, angst, woede en stress, en méér eigenwaarde en emotionele veerkracht.
Dus, wat moeten we doen?
Het antwoord op deze vraag ligt gewoon voor onze voeten, of eigenlijk aan de andere kant van het raam. We hoeven alleen maar de natuur in te gaan! Dat zeggen wij natuurlijk al lang, maar zo makkelijk is dat niet. In 2050 zal 70% van de wereldbevolking namelijk in steden wonen. In Europa zijn we daar zelfs al ver voorbij: binnen 2 jaar leeft 80% van de Europeanen in steden. 80 procent! Open plekken worden opgeslokt door bebouwing, waardoor het vinden van plekken met natuur steeds moeilijker wordt.
De oplossing voor dit probleem is een meer duurzame manier van ontwikkelen. We mogen wel ontwikkelen, maar dan op zo’n manier dat de generaties na ons ook nog natuur hebben om van te genieten. De natuur van nu beschermen is een heel goede eerste stap.
Hoe Fjällräven mensen naar buiten krijgt
Hoe vaak ga jij de natuur in? Dagelijks? Wekelijks? Finland adviseert om 5 uur per maand de natuur in te gaan, opgedeeld in korte, regelmatige bezoekjes. Finse onderzoekers hebben ontdekt dat een verandering in humeur en spanningsboog al kan ontstaan na 40 minuten in de buitenlucht.
Fjällräven probeert hieraan bij te dragen door mensen te stimuleren naar buiten te gaan. Toen ze in 2005 voor het eerst de Fjällräven Classic organiseerde in Zweden, was het doel om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de Zweedse bergen. Ondertussen is het uitgegroeid tot iets veel groters.
Nu elk jaar steeds meer mensen meedoen, realiseert Fjällräven zich dat de Classic veel meer gaat over het inspireren van mensen om naar buiten te gaan in het algemeen. Tijdens het trainen voor de trekking lopen mensen door de natuur in hun eigen leefomgeving. Ze moedigen vrienden en bekenden aan om ook mee te doen. Uiteindelijk heeft dit Fjällräven geïnspireerd om de Classic ook in Denemarken, de Verenigde Staten en Hong Kong te organiseren.
Wat begon als een laagdrempelige wilderness experience voor de echte outdoor liefhebbers, is uitgegroeid tot een kickstarter voor iedereen die gewoon meer tijd in de natuur wil doorbrengen.
40 minuten buiten staat garant voor een goed humeur
Uiteraard hoef je, om je beter te voelen, niet meteen een meerdaagse trekking te ondernemen. 40 minuten in de natuur is al genoeg om de voordelen ervan te ervaren. Het enige wat je hoeft te doen is naar buiten gaan. Stap je gewoon je voordeur uit, dan ben je er al 😉. De natuur doet de rest.
Lees hier meer over de Fjällräven Classic.
Ga goed voorbereid de natuur in
En ben je op zoek naar kleding om mee naar buiten te gaan dit seizoen? Dan heeft Fjällräven daar uiteraard de perfecte collectie voor. De producten zijn gemaakt van duurzame en zeer slijtvaste materialen als G-1000 en G-1000 Eco. Met de Greenland Wax zijn deze materialen nog windwerender en waterafstotender te maken dan ze al zijn. En ze zien er natuurlijk fantastisch uit! Als je daar niet vaker mee naar buiten wil, dan weten wij het ook niet meer...
