Bergbeklimmer Roeland beklom op eigen kracht 82 toppen in 78 dagen

Bergen verzetten voor een beter klimaat. Berggids en -beklimmer Roeland van Oss deed het. En hoe! In 78 dagen beklom hij alle 82 vierduizenders in de Alpen om aandacht te vragen voor het klimaat.  

Wonderschone toppen, een eindeloos uitzicht zover je kunt kijken en talloze avonturen om te beleven. De bergen staan garant voor ultieme geluksmomentjes in de buitenlucht. Roeland weet dat als geen ander. In zijn 25 jaar als bergbeklimmer heeft hij al veel moois mogen zien en ervaren. Maar is ook getuige geweest van de groeiende kwetsbaarheid van de bergen. “Terugtrekkende gletsjers, onstabiele rotsen en droogte vormen een steeds groter probleem in de Alpen. Dat zag ik ook tijdens mijn reis. De gletsjer in Chamonix waar ik twintig jaar geleden ben geweest, was nu een stuk kleiner.” 

Climbing4Climate

Het onderstreept het belang van Climbing4Climate. Het project van Roeland om in actie te komen voor de klimaatproblemen in de bergen. Afgelopen zomer toog hij naar de Alpen om z’n plan uit te voeren: het bedwingen van alle vierduizenders die het bergketen rijk is. En dat zijn er nogal wat. In totaal tellen de Alpen 82 toppen boven de 4000 meter, verspreid over Zwitserland, Italië en Frankrijk. Roeland beklom ze tijdens z’n reis allemaal op eigen (spier)kracht. Hij verplaatste zich tussen de bergen op de fiets en op weg naar de top waren gondels uit den boze. Alles gebeurde op een zo duurzaam mogelijke manier. En dat is terug te zien in het aantal afgelegde kilometers. Roeland: “In totaal heb ik ruim 1300 km gefietst, 600 km gelopen en 107.000 hoogtemeters van beneden naar boven afgelegd."

Mount Everest

Het idee voor Climbing4Climate ontstond zo’n vijf jaar geleden. “Ik bedacht me hoe gaaf het zou zijn om door de Alpen te trekken en verschillende gebieden en landen te zien”, zegt Roeland. Het aanvankelijke plan kreeg vorig jaar op de Mount Everest een wending. Op het hoogste dak van de wereld had Roeland een ingeving. “Veel mensen klommen daar om de beste, de snelste en de eerste te zijn. Het draaide alleen om de prestatie. Dat zette mij aan het denken: als ik alle vierduizenders beklim, wilde ik dat niet voor mezelf doen maar voor iets groters. Ik besloot het project aan het klimaat te koppelen en mensen te laten zien dat het ook anders kan.”  


Milieuvriendelijkere musthaves voor je bergavontuur

Een goede uitrusting is een must voor je avonturen in de bergen. Rab ontwikkelt hoogwaardige bergkleding en gear die je maximale bescherming, comfort en vrijheid geven. Het outdoorkmerk loopt voorop als het gaat om het duurzamer maken van outdoorkleding. En dat is niet anders met onderstaande jassen van Rab. Met deze toppers ga je onbezorgd op pad. 


Waterdichte krachtpatser
De Latok Mountain GTX jas is de ideale partner voor je buitenavonturen. De waterdichte jas (voor heren en dames) is uitgevoerd met drielaags Gore-Tex Pro Most Breathable en biedt optimale bescherming tegen de vaak afwisselende weerselementen in de bergen. Daarnaast bereik je met het hoge ademend vermogen, sterke slijtvastigheid en zee aan bewegingsvrijheid altijd comfortabel en droog de top. De hardshell is licht van gewicht en grotendeels gemaakt van gerecyclede materialen.
 

Comfortabele warmblijver  
Meer warmte voor minder gewicht. De Mythic Ultra Donsjas voor heren en dames houdt je lekker warm tijdens extreme kou. De unieke binnenvoering is voorzien van de Thermo Ionic Lining Technology (TILT) die de stralingswarmte terug reflecteert naar je lichaam. De verantwoorde en waterafstotende donsvulling helpt je warm te blijven, zelfs nadat de jas vochtig is geworden. Dat is niet het enige. De isolatielaag is makkelijk in te pakken, licht als een veertje en geproduceerd met gerecycled ripstop nylon en fluorkoolstofvrije DWR. Kortom: een musthave voor je belevenissen.

 

Lichtgewicht isolatietopper
Ontworpen voor het bereiken van besneeuwde toppen in barre omstandigheden. De Mythic Alpine Light Donsjas biedt je ongekend veel warmte en bewegingsvrijheid op weg naar de top. De pfc-vrije jas is extreem licht van gewicht en gevuld met verantwoord verkregen en waterafstotend dons. Gemaakt van gerecyclede stoffen en ideaal te combineren als isolatielaag onder een hardshell. 


DCIM\100GOPRO\GOPR2437.JPG

Flexibel plannen

Om alles binnen de zomer te halen, maakte Roeland een ruwe planning. Al moest deze tijdens de reis dagelijks worden bijgesteld. De slechte zomer gooide roet in het eten. “Ik was van plan om mijn reis te beginnen in Oost-Zwitserland om vervolgens naar het westen te reizen en in Ecrins te eindigen. Dat is niet helemaal vloeiend gegaan. Vanwege slechte condities moest ik nog een keer terug naar het Berner Oberland en Wallis. Ik heb elke dag aan de planning moeten schaven om te zorgen dat het paste.” Zo kwam het voor dat Roeland een aantal pieken kon afstrepen op één dag. “Op sommige dagen kon ik er meerdere doen. Bij Zermatt ligt een groep vierduizenders bij elkaar. Ik heb toen in één dag negen toppen beklommen.” 

Samen voor een beter klimaat

Tijdens z’n tocht deed Roeland een oproep aan iedereen die hem volgde om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Niet in de vorm van een donatie, maar kleine acties om gedurende z’n trip duurzamer te leven. Van vaker wassen op dertig graden en minder vlees eten tot korter douchen en groener vervoer. Stuk voor stuk bewustere keuzes die bij elkaar opgeteld gezamenlijk 16.000 kg CO2 bespaarde.
 

Samen in actie komen, is volgens de bergbeklimmer dan ook de sleutel voor een beter klimaat. Daarbij helpen alle beetjes. Ook tijdens je belevenissen in de bergen en trip ernaartoe. Roeland: “Ik reis vaak met de trein tussen Nederland en Zwitserland. Ter plekke kun je jouw footprint zo klein mogelijk houden door je afval op de aangewezen plekken weg te gooien, te kiezen voor een hervulbare waterfles en geen plastic flessen te kopen.” 

Duurzamere buitenuitrusting

Een duurzamere keuze maak je ook door voor materiaal te gaan dat een langere levensduur geniet en bestaat uit gerecyclede materialen. Het uitgangspunt van Rab. Het outdoormerk ondersteunde Roeland tijdens z’n onderneming. Een groot deel van de uitrusting van Rab is gemaakt van hergebruikte stoffen, kan tegen een stootje en is ontworpen om lang mee te gaan. Bovendien gebruikt Rab RDS-gecertifceerd of gerecycled dons in hun producten en is de DWR-coating vrij van fluorkoolstoffen.

 

Daarnaast is het belangrijk om je gear af te stemmen op de activiteit en omgeving waarin je ’t gaat gebruiken. Een jas om te wandelen vraagt immers om andere eigenschappen dan een jas voor de bergsport. “Ik zoek altijd een balans tussen producten die langere levensduur hebben en mijn activiteit. Daarbij probeer ik om voor kleding te gaan die is gemaakt van hergebruikte materialen en gerecycled dons. Ook ga ik zuinig om met mijn spullen zodat ze langer meegaan”, vertelt Roeland.


Goede zorg voor langer buitenplezier

Goede buitenspullen verdienen goede zorg. Met zo nu en dan een onderhoudsbeurt vergroot je de levensduur. Zo kun je langer van je uitrusting genieten en verkeert ’ie altijd in topconditie. Ook een droge, donkere en goed geventileerde opslagplaats doet wonderen. 

 

Mocht je gear onverhoopt toch stuk gaan dan is het ongemak gelukkig vaak makkelijk zelf op te lossen of te laten repareren. Rab heeft een eigen Service Centre in Nederland. Je favoriete Rab-gear wordt daar vakkundig onderhouden en gerepareerd. Van een goede wasbeurt tot een nieuwe ritssluiting: je uitrusting wordt met veel zorg hersteld zodat je er nog lang mee op avontuur kunt. 

 

Op onze adviespagina’s vind je handige tips om je buitenspullen te onderhouden en repareren. Kom je er niet uit? Kom dan langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts staan daar voor je klaar met advies.


Bijzonder avontuur

Met het bereiken van de top van de Barre des Écrins in Frankrijk kwam na 78 dagen een eind aan Climbing4Change. “Ik ben blij dat ik het gehaald heb. Naarmate het project vorderde, was ik bang dat het niet zou lukken. Het was een hele droge en warme zomer met veel steenslag waardoor het steeds gevaarlijker werd. Vroeger kon je in de zomer bijna alle bergen beklimmen in de Alpen. De laatste 30 à 40 jaar is het beter om sommige toppen in het voor- of najaar te doen. Door deze verandering wordt van een bergsporter nog meer verlangd goede keuzes te maken en zich beter aan de omstandigheden aan te passen”, vertelt Roeland die terugkijkt op een bijzonder avontuur. 

 

De buitenliefhebber zit niet stil en is intussen plannen aan het smeden voor een nieuw project. “Om grote maatschappelijke vraagstukken, zoals het klimaatprobleem maar ook sociale veranderingsprocessen, op te lossen is het nodig te kijken naar de oorzaak die hieraan ten grondslag ligt. De mens, het zelfreflecterend vermogen en de invloed van diens gedrag op de ander. Volgend jaar wil ik daarom samen met mijn collega (gedragsdeskundige) op expeditie gaan om te laten zien wat er ten grondslag ligt aan succes, wat daar voor nodig is en hoe dit mentaal vorm krijgt tijdens een groot project zoals een expeditie. Samen maak je het verschil”, besluit Roeland. 

Bewust de bergen in

Buiten heeft je nodig. Al een klein beetje meer bewustzijn, kan grote veranderingen teweegbrengen. Elke stap telt, klein of groot, van iedereen. 😊
 

Op zoek naar buiteninspiratie? Zoek niet verder. Op ons blog vind je stapels tips en buitenverhalen. Wat dacht je van tips voor een duurzamere bergvakantie, toffe buitenactiviteiten in het Berner Oberland of skiën in wintersportwalhalla Wallis?


Heb je nog een tips om je buitenavontuur duurzamer te maken? Deel ze dan met #buitenbegintbijbever op onze
Instagram. Neem ook een kijkje op de Instagram van Roeland om op de hoogte te blijven van z'n belevenissen in de bergen.

 

Foto's: Roeland van Oss

 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.