Je donsproducten wassen met Nikwax doe je zo
Onderhoud je buitenspullen goed en ze gaan veel langer mee. Jij blij, je portemonnee blij én de planeet blij. Wat wil je nog meer? Wastips, misschien. Buitenexpert Manon laat zien dat je donsjas wassen en impregneren met de producten van Nikwax een eitje is.
Wandelen, fietsen, kamperen; het liefst zijn we zoveel mogelijk buiten. Op frisse dagen of hoog op een berg, is een fijne donsjas of warme slaapzak wel zo lekker. Maar wist je dat dons zijn unieke, isolerende eigenschappen het beste behoudt als je het goed onderhoudt? Kortom: het is belangrijk om je donsjas op tijd te wassen.
Het is goed om te weten dat je donsjas wassen een secuur werkje is. Niet schrikken – dat betekent niet dat het lastig is. Je moet gewoonweg weten wat je nodig heb en hoe je het aanpakt!
Een Bever kan de was doen
Buitenexpert Manon is naast haar werk bij Bever ook buitensportinstructeur in opleiding. Haar donsjas hangt weinig aan de kapstok en beleeft flink wat avonturen. En na vele klimhoogtepunten, wandeltochten en kampeersessies is het tijd voor een welverdiende wasbeurt. Manon: “Mijn donsjas is zowat het eerste wat ik inpak als ik op pad ga. De jas komt heel de dag door van pas. Als ik tijdens het klimmen even een pauze pak of ’s avonds bij het kampvuur zit. Daarnaast gebruik ik ‘m op verschillende manieren. Het is namelijk ook een dankbaar kussen en extra isolatielaag in mijn slaapzak. Hoog tijd dus om de jas te wassen.”
Manon nam de proef op de som en testte twee producten van Nikwax: het Down Wash Direct wasmiddel en Down Proof impregneermiddel. Hier kun je niet alleen je donsjas mee wassen en impregneren, maar ook je andere donsproducten.
In een oogopslag
Nikwax Down Wash Direct
- Wasmiddel voor normaal en hydrofoob dons
- Vrij van pfc en samengesteld op waterbasis
- Reinigt het dons effectief
- Pept de zachtheid en isolerende eigenschappen van dons
- Herstelt de waterafstotende eigenschappen van hydrofoob dons zonder de gevoelige structuur van het dons aan te tasten
Nikwax Down Proof
- Impregneermiddel voor normaal en hydrofoob dons
- Vrij van pfc en gemaakt op waterbasis
- Voegt een waterafstotende werking toe en verbetert het isolerend vermogen
Stap 1: wassen
Zo, tijd om aan de slag te gaan! Om te beginnen met het wassen. De eerste stap is het checken van het wasvoorschrift in de donsjas en het juiste wasprogramma vinden. “Op het label in mijn jas staat dat je deze op 30 graden mag wassen. Het kan echter per donsproduct verschillen wat de juiste temperatuur is. Kun je deze nergens terugvinden? Dan is 30 graden een goede leidraad. Ook voor het kiezen van het geschikte wasprogramma is een gouden regel: was en centrifugeer dons op een laag toerental. In mijn geval heb ik gekozen voor het wolprogramma, al hebben sommige wasmachines een speciaal wasprogramma voor dons.”
Voordat je je donsjas in de trommel doet, is het belangrijk om het zeepbakje van de wasmachine schoon te maken. Dons en zeep zijn geen gouden combinatie. “Smeer hardnekkige vlekken op je donsjas in met wat wasmiddel en vergeet de ritsen niet dicht te maken”, tipt Manon. Zorg er tijdens het wassen voor dat je donsproduct genoeg ruimte heeft. Nikwax raadt aan maximaal twee kledingstukken tegelijkertijd te wassen. Was je grotere jassen of een slaapzak? Dan kun je deze het beste met de hand wassen en vervolgens centrifugeren in de wasmachine.
Wastip: de dop van de 300 ml flessen van Nikwax is precies 50 ml. Zo meet je makkelijk de juiste hoeveelheid af die je nodig hebt.
Een duurzamere keuze
We schreven het al: onderhoud je donsjas goed en hij gaat langer mee. Da’s wel zo duurzaam! Kiezen voor Nikwax is ook een duurzamere keuze. Het merk streeft er namelijk naar om maximaal te genieten van het buitenleven met een minimale impact op het milieu. Nikwax-producten zijn altijd vrij geweest van pfc’s, op waterbasis en breken in korte tijd af. Daarnaast werkt Nikwax samen met natuurbeschermingsorganisaties en gaat 1% van de omzet naar goede doelen. O, en een laatste fun fact: alle flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled en recyclebaar plastic.
Stap 2: impregneren
Als het wasprogramma klaar is, kun je meteen impregneren. Manon: “Door het dons eerst te wassen, is het schoon wat het impregneren ten goede komt. Je kunt hierbij hetzelfde wasprogramma gebruiken. Verwijder de zeepresten weer uit het zeepbakje en schud de fles voor gebruik. Goed om te weten: bij het impregneren kun je maximaal één schoon kledingstuk in de wasmachine doen.”
Een veelgestelde vraag: wanneer was je en wanneer impregneer je precies? “Het wassen van je donsproducten doe je vaker dan het impregneren ervan. Door het donsproduct af en toe te wassen met een speciaal wasmiddel voor dons blijven de eigenschappen behouden en wordt het gereinigd. Maar na een paar wasbeurten en bij intensief gebruik van het product is het handig om het te impregneren. Het dons is zo beter beschermd tegen water en krijgt een afparelend vermogen. Weet wel dat een impregneermiddel het dons niet waterdicht maakt. Als het buiten regent, is een hardshell je beste buitenvriend”, legt Manon uit.
Wassen en impregneren in een notendop:
- Wasprogramma: check het label van je donsproduct. Kies voor een voorzichtig wasprogramma en centrifugeer op een laag toerental
- Temperatuur: deze staat in het waslabel. Kun je deze nergens terugvinden? Houd dan 30 graden aan
- Dosering wassen: 100 ml voor 1 wasbeurt
- Dosering impregneren: 150 ml voor 1 kledingstuk
- Handig: schud het was- en impregneermiddel voor gebruik
Stap 3: centrifugeren
Nu het wassen en impregneren erop zit, is het van belang om de wasmachine nog een laatste keer aan het werk te zetten. Door al het wassen is het dons kletsnat en is centrifugeren broodnodig. “Laat de wasmachine drie keer centrifugeren waarvan de eerste keer op een zo laag mogelijk toerental. Nat dons is zwaar en als dat snel roteert, kan dat funest zijn. De tweede en derde keer mag het toerental ietwat worden verhoogd.”
Dons en regen
Eendendons, ganzendons, hydrofoob dons; dons is niet zomaar dons. En er zijn donsjassen in allerlei soorten en maten. Al eerder vertelden we je meer over de soorten dons en of je een donsjas kunt dragen in de regen.
Stap 4: drogen
Door de drie centrifugeerrondes in het wasmachine is het dons een stuk droger, maar voelt helaas nog steeds doorweekt aan. Dat willen we natuurlijk niet. De beste manier om het dons te drogen is met een droger (als het waslabel dit toestaat). En zoals bij de wasmachine is het bij de droger weer even zoeken naar het juiste programma. Manon: “Kies voor een langzaam programma met een lage temperatuur en geef het dons genoeg ruimte in de trommel. Naarmate het dons droogt, eist het steeds meer ruimte op omdat het z’n volume terugkrijgt.”
Om het natte dons beter los te kloppen, kun je een paar tennis- of wasbollen in de droger stoppen. “Pauzeer om het kwartier ook even de droger om het dons los te schudden. Zo voorkom je dat het aan elkaar blijft plakken. Herhaal deze stappen tot het dons goed droog is en je geen geklonterde stukken dons meer voelt.” Na het drogen in de droogtrommel is het aan te raden om je donsspullen een dagje in een warme en droge ruimte te luchten voordat je ze weer inpakt.
Droogtip: houdt je droger er om de haverklap mee op omdat het denkt dat je donsproduct droog is, terwijl dat niet zo is? Stop dan een nat washandje in de droger. Je fopt als het ware de droger waardoor ‘ie langer draait.
Drogen in een notendop:
- Droogprogramma: check het label van je donsproduct. Ga bij voorkeur voor een droogprogramma op een lage stand en droog je product tot het dons droog is.
- Handig: stop twee tot drie tennisballen in de droger. Deze kloppen het dons extra op. Pauzeer om het kwartier de droger even om het dons los te schudden.
Geen droger?
Je kunt je donsproduct ook drogen in een goed geventileerde ruimte. Leg het plat neer zoals op een droogrek. Ophangen is uit den boze omdat het dons dan naar beneden zakt. Zorg ervoor dat je het dons regelmatig schudt om de samengekleefde stukken uit elkaar te halen. Herhaal dit tot het helemaal droog is.
Het resultaat
De donsjas is weer fris en fruitig, alleen zit de test zit er nog niet helemaal op. Manon: “Om de effecten van de Nikwax Down Wash Direct en Nikwax Down Proof te testen, heb ik voor en na het wassen wat water op de jas gesprayd om het verschil te zien. Daarnaast was ik benieuwd naar het afparelend vermogen na de wasbeurt. Mijn donsjas is gemaakt van gewoon dons en heeft niet zoals hydrofoob dons een waterafstotende werking.” De testresultaten? Die kun je hieronder goed op de foto zien.
“Het verschil is duidelijk zichtbaar. Voor het wassen trokken de waterdruppels in de stof en na het wassen blijven ze braaf op de oppervlakte liggen. Het dons heeft nu net dat beetje extra bescherming gekregen tegen water. Perfect voor als het even licht regent of vochtig is”, zegt Manon.
Zijn de producten van Nikwax een aanrader?
Manon: “Ik raad de producten van Nikwax zeker aan. Ze zijn makkelijk in gebruik en bovendien milieuvriendelijk. De eerste keer dat ik mijn donsjas waste, vond ik het wel even spannend. Dons dat opzettelijk kletsnat wordt. Brrr! Maar als je het een keer hebt gedaan, besef je dat het echt niet zo lastig is. Het is even zoeken naar het juiste was- en drogerprogramma, maar als je dat eenmaal in de vingers hebt is het opfrissen van je donsjas en andere donsproducten een eitje!”
Hup, naar buiten!
Is jouw donsjas weer helemaal opgefrist? Mooi, dan is het tijd voor je volgende belevenis in de buitenlucht. Wat dacht je van een mooie herfstwandelingen in de bossen of een kampeeravontuur in een van deze leuke tuinen?
Heb je naast je donsjas nog andere outdoorspullen die een oppepper verdienen? Nikwax heeft ook milieuvriendelijke wasproducten en impregneermiddelen voor je waterdichte kleding, wandelschoenen en tent. Zo blijven je favoriete buitenproducten topfit en ga je met een goed gevoel (en fris 😉) naar buiten!