Backpack kiezen: zo weeg je eigenschappen en prijs af
Dat er bij het uitzoeken van een backpack meer komt kijken dan een goede kleur kiezen, had je al bedacht. En dat je liever minder dan méér kilo’s meezeult, waarschijnlijk ook. Maar hoe leiden deze afwegingen tot jouw beste backpack-match? Want hey, even eerlijk: je budget heeft hier ook invloed op. Daarom goed om eens te bekijken: wat is het aan backpacks dat bepaalt welke prijs je ervoor betaalt? Wij leggen het uit.
Een goede backpack kopen die past bij jou en je reis is niet per se gemakkelijk. Hoe groot moet zo’n ding nu helemaal zijn - en is ‘ie dan ook meteen zwaarder? Zijn er überhaupt redenen om voor een zwaardere rugzak te kiezen? Waar wil je misschien wel extra voor uitgeven, en waaraan zeker niet? Wij delen de zaken waar je op kunt letten!
Als eerste: waarin zoek je de kwaliteit?
De belangrijkste tip geven we maar meteen: weet waarnaar je zoekt (en als je dat niet weet, kom erachter). Wil je de allerlichtste of de allersterkste tas? Vind je het fijn om veel organisatiemogelijkheden te hebben in de vorm van veel compartimenten en extra opbergvakjes, of leef je liever vanuit een grote ‘plunjezak’?
Bij Bever zullen we altijd als eerste vragen naar de reis die je gaat maken en daar onze adviezen op aanpassen. Zo adviseren we sommige Santiago-wandelaars (als ze bereid zijn minimalistisch te reizen) misschien wel eerder een groot uitgevallen ultralight-dagrugzak van topkwaliteit in plaats van een 'echte' backpack.
Verstelbaar draag-/rugsysteem
De prijs van een backpack (en elke andere rugzak) wordt grotendeels bepaald door het draag-/rugsysteem. Denk: meebewegende heupbanden, sterke frames en extra ventilatie: van dit soort features gaat de prijs een stuk omhoog. Wanneer kies je hiervoor? Nou, vooral wanneer je meer dan 2 uur met een tas gaat lopen (in plaats van vliegtuig uit, bus in) kan dit een overweging zijn.
Verder: bijna alle backpacks hebben verstelbare schouderbanden, maar het rugpand en de heupband kan dit niet altijd. Dit is wel zo prettig bij langer achter elkaar dragen! Alleen een backpack die helemaal verstelbaar is, kan precies naar jouw wens op je lijf gedragen worden.
Je lichaamsbouw
Daarnaast is je bouw van invloed. In theorie is een backpack kiezen voor iemand met een gemiddelde bouw nog best te doen, maar bijna iedereen heeft wel een specifieke 'afwijking' van het gemiddelde. Zo reist een langer iemand waarschijnlijk beter met een iets grotere backpack. En heb je bijvoorbeeld brede heupen en smalle schouders - of andersom? Dan is de mogelijkheid tot het verstellen van de banden (bijna bij elke backpack tegenwoordig) extra belangrijk.
Backpacks speciaal voor vrouwen
Ben je een vrouw en wil je een backpack die echt precies op je lijf is geschreven, informeer dan ook eens naar de speciale backpacks voor dames. Wat het verschil is? Met name de schouderbanden: die staan bij de vrouwen-backpacks meer naar buiten bij de borst in plaats van recht naar beneden - je begrijpt wel waarom. Als man kun je ook gewoon een vrouwenrugzak dragen zonder dat te merken, andersom merk je wel degelijk verschil. Bekijk ook dit artikel met meer informatie over waarom je zou kiezen voor een vrouw-specifiek model rugzak.
Wat heb je (écht) nodig?
Veel blogs raden backpackers naar - noem eens wat, Azië - aan om een 65 liter tas mee te nemen die je ook aan de voorkant kunt openritsen. Veel mensen komen met dat idee idee naar onze winkel toe. Vaak blijkt dan na een gesprek een kleinere tas eigenlijk een betere optie: je bent dan mobieler en dwingt jezelf meteen om wat minimalistischer in te pakken en te reizen. Die (extra) ritsen zijn namelijk vaak ook kwetsbaar en - iets waar je niet over nadenkt: ze tellen behoorlijk op aan het gewicht van je tas.
Backpack of stevige reistas
Ga je daadwerkelijk weken- of maandenlang backpacken, of zoek je misschien een handige reistas voor kampeertrips, festivals, en weekjes of weekends weg met vrienden? Indien dat laatste, dan is gedetailleerd draagcomfort echt iets belangrijks en wil je vooral een stevige, handige weekendtas. Kies dan niet voor een goedkope backpack, maar bijvoorbeeld een duffel. Minder toeters en bellen en dus veel praktischer voor dit type gebruik.
Duffels zijn in vrijwel alle maten te krijgen, robuust, wel over je schouders te dragen maar afhankelijk van het materiaal ook gewoon op de grond voor je uit te duwen in een uren durende kassarij op een modderig festivalterrein 😉.
Terug naar de backpack
Oké, er even vanuit gaande dat het een backpack wordt: het is belangrijk dat je de inhoud van de tas daadwerkelijk benut. Een backpack zit idealiter dus helemaal goed (vol) ingepakt. Doe je dat niet, dan is het gewicht niet goed verdeeld en krijg je last van je rug omdat al je spullen onderin zitten en de backpack bij je schouders gaat trekken. Denk dus goed na over de ideale grootte voor jou. Want ja, een te kleine backpack is ook niet ideaal - for obvious reasons.
Formaat (inhoud) van je backpack
Houd daarom ongeveer deze indeling aan bij het bepalen van het formaat:
Backpack van 50 tot 65 liter
- Warme bestemmingen (dus relatief weinig gewicht in kleding nodig).
- Ingepakt komt dit uit rond 10-15 kilo - al meer dan je denkt om langere tijd mee rond te lopen, denk aan een royaal ingepakte handbagage bij een vliegreis.
- Dan is de Lowe Alpine Frontier 45:55 een mooie backpack.
Backpack van 65 tot 80 liter
- Ga je langer weg en/of naar een wat koudere bestemming, dan heb je meer en dikkere kleding nodig, net als wandelschoenen, een jas etc.
- Neem naast het nodige aan kleding en uitrusting dan ook zo min mogelijk mee, want dit kan al best zwaar worden (tussen de 15 en 20 kilo).
- Dan is de Bach Specialist 2 een goede optie. Robuuste ritsen, Nylon Buckles die niet kapot gaan als je erop staat. Wanneer er toch iets stuk gaat, een superservice: ze hebben liever dat jij je tas laat repareren dan dat je een nieuwe koopt.
Backpack van 80 tot 100 liter
- Voor langere trekkingen waarbij je ook campingspullen meeneemt.
- Zeer goede conditie vereist: het gewicht van de volle backpack loopt al snel op tot (meer dan) 20 kilo of meer.
Gewicht van je backpack
Hierboven stipten we het gewicht al even aan. Een goede leidraad is dat het gewicht van je backpack niet meer dan 20 tot 25 procent van je eigen lichaamsgewicht mag zijn - omdat je dat waarschijnlijk niet meer gemakkelijk kunt tillen. Boven de 20 kilo bepakking raden we sowieso niet aan voor een backpackreis, al was het maar omdat je in het vliegtuig vaak niet meer dan 23 kilo aan ruimbagage kunt meenemen.
Trend: ultra lichtgewicht
Wil je juist lichtgewicht wandelen, dan dan wil je zo min mogelijk risten, vakjes en andere overbodige dingen die op een traditionele tas zitten. Steeds meer worden er (ultra)lichtgewicht tassen gemaakt voor mensen die er echt lange voettochten gaan maken. Het ultralichte, supersterke materiaal maakt dit soort tassen - nu nog - wel kostbaar, maar er is best kans dat dit langzamerhand de nieuw standaarden gaan worden.
De Exped Lightning 60 is dan ideaal. Of de Osprey Exos 48. Deze lichtgewicht tassen zijn het fijnst als je rond de 10 kilo of minder gewicht gaat dragen en zijn niet de duurste in hun soort. Hieronder nog twee populaire (ultra) lichtgewicht tassen uit ons assortiment.
Extra tips bij je prijsoverweging
- Deel het aantal euro’s dat je gaat uitgeven door het aantal keer dat je de tas verwacht te gebruiken. Dan heb je ineens een beter inzicht over wat voor jou goed- of misschien wel duurkoop is. Beter 200 euro goed besteed dan 100 euro slecht besteed! Reken in tevredenheid per uitgegeven euro, zeg maar 😃. Voorbeeld: de Osprey Fairpoint 70L is relatief goedkoop, maar alleen ideaal wanneer je van hostel naar hostel gaat. Zonde als je later toch een mooie trektocht wilt maken, want daar is ie niet voor geschikt.
- In de praktijk merken we dat prijs pas laat in het winkelgesprek aan bod komt - pas ná de afwegingen over het comfort. Dat is ook ons advies: laat prijs bijvoorbeeld pas leidend zijn wanneer het qua voorkeur ‘gelijkspel' is tussen twee backpacks.
Must-bring items op je backpacktrip
Je backpack is uiteraard item #1. Maar met een paar aanvullingen en accessoires maak je je uitrusting echt compleet en kun je straks echt goed voorbereid. Noodzakelijke partners in crime zijn bijvoorbeeld:
- Flight bag: voorkom je dat jouw backpack vies wordt tijdens het vliegen en reizen. Maar ook voorkom je dat er dingen aan de buitenkant kapot gaan op bijvoorbeeld de bagageband op het vliegveld. En, handig: in een flight bag je kunt er (lichte) losse items bij in gooien, zoals een extra (of je vieze) shirt, sjaaltje of slippers.
- Slotjes: als je een backpack-slot koopt, kun je slotjes die gebruiken om je flight bag mee af te sluiten of een locker in een hostel.
- Packing cubes: handige opbergsystemen om de ruimte in je backpack nog beter te benutten.
- Sneldrogende handdoek: lichtgewicht en weinig ruimte innemend zijn sneldrogende handdoeken van microvezel.
- Miniverpakkingen zeep: compacte wasgel en shampoo in bruiksklare blaadjes of kleine flesjes voor in je reistas.
- EHBO kit: better safe than sorry, toch? Bijvoorbeeld deze Compact kit van Care Plus.
- Zakjes van Rubytec Tonga: handige zakjes die je precies op maat maakt (bijvoorbeeld als afvalzak of juist als boterhamzakjes) waardoor je zo min mogelijk sporen nalaat.
Neem je echt altijd teveel mee? Dan zijn de vacuüm zakken van Bo-Trail onmisbaar.
Als het goed is heb je nu enige richting gekregen in wat belangrijk is voor jouw backpack en hoe je afweegt waar je hoeveel geld aan uit wil geven. Wil je meer of persoonlijker advies - ook bijvoorbeeld over hoe je je backpack goed afstelt, kom dan vooral naar één van onze winkels - we helpen je graag. Zo kun jij straks zorgeloos en comfortabel het avontuur tegemoet!
Niet vergeten hoe mooi de Alpen zijn hoor! Bekijk deze 10 toffe hikes met prachtige uitzichten maar eens. Ontdek ook de trends die reistrendwatcher Tessa voorziet voor deze zomer of ga terug naar het blog.
