Trein rijdt over een hoge brug door een tropisch bos

Paklijst backpacken: alles wat je meeneemt op reis

In deze paklijst voor het backpacken vind je een lijst met alle onmisbare accessoires. Voor elke reis, dichtbij of ver weg, is het slim om een checklist bij de hand te houden. Zo weet je zeker dat je alles meeneemt wat je nodig hebt. Check deze paklijst ruim voor vertrek, zodat je met complete uitrusting op pad gaat. 

In deze paklijst voor het backpacken delen we wat je in je rugzak moet stoppen én geven we je handige tips over hoe je de juiste producten kiest. Controleer de backpack-paklijst een tijdje voor vertrek. Zo ga je met optimale voorbereiding op reis én begin je vroeg met de voorpret!


Ga direct naar de juiste categorie

1. Basis >    2. Kleding >    3. Persoonlijke verzorging >    4. Reisapotheek >    5. Elektronica >    6. Overig


1. Basisuitrusting

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook tijdens het reizen. Met een goede basisuitrusting ben je klaar voor je avontuur en kom je al lekker snel in de vakantiestemming. Lees hier onze tips voor je basisuitrusting.


Misschien wel het belangrijkste van jouw hele reisuitrusting: je rugzak. Je backpack moet groot genoeg zijn, goed aansluiten bij jouw lichaamsvorm en voldoen aan jouw eisen. Denk bijvoorbeeld aan het volume en of je de rugzak van de voorkant kunt openritsen. Weet je niet zeker welke rugzak jij het beste kunt kiezen of hoeveel liter je nodig hebt? Lees dan onze keuzehulp voor backpacks, waar we uitgebreid advies geven over het kiezen van jouw rugzak.

Packing cubes helpen om je rugzak slim in te pakken en makkelijk bij je spullen te kunnen. Zo kun je je rugzak-inhoud goed organiseren. Kies voor een opbergsysteem met verschillende formaten packing cubes.  

Om je rugzak te beschermen tijdens een vlucht, kun je hem vervoeren in een flight bag. Zo'n vluchthoes voorkomt dat je rugzak kapotgaat, ergens achter blijft haken of over de grond schraapt. Zo kun je jouw zorgvuldig uitgekozen, afgestelde én ingepakte rugzak goed beschermen tijdens de reis! Je kunt ook je regenhoes gebruiken om je tas en banden te beschermen. Maar let op: als je hoes beschadigt, is 'ie niet meer helemaal waterdicht.

Een dagrugzak is een ideale manier om tijdens een dagtochtje je spullen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan je waterfles, een extra jasje, je belangrijke spullen en misschien je camera. Sommige travelpacks hebben een bijpassende dagrugzak. Weet je niet goed hoe je een goede daypack kiest? Lees dan onze keuzehulp voor dagrugzakken

We gaan er natuurlijk niet van uit dát er iets gebeurt, maar better safe than sorry. Een TSA-reisslotje is een slimme manier om je reistas of rugzak af te sluiten. Douaneambtenaren kunnen zo'n slotje wel makkelijk openmaken als ze je bagage willen controleren. In hostels kun je vaak gebruik maken van een kluisje om je waardevolle spullen in op te bergen. Als je een eigen slotje meeneemt, hoef je die niet meer te huren!

Denk bijvoorbeeld aan je creditcard en pinpas, paspoort, verzekeringspasjes (reis en zorg), internationaal rijbewijs, vaccinatieboekje en visum.

Je vieze was verzamel je in een waszak tot je genoeg hebt voor een wasbeurt. Onze waszakken houden geurtjes tegen, zodat je zweetgeurtjes niet door je hele rugzak verspreiden (of het hostel, of de bus, of...). 

Met een compacte reishanddoek in je bagage, wordt een normale handdoek bij een hostel ineens een geschenk uit de hemel!

Kies voor een waterfles met ingebouwd filter als je niet steeds plastic flesjes wilt kopen. Een waterfilter houdt bacterieën en andere vuiligheid tegen, waardoor je het water veilig kunt drinken. Lees hier meer over het filteren van water.

Een klein heuptasje is een handige manier om je waardevolle spullen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan wat contant geld, je creditcard, je paspoort en je telefoon. Een heuptasje draag je dicht op je huid en kun je makkelijk onder je shirt verstoppen. Zo weet je zeker dat je niks verliest!



Buitenexpert Dominique met een rode hardshell van Patagonia aan

Paspoort Buitenexpert

Naam: Nanda

Favoriete buitenactiviteiten: wandelen, trektochten en reizen

Functie: Buitenexpert Bever


5 onmisbare items van Nanda

Na flink wat mooie reizen gemaakt te hebben, weet Nanda inmiddels precies wat ze nodig heeft tijdens het backpacken. Ze deelt vijf items die zij onmisbaar vindt!

1. Lakenzak

Je kunt een lakenzak goed gebruiken om je slaapzak schoner te houden, maar ook in een hostel. Als je naar een land met veel insecten gaat, kun je ook een geïmpregneerde lakenzak meenemen.

2. Reishoes

Vooral om te voorkomen dat je rugzak beschadigt tijdens het vliegen. Je kunt de hoes op slot doen met een TSA-slotje. Is je flight bag ook waterdicht? Dan kun je hem ook direct gebruiken als regenhoes. 

3. Powerbank

Ik gebruik zelf meestal deze robuuste powerbank van Xtorm. Mét een ingebouwd LED-lampje!

4. Spork

Ik ga nergens heen zonder mijn titanium spork. Om een broodje te smeren of pasta te eten, eigenlijk bij elke maaltijd gebruik ik hem. Met een beetje oefening kun je er zelfs een avocado mee snijden!

5. Waterfles met filter

Tijdens het reizen is het beschikbare water niet altijd even veilig. Door je eigen fles met filter mee te nemen hoef je niet steeds nieuwe plastic flesjes te kopen.



2. Tips voor kleding en accessoires

Tijdens je reis ga je (uiteraard) ook kleding nodig hebben. We vertellen je welke kleding je meeneemt en delen andere handige accessoires. Meer weten over wat je draagt tijdens het backpacken? Lees dan onze kledingtips voor het backpacken.


Kleding


Of je nu naar een warm of koud land gaat, een fijne trui mag niet ontbreken in je rugzak. Zo kan het 's avonds afkoelen, ga je naar een hoger gelegen gebied of heb je een vlucht met een (iets te goed) geairconditioned vliegtuig. Dan is het natuurlijk wel zo prettig als je een warme trui aan kunt trekken!

Neem verschillende shirts mee die je in verschillende omstandigheden kunt dragen. Wil je shirts kiezen die lang fris blijven? Dan is een merinowollen shirt misschien een goede optie voor jou.

Als je richting een warme bestemming gaat, neem je natuurlijk ook korte broeken mee. Bedenk vooral wat jij zelf graag draagt en of dit ook geschikt is voor jouw bestemming.

Je stopt ook een lange broek en/of een afritsbroek in een rugzak. Deze kun je dragen als het wat koeler is of als je naar een plek gaat waar erg veel muggen zitten. Zo zijn je benen warm en beschermd! Een afritsbroek is een hele praktische keuze als je veel dagtochten gaat maken. Zo wissel je namelijk makkelijk van kort naar lang en weer terug!

Denk bijvoorbeeld aan een (korte) joggingbroek, legging of sportbroek. Kies voor kleding die je makkelijk aan- en uit kunt trekken, zoals een vest of een losse trui.  

Ga je veel bewegen tijdens je vakantie, ook als het regent? Kies dan voor een hardshell: dit type regenjas ademt erg goed, waardoor je overtollige warmte goed kwijt kunt. Als je alleen kort en sporadisch in de regen komt, kun je ook kiezen voor een poncho: super lichtgewicht en neemt bijna geen ruimte in beslag.

Heb jij wat sportieve activiteiten op de planning staan? Vergeet dan geen setje sportkleding in te pakken. Neem kleding mee van een flexibele, ademende en sneldrogende stof. Zo kun je zo comfortabel mogelijk bewegen!


Spreekt hopelijk voor zich. Je hoeft niet evenveel setjes als vakantiedagen mee te nemen: je kunt in veel gevallen gewoon een wasje draaien voor schone onderbroeken!

Kies voor korte enkelsokken voor in je sneakers en voor stevige wandelsokken voor in je wandelschoenen. Ook hiervoor geldt weer: bijna overal ter wereld kun je wel een wasje doen, dus neem vooral niet te veel mee.  

Een setje thermokleding kan van pas komen als je koudere omstandigheden verwacht tegen te komen, bijvoorbeeld bij het beklimmen van bergen of vulkanen. Soms kun je ook op locatie thermokleding huren. Vind je dat niet zo fris? Dan kun je het zelf meenemen. Meer tips over het kiezen van thermokleding lees je in ons artikel. 

Accessoires


Zoek je ondersteunende wandelschoenen die er ook nog een beetje leuk uitzien? Bekijk dan eens onze wandelsneakers. Deze schoenen geven je de grip die je goed kunt gebruiken én kun je ook dragen als je bijvoorbeeld een stadje bezoekt. Ga je veel natte omstandigheden tegenkomen? Dan zijn de schoenen van Tropicfeel misschien wel iets voor jou. Deze sneldrogende schoenen verkleinen de kans op blaren!

Kies bijvoorbeeld voor slippers van Reef of een klassiek paar Teva's. 

Natuurlijk onmisbaar voor een verkoelende duik na een zweterige busrit of wandeling.

Heb je veel actieve plannen voor je reis? Kies dan voor een zonnebril die stevig zit. Bij Bever hebben we een uitgebreid aanbod aan sportieve zonnebrillen.

Een pet houdt je gezicht uit de zon, een hoed beschermt ook je nek tegen de zon en een Buff kun je op verschillende manieren dragen. Kies dus vooral wat jij zelf het fijnste vindt!


3. Persoonlijke verzorging

Hoewel een deel hiervan natuurlijk voor zich spreekt, is het toch goed om dit lijstje met toiletartikelen nog even na te lopen. Zo staan er ook wat dingen tussen die je misschien niet dagelijk gebruikt. Nog een toilettas nodig? Bekijk dan hier al onze toilettassen, die erg geschikt zijn voor op reis.


Stop je tandenborstel en tandpasta op een plek waar je makkelijk bij kunt en als je gaat vliegen in je handbagage. Niets fijner dan na een lange vlucht of busreis even je tanden te poesten.

Neem je liever geen grote verpakkingen mee? Dan kun je kiezen voor mini-verpakkingen of een bar kiezen. Een shampoo-bar bijvoorbeeld is plasticvrij en neemt bijna geen ruimte in beslag!

Om voor de hand liggende redenen 😉. Als je gaat vliegen, mag je alleen een kleine spuitbus of roller meenemen. Alles tot 100 ml is toegestaan. Check voor de zekerheid wel even de regels op de site van jouw vliegmaatschappij.

Als je veel gaat reizen of in hostels slaapt, is dit een gouden duo waar je veel aan gaat hebben. Dankzij een slaapmasker en oordopjes kun je je nét iets meer afsluiten, waardoor je hopelijk beter slaapt.

Onmisbaar tijdens elke reis of wandeling. Kies voor een zonnebrand met een hoge SPF en smeer je goed in om te voorkomen dat je verbrandt.

Van airconditioning naar stadslucht en door naar een zonovergoten strand: tijdens het reizen heeft je huid nogal wat te verduren. Vergeet je dag- en nachtcrème niet om je huid goed te voeden en hydrateren.

Heb jij een lekker korte coupe? Dan mag je deze van de paklijst strepen. 

Ook een scheermesje neem je alleen mee als je dit thuis ook gebruikt.

En weer geldt: alleen als je dit nodig hebt natuurlijk. 

Zeker als je langere tijd gaat backpacken, is een nagelschaartje een noodzakelijk item. Ga je ook stukken hiken? Check voordat je je wandelschoenen aantrekt ook even je teennagels: niks vervelender dan een lange teennagel die in je andere tenen prikt.

Een pincet komt in veel gevallen goed van pas. Van splinter tot wilde wenkbrauwhaar: met een goed pincetje hoef jij je geen zorgen te maken! Sommige zakmessen zijn ook voorzien van een klein pincetje.


4. Reisapotheek

Natuurlijk hoop je deze producten niet nodig te hebben, maar toch kun je ze maar beter wel in je backpack stoppen. Als je ze namelijk toch nodig hebt, heb je deze items waarschijnlijk hard nodig. Je reisapotheek vul je met deze producten.


Kies voor een kleine en compacte EHBO-kit. Weet je niet zeker welke je nodig gaat hebben? Bekijk dan eens ons advies over het kiezen van je EHBO-set

Onmisbaar als je darmen ineens niet meer doen wat jij wilt. Vlak voordat je een lange busreis hebt gepland...

ORS los je op in water en bestaat uit een mengsel van zouten en druivensuiker. Je gebruikt dit om uitdroging te voorkomen als je last hebt van diarree of braken. Kan zeker geen kwaad dus om mee te nemen!

Van hoofdpijn of keelpijn tot andere kwaaltjes: een paracetamol kan pijn snel verlichten. Zorg ervoor dat je hier makkelijk bij komt. 

Een muggenbeet is bijna niet te voorkomen, maar je kunt natuurlijk altijd je best doen! Neem wat Deet of een andere insectenbeetstick mee om je mee in te smeren.

Zeker in bos- en plantrijke gebieden kunnen teken op de loer liggen. Heb je dus bijvoorbeeld een wandeling gemaakt of ben je een tijdje in de jungle geweest? Check jezelf en je reismaatjes dan goed op teken. Heb je een onverwachte (en onwelkome) gast? Dan is het zaak om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Meer tips over het beschermen tegen insecten en andere beestjes lees je in ons blog.

Hoe goed je je schoenen ook hebt ingelopen, een blaar kan altijd opkomen. En soms op een ongelukkig moment. Een setje blarenpleisters kan je wandeling dan mooi redden!

Gebruik jij medicatie? Neem dan een ruime voorraad mee, voor als je bijvoorbeeld ergens langer bent dan verwacht. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen heb je een doktersverklaring nodig. Dit kun je opvragen bij je huisarts. 


5. Elektronica

Tijdens je reis kun je de nodige elektronica ook goed gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een camera, powerbank of e-reader. Misschien heb je niet alles hiervan nodig, dus bekijk vooral wat jij onmisbaar vindt tijdens het reizen.


Maak jij graag foto's? Misschien wil je dan iets meer dan alleen de camera van je telefoon. Hoewel veel mobiele telefoons tegenwoordig uitstekende camera's hebben, kunnen ze meestal niet op tegen een kwalitatieve spiegelreflexcamera.  Wil je echt old school op pad? Neem dan een wegwerpcamera mee. Weer thuis laat je je foto's afdrukken en je bent weer helemaal in de vakantiestemming!

Zorg dat je een aantal boeken hebt gedownload voordat je vertrekt, zodat je komende tijd lekker kunt blijven lezen.

Om muziek of podcasts te luisteren neem je een koptelefoon of oortjes mee. Als je onderweg bent of in een rumoerig hostel slaapt, kan het erg fijn zijn als je oortjes noise cancelling zijn. Zo hou je geluid een beetje buiten de deur!

Afhankelijk van waar je reis naartoe gaat, kun je een wereldstekker nodig hebben. Zo kun je altijd opladen, ook als het stopcontact een andere ingang heeft.  

Kies een powerbank uit die voldoet aan jouw eisen. Bedenk hoe groot je powerbank kan zijn, hoe vaak je jouw apparaten ermee wilt opladen en of hij bijvoorbeeld waterdicht moet zijn. Op die manier vind je een powerbank die helemaal bij jou past! Hoe hoger de mAh, hoe vaker je je elektronica kunt opladen. Een powerbank met een vermogen van 10.000 mAh kan gemiddeld vier keer je telefoon opladen.

Pak je opladers in op een plek waar je er makkelijk bij kunt.  


6. Overig

Al het onmisbare zit inmiddels in je tas! De laatste items zijn dus optioneel en neem je alleen mee als je dit gaat gebruiken. We delen wat producten die tijdens je reis misschien goed van pas komen, voor vermaak zorgen of je trip nét iets leuker maken.


Inspiratie nodig voor een leuk spelletje voor onderweg? Neem dan eens een kijkje tussen onze spelletjes.

Met pen en papier kun je al je reisherinneringen opschrijven. Zo kun je bij thuiskomst af en toe weer even wegdromen! 

Een lakenzak is handig als je hostelbed er wat minder fris uit ziet dan je had bedacht of als je een nachtje gaat kamperen en je je slaapzak wilt beschermen. Is het erg warm? Dan kan het ook een goede optie zijn om alleen in je lakenzak te slapen!

Een waterdichte zak houdt je belangrijke spullen en je eten droog tijdens een flinke stortbui. Ook als je bijvoorbeeld met een boot reist of gaat kanoën is een waterdichte zak een slimme manier om je spullen mee te nemen.

Hoeveel blogs je ook online leest, een fysiek reisgidsje kan ook veel goede tips én leesplezier opleveren. Kies voor een pocketversie als je graag zo min mogelijk meeneemt.



Kom langs in de winkel voor persoonlijk advies

Heb je al je spullen bij elkaar verzameld en twijfel je toch nog over wat zaken? Neem dan je gevulde rugzak mee naar een Bever-winkel bij jou in de buurt. Onze Buitenexperts kijken en denken graag met je mee, zodat jij goed voorbereid op reis gaat.


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.