Getest in de Vogezen: de nieuwe trekkingrugzakken van Osprey

 

Of je nu van plan bent om dagenlang door de wildernis te trekken of gewoon een onvergetelijk avontuur in de natuur wilt beleven. Eén ding is zeker: een goede rugzak is een must. Buitenexperts Bob en Mikayla reisden af naar de Franse Vogezen om daar de twee gloednieuwe trekkingrugzakken van Osprey uitvoerig te testen.

Osprey, een naam die gelijk staat aan betrouwbaarheid en avontuur. Twee tassen uit hun uitgebreide collectie staan vandaag in de schijnwerpers: de Osprey Aura AG LT 50 en de Osprey Atmos AG LT 50. Beide voorzien van alle gemakken zodat je comfortabel en aangenaam de natuur kunt verkennen.

 

En dat is precies wat Bob en Mikayla deden. Als voorbereiding op de GR20, een meerdaagse trektocht op Corsica, ging het Bever-koppel op testavontuur in de Franse Vogezen. Lees snel verder voor hun bevindingen! 



Osprey Aura AG LT 50

Voor we naar de test gaan, nemen we de twee tassen even onder de loep. Te beginnen met de Aura AG LT 50 van Osprey. Speciaal ontworpen voor vrouwen die houden van trektochten en het beste willen ervaren op het gebied van comfort en functionaliteit. Deze technische rugzak is een echte gamechanger, dankzij de AntiGravity-vering die zorgt voor optimale ventilatie en een ongeëvenaard draagcomfort.

 

Wat maakt de Aura AG LT 50 zo speciaal? Ten eerste is ‘ie zeer lichtgewicht, waardoor je moeiteloos kunt bewegen zonder onnodig gewicht mee te dragen. Maar dat is nog niet alles! Deze rugzak zit boordevol handige features die je avonturen naar een hoger niveau tillen. Van de geïntegreerde regenhoes die je beschermt tegen onverwachte buien, tot het zijpaneel met ritssluiting waardoor je gemakkelijk bij je spullen kunt. En laten we het zwevende bovencompartiment niet vergeten, dat komt met extra opslagruimte!


Wie doen de test?

Mikayla

•    25 jaar

•    Werkzaam bij Bever Leidschendam - Mall of the Netherlands 

•    Dol op wandelen en het ontdekken van nieuwe diersoorten

Bob

•    27 jaar

•    Werkt bij Bever Den Haag

•    Gaat het liefst wandelen, (wild)kamperen en hardlopen

 


Osprey Atmos AG LT 50

Ontdek de Atmos AG LT 50, de ultieme rugzak voor avontuurlijke buitenliefhebbers die op zoek zijn naar goede ventilatie, comfort en een gestroomlijnd ontwerp. Deze herenrugzak is superlicht, maar biedt nog steeds de beste draagprestaties. Met zijn doordachte en functionele kenmerken is 'ie perfect voor alles, van weekendtrips tot meerdaagse trektochten.

 

Wat maakt de Atmos AG LT 50 zo bijzonder? De tas is uitgerust met een geïntegreerde regenhoes, zodat je altijd voorbereid bent op een plotselinge stortbui. Daarnaast heeft ‘ie een handige zijrits waarmee je snel toegang hebt tot je spullen. Het zwevende bovencompartiment, de versterkte shove-it-zak en de interne hydratatiesleeve maken deze rugzak compleet. Net als de Osprey Aura beschikt de Atmos over de AntiGravity-vering die perfect aansluit op je rug en heupen. Bovendien biedt rugzak een verbeterde en gemakkelijk aan te passen pasvorm dankzij de Fit-on-the-Fly-heupriem en het ladder verstelsysteem voor de ruglengte.

 

Met een goed gevoel naar buiten

Maar het beste van dit alles is dat de Aura AG LT 50 en de Osprey Atmos AG LT 50 zijn gemaakt met oog voor buiten. Beide rugzakken zijn vervaardigd uit gerecyclede materialen die voldoen aan de hoogste normen van bluesign® en ontworpen om lang mee te gaan. Zo kun je met een gerust hart genieten van je avonturen. 

 



De ultieme test

Bob en Mikayla namen de proef op de som en trokken drie dagen met volle bepakking door het Franse landschap. De inboedel woog bij beiden zo’n 15 kilogram. Het stel kampeerde drie dagen in de natuur samen met hun Alaskan husky. Lees hieronder hun bevindingen!


Osprey Aura AG LT 50

Eerste indruk
Mikayla:
“Het formaat is een perfecte tussenmaat tussen de grote trekkingrugzakken en kleinere 30 tot 40 liter backpacks in. Het materiaal voelt stevig aan en de rugzak zelf is lekker licht.”

Pasvorm
Mikayla:
“Het is belangrijk dat de rugzak zo goed mogelijk aansluit op de rug. De Aura sluit perfect aan bij mijn rug op alle juiste plekken en de heupbanden zijn stevig. Doordat het rugpand goed aansloot en het goed verbonden is met de heupbanden, heb ik het gewicht voornamelijk vanuit de heupen kunnen dragen. Of ik nou 10 of 15 kilogram in mijn tas had, ik heb de rugzak even comfortabel kunnen dragen.


De Aura is heel makkelijk af te stellen. Het is handig om eerst even je ruglengte op te meten zodat je weet welke maat je nodig hebt. Deze rugzak komt in een XS/S en een M/L-variant. Mijn ruglengte valt precies tussen de twee maten in en ik heb zelf voor de grotere gekozen. Op deze manier heb ik nog de mogelijkheid om het rugpand te verstellen en op verschillende hoogtes te zetten (afhankelijk van het gewicht). Osprey geeft zelf aan dat de loadlifters tussen de 40 en 60 graden moeten staan en dat het gespje van de schouderbanden ongeveer onder je okselhoogte moet vallen wanneer je deze aantrekt. Kijk goed naar het schema dat Osprey op hun website heeft staan als hulpmiddel, en gebruik een spiegel of laat je adviseren door iemand anders die goed vanaf de zijkant naar de pasvorm kan kijken. Doe dit allemaal ook met verschillende hoeveelheden gewichten erin.”

 

Draagcomfort
Mikayla:
“Dit is de lekkerste heupband waar ik ervaring mee heb gehad. Het sloot aan om me heen als een soort knuffel. Ik heb gebruik gemaakt van de Fit-on-the-Fly-verlengstukken om te zien of dit verschil zou maken. Door de verlengstukken te gebruiken, merkte ik al gelijk dat het gewicht nog meer over mijn gehele heup verdeeld werd en kreeg ik geen drukpunten meer aan de zijkant. Het is hierbij wel belangrijk om de heupband echt om het heupbot heen te laten vallen.”

 

Gewicht en inpakgemak
Mikayla:
“Ik had voor deze rugzak alleen ervaring met een rugzak die meerdere vakken ter beschikking had, en ook volledig opengeritst kon worden. Ik had nooit verwacht dat ik een rugzak fijn zou vinden die uit één grote zak bestaat met één bovenvak. Sowieso ben ik best georganiseerd uit mezelf en je wordt eigenlijk geforceerd om nog meer georganiseerd te zijn met maar één groot vak. Het was een hele fijne ervaring voor mij en ik heb de rugzak netjes weten in te delen. Het bovenvak is lekker groot en hier heb ik spullen waar ik makkelijk en snel bij zou willen komen kunnen verbergen, zoals een EHBO-kit en hardshell.”

 

Aanrader?
Mikayla:
“De Aura raad ik aan iedereen aan die die wil besparen op hun basisgewicht en een fijne rugzak wil hebben. Ga je een huttentocht lopen, kampeer je graag of ga je een lichtgewicht trektocht maken? Dan kan deze rugzak een goede aankoop zijn. De rugzak is licht maar stevig en kan een stootje hebben. Het weegt onder de 2 kilogram en heeft het draagcomfort van zijn zwaardere voorganger. Zoek je een rugzak die je knuffelt en ondersteunt tijdens je outdoor avonturen, dan zou ik niet verder kijken.”


Wat is het verschil tussen een heren- en damesrugzak?

Rugzakken zijn er in diverse soorten en maten. Ook speciaal voor mannen en vrouwen. Bij het ontwerp hiervan is rekening gehouden met de lichaamsbouw. Zo ook bij de Atmos AG LT en Aura AG LT van Osprey. Maar waar zit dat verschil ‘m in? Bob: “Bij een herenrugzak staan de schouderbanden wat verder uit elkaar en is het rugpand wat langer.” Dat vertaalt zich ook daar naar de vrouwenmodellen legt Mikayla uit die dat ervoer tijdens het testen. “De heupbanden lopen bij minder recht maar volgen de vorm van mijn lichaam een stuk beter waardoor er minder druk op mijn heupbotten zit. De schouderbanden snijden ook niet en rusten comfortabel op mijn schouders.”

 

Hoewel er dames- en herenrugzakken is, is de lichaamsbouw bij iedereen verschillend en kunnen mannen ook de Aura AG en dames de Atmos AG van Osprey dragen. De belangrijkste eigenschap blijft bij alle tassen hetzelfde: hij moet ‘ie lekker zitten. En dat is bij iedereen anders.



Osprey Atmos AG LT 50

Eerste indruk
Bob:
“Mooie vrolijke en mannelijke kleur! De Atmos heeft een goede maat voor een meerdaagse trektocht. Het materiaal voelt fijn aan en stil tijdens het lopen.”

 

Pasvorm
Bob:
“Het rugpand van de rugzak is erg gemakkelijk te verstellen. De ruglengte is simpel in te korten door de haakjes in de gaatjes eronder vast te haken. Ook is de goede positionering van de rugzak fijn waardoor het gewicht erg goed op de heupen gedragen kan worden.”

 

Draagcomfort
Bob:
“De heupband van de Atmos is erg fijn. Het beidt genoeg stevigheid tijdens het klimmen en ook het afdalen. Heel fijn is ook het Fit-on-the-Fly-systeem. Hierdoor kun je de heupbanden uitschuiven waardoor je het gewicht mooi over de gehele heup kan verdelen. Tijdens het hiken, geeft de rugzak voldoende ondersteuning en stabiliteit. De Atmos sluit goed aan en heeft een fijn knuffelend gevoel. Het voelt alsof de rugzak een onderdeel van jou is. Tijdens de tocht heb ik een fijne ventilatie gehad bij zowel de heup als de rug.”


Gewicht en inpakgemak
Bob:
“Het is fijn dat de rugzak licht is, maar hij is ook stevig genoeg om 15 kilogram te kunnen dragen. De tas heeft een voorvak en een rits aan de bovenkant van de tas waar je goed jespullen in kwijt kan. Zelf gebruik ik zelf verschillende soorten en kleuren drybags en kan op deze manier goed mijn tas indelen. Veel vakken heb ik dus niet nodig.

 

Wat ook erg handig is, zijn de vakjes met rits op de heupbanden. Hier kun je bijvoorbeeld je telefoon in hebben voor foto’s of een kleine snack als een Clif Bar. De regenhoes is precies gemaakt voor deze tas en past dus goed over te tas heen als ‘ie vol is. Verder hebben we geen hevige regenbuien gehad om de waterdichtheid uit te testen. Drybags zijn echter wel aan te raden mocht je alles echt droog willen houden zoals je donzen slaapzak.”

 

Aanrader?
Bob:
“De tas is een aanrader voor iedereen die van plan is een lichtgewicht trektocht te maken en hoge eisen stelt aan zijn of haar tas. Wel is het handig om de tas even goed te passen en af te stellen wanneer je deze besluit te kopen.”


4 handige inpak- en afsteltips van Bob en Mikayla

  • Gebruik packing cubes/dry sacks en verdeel je spullen mogelijk op kleur of literinhoud en houdt je hieraan voor toekomstige avonturen. Zo weet je altijd waar wat zit in je rugzak.
  • Gebruik de Fit-on-the-Fly-heupriem verlengbare stukken van de heupband om uit te zoeken hoe het gewicht het beste verdeeld kan worden over je onderrug/heupen. Dit voorkomt ook drukpunten.
  • Zit je tussen twee maten in? Kies dan de grotere maat zodat je rugzak nog verstelbaar is, anders zit je op de uiterste ruglengte bij de kleinere variant.
  • Zorg ervoor dat je de bandjes aan de voorkant goed aantrekt zodat het bovenvak niet tegen je achterhoofd aanhangt of zit. Door de compressiebanden overal goed aan te trekken, zorg je ervoor dat het gewicht goed blijft zitten en je geen gekke bewegingen in de rugzak krijgt.



Trek in avontuur

Zo, tijd om naar buiten te gaan! Wat dacht je van een meerdaagse trektocht door Schotland of een van deze wandelavonturen in Nederland? Wat je ook van plan bent; met de rugzakken van Osprey ben je klaar voor elk avontuur. Check dit blog voor de verschillen tussen de tassen en voor welke activiteit ze je beste buitenvriend zijn.

 

Bekijk de complete collectie van Osprey online of kom langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag een handje bij het uitzoeken van een fijne backpack. En zitten bomvol handige tips en bestemmingen voor je volgende trektocht. 😉

 

   


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.