Wandelroutes voor de lente: boswachters delen hun favoriete paden

Yes, het is lente! Ondanks de frisse dagen en buitjes tussendoor, voelen we de lentekriebels. We willen de voorjaarszon, naar buiten. En waar kun je dat beter dan op routes die zijn uitgestippeld door de ultieme experts? Bewandel deze 9 paden en bekijk het voorjaar door de ogen van een boswachter.

   

Boswachterspaden zijn wandelroutes die zijn uitgezocht door de boswachters van Staatsbosbeheer, speciaal voor elk van de vier seizoenen. Met deze routes kom je dit voorjaar dus op het juiste moment op de bijzonderste plekken. Trek je wandelschoenen aan en geniet van bloesem, voorjaarsbloemen en broedende vogels op deze negen prachtige paden.

1. Boswachterspad Cartierheide – Kempen, Noord-Brabant – 7,2 km

Van ronddartelende reeën op de heide tot zwarte spechten hoog in de boomtoppen; grote kans dat je tijdens deze wandeling door de Brabantse Cartierheide een van de vele bosbewoners spot. Vooral als de zon opkomt of de schemer indaalt, laten de dieren zich zien. En als je heel stil en rustig bent, ontdek je misschien een gladde slang die op verkenning is. Boswachter Erik Schram komt graag bij het grote ven. “Aan het water heb je een goed zicht op allerlei soorten vogels en watervogels. In het voorjaar is het broedseizoen en vind je tijdens je wandeling een grote meeuwenkolonie aan het ven.”
 

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

© Janneke de Groot, Staatsbosbeheer, boswachterspad Cartierheide

2. Boswachterspad Mussenbaan Groote Peel – De Pelen, Limburg – 6 km

Natuurgebied De Pelen in Limburg is een groot openluchtmuseum. Net als in een museum loop je bij dit boswachterspad langs mooie vergezichten. De tocht voert je over knuppelbruggen en paden die tijdens de vroegere turfwinning zijn ontstaan. Pronkstuk van de wandeltour is de Meerbaansblaak die niet voor niets de Nachtwacht van de Peel wordt genoemd. Boswachter Marijke Vaes staat hier vaak stil. “Hier zie je alles wat het gebied te bieden heeft. In het voorjaar strijken er broedvogels neer, staat de zonnedauw in bloei en bedekken veenpluis en wollengras de velden met hun witte pluisjes.” 

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

©  Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer, boswachterspad Mussenbaan Groote Peel


Wie de schoen past…

Dat jij optimaal van buiten geniet, staat voor ons op nummer één. Goede schoenen, inlegzolen en sokken zijn daarvoor een must. Om ze te vinden, is het belangrijk dat jij weet wat jouw voeten nodig hebben en welke eigenschappen klachten kunnen opleveren.

 

Dankzij de unieke, uitgebreide Bever 3D-voetanalyse kunnen onze Buitenexperts jouw voeten precies in kaart brengen en je adviseren welke schoenen het beste bij jouw voeten en buitenavonturen passen. Kom langs in een van onze winkels en wandel naar buiten met de juiste schoen. 


3. Boswachterspad Landal Amerongse berg – Utrechtse Heuvelrug, Utrecht – 8 km

De lente is het favoriete seizoen van boswachter Corien Koreman om eropuit te trekken in de Utrechtse Heuvelrug. “Je kunt dan echt het voorjaar ruiken, dat is zo lekker. Alles is fris, groen gekleurd, de dieren komen tot leven en je hoort de vogels uit volle borst zingen.” Vanaf de Elsterberg, het hoogste punt van de omgeving, heb je een topuitzicht over al dit moois. En bij helder weer kun je zelfs 20 kilometer voor je uitkijken. “Je ziet dan de top van de Lange Jan in Amersfoort en de witte windmolens aan de dijk in de Flevopolder”, zegt Corien. 

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

© Norbert-Ruigendijk, Staatsbosbeheer, boswachterspad Landal Amerongse berg

4. Boswachterspad Kuinderbos – Kuinderbos, Flevoland – 13,5 km

Klein Zweden, zo noemt boswachter Harco Bergman de Kuinderplas die verscholen ligt in het Kuinderbos. Dit prachtige stukje uitgestrekte natuur vind je in Flevoland en is de perfecte plek om tot rust te komen. Het boswachterspad dat hier loopt is een combinatie van verschillende routes die door het gebied slingeren. De harde en onverharde paden voeren je mee door het oudste bos van de Noordoostpolder.

 

Het wemelt hier van het leven: er groeien meer dan vijfhonderd verschillende soorten planten en het Kuinderbos is een waar libelle- en vlinderreservaat. “Ook de das verstopt zich hier tussen de bomen van het bos. Wie goed oplet kan zijn voetsporen in het modderige pad ontdekken”, tipt Harco. Waterdichte schoenen zijn voor deze wandeling wel aan te raden, het kan soms wat nat zijn. De route is in het veld niet gemarkeerd. De routebeschrijving en het GPX-bestand kun je downloaden op de website van Staatsbosbeheer.

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

© Marleen Annema Fotografie, boswachterspad Kuinderbos

5. Boswachterspad Veerse Bos – Walcheren, Zeeland – 5,7 km

Boswachterspad Veerse Bos biedt het nodige wandelvertier. Onderweg slingert het pad over water, langs beekjes, rietland en het oude Veerse Bos. De metershoge stoel langs de kreek is het ideale rust- en uitzichtpunt om al dit fraais van de Zeeuwse natuur in je op te nemen. Boswachter Ilse Maas maakt deze wandeling het liefst in het voorjaar als het fluitenkruid tijdelijk de omgeving kleurt met zijn witte bloemen. “Overal om je heen hoor je de zangvogels zingen. Op de kreek zitten eenden en het water weerspiegelt de kleuren van de lente. Dat is echt prachtig.“

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

© Staatsbosbeheer, boswachterspad Veerse Bos


Basispaklijst voor een dagwandeling

Of je nu een tocht van 25 kilometer onderneemt of ervoor kiest om lekker op je gemak 5 kilometer te wandelen, er zijn een aantal handige basics om mee te nemen tijdens je wandeling: 

  • Dagrugzak
    20-30L is genoeg voor een dagwandeling in Nederland. 
  • Water- en/of thermosfles
    Voldoende water is altijd belangrijk. Met een thermosfles houd je je drinken gemakkelijk koel of warm. 
  • Voldoende eten
    Genoeg eten zorgt voor voldoende energie tijdens je wandeling.
  • EHBO-kit
    Het is altijd verstandig om een EHBO-setje bij je te hebben voor geval van nood.
  • Softshell
    Als het onverwacht wat frisser wordt, ben je blij dat je deze extra laag bij je hebt. Vaak zijn windjacks ook nog eens waterafstotend. 
  • Zonbescherming
    Of de zon nu fel schijnt of niet, zonbescherming is eigenlijk altijd een must.

Je hebt buiten nodig, en buiten heeft jou nodig. Zorg er dus voor dat je de plekken die je bezoekt achterlaat zoals je ze aantrof. Zo zorgen we ervoor dat onze natuur schoon blijft.


6. Boswachterspad Olde Smildeger – Drents-Friese Wold, Drenthe – 15,5 km

Toe aan een beetje rust? Dan is Boswachterspad Olde Smildeger voor je gemaakt. “Tijdens deze wandeling door het hart van het Drents-Friese Wold geniet je in stilte van de natuur”, vertelt boswachter Lysander van Oossanen. De route voert door een bos vol naald- en loofbomen, langs vennetjes en over zandvlaktes. De tip van Lysander? “Ga in het midden van het bos een half uur zitten en luister naar een vogelconcert. Het kan maar zo dat er dan een ree voorbij komt lopen. De natuur komt hier naar je toe.”

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

© Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer, boswachterspad Olde Smildeger

7. Boswachterspad Springendal – Twente, Overijssel – 18 km

Tijdens een wandeling over het boswachterspad in het Springendal vergeet je dat je in Nederland bent. “Een stap uit de hectiek van alledag”, zoals boswachter Kees Jan Westra het noemt. Geniet van het Twentse landschap en laat je meenemen langs houtwallen, karakteristieke boerderijen en kabbelende beekjes. Kijk intussen uit naar de zeldzame bosbewoners. “We hebben in het gebied meerdere broedstoven voor het vliegend hert gemaakt. Met een beetje geluk zie je deze beschermde keversoort in het voorjaar langs de bosranden vliegen.”
 

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

© Twan Teunissen, Staatsbosbeheer, boswachterspad Springendal

8. Boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen – Ameland, Friesland – 8,6 km

Struinen in de duinen, dat doe je bij dit boswachterspad op Ameland zeker. De wandelroute gidst je door de bijzondere natuur van het Waddeneiland die er elke dag anders uit kan zien. Door het samenspel van de wind, het stuivende zand en de zee wordt je bij elk bezoek met een nieuw aanzicht verrast. De Hollumerduinen zijn een vertrouwd ‘nest’ voor talrijke vogelsoorten, met name in het voorjaar. Boswachter Marjan Veenendaal: “Dan zijn de vogels in volle kracht. Vanuit de vogelkijkhut spot je de lepelaars, aalscholvers, eenden, blauwborsten en hoor je de rietzangers zingen.”
 

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

© Staatsbosbeheer, boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen

9. Boswachterspad Cultuurroute ‘t Leesten - Veluwe, Gelderland – 5,7 km

"Wie nu door dit natuurgebied wandelt, vermoedt niet dat het eigenlijk een oeroud industriegebied is”, zegt boswachter Laurens Jansen over boswachterspad Cultuurroute ’t Leesten. Dankzij de verschillende bodemtypen van ’t Leesten werd hier hout, grind, zand en ijzer gewonnen. Ook de sprengen in het gebied zijn ontstaan door menselijk ingrijpen. Ze zijn het leefgebied van de beekprik. En raad eens? De enige periode om deze zeldzame vissoort te zien, is in het vroege voorjaar! Spot jij de beekprikken in de eerste lentezon?
 

De grachten van Amsterdam zijn te voet goed te ontdekken

© Annemarie Bergfeld Tekst & Fotografie, boswachterspad Cultuurroute 't Leesten

Waar zien we jou deze lente?

Natuurlijk zijn er nog veel meer Boswachterspaden uitgestippeld door de boswachters van Staatsbosbeheer. Op welke route komen we jou tegen dit voorjaar? Deel je mooiste kiekjes met de hashtag #buitenbegintbijbever en misschien delen wij ze op Instagram

Headerbeeld: © Marleen Annema Fotografie, boswachterspad Kuinderbos

Meer inspiratie



   

   

   

   

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.