Getest: Osprey-tassen voor een dagwandeling, meerdaagse hike, LAW en weekend weg

Of je nu een dag op pad gaat of een heuse trektocht maakt: wandelen is geweldig. Tenminste, zolang je de juiste tas mee hebt. Want laten we eerlijk zijn: een wandeling is een stuk minder prettig als je belangrijke gear moet thuislaten vanwege ruimtegebrek of wanneer je rugzak niet fijn draagt. Gelukkig zijn daar onze Buitenexperts. Zij namen verschillende Osprey-rugzakken mee op pad voor een test en leggen uit welke tas zich het best leent voor welke wandeling. 

Het maakt niet uit wie je bent of waar je bent: buiten lonkt. Dus ga op ontdekkingstocht! Osprey weet hier alles van. Met z’n gigantische collectie tassen voor ieder buitenavontuur, daagt het merk je uit om het buitenleven opnieuw te ontdekken. Juist als je het niet verwacht, kom je immers op de mooiste plekken. Als je zo’n avontuurlijke wandeling maakt, wil je natuurlijk wel voorbereid op pad gaan. Helemaal wanneer je van plan bent langer eropuit te gaan. Juist dan is een goede tas onmisbaar. En die heeft Osprey dus in overvloed.


Buiten, here I come

Neem bijvoorbeeld de Talon en Tempest-rugzakken. Die zijn, in al hun handige formaten, echte klassiekers in de collectie van Osprey. Ook klassiekers verdienen soms een kleine touch-up. Dat is dan ook precies wat de vernieuwde Tempest (dames) en Talon (heren) laten zien. Diezelfde betrouwbare rugzak, maar dan nét iets beter. De kleinere formaten (20l/22l) lenen zich perfect voor een dagwandeling, de grotere exemplaren (40l/44l) zijn handig voor bijvoorbeeld een langeafstandswandeling.

 

De stof van de tassen is geüpgraded naar 100% gerecycled materiaal met de naam Mipan Regen Robic, een Bluesign-gecertificeerde nylon vezel. De kern van de vernieuwing zit ‘m echter in het aanpasbare AirScape-rugsysteem met EVA-foam padding. Die zorgt, in combinatie met het BioStretch-harnas en de ademende heupband, voor een lichtgewicht fit met meer luchtstroom tussen de rug en de tas. En dat resulteert in nog meer draagcomfort! Ook is er goed nagedacht over hydratatie: dankzij toegang vanaf de buitenkant van de rugzak wordt het je nog makkelijker gemaakt om je waterzak te vullen.   

 

Foefjes aan de tas waar we nooit moe van worden, blijven uiteraard. Denk aan het ruime mesh-voorvak, het Stow-on-the-Go-systeem voor je wandelstokken, reflecterende details en de ritsvakken op de heupband. Daarbij hebben Tempest-rugzakken nog altijd een ergonomische heupband, juk en harnas speciaal gevormd voor vrouwen. 

Van citytrip tot weekje weg

De Transporter-serie van Osprey is ideaal voor buitenliefhebbers. Of het nu gaat om stadsavonturen of het vervoeren van spullen naar onontdekte gebieden. De hele collectie is gemaakt met 100% gerecyclede, duurzame en waterbestendige stoffen. De tassen zijn daarbij zo gemaakt dat je al je spullen met gemak kwijt kunt en deze goed kunt ordenen. Dankzij de ritssluiting aan de bovenkant kun je gemakkelijk bij je spullen. Elke tas is aangepast op jouw wensen, of dat nu het juiste handbagageformaat is of een opbergbaar rugzakharnas. Kortom: de Transporter-serie biedt altijd de perfecte reisgenoot.

 

Een goed voorbeeld is de Osprey Transporter 40 Duffel. Deze tas is gemaakt van diezelfde hoogwaardige en duurzame materialen en voelt licht en zacht aan. Dankzij de schouderbanden met yoke en het borstbandje slinger je de duffel met gemak op je rug en draag je ‘m comfortabel mee. Gebruik je de schouderbanden niet? Dan kun je ze opbergen in een slim ontworpen compartiment in de klep. Ook is de duffel uitgerust met een afneembare, gewatteerde schouderband. Zo kun je ‘m dwars dragen als je al een andere rugzak op hebt. Handig! Dankzij de U-vormige opening kun je gemakkelijk bij al je spullen en met het bijgeleverde zakje berg je de duffel zo weer op. 

Dé tas voor een trektocht

Wanneer je een trektocht maakt, heb je natuurlijk een rugtas met meer volume nodig. De Osprey Aether 65 heeft, zoals de naam al zegt, een inhoud van 65l. Perfect voor een meerdaagse wandeling met kampeerspullen of een weekend weg. Van die wandelavonturen geniet je natuurlijk nog meer als je tas is gemaakt van duurzamere materialen. Ook dan zit je met de Aether goed. De rugzak is gemaakt van Bluesign-gecertificeerd nylon en is PFC-vrij.

 

Dankzij de Custom Fit-on-the-Fly heupband, brede schouderbanden en het aanpasbare rugpand, heb je altijd de perfect passende rugzak. Daarbij heb je gemakkelijk toegang tot je spullen dankzij de grote ritssluiting aan de voorkant. Wil je iets nóg meer bij de hand houden? Gebruik de versterkte steekzak aan de voorkant, de heupbandzakken met ritssluiting of de grote zijvakken van stretchgaas. Het speciale slaapzakcompartiment met ritssluiting en verwijderbaar tussenschot is ideaal voor wanneer je kampeerspullen meeneemt. Net als de afneembare slaapmatriemen.

 

Waar wacht je nog op? Het is tijd voor de grote test!


De ultieme test

De Tempest 20 en Aether 65 van Osprey zijn rugzakken met eindeloos veel mogelijkheden. Dat heb je al gelezen. Maar in hoeverre uit wat op papier staat zich tijdens échte wandelavonturen? Buitenexperts Jonne en Jaap-Jan zochten het voor je uit. Jonne testte de Tempest 20 tijdens een dagwandeling en Gert-Jan ging op een lichtgewicht trekking met zijn Aether 65. Hoe dat ging? Lees snel verder.


 

 

 

Dit vindt Buitenexpert Gert-Jan van de Osprey Aether 65

Eerste indruk

“Ik schrok een beetje van de kleur, normaal loop ik niet in zulke felle kleuren, haha. Maar ik moet eerlijk zeggen: na drie dagen went het. De grootte is verder prima, de tas oogt als ruim 65 liter. Het materiaal voelt vrij dik en stevig. Ik gok dat ‘ie lang meegaat.”  

Pasvorm en afstellen

“Het afstellen van deze tas is werkelijk waar fantastisch! Ik heb smalle heupen, maar brede schouders. De meeste rugzakfabrikanten hebben hier nogal moeite mee, maar de Aether kan heel goed afgesteld worden in zowel de ruglengte, schouderbanden als heupbanden.”

Getest tijdens…

“…het lopen van de Westweg in het Zwarte Woud, een tocht van 288 kilometer. Mijn uitgangspunt was om zoveel mogelijk in hutten te slapen, maar voor de zekerheid heb ik ook een tarp en bivakzak ingepakt. Het terrein is een middengebergte en gaat dus continu op en neer over heuvels en lichte bergen.” 


Gert-Jans paklijst

  • Slaapspullen
  • Kampeerspullen
  • Verlichting en elektronica
  • Kookspullen
  • Kleding
  • Toilettas

Check hier Gert-Jans complete paklijst, inclusief gewicht per item (21 kg totaal). Eten en water staan niet vermeld.


Draagcomfort

“Normaal gesproken loop ik met kleinere rugtassen, dus deze 65 liter was in dat opzicht geweldig. Hierin kon ik vrijwel al mijn spullen, plus drie weken aan maaltijden kwijt. En nog had ik het gevoel ruimte over te houden! De rugtas heeft bredere schouderbanden dan de gemiddelde rugtas en draagt daardoor fijn, ook met volle bepakking. Dankzij de stevige heupbanden en de verstelbare schouderbanden blijft de tas ook goed op z’n plek – hij gaat niet stuiteren als je een heuvel afgaat. De banden zijn ook lekker zacht en drukken niet in je schouders, ondanks het hogere gewicht. Over het algemeen vind ik dat een tas met een netje op de rug het beste ademt, maar bij de Aether merkte ik weinig verschil. Goed gedaan, Osprey!”

Rugsysteem

“Het rugpand voelt vrij hard, alsof je een voorgevormde plank op je rug hebt zitten. Gek genoeg stoort dat absoluut niet.” 

Extra's

“De tas komt met een regenhoes, da's altijd handig. Verder heeft de rugzak een speciaal vak voor een drinksysteem. Ik heb zelf een waterzak van Osprey en deze past prima. Op beide schouderbanden zitten lussen waaraan je het slangetje kunt doen. Zo kun je zelf kiezen aan welke kant je de drinkslang wilt hebben. Leuk detail!”

In- en uitpakgemak

“De tas is van zichzelf een tas zonder bijzondere lay-out aan vakjes. Wat wél opvalt, is dat het vak aan de voorkant extra bandjes heeft waar een kleinere dagrugzak prima in past. Het mesh voorvak is stevig en heeft reflectors. Heel handig! De netzakjes aan de zijkanten voelen wat minder stevig aan.”

Waarom is dit dé tas voor een trekking?

“Ik had niet verwacht dat de tas zo lekker zou zitten. Juist als je zo lang op pad gaat, is comfort belangrijk. Ook de stevigheid en de fijne manier van afstellen zijn grote pluspunten. De tas biedt verder genoeg bewegingsvrijheid en de spanbanden, die overdwars lopen, fungeren perfect als waslijn. 😊 Daarnaast heeft de tas een aantal handige toevoegingen die van pas komen. Zo zitten er veel haakjes op voor karabiners; superhandig als je iets snel bij de hand wilt hebben, zoals een pet of regenkleding. Het mesh voorvak leent zich hier ook goed voor. Je hoeft zo niet altijd de hele tas te openen. Enorm handig!”

Duurzaamheid

“De Osprey Aether 65 draagt het Our Planet-keurmerk, wat betekent dat deze tas een duurzamere keuze is. Ik ben hier heel blij mee: het is een stap in de goede richting als we op deze manier steeds bewuster worden van onze omgang met de natuur. Ik hoop oprecht dat deze rugtas nog jaren meegaat!”



Tip: neem de tijd om je rugzak goed af te stellen

Niets zo belangrijk als je rugtas juist afstellen. Alleen dan zit ‘ie comfortabel en voorkom je overbelasting van je druk en nare drukpunten. Je rugzak afstellen begint bij het rugpand. Vervolgens stel je de bagage- en compressieriemen, overige riemen en de heupgordel. Als laatste zijn de schouderbanden en stabilistatiebanden aan de beurt. Check hier stap voor stap hoe je deze afzonderlijke onderdelen afstelt. We geven direct handige inpaktips!



Dit vindt Buitenexpert Jonne van de Osprey Tempest 20

Eerste indruk

“De tas heeft een mooie groene kleur. Het rugpand en de schouderbanden zijn zwart, waardoor de tas niet één groen blok wordt. De grootte oogt als een goed formaat voor een dagrugzak. Het materiaal voelt stevig aan, specifiek de onderkant van de tas. Zelf kijk ik altijd goed naar het mesh (netvak) van een tas – vooral op de voorkant. Soms rekt dat snel uit, wat onpraktisch is als er weinig spullen in zitten. Het mesh op deze tas voelt echter stevig aan, er zit alleen elasticiteit in horizontale richting, niet in verticale. Dit helpt denk ik bij het in vorm houden. De mesh vakken aan de zijkant zijn groot genoeg voor een grote fles of twee kleine flesjes.”

Pasvorm en afstellen

“De pasvorm van de Tempest 20 is heel goed, de heupbanden zitten meteen fijn en sluiten aan om mijn bekken. Het gewicht wordt goed doorgegeven aan de heupband, ook al heeft de tas geen aluminium frame, zoals mijn ander rugzakken. Hierdoor is het gemakkelijk om 80% van het gewicht op je heupen te dragen, wat je bij een rugtas graag wilt. De schouderbanden voelen zacht aan en sluiten netjes over mijn schouders. Ze zitten niet in de weg bij mijn armen of borsten en dragen ook fijn zonder vastmaken van het borstbandje. Daarbij is de juiste framelengte heel makkelijk te bereiken dankzij het aanpasbare rugsysteem.”

Getest tijdens…

“…de Nacht van de Vluchteling. Samen met een vriendin en gewapend met mijn nieuwe Osprey Tempest 20 vertrok ik om iets voor middernacht naar Tilburg. In totaal liepen we 40 kilometer in het holst van de nacht, om zo stil te staan bij vluchtelingen wereldwijd en geld voor hen in te zamelen. Een wandeling van zo’n 10 uur! Hoewel het overdag veel had geregend, bleef het ’s nachts droog. Een meevaller. De route bestond voor 60% uit asfalt, wat meer is dan de routes die ik normaal zelf uitkies. Hoewel mijn benen bij de finish echt wel leeg waren, ervaarde ik zelfs na 40 kilometer geen last van de tas.” 


Jonnes paklijst

  • Regenjas
  • Midlayer
  • Buff
  • Muts
  • Regenhoes
  • Osprey drysack 6L met powerbank, oplader, koptelefoon, extra onderbroek en extra sokken
  • Ziplock met (blaren)pleisters en anti-insectenspray
  • Portemonnee
  • Hoofdlamp
  • Zonnebril
  • Pet
  • Lippenbalsem
  • Ziplock met wc-papier en een extra zakje om het gebruikte wc-papier in te doen
  • Waterfles en een sapje
  • Energierepen, nootjes, snoepjes en sporttabletten


Draagcomfort

“De rugzak weegt wat minder dan de gemiddelde dagrugzak. Uiteindelijk droeg ik in totaal iets meer van 5 kilo mee. Wat me opviel, is dat ‘ie niet heel gemakkelijk rechtop bleef staan. Maar dat doet niet af aan het geweldige draagcomfort. De tas draagt fijn en licht en het gewicht wordt goed doorgegeven aan de heupbanden. Ook beweegt ‘ie makkelijk mee – ik ervaarde geen vervelende drukpunten. Daarbij sluit het rugpand goed aan en blijven de (brede) heupbanden goed op de plaats, zelfs wanneer de tas niet vol zit. Dat is mijn ervaring niet altijd het geval. De heupbanden kun je aantrekken door ze naar binnen te trekken. Dit heeft zeker mijn voorkeur ten opzichte van heupbanden die je naar buiten moet aantrekken. Ook kun je ze makkelijk iets losser doen.

 

Omdat ik vooral ’s nachts liep, was het niet warm en zweette ik niet. Daardoor heb ik de ventilatiecapaciteit niet goed kunnen testen. Persoonlijk hecht ik hier ook niet veel waarde aan: elke rugzak maakt dat ik zweet op mijn rug en onder de heupband zodra ik me genoeg inspan. Belangrijker vind ik dat de tas genoeg steun biedt en het gewicht goed doorgeeft aan het bekken. En dat doet de Tempest 20!”

Rugsysteem

“Ik was erg benieuwd naar deze rugzak, omdat er geen aluminium frame in zit en je het rugpand daardoor goed kunt bewegen. Mijn vorige rugzakken hadden allemaal een frame, waardoor ik dacht dit nodig te hebben om fijn te kunnen lopen. Wat blijkt? Ik vind deze rugzak zonder frame veel fijner! Het gewicht wordt net zo goed overgedragen als bij een aluminium frame-dagrugzak, maar je kunt vrijer bewegen. Het verstellen van het rugpand werkt ook goed.”

Extra's

“De tas heeft veel handige extra’s, maar er komt geen regenhoes bij. Dit vind ik heel jammer. Verder ben ik erg te spreken over de toevoegingen. De compressiebanden werken goed en het is handig dat je een groter gedeelte in één keer kan aantrekken door de zigzag-indeling. Helaas is het niet mogelijk alleen de inhoud te compresseren: de items in de mesh vakken op de zijkant worden ook automatisch tegen de tas aan gedrukt. Dit maakt het wat moeilijker om je waterfles of andere spullen uit de vakken te halen. De zijvakken bieden verder meer dan voldoende ruimte voor je spullen. Het mesh vak voorop is ook fijn. Hier kun je gemakkelijk een extra kledingstuk indoen. Helaas is het vak wat te klein om een regenjas in te doen, maar verder werkt het naar behoren en voelt het stevig aan.

 

Het Stow-on-the-Go-systeem is gemaakt om je wandelstokken te kunnen opbergen zonder je tas af te doen. En zo werkt het ook! Het is handig als je snel je wandelstokken wilt opbergen, omdat er bijvoorbeeld een stukje geklauterd moet worden. Wel zitten de stokken iets in de weg bij je linkerarm, vooral als je er twee gebruikt.”

Drinksysteem

“Ik neem zelf liever een waterfles mee dan een waterzak, maar ik heb wel even geprobeerd hoe een combinatie met waterzak werkt. De zak gaat er gemakkelijk in en uit, zelfs met een gevulde tas. Het nadeel van het speciale compartiment voor een drinksysteem, is dat het vak niet echt handig is voor iets anders. Het vak is dus een groot pluspunt als je een waterzak gebruikt, maar voor hikers met een waterfles biedt het minder meerwaarde.”

In- en uitpakgemak

“De Tempest 20 biedt genoeg ruimte voor alles wat ik wilde meenemen. De tas heeft twee kleine vakjes: een bereikbaar vanaf de binnenkant, het ander vanaf de buitenkant. Deze twee zijn aan elkaar genaaid en gescheiden met een stukje stof. Hierdoor voelen ze vrij snel vol. Wel is het fijn om onderscheid te kunnen maken tussen kleine items die je bij de hand wilt houden (buitenkant) en spullen die je veilig wilt opbergen (binnenkant). De ritszakken op de heupband zijn ruim en boden genoeg ruimte voor mijn hoofdlamp en snacks. Mijn telefoon past er ook goed in als ik dat zou willen. Een grote pre vind ik ook het zakje op de schouderbanden. Ideaal om mijn Garmin inReach-GPS in op te bergen, zodat ‘ie niet de hele tijd bungelt, maar wel goede ontvangst heeft.”

Waarom is dit dé tas voor een dagwandeling?

“Het superfijne rugpand met brede heupbanden zorgt ervoor dat je het gewicht goed op je heupen kunt dragen. Verder biedt het rugpand veel bewegingsvrijheid, waardoor je soms gewoonweg vergeet dat je een rugzak meedraagt. De inhoud is daarnaast perfect voor de meeste dagwandelingen en de tas heeft fijne vakken om al je spullen in kwijt te kunnen. Ik ben fan!”


De juiste tas voor jouw buitenavonturen

Ben jij net als Osprey helemaal into het ontdekken van buiten? Hup, eropuit! Osprey geeft je de beste tips en inspiratie. Check bijvoorbeeld deze lifehacks voor de beste hike-ervaring of laat je inspireren door 7 buitenavonturen die je deze herfst kunt aangaan.

 

Heb jij op basis van de ervaringsverhalen van onze Buitenexperts je keuze gemaakt voor een nieuwe rugzak van Osprey? Of kun je misschien nog wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste tas? Kom dan langs in een van onze winkels. Bever Buitenexperts als Gert-Jan en Jonne staan elke dag weer klaar om je te helpen bij het vinden van spullen voor jouw buitenavonturen. Ook kunnen ze je helpen met het juist afstellen van je tas. Zo geniet je nog meer van je wandelingen. Tot snel. Buiten roept!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.