Goede voornemens in 2019? Ga lekker naar buiten om te struinen
Welkom in 2019! Dit is het jaar waarin jij je ongetwijfeld écht aan alle goede voornemens gaat houden. Staan meer buiten, minder stressen, minder social media gebruiken en meer bewegen op jouw lijstje? Onze boswachter Floris legt uit waarom struinen dan helemaal jouw ding is.
Struinen: ook in Nederland mag je van de ‘gebaande paden’ af
90 procent van de mensen houdt van zekerheid. Altijd dezelfde route naar je werk, eten op gezette tijden, een reisverzekering afsluiten voor een dagje Antwerpen. Maar wanneer je gaat struinen in de natuur is er geen zekerheid.
In struingebieden zijn er geen routes, geen bankjes en zijn er in sommige gevallen übehaupt geen paden. Je bent volledig vrij om te gaan en te staan waar je wil zonder dat een -kuch kuch- lastige boswachter je komt vertellen dat het niet de bedoeling is om hier te wandelen. De boswachter is gelukkig zelf een groot liefhebber van struinen, omdat het in sommige gevallen een perfecte uitkomst is!
De ambities van een boswachter
Een van de ambities die iedere boswachter heeft is dat jij optimaal én verantwoord van zijn of haar natuurgebied kan genieten. Meestal is dit geen enkel punt, in de Nederlandse natuur is er geen gebrek aan wandelroutes, fietsroutes of speelbossen. Sommige gebieden lenen zich alleen simpelweg niet voor enige vorm van zonering.
Uiterwaarden staan bijvoorbeeld vrijwel ieder jaar minimaal een paar weken onder water en na een flinke storm is dat leuke wandelpad in de duinen bedolven onder het zand. Gebieden waar natuurlijke processen de baas zijn, zijn dus vaak struingebieden. Om er zeker van te zijn dat je er kunt stuinen is het altijd goed om een blik te werpen op het bord bij de ingang. Wanneer er ‘vrij wandelen’ of ‘struingebied’ staat weet je zeker dat je op de juiste plek bent.
Struinen: waarom?
Mooi, we hebben er een beeld bij! Maar waarom zou je gaan struinen? En hoe doe je dat überhaupt? Het is simpel. Het eerste wat ik graag doe wanneer ik de natuur in ga om te struinen is mijn telefoon uitzetten. Voor mij is struinen pure ontspanning, een ontdekkingstocht die niet mooier wordt wanneer ik mijzelf laat afleiden door berichtjes en notificaties. Focus je op wat je ziet en hoort, die telefoon komt later wel.
Het is voor liefhebbers aan te raden om wel een camera mee te nemen, wanneer je gaat struinen kan je echt van alles tegenkomen. Het is nooit verkeerd om een mooi uitzicht of een bijzondere waarneming vast te leggen. Voor deze momenten mag de telefoon dus weer even aan ;-).
Ook is het voor mij vermakelijk om mensen te zien die voor het eerst gaan struinen. Ik zie ze geconfronteerd worden met hun onbewuste behoefte naar zekerheid. Het ziet er heerlijk onwennig uit. Sterker nog, het is onwennig. Zo begint het voor iedereen. Je eigen nieuwsgierigheid leidend laten zijn voor de weg die je loopt, wanneer doe je dat nog?
Kiezen voor onzekerheid is de beste keuze die je kan maken. Terwijl je niet weet waar je naartoe loopt, loop je op de mooiste plekken. Je ziet dingen die maar weinig anderen zien. Je voelt je geen bezoeker, maar onderdeel van het bos. Struinen dus, de beste voornemen voor 2019.
Tips voor de leukste struingebieden
De Boschplaat, Terschelling
De Boschplaat is zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden in Nederland! Door invloed van de getijden is het landschap hier iedere dag weer anders. Tussen 15 augustus en 15 maart is de Boschplaat vrij te bezoeken. Vanaf 15 maart is dit het territorium van duizenden broedende vogels als lepelaars en zilvermeeuwen, een grote kraamkamer.
In het broedseizoen wordt het gebied 24 uur per dag, zeven dagen in de week bewaakt door vogelwachters. Ook dan is de Boschplaat een bezoek waard. Vogelwachters vertellen met plezier over wat ze doen en het uitzicht vanaf hun post is adembenemend. Naast dit natuurschoon is de Boschplaat ook nog eens een Dark Sky Park, een van de laatste plekken in Nederland waar je de totale duisternis kan ervaren. Met een beetje geluk kan je hier het noorderlicht zien.
Munnikenland
Nieuwe wildernis vlak bij de randstad. In het meest westelijke puntje van Gelderland kan je in een prachtig rivierlandschap tussen de Konik paarden en runderen wandelen. Tijdens je wandeling kan je genieten van de prachtige natuur en rijke historie van de omgeving, combineer je tocht bijvoorbeeld met een bezoek aan slot Loevenstein.
De uiterwaarden vervullen ook nu een belangrijke rol, het gebied is zo ingericht dat het bij hoog water kan overstromen. Dankzij dit soort natuurgebieden krijgen rivieren de ruimte en is de kans dat we met overstromingen te maken dus kleiner.
Boswachterij Dorst
Ik zou geen goede boswachter zijn als ik mijn eigen natuurgebieden niet in de spotlight zou zetten. In Boswachterij Dorst kan je vrij bewegen tussen de schotse hooglanders en de woudreuzen. Vroeger was dit een industrieel gebied, er is veel leem uit de bodem gehaald om stenen van te maken. Door de gaten die achtergebleven zijn en de invloed van de natuur is het een prachtig natuurgebied geworden. Veel hoogteverschil en ontzettend veel plant- en diersoorten! Kom struinen en ga op zoek naar de zwarte specht, de ransuil en de vos.
In het artikel over de Boswachterspaden die je naar de mooiste plekken in Nederland leiden, lees je meer over wat boswachters allemaal zien tijdens hun werk. Interesse in meer informatie over boswachter Floris? Kijk eens op zijn eerdere verhalen. Of ga terug naar het blog.
