Flower Power: met welke bloemen kun je de lekkerste gerechten koken?

Culinair schrijfster Nadia Zerouali vormt al jaren een succesvol kookduo met Merijn Tol. Zo presenteerden ze samen het 24Kitchen-programma Grenzeloos Koken Arabisch, schreven ze 7 Arabia-kookboeken en ontwikkelden ze talloze recepten. Vorig jaar opende de BinnensteBuiten-presentatrice een couscousbar in Amsterdam en ontdekte ze de extra dimensie die bloemen aan een gerecht geven.

 

‘Vorig jaar werd er een eetbare gele roos naar mij vernoemd, speciaal gekweekt op smaak. Een mooie eer én een bron van inspiratie: niet eerder kookte ik zo veel met rozen als daarna. Voor mij was het een kleine stap; bloemen zijn in de Arabisch-Mediterrane keuken een bekend fenomeen. Om te weten of een bloem lekker smaakt, is geur de belangrijkste indicator. Ruikt-ie niet bijzonder of zelfs helemaal niet? Laat dan maar zitten.’

Liever niet wild

‘Hoe idyllisch het ook klinkt, het plukken van wilde bloemen is geen goed idee. Sterker nog: het is officieel vaak niet eens toegestaan. Maar belangrijker is dat je niet weet of de bloem bespoten is, en de kans dus groot is dat er inderdaad behoorlijk veel chemisch spul aan te pas gekomen is. Beter is het om een kweker te bezoeken – en een stek kopen voor in je eigen tuin – of online eetbare bloemen te bestellen. Naar een pluktuin of -bos gaan kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld naar plukbos Kardinge in Groningen of bij Lekkerlandgoed, een ‘voedselbos’ in Haarzuilens bij Utrecht.’

Mijn favorieten

‘Viooltjes, jasmijnbloemen, geraniums, Afrikaantjes, Oost-Indische kers en rozen zijn mijn favoriete bloemen om in gerechten te verwerken. Meestal gebruik je alleen de bloemblaadjes, maar soms zijn er meer eetbare delen. Zo kun je van de bloemknoppen van de Oost-Indische kers erg lekkere kappertjes maken. Ook een aanrader: tulpenbollen inmaken als zilveruitjes!’

Van biscuit tot stoofgerecht

‘Vooral de hartige smaak van de Oost-Indische kers doet het goed in salades of als garnering. Maar je kunt nog veel meer met bloemblaadjes. Zo zijn bloemenkoekjes een rage: het simpelste biscuitje smaakt heerlijk met een viooltje of korenbloem erin. En lavendelbloemen en rozen doen het wat mij betreft goed in rijst, salades, stoofgerechten, chutney, koekjes, jam en ijs.’

Recept voor zomerse rozenjam

Nodig: 6 grote, eetbare rozen, 1 citroen, geleisuiker, granaatappelpitjes

 

Zo maak je het:

  • Pluk de blaadjes van de rozen.
  • Meng ze met een half pakje geleisuiker en het sap van 1 citroen.
  • Maak de jam volgens de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker.
  • Haal de pan van het vuur af.
  • Voeg naar smaak granaatappelpitjes toe.
  • Laat de jam afkoelen.

Nadia: ‘Et voilà: je homemade rozenjam is klaar om op een verse croissant, scone of pannenkoek te smeren. Eet smakelijk!’

Toegegeven, misschien is zomerse rozenjam niet bij uitstek een gerecht dat je tijdens een trektocht gaat maken. Mocht je het toch willen proberen, dan is een goede brander onmisbaar, zoals deze lichtgewicht brander van Kovea (slechts 60 gram weegt-ie!).

De ultieme buitenhacks

Nog meer life changing hacks bekijk je op onze pagina Buitenhacks, met onder meer tips om een DIY campingkeuken te creëren, hoe je een kaars kunt aansteken zonder je vingers te verbranden (hallelujah!) en de million-dollar tip voor hoe kleding altijd in je koffer past (geen dank).

Dit artikel verscheen ook in de zomereditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m in een van onze winkels.