Jarenlang leven uit een (kleine) backpack: zo is het écht

Globetrotter Marleen Hoftijzer leeft al twee jaar uit een kleine backpack op verschillende plekken ter wereld. Voor haar project Can I come over? logeert ze steeds bij andere locals. In september is haar avontuur in boekvorm verschenen.

Van dertigersdilemma tot kriskras de wereld over

‘Ik kampte met het bekende dertigersdilemma: de dertig kwam steeds dichterbij en voordat ik me zou willen gaan settelen , wilde ik de wereld zien. Drie jaar geleden kreeg mijn reisplan vorm, toen ik in een Bredase flat woonde met bewoners van dertig nationaliteiten.

Veel mensen hadden een negatief beeld van die multiculturele flat, en dat wilde ik doen kantelen door vast te leggen wat ‘thuis’ voor ieder van hen betekende.


‘Mooie verhalen bepalen mijn route’


Zo ontstond ook het idee voor het project Can I come over?, waarbij ik die vraag – wat betekent thuis voor je? – wereldwijd stel. Een jaar later zat ik op de Nomads Cruise van Spanje naar Panama.

 

Inmiddels heb ik door Thailand, Maleisië, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië gereisd. Já, ik ga kriskras de wereld over, maar dat past bij mij. Werkopdrachten en het delen van mooie verhalen bepalen mijn route.’

Logeren bij een Australische koeienboer met gigantisch landgoed

‘Thuis is voor mij niet per se verbonden aan één plek. Ik heb me thuis gevoeld in verschillende huizen waar ik overnachtte, want het zijn de mensen om je heen die je dat fijne gevoel geven. Mijn hosts vind ik via research, online oproepjes, kennissen, couchsurfing of door te liften.

Mijn verblijf bij een koeienboer in de Australische outback staat me nog het meest bij. Die man had een gigantisch stuk land in the middle of nowhere, waardoor hij een helikopter nodig had om de koeien bij elkaar te brengen. Ik heb ruim twee weken meegedraaid in zijn gezinsleven, ging mee in de helikopter, heb leren motorrijden en dolde met de kinderen. Het was fascinerend om te zien hoe geïsoleerd deze familie leefde; een unieke situatie.’

Steeds meer genieten van koudere dagen in Nederland

‘In Nederland betekende de herfst voor mij altijd het begin van een kleine winterdepressie. Ik heb altijd al last gehad van de donkere dagen en weinig lichturen. Tegelijkertijd kan ik erg genieten van de mooie herfstkleuren, het wegkruipen in dikke truien en op de bank zitten met een kop thee. Het geeft een lekker en huiselijk gevoel. 

 

Een échte herfst heb ik overigens al lang niet meer meegemaakt, want in Australië vloog ik vorig jaar alle seizoenen door. Van het bloedhete Brisbane naar het regenachtige Perth. Doordat ik de afgelopen jaren vooral in warme klimaten heb geleefd, kan ik juist steeds meer genieten van de koudere dagen.’


‘Ik ga kriskras de wereld over, dat past bij mij’


Intuitie volgen

‘Ik luister naar mijn buikgevoel, maar soms zou ik situaties beter kunnen voorbereiden. Zoals bij de Australische goudmijner Ben, die me een lift gaf. Hij was een nogal vreemd en excentriek type, dus ergens vroeg ik me af of dit wel een veilige situatie was. 

 

Toen hij me de bossen in nam om te laten zien hoe hij te werk ging, sloegen de twijfels toe – oké, misschien heeft mijn laatste uur geslagen, want ik heb niemand verteld dat ik met hem ben meegegaan… Achteraf was dat niet zo’n slimme actie. Maar mijn intuïtie zei dat ik hem wel kon vertrouwen, en dat bleek gelukkig ook zo te zijn.’

Marleens tips

5x tegen de heimwee op reis

 

1. Bel regelmatig met je moeder - als je daartoe in de gelegenheid bent natuurlijk. Zij heeft direct door hoe je je voelt.

 

2. Leg contact met locals die je verwelkomen in hun land. Met backpackers heb je constant dezelfde gesprekken.

 

3. Zorg dat je structuur aanbrengt. Probeer bijvoorbeeld te blijven sporten, zodat je dat niet gaat missen op reis.

 

4. Als je toch in hostels verblijft, maak dan contact met anderen. Laatst stond ik in een keuken waar drie backpackers tijdens het koken zaten te Netflixen. Dat vond ik echt bizar. Dat is toch hét moment om een gesprek te starten?

 

5. Herinner jezelf eraan waarom je op avontuur wilde gaan en houd vast aan dat gevoel. Nederland loopt niet weg, daar kun je altijd nog naar terug.

Nederland als uitvalsbasis voor nieuwe avonturen

‘Tot een jaar geleden wilde ik nog emigreren of als digital nomad blijven doorgaan, maar ik heb besloten dat Nederland de basis blijft van waaruit ik reis. Het is lastig om in het buitenland iets op te bouwen. Je investeert nergens in, want je gaat toch weer weg; vriendschappen verwateren al snel en een liefdesrelatie opbouwen is moeilijk. 

 

Ik kijk ernaar uit om weer een vaste basis te hebben, maar het wordt ook een zoektocht naar hoe ik mijn avontuurlijke reisdrang kan blijven voeden. Ik vrees voor rusteloosheid. Daarom ben ik van plan om reizigers bij mij thuis uit te nodigen, zodat ik het gevoel dat reizen me geeft niet zal verliezen.’

Paspoort

Naam: Marleen Hoftijzer @marleenhoftijzer

Leeftijd: 30

Beroep: fotograaf en filmmaker

Grote buitendroom: ‘Het lopen van Milford Track in Nieuw-Zeeland. Ik heb daar de boottour gedaan en toen de mooiste natuur ooit gezien.’

Najaarsavontuur: ‘Naar Luxemburg om tussen de rode bladeren de beste klimplekken te vinden.’

Beste herfstlocatie: ‘Mount Amos in Tasmanië. Loodzware hike, maar met prachtig uitzicht over ijsblauwe wateren.’

Dit artikel verscheen ook in de herfsteditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m mee in één van onze winkels.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.