Loopanalyse: zo kies je de juiste hardloopschoen die past bij jouw loopstijl
Schoenen aan en gaan. Hardlopen klinkt zo gemakkelijk, maar helaas kom je zonder de juiste schoen (letterlijk en figuurlijk) niet ver. Maar hoe kies je die juiste schoen dan? De goedgevulde schoenenwand vol verschillende modellen en materialen maakt het niet makkelijker. We helpen je op weg! Stel jezelf onderstaande vragen, ga voorbereid op pad en vind de perfecte schoen voor jouw voet en loopstijl.
Wat zijn je doelen?
Je persoonlijke doelen zijn belangrijk voor je schoenenkeuze. Een lichte schoen kan de eerste meters prettig aanvoelen, maar kan bij een duurloop te weinig ondersteuning bieden of niet genoeg demping geven. De juiste schoen past dus bij je loopstijl en jouw persoonlijke doelen. Hoe langer je tijd en afstand, hoe meer je voeten worden belast. Wanneer dit ook op hogere snelheid gebeurt, dan neemt de druk en belasting op je voeten alleen maar toe. Een stevigere, meer ondersteunende schoen biedt dan meer comfort dan een heel lichtgewicht en flexibel model, zoals de prachtige Hoka Fly.
Ook je bouw speelt een belangrijke rol. Hardlopers die zwaarder van gewicht zijn, hebben meer baat bij schoenen die meer ondersteuning en bescherming bieden. Een lichte en soepele schoen met een flexibel bovenwerk is voor een lichtvoetige sprinter of wedstrijdloper heel geschikt. Voor een zwaardere loper die lange afstanden aflegt, is dit juist een minder goede keuze.
Wat is je loopstijl?
Heeldrop
De manier waarop je hardloopt, is ook belangrijk. Hoe zet je stappen en wikkel je je voeten af? Ben je een hak-lander of land je op je middenvoet of voorvoet? Mede op basis van je loopstijl kies je voor een bepaalde 'heeldrop'. De heeldrop is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Wanneer een schoen een heeldrop van 4mm heeft, is de voorkant van de zool dus 4 millimeter lager dan de achterkant. Als je een hardloper bent die vooral op de hak landt, kan het wellicht slim zijn om te zoeken naar een hardloopschoen met een hoge heeldrop. Lees hier meer over looptechniek.
Het type hardlooptraining speelt ook een rol bij het kiezen van een heeldrop. Voor langere afstanden kan een hoge heeldrop fijner zijn, terwijl een lage heeldrop van pas komt tijdens een korte intervaltraining. In het laatste geval loop je namelijk vaak een harder tempo, waardoor je meer op je voorvoet landt.
In onze keuzehulp voor hardloopschoenen lees je meer over het kiezen van de juiste heeldrop.
Stabiliteit
Tijdens het hardlopen kantelt je voet naar binnen. Deze kanteling wordt pronatie genoemd. De mate van kanteling kan voor iedere hardloper anders zijn en bepaalt welke stabiliteit jij nodig hebt in een schoen. Het is dus belangrijk om te weten welke pronatie jij hebt, zodat je een schoen kan kiezen met de juiste stabiliteit. Onze hardloopexperts helpen je hier graag bij.
Demping
Goede demping is belangrijk in hardloopschoenen. De demping in je schoen zorgt dat de schokken worden opgevangen en daarmee dat je gewrichten, pezen en spieren minder belast worden. Kortom: een goede demping helpt blessures voorkomen. Extra demping kan ervoor zorgen dat je comfortabeler loopt en heeft invloed op de energieteruggave tijdens de passen van je run. Zwaardere lopers hebben meer demping nodig om het gewicht op te vangen, maar ook lichtere lopers kunnen persoonlijke voorkeur hebben voor meer demping. Bij Bever vind je hardloopschoenen met weinig of juist extra veel demping. In onze winkels kun je de mate van demping herkennen aan + / ++ / +++.
Op welke ondergrond loop je het liefst?
Verhard terrein
Bij de keuze van je hardloopschoen is het ook goed om stil te staan bij de ondergrond waarop je hoofdzakelijk gaat lopen. Wanneer je houdt van een atletiekbaan, ronde door het park of de mooie fietspaden door de polder, dan is een schoen voor de weg voor jou een prima keuze. Het profiel is slijtvast voor asfalt en een schoen als de ON Cloudflyer of New Balance 1080 kun je tientallen kilometers dragen. De impact van een verharde ondergrond weten deze schoenen prima op te vangen. Beginnersmodellen zijn scherper geprijsd en prima als starter, terwijl de duurdere modellen een getrainde hardloper comfortabel door de vele kilometers draagt.
Onverhard terrein
Wanneer je echter een schoen zoekt voor bossen, strand en bergen, moet je een ander type schoen zoeken. Schoenen voor onverhard terrein bieden meer bescherming, stevigheid en grip op deze ondergrond. Anderzijds slijten ze sneller op asfalt. Je doet er daarom goed aan deze schoenen echt voor onverhard terrein te bewaren. Sommige modellen presteren beter op modder, andere modellen beter op vlakke paden. Als je vaak op vlakke bospaden en over glooiende heuvels rent, kies je voor een schoen met meer profiel dan een reguliere hardloopschoen. Bijvoorbeeld The North Face Flight Vectiv. Ga je meestal over onverharde, blubberige ondergrond, zoek dan naar een slijtvast bovenwerk en grove noppen voor ultieme grip, zoals de Salomon Speedcross 5.
Verschillende typen terrein
Wanneer je eerst nog een stuk over fietspaden en asfalt moet hardlopen voordat je in het bos uitkomt, dan zijn hybride schoenen voor jou zeer geschikt. Deze combineren de eigenschappen van weg- en trailschoenen. Bekijk onze Hoka Challenger ATR6 of New Balance Hierro eens: op deze schoenen ben je van alle markten thuis!
Sommige van onze modellen zijn ook uitermate geschikt als omnisportschoen. Diverse modellen van ON kun je heel goed gebruiken voor workouts in de sportschool, sprintjes tijdens de bootcamp en een mooie intervaltrainig op de atletiekbaan. Bekijk bijvoorbeeld de Cloud X en de Swift. Wil je een sportief, licht schoentje voor dagelijks gebruik, dan zou je zeker de Cloud eens moeten passen. In onze hardloopwinkels laten we je de vernieuwendste modellen proefdragen.
Bever 3D-voetanalyse
Kom je langs in een Bever-winkel voor nieuwe hardloopschoenen? Dan krijg je een volledige loop- en voetanalyse, zodat onze Hardloopexperts jou passend advies kunnen geven. Zo meten we met een 3D-voetscan jouw voeten op en krijgen we visueel in beeld hoe ze eruitzien. Via een drukplaat bekijken we hoe je je voeten afwikkelt en waar er drukbelasting plaatsvindt. Zo komen we samen nog duidelijker achter jouw loopstijl en daarmee bij de schoenen die jij nodig hebt! Ook zien we of je baat hebt bij zooltjes. De resultaten van de Bever 3D-voetanalyse krijg je ook op per e-mail toegestuurd. Lees hier alles over de Bever 3D-voetanalyse.
Kun je niet meer wachten met het uitzoeken van je nieuwe hardloopschoenen? Bekijk dan nu vast al onze hardloopschoenen online. Voor hardloopinspiratie ga je terug naar ons blog.