Niet voor niets is dons een super populair materiaal om je mee warm te houden. Maar er kleven ook heftige verhalen aan de veertjes. Waarom verkoopt Bever dons? Hoe weet je of je verantwoord verkregen dons in huis haalt? En vegan dons, bestaat dat ook?
Laten we beginnen met het belangrijkste: dons hóeft niet dieronvriendelijk te zijn. Je hebt inmiddels behoorlijk wat te kiezen in de donswereld. Maar waarom zou je überhaupt dons willen?
Dons heeft unieke eigenschappen. Er bestaat geen enkel ander materiaal dat je zó warm houdt terwijl het zó licht is. En dan is het ook nog eens compact op te bergen. Dons bestaat namelijk uit luchtige veren en veerpluizen. Vooral die pluizen zijn belangrijk.
Normaal gesproken houden ze vogels warm bij de laagste temperaturen. De pluizen bestaat uit mini-haartjes met weerhaakjes aan de uiteinden. De ruimtes tussen de haartjes werken als luchtkamers waarin warme lucht, a.k.a. je lichaamswarmte, blijft vastzitten.
Zo lang jij dons blijft opwarmen, krijgt de warme lucht niet de kans om af te koelen. Een groot voordeel, tenzij je flink aan het bewegen slaat. In dat geval kan dons té warm zijn. En daarmee komen we meteen bij een nadeel van dons: het kan niet goed tegen vocht. Zweet en regen houd je ’t liefst zo ver mogelijk van de pluizen.
Vullen de luchtkamertjes zich met water, dan kunnen ze geen warme lucht meer vasthouden en wordt je jas of slaapzak behoorlijk koud en zwaar. Bovendien klonteren de pluizen samen; ook niet bevorderlijk voor het isolerend vermogen.
Gelukkig worden de donsproducten die Bever verkoopt vaak op zo’n manier voorbehandeld dat het wat beter bestand is tegen vocht. Maar dan nog: dons + hoosbuien is geen goede combinatie. Wil je toch graag je donsjas dragen in de regen, draag er dan een waterdichte jas overheen.
Daarnaast is dons ook erg duurzaam. Een goede donsslaapzak kan wel 20 jaar meegaan, en kan daarnaast vaak ook nog bijgevuld worden, waardoor de levensduur wordt verlengd.
Als je verzekerd wilt zijn dat je donsproducten lang meegaan en schoon blijven, kun je gebruik maken van de wasservice van Bever. Onze buitenexperts zorgen ervoor dat je spullen al hun belangrijke eigenschappen behouden en je weer voorbereid op pad kunt! Meer informatie over de Bever wasservice vind je hier!
Wil je het toch liever zelf doen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een paar punten. Check voor onderhoudstips ons blog met do’s & dont’s voor je donsjas.
Mooi verhaal, maar moeten we veren en pluizen niet gewoon op vogels laten zitten? Heftige verhalen over hoe dons verkregen wordt, doen de ronde op het web. Weten we, en we zijn absoluut tegen dat soort taferelen. Daarom moeten al onze donsproducten een keurmerk hebben. Geen keurmerk = geen plekje in de (web)winkel.
Bijna altijd is dit de Responsible Down Standard (RDS). Het onafhankelijke keurmerk, geïntroduceerd door The North Face, staat onder andere voor het volgende:
Uit onderzoek blijkt dat dons tot achttien keer minder impact heeft op het milieu dan synthetische alternatieven.
Je kunt ervan op aan dat het dons in onze producten verantwoord is verkregen. Meestal staat het keurmerk ook duidelijk vermeld in de webshop of op het productlabel. Twijfel je of wil je meer informatie over een keurmerk? Onze buitenexperts vertellen je graag meer. Lees verder voor meer over dons in het algemeen.
Resumé: dons is héél goed in isoleren, het is superlicht en je kunt het compact maken. Het komt meestal van eenden en ganzen. Koop je een product met dons bij Bever, dan hoef je je geen zorgen te maken over deze eenden en ganzen. Welke keuzes heb je op de donsmarkt?
Misschien zit het je het alsnog niet lekker om een jas, slaapzak of ander product met dons te kopen. Maar heb je wél de eigenschappen van dons nodig voor je buitenavonturen. Gerecycled dons kan dan een mooie oplossing zijn. Steeds meer merken gebruiken dons uit oude jassen, slaapzakken en andere producten. Dit wassen en steriliseren ze, waarna ze het opnieuw kunnen gebruiken. De Microlight Alpine-jas van Rab is een voorbeeld van een product met gerecycled dons. Net als de Patagonia Cord Fjord van Patagonia.
Je kunt ook gaan voor een hybride product. Zo verkopen we veel slaapzakken die deels zijn gevuld met dons en deels met een synthetisch alternatief. Zoals de Ayacucho Ignition 1200 II Hybrid Mummy: best of both worlds! Bedenk wel dat synthetische materialen zwaarder zijn dan dons.
Liever helemaal geen dons? Ga dan voor een synthetische vulling. Materialen als PrimaLoft, Thermoball en G-Loft zitten dons op de hielen. Probeer bijvoorbeeld eens de The North Face ThermoBall Super Isolatiejas, de Vaude Cyclist Padded Parka II of de Fjällräven Skogsö Padded.
Bij het aanschaffen van een donsproduct is het goed om de vulkracht en het vulgewicht even te checken. De vulkracht staat voor het isolerend vermogen en wordt gemeten in CUIN (cubic inch per ounce). Hoe hoger het getal, hoe hoger de isolatiewaarde. Het vulgewicht geeft aan hoe veel dons er in het product zit. Daarnaast check je natuurlijk of het product geschikt is voor jouw avonturen. En na dit blog vergeet je nooit meer om ook even naar het keurmerk te kijken.
Tevens is het belangrijk om het tijkmateriaal (het omhulsel) van het donsproduct te controleren. Dit materiaal moet donsdicht zijn, dit betekent dat er geen grote donsvlokken mogen en kunnen ontsnappen. Bij donsproducten zullen er altijd kleine veertjes ontsnappen, dit is geheel normaal maar wel belangrijk om te weten. Een buitentijk van waterafstotend materiaal zorgt er daarnaast voor dat de vulling langer meegaat.
Op Bever.nl en in onze winkels vind je een breed assortiment aan kwaliteitsproducten met dons. Een paar merken springen eruit:
Gelukkig zijn dit lang niet alle merken die verantwoord dons gebruiken. Ook bijvoorbeeld The North Face, Jack Wolfskin, Ayacucho en Columbia doen dit.
We zetten stevig in op het verduurzamen van onze collectie. Uit liefde voor buiten. Want buiten is goed voor ons, en wij willen goed zijn voor buiten. Wil je meer weten over producten met verantwoord verkregen dons? De klantenservice vertelt je er graag over. Ook tips voor mooie nieuwe merken en producten zijn welkom!