Welke hoge wandelschoen past bij jou?

De hoge wandelschoen – veelzijdig genoeg om je op de mooiste heuvelachtige plekken te brengen en perfect voor een lange trektocht. Maar dan moeten ze wel goed zitten! We leggen uit wat de belangrijkste kenmerken zijn van dit type wandelschoen en waar je goed op moet letten. Zo helpen we je aan jouw nieuwe paar hoge wandelschoenen dat je volgende avontuur onvergetelijk maakt.


Bij Bever vind je verschillende hoge wandelschoenen die geschikt zijn voor lange wandelingen door heuvelachtig gebied of intensieve tochten over onverharde oppervlakken. Zulke wandelingen zijn een stuk aangenamer met de juiste schoenen aan je voeten. Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat de voornaamste kenmerken zijn van jouw ideale hoge wandelschoenen. Zo vind je snel de wandelschoenen die aansluiten bij jouw wensen. 


Navigeer snel naar:



Kenmerken van hoge wandelschoenen

Met hoge wandelschoenen geniet je tijdens je wandelingen van veel steun en stabiliteit dankzij de hoge schacht. Daarnaast zijn deze schoenen ook vrij flexibel en hebben ze een goed dempende zool. Welke kenmerken hebben hoge wandelschoenen nog meer? We zetten het even voor je op een rijtje. 

 

  • Stevige constructie
  • (Middel)hoge schacht
  • Dempende, flexibele zool
  • Soepele materialen
  • Redelijk grof profiel
  • Waterdicht of ademend
  • Leer of synthetisch

 

Zoek je dus flexibele wandelschoenen met een goed dempende zool en genoeg steun rondom je enkels? Dan kom je al snel uit bij hoge wandelschoenen. Hoge wandelschoenen vallen in de categorie A/B-schoenen en hebben, vergeleken met de lage categorie A-schoen, een hoge schacht. Die geeft je de stabiliteit en bescherming die je nodig hebt tijdens wandelingen door glooiend terrein of lange – meerdaagse – tochten. 

 

Hoge wandelschoenen zijn gemaakt van waterdichte materialen of ademende stoffen. Ademend materiaal biedt veel comfort, maar is niet helemaal waterdicht. Waterdichte wandelschoenen met een (Gore-Tex) membraan voorkomen natte sokken en houden je voeten lekker warm. Daarnaast heb je hoge wandelschoenen van leer die zich vrij snel naar je voet vormen en slijtvast zijn, maar zwaarder zijn dan hoge wandelschoenen van synthetisch materiaal of canvas en katoen.

 

De veelzijdigheid van de hoge wandelschoen laat zien dat je ze goed kan gebruiken op verschillende oppervlakken. Ga je écht de hoge bergen in en zoek je stugge, stabiele wandelschoenen? Dan zijn categorie B of B/C-schoenen, de bergschoenen, een goed alternatief.





Activiteiten

Eindeloos wandelen of gebieden met middelzwaar terrein: hoge wandelschoenen zijn daar uitermate geschikt voor. Om te weten welke hoge wandelschoenen je nodig hebt, is het belangrijk dat je weet wat je gaat doen. Pas dan weet je zeker dat je wandelschoenen aansluiten op activiteit en aan welke eisen de schoenen moeten voldoen.

Welke activiteit past bij een hoge wandelschoen?

De hoge wandelschoen is veelzijdig en eentje die zowel op verharde als onverharde paden goed presteert. Je hebt verschillende gebieden in Nederland waar je met een hoge wandelschoen veel plezier kan beleven en langeafstandswandelingen die een stuk aangenamer zijn met een hoge schoen. Waterdichte varianten zijn ideaal voor wandelingen over natte paden en behouden goede grip tijdens een flinke regenbui. Ook op onverharde en rotsachtige oppervlakken zijn hoge wandelschoenen een uitkomst. Je staat stevig in je schoenen, je enkels zijn goed beschermd en de schoenen helpen je vooruit tijdens een niet al te zware huttentocht.

 

Om het wat makkelijker te maken hebben wij verschillende wandelingen verzameld, mét de hoge wandelschoen die goed bij deze activiteit past.

 

Wandeling door de Ardennen

 

Terrein: verharde en onverharde paden

Zool: flexibel en goede demping

Belangrijkste kenmerk: multifunctioneel voor lichte wandelingen in de natuur

Hoge wandelschoen: Meindl Vakuum Ultra GTX


Lange wandeltocht

 

Terrein: middelgebergte

Zool: soepel en goede grip

Belangrijkste kenmerk: voldoende comfort maar toch robuust

Hoge wandelschoen: Lowa Renegade mid GTX 


Lichte bergwandeling

 

Terrein: middelzwaar terrein

Zool: goede grip op diverse soorten ondergronden

Belangrijkste kenmerk: stabiel rond de enkel en stevige pasvorm

Hoge wandelschoen: Hanwag Banks GTX



Maat & pasvorm

Hoge wandelschoenen moeten niet alleen goed om je voeten zitten, maar ook je enkels voldoende ondersteunen. Dat kan alleen als je je maat weet en de juiste pasvorm ontdekt. Daarbij zijn de voetlengte en de breedte van je voet belangrijk. Zorg altijd dat tussen je langste teen en de voorkant van de zool ongeveer 1 tot 1,5 cm ruimte zit om je tenen te bewegen. Als je het gevoel hebt dat je schoenen knellen en niet helemaal goed aansluiten, dan heb je een andere maat nodig.

 

Let bij het passen van hoge wandelschoenen of de schacht je enkel goed beschermt. Het materiaal hoort naadloos aan te sluiten maar mag niet schuren. Anders krijg je last van blaren tijdens een wandeling. We adviseren om verschillende hoge wandelschoenen te passen en te proberen voordat je ze koopt. Zo ervaar je of je voeten genoeg steun hebben tijdens het lopen en of je enkels voldoende de bewegingsvrijheid hebben.

Voetlengte opmeten

Je meet de lengte van je voet vanaf de voorkant van je langste teen tot het midden van je hiel. In ons stappenplan voor de voetmeting leggen we je uit hoe je dit gemakkelijk doet.

 

Let op: tel altijd 1 cm op bij je voetlengte voor de juiste maat hoge wandelschoenen. Je hebt extra ruimte nodig om je tenen te bewegen tijdens het wandelen en vaak zijn voeten niet even lang.

Breedtematen

Om de juiste pasvorm te vinden, is je breedtemaat even belangrijk als je voetlengte. Hoge wandelschoenen draag je voor lange intensieve tochten en het is niet de bedoeling dat ze te smal of te breed zijn, waardoor je stabiliteit verliest.

 

Bij Bever gebruiken we 5 verschillende breedtes, gemeten ter hoogte van de bal van de voet.

 

Breedte E = geschikt voor de smalle voet

Breedte G = geschikt voor de gemiddelde voet

Breedte H = geschikt voor de iets bredere voet

Breedte K = geschikt voor de brede voet

Breedte M = geschikt voor de zeer brede voet

 

Hoge wandelschoenen bestaan in verschillende maten, geschikt voor smalle en (zeer) brede voeten.

 

-          Lowa wandelschoenen zijn geschikt voor wandelaars met smalle of normale voeten

-          Hanwag vaak voor wandelaars met normale of brede voeten

-          Meindl juist voor wandelaars met wat bredere voeten



Wandelschoenen voor Hallux Valgus

Heb je een activiteit gepland waar je hoge wandelschoenen voor nodig hebt, maar heb je last van een Hallux Valgus (voetknobbel)? Dan is het van extra belang dat je wandelschoenen ruim genoeg zitten om druk rondom je tenen te voorkomen. Bij Bever vind je meerdere schoenen, bijvoorbeeld de wandelschoenen van het merk Hanwag, die speciaal zijn ontworpen voor wandelaars met dit soort klachten. Deze schoenen zijn te vinden met de term ''bunion''.

Hoge wreef en wandelschoenen

Soms heb je met een hoge wreef last van druk op de voet tijdens het wandelen. Als je een nieuw paar hoge wandelschoenen zoekt, kan je het beste meerdere modellen proberen. Loop een tijdje rond en merk het effect per schoen. Het kan zijn dat de maat wel goed is, maar alsnog een beetje knelt. Probeer de veters dan eens op een andere manier te strikken, dat maakt vaak al een groot verschil. Zo helpt het bijvoorbeeld om de veters niet te kruisen ter hoogte van een pijnlijk punt.


Advies & service bij Bever

Hoge wandelschoenen vind je in allerlei soorten en maten. Pas als je weet hoe ze van elkaar verschillen, weet je welke je écht lekker vindt zitten. Of welke juist helemaal niet! Met al die verschillende uitvoeringen is het nog een hele klus om het juiste paar te vinden. Bij Bever helpen we je graag en kan je dagelijks bij onze Buitenexperts terecht voor advies en expertise.


3D voetscan

Advies van onze Buitenexperts

Wil jij persoonlijk advies van een van onze Buitenexperts? Maak een gratis afspraak om onze hoge wandelschoenen te komen passen in een Bever-winkel. De Buitenexperts kennen iedere schoen uit ons assortiment en schatten aan de hand van jouw wensen en behoeften precies in welke schoenen het beste bij jou en jouw voeten passen.

3D-voetanalyse bij Bever

Onze Buitenexperts helpen je met het bepalen van je maat en pasvorm. Zij meten jouw voeten op en beoordelen of je extra aandacht moet besteden aan bepaalde eigenschappen van een hoge wandelschoen. Voor een uitgebreide analyse kan je een 3D-voetanalyse uit laten voeren en worden je exacte maat en drukpunten bepaald. Je staat en loopt over een speciale drukplaat en onze Buitenexperts adviseren je vervolgens welke hoge wandelschoenen voor jou geschikt zijn.

Kom langs of maak hier een afspraak voor een 3D-voetanalyse bij een Bever-winkel bij jou in de buurt.


Maak je wandeluitrusting compleet

De juiste wandelschoenen bezorgen je een hoop plezier tijdens een wandeltocht, maar om helemaal voorbereid op avontuur te gaan, is een complete wandeluitrusting essentieel. Zo zorgen inlegzolen en wandelsokken dat je hoge wandelschoenen ook een lange wandeltocht nog even comfortabel zitten als in het begin.

 

Check of je wandeluitrusting compleet is met onze paklijst en bekijk wat je nog meer nodig hebt tijdens jouw wandeltocht.



Onderhoud & duurzaamheid

Onderhoud en duurzaamheid gaan hand in hand. Als je je wandelschoenen regelmatig en goed onderhoudt, gaan je schoenen een stuk langer mee. En je hoeft niet na korte tijd een nieuw paar te kopen. Met goed onderhoud voorkom je vroegtijdige slijtage en blijft het materiaal beter z’n werk doen.

 

Hoge wandelschoenen maak je het best schoon na iedere wandeling. Als je schoenen niet zo vies zijn, laat je de modder opdrogen en borstel je dit vervolgens makkelijk af. Heb je een lange wandeltocht achter de rug en hebben je schoenen veel moeten doorstaan? Maak ze uitgebreid schoon: goed voor de schoen en dan staan ze alvast klaar voor je volgende avontuur.

  1. Gebruik een zachte borstel en een beetje lauw warm water om je wandelschoenen schoon te maken. Met de borstel veeg je al het overtollige vuil van je schoenen. Gebruik een harde borstel om goed de buitenzool en het profiel te schrobben.
  2. Laat je schoenen drogen om ze vervolgens af te borstelen. Zorg dat je schoenen drogen op een donkere en geventileerde plek op kamertemperatuur. Zet ze niet bij een verwarming of open vuur, want dit droogt het leer snel uit. Daardoor scheurt het materiaal en verlies je de oorspronkelijke werking.
  3. Neemt het buitenmateriaal van je schoenen vocht op? Impregneer je schoenen na het schoonmaken om ze te beschermen tegen water en vuil. 

Benieuwd naar meer tips en tricks om je wandelschoenen zo goed mogelijk te onderhouden? Lees hier ons uitgebreide advies



Duurzame wandelschoenen

Bij Bever doen we er alles aan om goed voor buiten te zorgen. We realiseren ons dat we de wereld stap voor stap een stukje duurzamer moeten maken, ook als we gaan wandelen en uitrusting daarvoor kopen. Daarom willen we het verschil maken en de productie van producten reduceren. We moeten uiteindelijk minder maken, minder verkopen en minder kopen. En als we toch hoge wandelschoenen kopen, dan maken we graag de meest duurzame keuze.

 

Ga dan altijd voor kwaliteit. Kwalitatief betere wandelschoenen gaan een stuk langer mee dan schoenen van mindere kwaliteit. Met goed onderhoud gaan de schoenen zelfs nóg langer mee en ze zijn dus een stuk duurzamer. De wandelschoen die kwalitatief goed is, herken je aan de manier waarop deze is geproduceerd en het materiaal dat is gebruikt.

 

Wij helpen je graag met het maken van een duurzame keuze, zodat jij met een goed gevoel kan blijven wandelen. Daarom hebben we het Our-Planet keurmerk gelanceerd en zie je in een oogopslag welke wandelschoen de duurzamere keuze is. En helemaal bij je past. Lees hier meer over ons keurmerk en bekijk alle duurzame producten in ons assortiment.


Verschillende stijlen wandelschoenen

Het kiezen van een hoge wandelschoen blijft natuurlijk erg persoonlijk en smaken verschillen. Met een overvloed aan wandelschoenen zit er vast een model tussen dat goed bij jouw wensen aansluit. Je vindt regelmatig modellen die afwijken van de traditionele hoge wandel- of bergschoen met donkerbruin leer, zodat de wandelaar die zoekt naar moderne en innovatieve schoenen ook slaagt.

 

Gerenommeerde merken zoals The North Face, Adidas en On Running ontwikkelen wandelschoenen voor hen die zoeken naar hoge uitvoeringen voor voldoende enkelbescherming, maar wel met een sportievere uitstraling. De schoenen hebben de meeste kenmerken van traditionele wandelschoenen, maar door het ripstopmateriaal en uitgesproken kleuren al gauw een modern en vlot aanzien.


Wandelen begint bij Bever

Als je het juiste paar hoge wandelschoenen hebt gevonden, is het tijd om de eerste kilometers te gaan maken. Bekijk eens deze mooie wandelroutes voor de zomer of plan een wandelvakantie naar het Zwarte Woud. Om lang plezier te hebben van je wandelschoenen is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Zo heb je langer plezier van jouw nieuwe paar hoge wandelschoenen!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.