22 december 2016 | Wat is er mooier dan de eerste sporen trekken in kraakverse sneeuw? Juist. Niet voor niets staat off-piste skiën of snowboarden voor veel wintersporters gelijk aan de ultieme wintersportbeleving. Maar hoe lieflijk zo’n poederveld er ook uitziet, toch is off-piste skiën zeker geen vrijblijvende activiteit...
Om veilig off-piste te skiën heb je naast de juiste kennis ook een aantal materialen nodig. Dan is het wel handig om te weten waar het skiën óp de piste eindigt en het erbuiten begint. Klinkt voor de hand liggend en logisch? Eens! Maar in de praktijk blijkt dit voor veel wintersporters toch behoorlijk diffuus te zijn. Tijd dus voor uitleg!
Off-piste betekent simpelweg alle delen van de berg die 'buiten de piste' zijn. In tegenstelling tot een piste in een skigebied wordt er off-piste niets gemarkeerd, niets geprepareerd en niets gecontroleerd. Drie essentiële verschillen.
'ER GEBEUREN ZAT LAWINE-ONGELUKKEN NÉT NAAST DE PISTE'
Het betekent dus ook dat het doorsteekje van de ene naar de andere piste - dat er zo onschuldig uitziet - een gevaarlijke situatie kan opleveren. Er gebeuren zat lawine-ongelukken nét buiten de piste. Het is dus simpel: verlaat je de piste, dan ben je off-piste. Je bent dan zelf verantwoordelijk en moet de benodigde materialen bij je hebben.
Toch is er een tussenvorm. In met name Oostenrijkse en Zwitserse skigebieden vind je veel skiroutes. Dit zijn afdalingen die wel worden gemarkeerd en gecontroleerd, maar niet geprepareerd. Heeft het in zo’n gebied gesneeuwd, dan zijn dit de afdalingen waar je verse sneeuw kunt vinden én waarvan je er vanuit kunt gaan dat de pistedienst ze gecontroleerd heeft.
Maar let op! Een skiroute wordt gemarkeerd met paaltjes. In de regel ben je nog op een skiroute aan het skiën of snowboarden wanneer je maximaal 25 meter links of rechts van de paaltjes bent. Ga je verder weg? Je raadt het al: off-piste.
'IN NOORD-AMERIKA IS HET ONDERSCHEID TUSSEN PISTE EN OFF-PISTE MINDER GROOT'
Toch is het niet overal ter wereld hetzelfde geregeld. In Noord-Amerika is het onderscheid tussen piste en off-piste minder groot. Daar ligt een grens om het volledige skigebied heen, de zogenaamde 'boundary'. Blijf je binnen deze boundary, dan kun je ervan uitgaan dat alles door de pistedienst is gecontroleerd en, wanneer geopend, veilig is bevonden. In deze skigebieden worden lang niet alle afdalingen geprepareerd, maar ze zijn wel gemarkeerd en gecontroleerd. Toch een beetje die off-piste ervaring dus
Ga je off-piste, dan is het noodzakelijk dat je een aantal materialen bij je hebt. Dit zijn een lawinepieper, schep en sonde - ook wel de drie-eenheid genoemd. Zonder deze materialen is off-piste een no-go! De reden hiervoor is dat je, wanneer het onverhoopt misgaat, zelf verantwoordelijk bent voor je redding.
'MAXIMAAL 15 MINUTEN VOOR EEN ACCEPTABELE KANS OP OVERLEVEN'
Het duurt simpelweg te lang voordat de bergredding is gearriveerd. En dus zal je zelf je vriend onder de sneeuw moeten lokaliseren en uitgraven. Je hebt maximaal 15 minuten de tijd om hem nog een acceptabele kans op overleven te geven.
Het mag duidelijk zijn dat iedereen in de groep deze spullen bij zich heeft én weet hoe deze te gebruiken. Natuurlijk is het nog beter om gewoon uit de problemen te blijven. Meer informatie daarover kun je vinden in de wePowder Safety Academy.
Hopelijk heb je nu een beter beeld van de verschillen tussen pistes, skiroutes en de echte off-piste in een skigebied. Denk volgende keer dus niet bij het doorsteken van de ene piste naar de andere dat het 'allemaal wel veilig lijkt' en het dus okee is. Heb je niet het juiste materiaal bij je? Ga dan niet de piste af.
Je kunt nu in ieder geval niet meer het excuus gebruiken dat je niet wist dat je off-piste was!
________
Tekst: WePowder
Meer over wintersport
________
Terug naar de hub
