Waarom sneeuwschoenwandelen dé upcoming activiteit in wintersportland is
Ok, als je nu naar buiten kijkt is het even niet het winter wonderland dat je je voorstelt bij Nederland in begin februari. Gelukkig zijn er volop plaatsen waar nu wel die frisse vrieslucht, stralende zon en glinsterende poedersneeuw aantreft. Dit zijn de plekken om te gaan skiën, boarden, langlaufen, stevige bergwandelingen te maken of... te sneeuwschoenwandelen (of is het sneeuwschoen-te-wandelen? Enfin.) Lees hieronder waarom je snel kennis wil maken met deze toffe wintersport!
Sneeuwschoenen zijn in essentie niets anders dan een soort ‘schoenvergroters’, schoenen die je om je eigen wandelschoen heen kunt binden waardoor je niet meer in de sneeuw zakt. Het zijn dan ook niet de superspeciale gear en ingewikkelde technieken die dit een toffe sport maken - integendeel. Dit is waarom sneeuwschoenwandelen dé hit is in wintersportland:
1. Je ziet meer van de omgeving
Als je gaat sneeuwschoenwandelen maak je op een heel nieuwe manier kennis met het winterse landschap. Het is de manier om over de sneeuw te lopen op vlak, glooiend of zelfs bergachtig terrein.En omdat je niet over de pistes loopt maar daarbuiten, zie je een heel ander deel van het landschap dan dat je zou doen op de ski’s of je board. Die mooie plekjes die je altijd spotte vanuit de lift maar nooit betreedde, zijn nu dus helemaal jouw terrein!
Ook kun je wilde dieren spotten tijdens een sneeuwschoenwandeltocht. Ga je met een gids op pad, dan is die kans helemaal groot.
2. Het is gemakkelijk te leren
Het is vrij simpel: kun je lopen, dan kun je ook sneeuwschoenwandelen. Je hebt er geen speciale skills voor nodig en hebt het veel sneller onder de knie dan skiën of boarden. Wel even opletten dat je je voeten verder uit elkaar neerzet dan met gewoon lopen of skiën (anders ga je steeds op je eigen schoenen staan). Ook het bergop- en afwaarts lopen en traverseren - wat?! traverseren, een speciale zigzag-techniek waarmee je steil en moeilijk terrein kunt oversteken* - kunnen even wennen zijn. Net als het lopen met stokken trouwens, maar dat laatste heb je misschien al eens gedaan.
3. Burrrnnn those muscles 🔥
Hoewel sneeuwschoenwandelen misschien niet mega flitsend klinkt, is het een flinke workout. Doordat je breder uitstaat dan met gewoon lopen, ga je je heupen en liezen sowieso flink voelen. Afhankelijk van hoe intensief de tocht is die je aflegt, train je het type tocht dat je maakt, geef je veel andere been-, rug- en corespieren een flinke (duurzame) optater.
4. In zwaarte aanpasbaar
Van instapniveau tot pro: het lopen op sneeuwschoenen is goed te doen voor zowel beginners als gevorderden en iedereen daartussenin. Ook het tempo kun je zo uitdagend maken als je maar wil. Ga je voor een easy walk of voor een goede doorstapwandeling, of misschien maak je er een competitie van?
Ook kinderen vinden sneeuwschoenwandelen een waar avontuur. Samen kijken naar pootafdrukken en andere sporen in de sneeuw, of tussentijds stoppen voor een sneeuwballengevecht maken de tocht tot een waar winterfeest!
5. Je hebt er geen speciale, hypertechnische gear voor nodig
Dit is best wel een fijn voordeel aan het sneeuwschoenwandelen: je hebt geen specialistische extra spullen nodig. Je eigen vertrouwde, goede waterdichte (berg)wandelschoenen - met dikke zolen en een isolerende binnenzijde - zijn de beste basic voor deze sport. De sneeuwschoenen zelf kun je natuurlijk aanschaffen, maar zijn - net als de stokken - vaak ook te huur bij de verhuuraccomodaties in de wintersportgebieden.
Specialist in sneeuwschoenwandelen: de NKBV
Dat sneeuwschoenwandelen tof is om te doen, heb je nu wel zo'n beetje meegekregen. Maar er is nog veel meer informatie over te delen! Wie alles weten over deze bijzondere vorm van wintersport, is de Nederlandse Koninklijke Bergsport Vereniging (NKBV). Zij zetten op een rijtje voor wie sneeuwschoenwandelen geschikt is, hoe je het veilig doet én wat je mee moet nemen - geïllustreerd met handige video's. Dus, wil je meer weten, bekijk dit NKBV-artikel met praktische info over sneeuwschoenwandelen dan zeker even.
*Sneeuwwandeljargonwoordenboek:
Traverseren: een manier om bergopwaarts te bewegen met je sneeuwschoenen aan. Steek eerst de voorkant van je schoen in de helling, waarbij je je gewicht houdt op de schoen die zich het dichtst bij de helling bevindt. Nu maak je de wandelstok aan de dal-kant langer en aan de bergzijde korter. Zo beweeg je je langzaam omhoog.
Hebben we je enthousiast gekregen over het sneeuwschoenwandelen? Mooi, dan geven we je nu meteen een aantal tips voor de beste sneeuwschoenwandelgebieden:
- Winterberg, Duitsland - Het lichtglooiende landschap van het Sauerland is perfect voor het maken van mooie sneeuwschoenwandelingen. Rondom Winterberg zijn een aantal prachtige meerdaagse tochten te maken die allemaal goed gemarkeerd zijn. Het enige nadeel is: je weet nooit helemaal zeker of er genoeg sneeuw ligt. Even checken dus van tevoren.
- Tirol, Oostenrijk - Ook het bekende Tirol biedt genoeg opties voor een ochtend, dag of weekend sneeuwschoenwandelen. Kies bijvoorbeeld een van de vijf natuurparken als bestemming. De kans is groot dat je daar, onder begeleiding van een gids of ranger, wilde dieren of hun pootafdrukken spot.
- Dolomieten, Italië - Aan de andere van de de grens met Italïe ligt Zuid-Tirol, een plek waar je door ongerepte natuur kunt wandelen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Of je nu dagenlang op pad wil, of een korte tocht met het hele gezin wil maken. De uitzichten zijn onvoorstelbaar mooi, zo wordt sneeuwschoenwandelen echt een onvergetelijk avontuur.
- Lapland, Finland - De uitgestrekte sneeuwvlaktes, bevroren meren en naaldbossen van Lapland: een typisch winters plaatje en een droom om doorheen te wandelen. Wandel van blokhut naar blokhut en geniet zo van de plekken waar veel mensen niet kunnen komen.
Nieuw: Bever Wintersport Stores
Warm, veilig én fashionable de piste op? Dan moet je bij onze Wintersport Stores zijn! Met ruim 75 wintersportmerken vind je hier alles voor jouw wintersportvakantie en andere winteractiviteiten. Bij onze twee Wintersport Stores XL slaag je helemaal gegarandeerd in één keer. Natuurlijk krijg je in al onze wintersportstores het beste advies van echte wintersportexperts. Meer weten? Kijk op bever.nl/wintersportstores.
Voor nu: benieuwd naar andere wintersportactiviteiten? Bekijk de 5 toffe dingen om te doen naast de piste. Sta je toch liever op lange latten, bekijk dan de 5 beste skigebieden dicht bij Nederland of ga terug naar het blog.
