Hoe kies ik een lantaarn

Advies voor de snelle kiezer

Comfort kamperen

Type: Olielamp of elektrische

Eigenschap: Oplaadbare accu & kleuren

 

Lichtgewicht trekking

Type: Gaslamp of elektrische

Eigenschap: Brandduur, afmetingen & gewicht

 

De stappen voor het vinden van je lantaarn

Om tot de juiste keuze te komen moet je de volgende vragen beantwoorden.

Stap 1

Activiteit

Wat ga ik doen?

Stap 2

Type

Wat voor soort wil ik?

Stap 3

Voorkeur

Welke voorkeuren heb ik?

Activiteit

Wat ga ik doen?

Er zijn verschillende soorten lantaarns. Zo zijn sommige puur ontworpen voor functionaliteit en andere om een gezellige sfeer neer te zetten. Welke geschikt voor jou is, is afhankelijk van de kampeertrip die je gaat maken.

Comfort kamperen

Of je nou een weekendje op een festival kampeert of met de hele familie in de auto naar een camping rijdt. Grote kans dat je ‘s avonds lekker in de buitenlucht voor je tent wil zitten met wat verlichting. Een (of meerdere) lantaarn(s) geeft je de nodige verlichting en zet een goede sfeer.

Lichtgewicht trekking

Tijdens een lichtgewicht trekking ga je in de natuur kamperen en reis je van locatie naar locatie. Je hebt dan ook een backpack op je rug met alles wat je nodig hebt tijdens je avontuur. Omdat je een hele uitrusting mee moet nemen is gewicht een belangrijk punt om op te letten. Een lantaarn kan een luxe zijn, maar als je goed let op gewicht en pakvolume is dit makkelijk iets wat je mee kan nemen om jouw overnachtingen nog gezelliger te maken.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Type

Wat voor soort lantaarn wil ik?

Bij Bever hebben we drie type lantaarns. Deze hebben ieder een eigen energiebron met bijkomende voor- en nadelen.

Gas

Een gaslantaarn kan je aansluiten op een gasblikje. Hierdoor kan je na het koken van je avondeten een gezellig licht aanzetten op je kampeerplaats. Doordat de meeste lampen met een regelbaar vermogen komen, kan je goed bepalen hoeveel licht je wil en heb je controle over je verbruik.

Olie

Olielampen voelen als de oldskool lantaarns en stralen daardoor direct gezelligheid uit. Olielampen hebben een robuust en sterk ontwerp waardoor ze de nodige weersomstandigheden met gemak doorstaan. De lampen zijn wel iets aan de zware kant. Daartegenover zijn de lampen gemakkelijk te vullen en hebben ze een lange brandduur.

Elektrisch

Elektrische tafellantaarns zijn tegenwoordig de meest voorkomende outdoor verlichtingen. De lampen zijn vrij licht in gewicht maar hebben een stevig en waterdicht ontwerp. De lampen hebben geen lange brandduur maar zijn gemakkelijk op te laden via een USB. Heb je geen stroom binnen bereik, dan is dat ook geen probleem. Ze zijn vaak ook op te laden met zonnepanelen. Sommige lantaarns hebben dit zelfs ingebouwd.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Eigenschappen

Welke voorkeuren heb ik?

Elke lamp heeft weer verschillende eigenschappen. Wat voor een lamp jij wilt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Het is goed om je activiteit in gedachten te houden.

Verschillende kleuren

Lantaarns komen in verschillende kleuren verlichting; van wit licht tot warm geel. Dit hangt af van wat jij zelf prettig vindt. Sommige elektrische lantaarns kunnen zelfs aangepast worden in alle kleuren van de regenboog. Hiermee kan je op de lamp zelf of via een app op je telefoon de kleur instellen.

Lichtsterkte

De lichtsterkte wordt gemeten in lumen. Bij dimbare lampen geeft de minimale lummen de sterkte aan bij de lichtste stand en de maximale bij de hoogste stand. Afhankelijk van wat je gaat doen kan je bedenken welke lichtsterkte je nodig hebt. Wanneer je gaat wildkamperen heb je waarschijnlijk een sterker licht nodig dan wanneer je op een drukke camping ‘s avond gezellig in je voortent wilt zitten.

Afmetingen

Net zoals gewicht is ook het pakvolume belangrijk tijdens een lichtgewicht trekking. Let dus ook goed op de afmetingen van je lantaarn. Sommige modellen zijn inklap/vouwbaar wat ideaal kan zijn.

Waterbestendig

Wanneer je tijdens je avontuur veel regen of andere nattigheid verwacht dan kan een waterbestendige lantaarn je redding zijn. Deze lampen kunnen een paar druppels gemakkelijk aan.

Gewicht

Wanneer je op een lichtgewicht trekking gaat overweeg je elke gram die je meeneemt. Verlichting is belangrijk, maar het liefst wil je dat deze zo min mogelijk gewicht toevoegt. Wees dus bedachtzaam op het gewicht. Wanneer je kiest voor een gaslantaarn bespaar je gewicht doordat je een gasblikje ook nodig hebt voor het koken.

Brandduur

De brandduur geeft aan hoelang een lantaarn kan branden zonder bijgevuld of opgeladen te worden. Het is vooral belangrijk om hiernaar te kijken als je weet dat je tijdens je tocht niet vaak in de gelegenheid bent om je lamp op te laden of bij te vullen.

Oplaadbare accu

Met een oplaadbare accu kan jouw lantaarn langer mee zonder dat je de batterijen hoeft te vervangen. Dit is vooral handig wanneer je een oplaadpunt of energiebron in de buurt hebt.

Compleet advies

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Comfort kamperen

Olielamp of elektrische
 
Waar moet ik op letten?
  • Verschillende kleuren
  • Waterbestendig
  • Oplaadbare accu

 

 

Lichtgewicht trekking

Gaslamp of elektrische
 
Waar moet ik op letten?
  • Lichtsterkte
  • Waterbestendig
  • Afmetingen
  • Gewicht
  • Brandduur