3-Lagensysteem

 

Bij het kiezen van je kleding voor buiten speelt temperatuur een grote rol. Als je je inspant creëer je warmte die je eigenlijk meteen weer kwijt wil, maar te snel afkoelen is ook niet goed. Door je uitrusting samen te stellen uit drie lagen, reguleert je outfit zelf een juiste en aangename temperatuur.

 

Een basislaag houdt je droog door je transpiratievocht zo snel mogelijk af te voeren, een tussenlaag zorgt dat je je warmte niet te snel verliest en een buitenste laag om beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij (zeker in Nederland!) vooral aan wind en regen.

 

In koude, natte weersomstandigheden en tijdens inspanningen waarbij je het soms erg warm krijgt en dan weer flink afkoelt, biedt het 3-lagensysteem uitkomst.

 

Elke laag heeft een specifieke functie

  1. Basislaag  zorgt ervoor dat je droog blijft en zorgt voor eerste verwarming
  2. Isolerende laag slaat je warmte op en zorgt voor afvoer van je transpiratie
  3. Waterdichte laag beschermt je tegen regen, sneeuw en wind

Basislaag - Thermokleding

De eerste laag is heel belangrijk, het is niet voor niets de basis. Deze laag neemt vocht op en voert het snel af, waardoor je niet afkoelt tijdens het zweten.

Aangenaam warm en kriebel-vrij

Thermo-ondergoed hoort daarom goed aan te sluiten op je lichaam en gemaakt te zijn van een stof die vocht goed kan doorgeven. Katoen absorbeert vocht, dus kies liever voor wol, bijvoorbeeld merinowol. Dit voert zweet gemakkelijk af en voelt prettig zacht aan op de huid. 

Isolatielaag - Behaaglijke fleece

Om warm te blijven, draag je een isolerende tussenlaag. Deze laag van bijvoorbeeld dons of fleece creëert een luchtlaag rond je lichaam die de warmte vasthoudt.

Houdt warmte op zijn plaats

Deze laag warm je na een poosje op en geeft je zo een behaaglijk gevoel. Belangrijk is dat deze laag losjes om je lichaam valt. Warme lucht stijgt en je verliest met name warmte rond je nek en hoofd. Kies ook zo min mogelijk ritsen; zo houd je zoveel mogelijk warmte dichtbij je. 

Waterdichte laag

De buitenste laag is waterdicht, waardoor ‘ie je beschermt tegen regen en sneeuw. Ook heeft deze laag een ventilerende werking, waardoor je het niet té warm krijgt.

Beschermt je tegen regen, wind en kou

Deze laag beschermt tegen regen, sneeuw en wind. Wind drukt een stempel op de (gevoels)temperatuur en koelt je flink af. Het is belangrijk dat deze laag voldoende ademend vermogen heeft, anders word je door condensvorming aan de binnenkant van de jas alsnog nat. 

Handen, hals en hoofd verdienen een eigen laag