basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

3-lagensysteem

Geen laag teveel. Laat de kou maar komen!

3-lagensysteem

Van binnenuit aangenaam naar buiten

Bij het kiezen van je kleding voor buiten speelt temperatuur een grote rol. Als je je inspant creëer je warmte die je eigenlijk meteen weer kwijt wil, maar te snel afkoelen is ook niet goed. Door je uitrusting samen te stellen uit drie lagen, reguleert je outfit zelf een juiste en aangename temperatuur.

 

Een basislaag houdt je droog door je transpiratievocht zo snel mogelijk af te voeren, een tussenlaag zorgt dat je je warmte niet te snel verliest en een buitenste laag om beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij (zeker in Nederland!) vooral aan wind en regen.

 

In koude, natte weersomstandigheden en tijdens inspanningen waarbij je het soms erg warm krijgt en dan weer flink afkoelt, biedt het 3-lagensysteem uitkomst.

 

Elke laag heeft een specifieke functie

  1. Basislaag (zorgt ervoor dat je droog blijft en zorgt voor eerste verwarming)
  2. Isolerende laag (opslaan van je warmte en afvoer van je transpiratie)
  3. Waterdichte laag (beschermt je tegen regen, sneeuw en wind)

Voor iedere laag geven we verdere uitleg en dragen we geschikte opties voor je aan.

Basislaag - Thermo-ondergoed

De functie van de eerste laag is het opnemen en afvoeren van je transpiratie. Een natte eerste laag kleding geeft je een onplezierig en vooral koud gevoel, dus dit is zeer belangrijk.

Aangenaam warm en kriebel-vrij

Thermo-ondergoed hoort daarom goed aan te sluiten op je lichaam en gemaakt te zijn van een stof die vocht goed kan doorgeven. Katoen absorbeert vocht, dus kies liever voor wol, bijvoorbeeld merinowol. Dit voert zweet gemakkelijk af en voelt prettig zacht aan op de huid. 

Isolatielaag - Behaaglijke fleece

Nu je een prettige basistemperatuur hebt, wil je deze natuurlijk behouden. Hier zorgt de tweede laag voor. Deze isolerende laag creëert een luchtlaag rond je lichaam.

Houdt warmte op zijn plaats

Deze laag warm je na een poosje op en geeft je zo een behaaglijk gevoel. Belangrijk is dat deze laag losjes om je lichaam valt. Warme lucht stijgt en je verliest met name warmte rond je nek en hoofd. Kies ook zo min mogelijk ritsen; zo houd je zoveel mogelijk warmte dichtbij je. 

Waterdichte laag

De waterdichte buitenlaag trek je het liefst gemakkelijk aan en weer uit, bijvoorbeeld door afgeschermde ritsen. Zo krijg je na extra inspanning of bij plotseling mooi weer het niet onnodig warm.

Beschermt je tegen regen, wind en kou

Deze laag beschermt tegen regen, sneeuw en wind. Wind drukt een stempel op de (gevoels)temperatuur en koelt je flink af. Het is belangrijk dat deze laag voldoende ademend vermogen heeft, anders word je door condensvorming aan de binnenkant van de jas alsnog nat. 

Handen, hals en hoofd verdienen een eigen laag

Denk, wanneer het buiten echt koud wordt, ook aan de bescherming van je handen, hals of je hoofd. Met goede handschoenen en een warme sjaal en muts voorkom je dat je via deze lichaamsdelen snel teveel warmte verliest.