Groep mensen zit voor hun tent en genieten van de natuur

Welke tent kies je voor jouw buitenavontuur? We helpen je op weg!

Een goede tent is een onmisbaar onderdeel voor jouw trekking, vakantie of expeditie. Het is tenslotte je thuis in de tijd dat je van huis bent! Daarom is het belangrijk dat de tent die je kiest goed aansluit bij jouw activiteit en reisgezelschap. In deze keuzehulp adviseren we je over welke tent jij nodig hebt voor je plannen.

Door op de juiste dingen te letten vind je tussen talloze tenten precies de juiste tent voor jou. Zo is het onder andere belangrijk dat je tent geschikt is voor het juiste seizoen en het reisgezelschap. Daarnaast kun je ook nog op andere eigenschappen letten, zoals het gewicht, materiaal en de stahoogte. We leggen je uit hoe je hier een keuze in maakt.

Vind snel de beste tent voor jou

Weet je al waarvoor je de tent gaat gebruiken, maar nog niet helemaal welke tent hierbij hoort? Hieronder vind je in een notendop waar je op moet letten voor jouw avontuur. Gebaseerd op jouw activiteit raden we een type tent aan.

Tent op een avontuurlijke kampeerlocatie tijdens een trektocht

Lichtgewicht trekking

Als je op trektocht of bikepacking tour gaat is het belangrijk dat je tent licht is en een klein pakvolume heeft. Met een lichtere tent heb je minder gewicht om mee te nemen.

 

Ga voor: een lichtgewicht tent die klein inpakt

Belangrijk: gewicht, volume, opzetgemak


Man loopt met een rugzak door de bergen terwijl het langzaam donker wordt.

Expeditie / winterkamperen

Als je gaat kamperen tijdens extreme en winterse omstandigheden, wil je goed bestand zijn tegen alle omstandigheden. Kies je tentje hierop uit.

 

Ga voor: een 4-seizoenstent die beschermt tegen kou, wind en regen

Belangrijk: water- en winddichte buitentent


Twee mensen zijn voor de tent aan het koken op kampeerstoeltjes

Kamperen op de camping

Bij een langer verblijf op de camping vind je waarschijnlijk comfort en ruimte belangrijk. Je hoeft hierbij waarschijnlijk minder te letten op gewicht of weerbestendigheid.

 

Ga voor: de variant die het beste aansluit bij jouw reisgezelschap

Belangrijk: ruimte, slaapcomfort



In deze 4 stappen kies je jouw tent

Bij het kiezen van een nieuwe tent zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. In deze keuzehulp helpen we je in vier stappen op weg naar de juiste tent.


Hoe weersbestendig moet de tent zijn?


Hoeveel ruimte heb je nodig? 


Hoe is de tent opgebouwd?


Waar is de tent van gemaakt?




1. Seizoen

Bij het kiezen van je nieuwe tent bepaal je eerst in welke weersomstandigheden je de tent voornamelijk gaat gebruiken.  Tenten zijn verdeeld op seizoenen, een tent is namelijk een 2-, 3- of 4-seizoenentent. Dit zegt niet zozeer iets over het jaargetijde, maar vooral over de weersomstandigheden waarin je de tent kunt gebruiken. We leggen je kort uit voor welke omstandigheden elk type tent geschikt is. 

  • 2-seizoenentent: Dit type tent is voornamelijk geschikt voor droog en warm weer. Als jij dus een echte mooi-weer-kampeerder bent, is een 2-seizoenentent een prima optie.
  • 3-seizoenentent: Een 3-seizoenentent is zeer regenbestendig, dus je hoeft niet bang te zijn voor een regenbui. Jij én je spullen blijven lekker droog in deze tent!
  • 4-seizoenentent: Ga je kou, wind en sneeuwval opzoeken? Dan wil je een tent die je beschermt tegen deze elementen. Kies in dat geval voor een 4-seizoenentent. Dit type tent kun je in de meest extreme omstandigheden gebruiken. 

Hier let je op bij het opzetten van jouw tent

Als je een mooie plek voor de nacht hebt gevonden, neem dan even de tijd om je tent goed neer te zetten. Zet je tentje bijvoorbeeld niet op ongelijke of aflopende grond en ook niet onder een boom met dode takken. Plaats de ingang weg van de windrichting. En ook erg belangrijk: zorg ervoor dat je tent goed strak staat gespannen zodat waterdruppels er makkelijk vanaf glijden. Lees hier meer tips voor het opzetten van je tent.  


2. Grootte van de tent

De volgende stap is het bepalen van je reisgezelschap: hoeveel mensen én hoeveel rugzakken gaan er mee? Een tent is gemaakt voor een bepaald aantal personen, maar er zijn situaties waarin je een iets grotere tent wilt. De standaardregel is namelijk de hoeveelheid mensen in de tent, plus 1 persoon. Op die manier heb je voldoende ruimte in je tent voor jou, je tentgenoten en jullie bagage. 

  • Ga voor precies het juiste aantal als je licht op pad gaat. Ben je dus in je eentje, ga dan voor een 1-persoonstent. Met twee personen, een 2-persoonstent, etc.
  • Bedenk ook hoe groot je matje of luchtbed is. Dit moet natuurlijk wel goed passen.
  • Als je ook in slecht weer op pad gaat, kan het prettig zijn om een voortentje te hebben waarin je kunt koken. 

3. Vorm

Tenten komen voor in verschillende vormen en maten. De maat hebben we net besproken, dus tijd om naar de vorm te kijken! We onderscheiden drie primaire vormen, elk met eigen voor- en nadelen. Kies de vorm die het beste bij jou en je plannen past!

Bij een tunneltent zijn de boogstokken evenwijdig achter elkaar geplaatst zijn. Vaak hangt de binnentent vast aan de buitentent. Een tunneltent biedt veel ruimte met weinig gewicht. Door de constructie is er altijd wel een kleine voortent met wat ruimte voor bagage. Dat alles maakt het uitstekende trekkerstenten, maar ook bij familietenten wordt dit model veel gezien.

Voordelen: licht in gewicht, meeste ruimte voor laag gewicht

Nadeel: beweeglijk bij zijwind

Koepeltenten - ook wel iglotenten genoemd - bieden veel ruimte met weinig doekgebruik en zijn door hun constructie erg stabiel. Weinig tot geen haringen nodig dus. De tentstokken kruisen over elkaar heen, waar je tentdoek overheen komt. Meestal zet je eerst de binnentent op en gaat het buitendoek er daarna overheen. Deze tenten zijn wel relatief zwaar, omdat er langere stokken nodig zijn. Koepeltenten zijn vanwege hun eenvoudige ontwerp en opzetgemak populair als festivaltent of op de camping.

Voordelen: stabiel, makkelijk op te zetten

Nadeel: relatief zwaar

Een hybride tent is een samensmelting van een koepel- en tunneltent, met de voordelen van beide modellen in één tent. Door slimme stokconstructies zijn deze tenten enorm windbestendig en hebben ze meestal een relatief laag gewicht. Ook bieden ze vaak meer leefruimte dan standaard koepeltenten. Dit model komt voor bij zomertenten tot extreme expeditie tenten.

Voordelen: windbestendig, laag in gewicht

Nadeel: veel verschil in stevigheid tussen de verschillende tenten


4. Materiaal

Van welk materiaal je tent is gemaakt, vertelt je veel over de eigenschappen van de tent. Elk materiaal heeft eigen voor- en nadelen.  

Katoen

Katoen is een stof die vaak bij familietenten en traditionele tenten wordt gebruikt. Het is een slijtvaste en ademende stof die goed tegen de zon kan.  
Ideaal voor: kamperen op de camping, familietenten, gebruik in warm en droog klimaat.  
Voordeel: slijtvast, ademend, kan goed tegen de zon.
Nadeel: erg zwaar en dus niet geschikt voor trekkingen, niet 100% waterdicht

Polyester

Polyester tenten zijn vaak vriendelijk geprijsd en zakken niet in tijdens de nacht. De stof rekt namelijk niet uit. Daarnaast is dit type tent wat zwaarder dan een nylon tent en wat minder ademend dan katoen.  
Ideaal voor: de kostenbewuste kampeerder 
Voordeel: prijs, stof rekt niet zo erg uit dus je tent zakt niet zo in 
Nadeel: iets zwaarder dan nylon, minder ademend dan katoen

Polykatoen

Dit is een combinatie tussen polyester en katoen en dit herken je aan de letters TC in de naam: technical cotton. Een tent van polykatoen is lichter dan een volledige katoenen tent, maar wel iets minder ademend. Deze tenten zijn veelzijdig en te gebruiken in verschillende weersomstandigheden. 
Ideaal voor: kamperen op de camping, maar lichter van gewicht en met een kleiner pakvolume dan katoen
Voordeel: lichter dan een volledig katoenen tent, redelijk waterdicht   
Nadeel: minder ademend

Nylon

Voor de kampeerder die graag licht op pad gaat, is een nylon tent de beste optie. Nylon is licht van gewicht en pakt lekker klein in, waardoor dit jouw beste vriend is tijdens bijvoorbeeld een LAW. 
Ideaal voor: lichtgewicht trekking, bikepacking 
Voordeel: erg lichtgewicht, klein pakvolume, scheurvast 
Nadeel: kan niet zo goed tegen de zon, zakt 's nachts iets meer in

Overige materialen

Daarnaast heeft Nemo tenten die zijn gemaakt van een combinatie van polyester en nylon, te herkennen aan de naam Osmo. Deze tenten rekken minder uit en zijn minder zwaar dan alleen polyester. Een andere stof waarvan sommige tenten worden gemaakt is Dyneema. Samaya verkoopt een aantal tenten die hiervan zijn gemaakt. Deze stof is erg lichtgewicht en waterdicht en daarom vooral geschikt voor extreme omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan trektochten door koude gebieden en bergbeklimmingen.


Welke tentstokken kiezen?

Tentstokken zijn meestal gemaakt van glasfiber of aluminium. Sommige tenten hebben zelfs helemaal geen stokken, maar een opblaasbare constructie. Glasfiber tentstokken worden over het algemeen gebruikt bij goedkopere tenten. Deze tentstokken zijn zwaar en kunnen na veelvuldig gebruik splinteren. Aluminium daarentegen is een licht en duurzaam materiaal, dat veelal wordt gebruikt bij robuuste tenten. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker het gebruik van carbon. Carbon is extreem licht en daardoor een goede optie voor lichtgewicht kampeerders. Het nadeel is wel dat het niet zo flexibel is en onder heftige omstandigheden kan breken. 


Overige eigenschappen

Bij het kiezen van een tent kun je ook nog op een aantal andere zaken letten. Dit zijn factoren waarbij óf je plannen, óf je persoonlijke voorkeur meeweegt.

  • Gewicht: neem je je tent mee op trektocht of bikepacking tour? Dan speelt gewicht een belangrijke rol bij het kiezen van jouw tent. Als je lichtgewicht op pad gaat, is de standaardregel die veel mensen aanhouden: 1,5 kilo per persoon voor 3-seizoenen. Een 4-seizoenentent kan iets zwaarder zijn. Een ultralichtgewicht kampeerder zal op zoek gaan naar een tentje van minder dan een kilo. Dit is een kwestie van geven en nemen: hoe lichter je tent, hoe meer je inlevert op ruimte, comfort of prijsniveau. Als je dit erg belangrijk vindt kun je kiezen voor een zwaardere tent, met als consequentie dat je dit extra mee moet dragen.
  • Verduisterde cabine: sommige tenten, zoals de Coleman Kobuk Valley, zijn voorzien van een verduisterde cabine. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld naar een festival of een camping met weinig schaduw gaat!
  • Stahoogte: daarnaast is de hoogte van de tent belangrijk. Wil je bijvoorbeeld graag staan of kunnen zitten in je tent? Kijk dan goed naar de hoogte van de tent die je op het oog hebt.
  • Footprint: een grondzeil of footprint kan je tent beschermen tegen beschadigingen door bijvoorbeeld takjes of stenen. Een grondzeil heeft een standaard formaat, terwijl een footprint speciaal is gemaakt bij een specifieke tent. Vaak betaal je voor een footprint dus ook iets meer.
Jonge vrouw is in de natuur haar tent aan het opzetten.

Conclusie: zo kies je dus een tent

De tent, de weersbestendigheid en het materiaal zijn dus bepalend voor hoe jouw tent eruit gaat zien. Tijdens het kiezen van jouw nieuwe thuis-weg-van-huis is het dus belangrijk om hier goed op te letten. Nog even in het kort:

  • In welke weersomstandigheden ga je de tent gebruiken? Zorg ervoor dat deze wind- en waterbestendig genoeg is.
  • Als je veel gaat rondtrekken en je tentje zelf moet dragen, kies je voor een zo laag mogelijk gewicht. Als je in koude omstandigheden gaat kamperen houd je rekening met een iets zwaarder gewicht.
  • Het materiaal van je tent sluit aan bij jouw plannen en wensen. Je zorgt ervoor dat je je tent goed onderhoudt zodat dit materiaal optimaal blijft functioneren.
  • Met een footprint of grondzeil bescherm je de onderkant van je tent tegen scheuren en krassen, 

Kom langs in de winkel voor persoonlijk advies

Onze Buitenexperts staan in de winkel klaar om je te adviseren over jouw ideale tent. Zo weet je zeker dat je met de juiste tent op pad gaat! Daarnaast denken ze ook graag met je mee over andere zaken, zoals een fijne footprint of de beste onderhoudsmiddelen. Zo heb jij lang plezier van jouw tent. Zie jij jouw tent graag opgezet? Tegenover onze winkel in Houten vind je de grootste permanente tentenshow van Nederland. Hier staan minstens 100 opgezette tenten, zodat je goed kunt bekijken wat goed bij jou past.


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.