Toprecept: de ideale salade voor bij een zomerse picknick

Deze Italiaanse, vegan salade boordevol groene groenten is perfect voor die late (en laatste?) zomerse picknick. Prep ‘m thuis; eet ‘m op waar je maar wil.  

 

Deze panzanella – want zo heet de salade officieel – kun je overal mee naartoe nemen. Van origine maken de Italianen ‘m om de restjes uit de voorraadkast op te maken. Een verdwaalde paprika, broodkorstjes, de laatste kappertjes: het mag er allemaal doorheen. Dus heb je niet exact de ingrediënten die hieronder staan? Ruil ze gewoon in voor iets anders (groens) dat je nog hebt liggen.  

 

In een handomdraai is ‘ie klaar om mee te gaan in de koeltas. Voor kleine picknicks is de Fjällräven Kånken Mini Koeltas top. Neem je meerdere gerechten (en personen) mee, dan heb je meer aan een grotere koeltas of -box.    

Het recept: vegan panzanella verde

4 pers. / 30 min. / lunch (of diner, als je ruim opschept) 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd 1 groene paprika in reepjes en rooster deze 10-15 minuten in de oven, tot de reepjes zacht zijn. Laat afkoelen. Scheur intussen 200 g (wat ouder) ciabattabrood in stukjes, spreid uit op een plaat en zet die, nadat de paprika eruit is gekomen, in de uitgedraaide oven om even uit te drogen. Snijd 200 g komkommer in blokjes en 250 g (kers)tomaatjes in stukjes. Doe ze in een vergiet en bestrooi lichtjes met zout. Hang het vergiet boven een kom met 1 el kappertjes. Laat 15 minuten staan.  

 

Doe de komkommer, tomaatjes en paprika in een mengkom. Voeg een handvol ontpitte groene olijven, 1 avocado in blokjes, 2 fijngesneden lente-uitjes en 30 g gesneden peterselie toe. Schep de broodblokjes erdoor. Doe 3 el wittewijnazijn, 1 geperste teen knoflook en 6 el extra vergine olijfolie bij de kappertjes en het vocht dat erin is gedropen. Klop tot een zurige dressing. Proef en voeg indien nodig wat zout, peper en extra azijn toe.  

 

Schep de dressing door de panzanella en doe de salade in een meeneembakje of lunchbox. Laat de smaken minstens 15 minuten en maximaal 1 uur trekken. Duurt het langer voordat je gaat eten, neem de dressing dan los mee. Gebruik hiervoor een lunchbox met los dressingbakje, zoals de Mepal Ellipse Duo.  

 

Tip: als je wilt, kun je per persoon 2 ansjovisfilets toevoegen. Dan is de salade natuurlijk niet meer vegan. Voeg als je onverwachte eters krijgt een zak sla toe, zoals jonge bladsla of rucolamelange, en wat extra groene groenten en/of brood. Easy! 

Alcoholvrije hibiscuscocktail

Drankje erbij maar liever niet teut na je picknick? Maak een mocktail! Met hibiscus geef je je mocktail een zonnig tintje. Deze plant uit de kaasjeskruidfamilie heeft opvallende paarsblauwe of roze eetbare bloemen. Schud 1 tl hibiscussiroop (drankhandel) en een paar druppels rozenwater in een glas. Vul de rest van het glas met wittedruiven-citroenfrisdrank. Steek er een (afgespoelde) hibiscusbloem in, als je die toevallig in je tuin hebt staan. Superlekker en nog knap ook.

Meer buiten eten

Op ons blog vind je nog meer simpele, lekkere recepten voor buiten. Wat dacht je van toast met verse erwten-tuinbonenspread? Wil je flink uitsloven op je barbecue, check dan deze drie recepten voor vóór, hoofd en na.  

 

Wat we zelf trouwens graag doen: een wandeling vastplakken aan de picknick. Dit zijn de mooiste onbekende wandelstreken in Nederland.  

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.